11 λόγοι για να αλλάξετε δερματολόγο και δερματολογικό κέντρο

Μετά από λίγο καιρό, η σχέση σας με τον δερματολόγο γίνεται πιο προσωπική. Τον εμπιστεύεστε για την υγεία του δέρματός σας και εκείνος γνωρίζει ακριβώς τις ανάγκες σας. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να βλέπετε κάποια σύννεφα σε αυτή τη σχέση, τότε πρέπει να ακούσετε το ένστικτό σας και να αλλάξετε δερματολόγο και δερματολογικό κέντρο. Υπάρχουν 11 σημάδια που προμηνύουν την αναγκαιότητα για αυτή την αλλαγή.

Σας κάνουν να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας

Όταν κλείνετε ένα ραντεβού για ένα κοσμητικό θέμα, για παράδειγμα ρυτίδες ή πανάδες, το κάνετε γιατί θέλετε να σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Ο ρόλος ενός δερματολόγου είναι να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας προσφέρει την καλύτερη λύση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιδράσει επικριτικά σχολιάζοντας την παλιά σας συνήθεια να περνάτε ώρες κάτω από τον ήλιο αλλά ούτε και να σας πει πως «η πανδημία σας έκανε να γεράσετε πριν από την ώρα σας».

Επίσης, υπάρχουν ασθενείς που θέλουν ο γιατρός τους να εξετάζει το δέρμα τους, σε πρόσωπο ή σώμα, και να τους προτείνει τρόπους για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει ανασφάλειες που δεν είχαν ποτέ πριν. Εάν ένας δερματολόγος, σε κάθε επίσκεψη, σας προτείνει συνεχώς τρόπους να αλλάξετε κάποια χαρακτηριστικά σας που δεν επιθυμείτε να τα αλλάξετε, τότε μπορείτε απλά να του συστήσετε να εστιάσει την προσοχή του μόνο στην περιοχή που θέλετε να βελτιώσετε. Εάν δεν μπορεί να σεβαστεί αυτή την επιθυμία σας, τότε έφτασε η ώρα να τον αλλάξετε.

Δεν λαμβάνουν στα σοβαρά τον φόβο ή το άγχος σας 

Αρκεί και μόνο μια τραυματική εμπειρία για να αποκτήσετε κάποιο φόβο που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή και είναι δύσκολο να τον διαχειριστείτε. Εάν έχετε εκφράσει στον δερματολόγο και στην ομάδα του ότι φοβάστε τις βελόνες, την αναισθησία ή ακόμα και την ώρα της εξέτασης και δεν προσπαθήσουν να σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε αλλού με περισσότερη κατανόηση.

Πάντα σας πιέζουν να αγοράσετε μια νέα θεραπεία ή μια νέα σειρά προϊόντων 

Όπως και να έχει, η κοσμητική δερματολογία είναι μια δραστηριότητα στην οποία βασίζονται κάποιοι δερματολόγοι ή δερματολογικά κέντρα για να καλύψουν έξοδα για επενδύσεις και αγορές σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτό βέβαια είναι κατανοητό, ωστόσο οι ανάγκες ενός δερματολόγου ή ενός δερματολογικού κέντρου δεν πρέπει ποτέ να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και την άνεση που πρέπει να έχει ένας ασθενής όταν επισκέπτεται τον γιατρό του. Το φυσικό είναι να σας ενημερώνουν για νέες θεραπείες ή πρόσφατες προσφορές σε υπηρεσίες και όχι να σας πιέζουν να τις αγοράσετε. Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενημέρωσης και επιθετικής πώλησης στην οποία αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πείτε όχι.

Σας λένε να κλείσετε ένα επαναληπτικό ραντεβού εάν το μπότοξ ή το filler χρειάζεται κάποια διόρθωση και σας χρεώνουν την επίσκεψη

Ακόμη και ο πιο έμπειρος γιατρός σε ενέσιμες θεραπείες δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πώς θα αντιδράσει η βοτουλινική τοξίνη (btx) ή το filler στο δέρμα σας μετά την εφαρμογή του. Είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο μετά από btx το ένα φρύδι να ανασηκώνεται ελαφρώς ψηλότερα από το άλλο. Για τον λόγο αυτό, ένας δερματολόγος ή οι αρμόδιοι γιατροί σε ένα δερματολογικό κέντρο πρέπει να λένε σχεδόν πάντα στους ασθενείς ότι ενδέχεται να χρειαστούν μία διορθωτική συνεδρία σε δύο με τρεις εβδομάδες χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση. Οι ευχαριστημένοι ασθενείς με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι η καλύτερη διαφήμιση για έναν γιατρό και ένα δερματολογικό κέντρο. Εάν σε αυτό που πηγαίνετε, σας χρεώνουν, τότε είναι σοφό να το αλλάξετε.

Πηγαίνετε πάνω από μία φορές για μία διόρθωση σε ενέσιμη θεραπεία

Ενώ μία διόρθωση σε ενέσιμη θεραπεία είναι κάτι συνηθισμένο και, κάποιες φορές αναμενόμενο, στην περίπτωση που αναγκάζεστε να κάνετε περισσότερες από μία διορθώσεις, τότε μπορεί να είναι μια αρκετά σαφής ένδειξη ότι ο γιατρός που σας έκανε την ενέσιμη θεραπεία δεν είναι εξειδικευμένος, δεν έχει εμπειρία αλλά ούτε και τεχνογνωσία. Το πώς εφαρμόζεται μια ενέσιμη θεραπεία είναι επιστήμη και απαιτεί ειδικές ιατρικές γνώσεις. Εάν λοιπόν, οι επισκέψεις σας είναι επαναλαμβανόμενες και το αποτέλεσμα μη ικανοποιητικό, τελικά πρέπει να εμπιστευθείτε άλλο γιατρό και δερματολογικό κέντρο, στο οποίο εάν χρειαστεί να κάνετε διόρθωση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς σε μία μόνο διορθωτική συνεδρία.

Κλείνετε ραντεβού με γιατρό αλλά σας βλέπει μόνο νοσηλευτής

Οι νοσηλευτές και οι βοηθοί των ιατρών είναι άρτια καταρτισμένοι για να παρέχουν πολλές κοσμητικές υπηρεσίες. Ωστόσο, εάν απαιτείται να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό με ανάλογη χρέωση και τελικά σας βλέπει νοσηλευτής, όσο καλός κι αν είναι στη δουλειά του, δεν είναι αυτός που περιμένατε να σας εξυπηρετήσει και να φροντίσει για το θέμα σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε όταν κλείνετε ραντεβού είναι να επιβεβαιώνετε ότι θα σας δει ο αρμόδιος γιατρός και αν δεν συμβεί αυτό, βεβαιωθείτε ότι σας έχουν χρεώσει λιγότερο ή αλλάξτε δερματολογικό κέντρο.

Οι τιμές αλλάζουν πάντα χωρίς ενημέρωση

Τις περισσότερες φορές, εκτός από εποχιακές προσφορές και ειδικές τιμές για σύνολο θεραπειών, οι τιμές των θεραπειών δεν αλλάζουν συχνά. Εάν το κόστος του btx σας εκπλήσσει κάθε φορά που πηγαίνετε να πληρώσετε, είναι σημάδι που θα πρέπει τουλάχιστον να σας προβληματίσει. Ένα συνεπές και έντιμο δερματολογικό κέντρο επιδιώκει να δημιουργήσει εμπιστοσύνη με τους τακτικούς ασθενείς του και σε κάθε νέα τιμολόγηση θα φροντίσει εκ των προτέρων να τους ενημερώσει. 

Αντιμετωπίζετε μια επιπλοκή και δεν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον αρμόδιο γιατρό

Σε κανέναν δεν αρέσει να προβλέπει επιπλοκές από μία θεραπεία, αλλά μπορεί να συμβούν ακόμη και μετά από μια απλή διαδικασία. Το τελευταίο πράγμα που επιθυμείτε σε μια ανάλογη περίπτωση είναι να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον αρμόδιο γιατρό. Σίγουρα, οι τηλεφωνητές και τα αυτοματοποιημένα μηνύματα είναι πλέον κανόνας, αλλά εάν δεν επικοινωνήσει μαζί σας έγκαιρα ή καθόλου είναι σημαντικό πρόβλημα. Αυτό που ζητάτε από έναν γιατρό είναι να εγγυάται την ασφάλειά σας μετά από κάθε είδους θεραπεία.

Δεν σας εξυπηρετούν ποτέ στην ώρα τους ή νιώθετε ότι πάντα βιάζονται

Κανένας γιατρός δεν σας δέχεται πάντα ακριβώς στην ώρα του: κάποιοι ασθενείς αργοπορούν, κάποιες θεραπείες υπερβαίνουν τον χρόνο τους, διάφορα επείγοντα περιστατικά εμφανίζονται. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μέσα στο πρόγραμμα. Ωστόσο, εάν η καθυστέρηση του γιατρού ή των συνεργατών του συμβαίνει συνεχώς ή προκειμένου να προλάβουν το επόμενο ραντεβού τους σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν έχετε πολύ χρόνο ενώ τους περιμένατε υπομονετικά, δείχνει ότι δεν θα είναι προσηλωμένοι όσο χρειάζεται στη δική σας περίπτωση. Αυτό μπορείτε να το εκλάβετε και σαν έλλειψη σεβασμού, που ενώ μπορεί να περιμένατε για δύο ώρες, τελικά καταφέρατε να ασχοληθούν μαζί σας μόνο για λίγα λεπτά.

Δημοσιεύουν τις φωτογραφίες σας στα social media χωρίς τη συγκατάθεσή σας

Δεδομένου του πόσο διαδεδομένα είναι τα social media, είναι εύκολο για κάποιους να ξεχνούν ότι υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν το προσωπικό απόρρητο του ασθενούς. Αυτό που ισχύει είναι ότι δεν μπορούν να δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο με εσάς, εκτός εάν τους δώσετε ρητή άδεια να το κάνουν και είναι υποχρεωμένοι να σας πουν με ποιο τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σας και σε ποια μέσα θα τα κοινοποιήσουν. Σε καμία κοινοποιημένη ανάρτηση δεν πρέπει να αναφέρουν κανένα από τα προσωπικά σας στοιχεία, εκτός αν τους έχετε δώσει άδεια να σας προσθέσουν με ετικέτα. Έτσι, εάν δείτε κοινοποιημένο το πριν και το μετά από μια θεραπεία σας σε ένα μέσο χωρίς την έγκρισή σας ή εάν νιώθετε ότι σας πιέζουν για να συμφωνήσετε να τους αφήσετε να μοιραστούν τις φωτογραφίες σας, τότε είναι καιρός να πάρετε μέτρα και αποστάσεις.

Δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα των θεραπειών επάνω σας

Ο τελικός στόχος οποιασδήποτε κοσμητικής θεραπείας είναι να σας κάνει να νιώσετε όμορφα με την εμφάνισή σας. Είτε πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή είτε για μια μικρή αλλαγή που κανείς εκτός από εσάς δεν πρόκειται να την παρατηρήσει, θα πρέπει να είστε απόλυτα ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Εάν δεν είστε, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο γιατρός που εμπιστευθήκατε δεν είναι καλός, αλλά ότι μπορεί να βρείτε ακόμη καλύτερο γιατρό ή ιατρική ομάδα σε κάποιο άλλο δερματολογικό κέντρο που μπορεί να σας δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα.