Ακάρεα Demodex & Ροδόχρους Ακμή: Σχέση εξάρτησης!

Τα Demodex folliculorum, τα μικροσκοπικά ακάρεα που πιστεύεται ότι αποτελούν την πιθανή αιτία εμφάνισης της ροδόχρου ακμής, μπαίνουν κυριολεκτικά κάτω από το μικροσκόπιο καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν την πιθανή σύνδεσή τους με την ασθένεια.

Τα ακάρεα Demodex μπορεί τα τελευταία χρόνια να προσελκύουν όλο και περισσότερο το επιστημονικό ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας για τη ροδόχρου ακμή, ωστόσο η ιστορία τους είναι πολύχρονη στον τομέα της ιατρικής επιστήμης.

Οι πρώτες αναφορές για τα ακάρεα Demodex καταγράφηκαν το 1841 από τον Γερμανό καθηγητή ανατομίας Jakub Henle. Ένα χρόνο μετά, ο Γερμανός δερματολόγος Carl Gustav Simon εντόπισε ακάρεα τύπου Demodex σε τριχοθυλάκια και έδωσε την πρώτη περιγραφή τους και μετρήσεις, σχεδόν 100 χρόνια προτού συσχετιστούν με την ανάπτυξη της ροδόχρου ακμής.

Η λέξη ακάρεα μπορεί να προκαλεί γενικά αρνητική αντίδραση, όμως τα Demodex είναι φυσιολογικοί κάτοικοι του δέρματος και υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους. Στο ανθρώπινο γένος είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο είδη ακάρεων Demodex: τα Demodex folliculorum και τα Demodex brevis.

Και τα δύο είδη Demodex είναι παρόντα στον πληθυσμό των ενηλίκων. Τα ακάρεα δεν παρατηρούνται στα νεογνά, ενώ ο πληθυσμός τους είναι αραιός στα παιδιά και τους εφήβους. Έχει παρατηρηθεί ότι τα Demodex εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες απ ‘ ό,τι στους άνδρες και η συχνότητα αυξάνεται με την ηλικία.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τα ακάρεα πιστεύεται ότι μεταδίδονται με άμεση επαφή από τους ενήλικες στα παιδιά και κυρίως καταλαμβάνουν περιοχές πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες, όπως το δέρμα του προσώπου, του λαιμού, του τριχωτού της κεφαλής και τα βλέφαρα. Τα ακάρεα σπάνια τα βρίσκουμε σε άλλα σημεία στο ανθρώπινο δέρμα στα υγιή άτομα.

Τα Demodex, καθώς θεωρούνται από τους περισσότερους ερευνητές ότι είναι συμβιωτικοί οργανισμοί στο ανθρώπινο δέρμα, στα περισσότερα άτομα δεν προκαλούν κανένα κλινικό σύμπτωμα ή φλεγμονή. Ωστόσο, ο ρόλος τους στη βιολογία του ανθρώπινου δέρματος είναι άγνωστος και δεν έχει ακόμα ερευνηθεί αν ασκούν κάποια ωφέλιμη λειτουργία.

Το φαινόμενο της εμφάνισης της ροδόχρου ακμής μετά την ηλικία των 30 ετών παραλληλίζεται με την αύξηση του αριθμού των Demodex. Ενώ τα Demodex folliculorum υπάρχουν σε όλο το ανθρώπινο δέρμα, οι μελετητές έχουν διαπιστώσει αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των ακάρεων σε ασθενείς με ροδόχρου ακμή, γεγονός που οδηγεί στην πεποίθηση ότι μπορεί να είναι αιτία ή αποτέλεσμα της νόσου. Τα Demodex brevis μπορεί επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στην οφθαλμική ροδόχρου ακμή, έναν τύπο ροδόχρου ακμής που περιλαμβάνει ερεθισμό των ματιών.

Ενώ οι ερευνητές συζητούν εδώ και πολύ καιρό αν η αυξημένη επικράτηση των ακάρεων στο δέρμα του προσώπου είναι αποτέλεσμα της ροδόχρου ακμής, πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει την πιθανότητα ότι τα ακάρεα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της.

Μια ειδική ακαρεοκτόνος αγωγή, όπως ο συνδυασμός αντιβιοτικών και στεροειδών αποτελεί συχνά μια τυπική θεραπεία καθώς μειώνει τη φλεγμονή στο δέρμα που προκαλείται από τα ακάρεα και βοηθά στον έλεγχο των βακτηρίων. Βέβαια η χρόνια χρήση ακαρεοκτόνων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η θεραπεία με LASER μαζί με φωτοθεραπεία καταφέρνει να μειώσει τη φλεγμονή χωρίς παρενέργειες, να ασκήσει αντιβακτηριακή δράση και να καταστείλει την έξαρση της νόσου, κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, τις εποχές που η ροδόχρους ακμή τείνει να επιδεινώνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ακάρεων Demodex στο δέρμα.