Ακμή στις γυναίκες

Συνήθως, η ακμή προσβάλλει το 14% έως 40% των ενήλικων γυναικών άνω των 25 ετών.

Ειδικά, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ενδέχεται να εμφανιστεί ακμή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ή αργότερα. Στις περισσότερες γυναίκες νεαρής ηλικίας παρατηρείται φλεγμονώδης ακμή, συσχέτιση μεταξύ ακμής και δασυτριχισμού στο πρόσωπο, ύπαρξη μεγάλων πόρων και σμηγματόρροιας, ενώ στις καπνίστριες η ακμή είναι πιο σοβαρής μορφής σε σχέση με εκείνες που δεν καπνίζουν. Επειδή η ακμή στις γυναίκες, ακόμη κι αν είναι ήπιας ή μέτριας μορφής, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο αυτοπεποίθησης όσο και στις διαπροσωπικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως μία πάθηση που έχει μόνο σωματικές επιδράσεις.

Ακμή και υπερανδρογοναιμία

Σε όλες τις γυναίκες με ακμή θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο υπερανδρογοναιμίας, κυρίως όταν συνυπάρχει μη φυσιολογική έμμηνος ρύση, υπερτρίχωση ή ανδρογενής αλωπεκία.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σηματοδοτούν περίσσεια ανδρογόνων σε ενήλικες γυναίκες με ακμή είναι:

  • Ακμή όψιμης έναρξης
  • Ανθεκτική ακμή
  • Ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο
  • Δασυτριχισμός/Υπερτρίχωση
  • Αλωπεκία γυναικείου ή ανδρικού τύπου
  • Υπογονιμότητα
  • Μελανίζουσα ακάνθωση
  • Παχυσαρκία του κορμού
ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ακμή και Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Η ακμή που ξεκινάει ή επιμένει κατά την ενήλικη ζωή και είναι ανθεκτική στις συμβατικές θεραπείες θα πρέπει να προκαλεί υποψίες για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ). Σε σύγκριση με τη φυσιολογική εφηβική ακμή, οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν κατά κύριο λόγο φλεγμονώδεις βλάβες στο κατώτερο τμήμα του προσώπου, το λαιμό, το στέρνο και το ανώτερο τμήμα της πλάτης. Οι γυναίκες με μέτρια έως σοβαρή ακμή θα πρέπει να εξετάζονται για ΣΠΩ, επειδή το 19% έως 37% των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ακμή πληρούν τα κριτήρια του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Ακμή και Μεταβολικό Σύνδρομο

Πρόκειται για μία κοινή διαταραχή, αλληλοσυνδεόμενη με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Το Μεταβολικό Σύνδρομο περιγράφει την κλινική εικόνα που περιλαμβάνει σοβαρή ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και μικροαγγειακή στηθάγχη. Περιστασιακά, ο υπερανδρογονισμός των ωοθηκών και οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να προκύψουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ακμή και Εγκυμοσύνη

Το πρόσωπο πολλών γυναικών λάμπει και είναι πολύ υγιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά κάποιες έγκυες παρουσιάζουν έξαρση της ακμής. Η πιθανή εμφάνιση ή επιδείνωση της ήδη υπάρχουσας ακμής μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των ανδρογόνων, η οποία οδηγεί σε διέγερση των σμηγματογόνων αδένων, αύξηση της παραγωγής σμήγματος και απόφραξη των τριχοσμηγματογόνων πόρων. Αντίθετα, η ακμή που βελτιώνεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή σμήγματος στο σμηγματογόνο αδένα.