Τι είδους ουλές ακμής έχετε; Δείτε τη θεραπεία τους

Οι ουλές ακμής χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: αυτές που προκαλούνται από απώλεια ιστού (ατροφικές ουλές) και εκείνες που προκαλούνται από σχηματισμό υπερβολικού ιστού (υπερτροφικές ουλές). Μέσα σε αυτές τις κατηγορίες, εντάσσονται τέσσερις κύριοι τύποι ουλών ακμής: οξυγώνιες (ice pick), κυβοειδείς (boxcar), κυματοειδείς (rolling) και χηλοειδείς ουλές.

Αναγνωρίστε τι είδους ουλές ακμής έχετε και ενημερωθείτε σε γενικές γραμμές για το πώς μπορεί να θεραπευθούν. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθείται συνδυασμός μεθόδων, προσαρμοσμένος στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Μήπως οι ουλές της ακμής σας είναι οξυγώνιες;

Είναι οι βαθιές και πολύ στενές ουλές ακμής μέσα στο χόριο. Η επιδερμίδα φαίνεται σαν να έχει τρυπηθεί από ένα αιχμηρό εργαλείο ή από έναν παγοκόφτη. Οι οξυγώνιες ουλές δημιουργούν μια μικρή, λεπτή και βαθιά οπή μέσα στο δέρμα. Κάποιες μπορεί να μοιάζουν με μεγάλο, ανοιχτό πόρο.

Οι ουλές του τύπου ice pick αναπτύσσονται μετά από μόλυνση ακνεϊκής βλάβης ή κύστης εντός του δέρματος με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο δερματικός ιστός σε εκείνο το σημείο και να δημιουργείται στη θέση του μια μακριά, στενή ουλή.

Η θεραπεία των οξυγώνιων ουλών έχει τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με τη θεραπεία των άλλων τύπων ουλών ακμής.  Ο εξειδικευμένος δερματολόγος ακολουθεί μία σχολαστική διαδικασία εκτομής (αφαίρεσης) των ουλών με punch και πλήρωση του ελλειματικού ιστού με απορροφήσιμο εμφύτευμα με σκοπό να ενεργοποιηθεί η παραγωγή κολλαγόνου και να βελτιωθεί η όψη και η υφή του δέρματος. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η πλέον σύγχρονη μέθοδος εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων RF Fractional Microneedling, που δρα σε βάθος και αναπλάθει το δέρμα χωρίς παρενέργειες και κίνδυνο υπερμελάγχρωσης.

Μήπως οι ουλές της ακμής σας είναι κυβοειδείς;

Ξεχωρίζουν από το στρογγυλό ή οβάλ σχήμα τους, μοιάζουν με κοιλότητες που έχουν απότομες κάθετες πλευρές. Είναι περισσότερο πλατιές από τις οξυγώνιες και δίνουν στο δέρμα μια ανομοιογενή όψη.

Οι κυβοειδείς ουλές δημιουργούνται όταν μία φλεγμονώδης βλάβη καταστρέψει το κολλαγόνο και συνεπώς τον δερματικό ιστό. Το δέρμα που βρίσκεται πάνω από εκείνη την περιοχή χάνει τη στήριξή του και δημιουργείται μια κοιλότητα. Οι ουλές αυτές μπορεί να είναι επιφανειακές έως σοβαρής μορφής, ανάλογα με την ποσότητα του ιστού που καταστρέφεται.

Όπως και με τις οξυγώνιες, οι κυβοειδείς αντιμετωπίζονται με μέθοδο εκτομής ουλών με punch, όπως και με ανόρθωση με punch, που σκοπό έχει την ανύψωση του δέρματος από τη βάση των ουλών μέχρι ψηλά στην επιδερμίδα. Επίσης, συνδυαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν εμφυτεύματα, LASER για λείανση του δέρματος και RF Fractional Microneedling που βοηθά στο να δημιουργηθεί κολλαγόνο και να βελτιωθεί η τονικότητα και η υφή του δέρματος.

ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μήπως οι ουλές της ακμής σας είναι κυματοειδείς;

Όπως το λέει και το όνομά τους, είναι κυματοειδείς κοιλότητες στο δέρμα. Δημιουργούνται όταν διάφορες ινώδεις ζώνες ιστού σχηματίζονται μεταξύ δέρματος και υποδόριου ιστού. Αυτές οι ζώνες τραβούν την επιδερμίδα προς τα κάτω, την κρατούν στα βαθύτερα στρώματα και σχηματίζουν την κυματοειδή όψη του δέρματος.

Οι rolling ουλές, όπως επίσης ονομάζονται, αντιμετωπίζονται κυρίως με την μέθοδο της υποσκαφής. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που γίνεται με τοπική αναισθησία και σκοπό έχει την αποκοπή της ινώδους βάσης των ουλών και την επαναφορά του δερματικού ιστού στη φυσιολογική του θέση.

Μήπως οι ουλές της ακμής σας είναι υπερτροφικές και χηλοειδείς;

Οι υπερτροφικές ουλές ακμής δημιουργούνται επάνω από την επιφάνεια του δέρματος, εντοπίζονται κυρίως στον κορμό και ειδικά στους άνδρες. Συχνά προκαλούνται μετά από μια βαθιά πληγή ή τραυματισμό.

Οι χηλοειδείς ουλές διαφέρουν από τις υπερτροφικές ουλές στο ότι αυτές επεκτείνονται και πέρα από την περιοχή της αρχικής βλάβης και μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν ακόμη κι αν έχει επουλωθεί η βλάβη.

Σε αντίθεση με τις οξυγώνιες και τις κυβοειδείς, οι υπερτροφικές ουλές δεν προκαλούνται από απώλεια ιστού, αλλά αναπτύσσονται λόγω υπερπαραγωγής κολλαγόνου. Στην περίπτωση μάλιστα των χηλοειδών, είναι σαν το δέρμα να αγνοεί πως η βλάβη έχει επουλωθεί και συνεχίζει να παράγει κολλαγόνο. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για τις υπερτροφικές και χηλοειδείς ουλές μεταξύ των οποίων εφαρμογή παλμικών LASER χρωστικής.

Μήπως έχετε υπερμελαχρωματικές ακνεϊκές βλάβες;

Μετά την επούλωση μιας ακνεϊκής βλάβης, μπορεί να δημιουργηθεί στο δέρμα σας υπερμελάγχρωση. Δεν πρόκειται για ουλή ακμής. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα άτομα με ακμή. Πρόκειται για μια αλλαγή του χρώματος στο δέρμα, η οποία κυμαίνεται από ροζ έως κόκκινο, μοβ, καφέ ή μαύρο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος.

Η υπερμελάγχρωση αναπτύσσεται όταν μια ακνεϊκή βλάβη προκαλέσει φλεγμονή στο δέρμα. Καθώς το δέρμα θεραπεύεται, παράγει πολλή μελανίνη κάνοντας το χρώμα του πιο σκούρο σε εκείνη την περιοχή. Σε πολλές περιπτώσεις, η υπερμελάγχρωση εξασθενεί μόνη της με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου η υπερμελαχρωματική βλάβη παραμένει και χρειάζεται την κατάλληλη δερματολογική θεραπεία, με περισσότερο αποτελεσματική τη χρήση του Q-Switched LASER.

Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε πως οι ουλές ακμής αντιμετωπίζονται με διαφορετικές μεθόδους ανάλογα με τον τύπο ουλών που έχετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν τύπο ουλών στο δέρμα τους, οπότε για τη θεραπεία τους απαιτείται  συνδυασμός μεθόδων, που καθορίζονται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο μετά από κλινική εξέταση και πλήρη καταγραφή τους με το εξελιγμένο σύστημα δερμοανάλυσης Canfield VISIA®.