Πώς μπορώ να προστατέψω το δέρμα μου από τον ήλιο εάν έχω τατουάζ;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν τατουάζ αναρωτιούνται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουν τόσο την υγεία του δέρματός τους, αλλά και το ίδιο το τατουάζ τους. 

Στη συνέχεια ακολουθούν συμβουλές, έτσι ώστε να είστε πανέτοιμοι και ενημερωμένοι για όταν το δέρμα σας και κατ’ επέκταση το τατουάζ σας συναντήσει τον ήλιο.

Πώς ο ήλιος καταστρέφει τα τατουάζ;

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα και να επηρεάσει τη φωτοσταθερότητα των μελανιών του τατουάζ. Οι ακτίνες UV απορροφώνται από το δέρμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των χρωμάτων και στη μείωση της ποιότητας του τατουάζ. Το τατουάζ βρίσκεται κάτω από δύο στρώματα δέρματος, με το πρώτο να λειτουργεί ως φίλτρο ανάμεσα στον ήλιο και το χρώμα. Ωστόσο, όσο πιο σκούρο γίνεται το δέρμα από την έκθεσή του στον ήλιο, τόσο περισσότερο εξασθενεί το χρώμα του τατουάζ.

Γιατί η εφαρμογή αντηλιακού στο τατουάζ είναι απαραίτητη; 

Το αντηλιακό μπορεί να αποτρέψει τις ακτίνες UVA και UVB από το να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα σας και από το να επηρεάσουν την εμφάνιση του τατουάζ, καθώς έτσι προστατεύονται τα χρώματα από την αποχρωμάτισή τους. Επιπλέον, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να επιταχύνει τη φωτογήρανση του δέρματος, προκαλώντας ρυτίδες και απώλεια ελαστικότητας. Η περιοχή με το τατουάζ, όπως και οποιοδήποτε άλλο μέρος του δέρματος, μπορεί να επηρεαστεί από αυτήν τη διαδικασία. Η προστασία με αντηλιακό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και της εμφάνισης του δέρματος γύρω από το τατουάζ.

Χρειάζεστε αντηλιακό ειδικά σχεδιασμένο για τατουάζ;

Στην αγορά υπάρχουν αντηλιακά τα οποία διαφημίζονται ως ειδικά σχεδιασμένα για τατουάζ. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς δε θα προστατεύουν το τατουάζ σας καλύτερα από ένα συνηθισμένο αντηλιακό. Τα αντηλιακά που διατίθενται στην αγορά για τατουάζ συνήθως περιέχουν τα ίδια συστατικά με τα κανονικά αντηλιακά. Μάλιστα, πωλούνται συχνά και σε υψηλότερη τιμή. 

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προμηθευτείτε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και θα είστε καλυμμένοι.

Τι είδος αντηλιακού είναι το ιδανικότερο; Κρέμα, λάδι ή σπρέι; 

Ένα αντηλιακό σε μορφή κρέμας είναι συχνά μια καλή επιλογή, καθώς μπορείτε να δείτε πού το εφαρμόζετε. Άλλοι τύποι αντηλιακών, όπως σπρέι ή λάδια, δεν είναι τόσο εύκολο να φανούν στο δέρμα σας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην το εφαρμόσετε σε ολόκληρο το τατουάζ και έτσι να οδηγηθείτε σε εγκαύματα.  

Επιλέξτε ένα αντηλιακό το οποίο να είναι ανθεκτικό στο νερό, κυρίως εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε.

Πόσο συχνά πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό στο τατουάζ σας;

Εάν σκοπεύετε να περάσετε ώρα κάτω από τον ήλιο, φροντίστε να εφαρμόσετε το αντηλιακό σας περίπου 20 λεπτά πριν βγείτε έξω. Επίσης, πρέπει να το ανανεώνετε συχνά, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, ενώ θα πρέπει να βάζετε ακόμα συχνότερα εάν κολυμπάτε ή ιδρώνετε έντονα.

Πώς να προστατεύσετε ένα νέο τατουάζ από τον ήλιο;

Εάν έχετε νέο τατουάζ, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε αντηλιακό σε αυτό μέχρι να επουλωθεί πλήρως. Αντ’ αυτού, καλύψτε το τατουάζ σας με χαλαρά ρούχα για να αποφύγετε την έκθεσή του σε άμεσο ηλιακό φως.

Θυμηθείτε, τα νέα τατουάζ είναι ανοιχτές πληγές και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως τέτοιες. 

Γιατί πρέπει να ελέγχετε συχνά το δέρμα γύρω από το τατουάζ;

Όταν το τατουάζ είναι σκούρο και το δέρμα εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν βλάβες -δυσπλαστικοί ή άτυποι σπίλοι ή και μελανώματα, τα οποία μάλιστα μπορεί να μη γίνουν άμεσα ορατά εξαιτίας του τατουάζ! 

Επίσης, εάν κοντά στο σημείο που έχετε το τατουάζ υπάρχει κάποια ελιά, είναι πιο δύσκολο να τη διακρίνετε. Είναι σημαντικό να ελέγχετε λοιπόν με προσοχή το σημείο για πιθανές αλλοιώσεις στο σχήμα, το χρώμα κλπ. Εάν παρατηρήσετε κάτι το διαφορετικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με κάποιο δερματολόγο. Εάν το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία σας, έχετε την επιλογή να αφαιρέσετε ολοκληρωτικά και με ασφάλεια το τατουάζ σας. 

Άλλες συμβουλές για την προστασία του τατουάζ σας

  • Αποφύγετε το σολάριουμ. Η έκθεση σας σε αυτό μπορεί να ενισχύσει το ξεθώριασμα του τατουάζ σας και υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Περιορίστε τον χρόνο σας στον ήλιο όποτε είναι δυνατόν. Ο ήλιος είναι εντονότερος μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. Εάν μπορείτε προσπαθήστε να περιορίσετε το χρόνο που βρίσκεστε στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου ή λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για την προστασία του δέρματός σας.
  • Φορέστε χαλαρά, ελαφριά ρούχα πάνω από τατουάζ, όταν βρίσκεστε έξω. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε νέο τατουάζ ή εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα και χρειάζεστε επιπλέον προστασία.