Έγκαιρη θεραπεία ακμής για να αποφύγετε ουλές!

Η ακμή με τη σωστή θεραπεία φεύγει. Οι ουλές ακμής, αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα και σωστά η ακμή, μένουν. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν οι κατάλληλες θεραπείες από εξειδικευμένο δερματολόγο που εξαλείφουν τα σημάδια και τις ουλές ακμής από το δέρμα σας.

Οι ουλές ακμής δημιουργούνται όταν ο ιστός του δέρματος έχει υποστεί βλάβη. Πιέζοντας ή σπάζοντας με τα δάχτυλα τα σπυράκια, σίγουρα θα βλάψετε το δέρμα σας και θα προκαλέσετε τον σχηματισμό ουλών ακμής. Αλλά, ακόμα και αν είστε πολύ προσεκτικοί, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν σημάδια και ουλές ακμής.

Οι ουλές ακμής δεν είναι όλες ίδιες

Όλα τα σημάδια και οι ουλές ακμής δεν είναι ίδια. Μια ισχυρή φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να έχει δύο αποτελέσματα, ένα πιο σύνηθες και ένα λιγότερο συχνό. Το πιο συνηθισμένο αποτέλεσμα είναι η απώλεια ιστού του δέρματος καθώς καταστρέφεται το κολλαγόνο. Το δέρμα στην  περιοχή εκείνη στερείται υποστήριξης και σχηματίζεται πτύχωση ή οξυγώνια ουλή. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Λιγότερο συχνά, σχηματίζεται στο δέρμα περίσσιος ιστός (χηλοειδής ουλή), καθώς ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες, δηλαδή τα κύτταρα του δέρματος, που παράγουν κολλαγόνο. Αυτό παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες.

Επιπλέον, εκτός από την φλεγμονώδη αντίδραση, την σοβαρότητα των ουλών ακμής μπορεί να επηρεάσει η ηλικία. Μετά τα 40, από το δέρμα ενός ατόμου χάνεται κάθε χρόνο το 1% του κολλαγόνου του. Με αυτή την πρόσθετη απώλεια κολλαγόνου σε συνδυασμό με τον μειωμένο τόνο του δέρματος, οι ουλές ακμής μπορούν να γίνουν πολύ πιο αισθητές.

Πρόληψη ουλών ακμής σημαίνει θεραπεία της ακμής

Επειδή το 95% των ατόμων με ακμή θα αναπτύξουν ουλές σε κάποιο βαθμό, όσο νωρίτερα αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία για την ακμή, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες ο σχηματισμός των ουλών να είναι ο πλέον ήπιος. Η καθυστέρηση της θεραπείας ακμής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης βαθιών ουλών ακμής.

Αν οι ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα σας είναι φλεγμονώδεις, το πιο πιθανό είναι να αφήσουν πίσω τους ουλές. Αλλά υπάρχουν και άτομα που εμφανίζουν ουλές, ενώ η ακμή τους είναι ήπιας μορφής. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η ακμή σας έχει αρχίσει να αφήνει στο δέρμα σας σημάδια, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε.

  • Πρώτα απ’ όλα, το βασικότερο: να θεραπεύσετε την ακμή σας. Αν δεν έχετε επισκεφθεί ακόμα εξειδικευμένο δερματολόγο, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Εάν πάλι ακολουθείτε κάποια θεραπεία, ενημερώστε τον δερματολόγο για τις ανησυχίες σας. Όταν το δέρμα σας καθαρίσει από την ακμή, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε την κατάλληλη θεραπεία για τα σημάδια και τις ουλές της.
  • Μην ξοδεύετε το χρόνο σας χρησιμοποιώντας προϊόντα για την ακμή που μπορεί να σας πρότεινε κάποιος φίλος ή γνωστός σας. Εάν η ακμή αφήνει ουλές στο δέρμα σας, πρέπει το συντομότερο δυνατό να κάνετε θεραπεία προτού επιδεινωθεί η κατάσταση
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τις ουλές ακμής;

Όλοι αναζητούν  την “καλύτερη” θεραπεία για τις ουλές ακμής. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία “καλύτερη” θεραπεία που να μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια σε όλους τους ανθρώπους ή σε κάθε τύπο ουλών ακμής. Η περιοχή που βρίσκονται οι ουλές, το βάθος, το μέγεθος και ο αριθμός τους επηρεάζουν τον καθορισμό του θεραπευτικού πρωτόκολλου από τον εξειδικευμένο δερματολόγο.

Πώς βλέπετε τις ουλές σας; Σας προκαλούν ιδιαίτερο άγχος, ή είναι ένα ζήτημα που απλώς θέλετε να βελτιώσετε; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Τι χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε για τη θεραπεία των ουλών ακμής; Όλες αυτές οι ερωτήσεις μαζί με το ιατρικό ιστορικό σας, τον τύπο του δέρματός σας, τον τρόπο που φροντίζετε το δέρμα σας θα ληφθούν υπόψη από τον δερματολόγο για να σας προτείνει αυτό που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές νέες μέθοδοι διαθέσιμες για τη θεραπεία των ουλών της ακμής. Μεταξύ αυτών το προηγμένο σύστημα κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων RF Fractional Microneedling, τα αποφλοιωτικά και μη αποφλοιωτικά LASER, η ανόρθωση με punch, η υποσκαφή, η μικροδερμοαπόξεση, τα fillers. Με τη σωστή θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών, ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο για βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ο εξατομικευμένος σχεδιασμός ενός θεραπευτικού προγράμματος για τις ουλές ακμής πρέπει πάντα να στοχεύει στη μεγιστοποίηση απόδοσης του αποτελέσματος με βάση την προσωπική κατάσταση του ασθενή.