Αραίωση μαλλιών: Αντιμετωπίστε την αποτελεσματικά!

Η αραίωση των μαλλιών αποτελεί πάντα μία δυσάρεστη εξέλιξη, αφού τα πυκνά μαλλιά αποτελούν σύμβολο νεότητας και γοητείας. Συνήθως, η αραίωση γίνεται αντιληπτή όταν εντοπίζονται κενά ανάμεσα στα μαλλιά, το φάρδος της χωρίστρας μεγαλώνει και αρχίζει να διαφαίνεται έντονα το δέρμα του κεφαλιού.

Τα αίτια της αραίωσης μαλλιών

Μερικές από τις πιο συνήθεις αιτίες για την αραίωση των μαλλιών είναι:

 • Κληρονομικότητα
 • Ορμονικές διακυμάνσεις
 • Μολύνσεις ή μυκητιάσεις του τριχωτού της κεφαλής
 • Αυτοάνοσα νοσήματα, όπως γυροειδής αλωπεκία ή λύκος
 • Καταστάσεις όπως αναιμία, έλλειψη σιδήρου, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διατροφικές διαταραχές, θυρεοειδικές παθήσεις
 • Σωματικό στρες εξαιτίας υπερκόπωσης, υπερβολικού φόρτου εργασίας, ασθένειας, ατυχήματος, τραυματισμού, συναισθηματικής φόρτισης, χειρουργικής επέμβασης, τοκετού, κ.α.
 • Διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή της πρωτεΐνης κερατίνης από την οποία αποτελούνται τα μαλλιά
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Υπερβολικό styling και συχνές βαφές των μαλλιών
 • Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών
 • Κάπνισμα
 • Φυσιολογική γήρανση, ειδικά μετά την ηλικία των 50
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τα συμπτώματα της αραίωσης μαλλιών

Έχει διαπιστωθεί ότι η αραίωση των μαλλιών είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται αργά, με αποτέλεσμα να μην γίνεται γρήγορα αντιληπτή. Ακόμα και τα άτομα που υποφέρουν από αυτήν, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όταν πλέον έχουν χάσει το 30% των μαλλιών τους. Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας  προϊδεάσουν;

 • Υπερβολική τριχόπτωση (περισσότερες από 150 τρίχες ημερησίως)
 • Λέπτυνση των μαλλιών
 • Υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών (και υποχώρηση των μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού με τρόπο που θυμίζει το γράμμα «Μ»)
 • Περιοχές ανάμεσα στα μαλλιά με σπασμένες τρίχες
 • Υπερβολική απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια του λουσίματος
 • Απώλεια τριχών και από άλλες περιοχές του σώματος

Διάγνωση αραίωσης μαλλιών με τριχοσκόπηση

Καθότι είναι πολλές οι αιτίες που μπορεί να έχουν οδηγήσει στην αραίωση των μαλλιών, καθοριστική εξέταση για την έγκυρη διάγνωση αποτελεί η τριχοσκόπηση. Είναι η πλέον εξειδικευμένη εξέταση που καταγράφει την κατάσταση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής ανά τετραγωνικό εκατοστό, συλλέγοντας σημαντικά στοιχεία τόσο για τον εντοπισμό των αιτιών, όσο και για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

Με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου λογισμικού προγράμματος (IQ software), αναλύονται αυτόματα οι εικόνες της τριχοσκόπησης και αποκαλύπτονται ο αριθμός, το πάχος, η ποιότητα και οι αποστάσεις μεταξύ των τριχών. Ανάλογα με την αιτία και τη βαθμίδα της αραίωσης, διαμορφώνεται το πλάνο θεραπείας, το οποίο μπορεί να βασίζεται είτε σε συντηρητικές θεραπείες (όπως εγχύσεις φαρμακευτικών ουσιών ή αυτόλογης μεσοθεραπείας), είτε σε μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE, είτε στη νέα μέθοδο τριχομοιοπύκνωσης Scalp Micropigmentation, είτε σε συνδυασμό αυτών.

Τρόποι αντιμετώπισης της αραίωσης των μαλλιών

Συντηρητικές Θεραπείες

Με τις συντηρητικές θεραπείες μπορούμε να σταματήσουμε την τριχόπτωση, να σταθεροποιήσουμε την αραίωση και να ενδυναμώσουμε τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια στα αρχικά στάδια της αραίωσης. Είναι θεραπείες ανώδυνες, που εφαρμόζονται στο ιατρείο, και στόχο έχουν να προστατέψουν και να ενισχύσουν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια, να διεγείρουν την έκφυση νέων μαλλιών και να βελτιώσουν τη συνολική πυκνότητα του τριχωτού.

 • Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία για την αντιμετώπιση της αραίωσης των μαλλιών και της τριχόπτωσης. Με δραστικές ουσίες εγκεκριμένες από τον FDA Αμερικής, μπορεί να σταματήσει η πρόοδος της τριχόπτωσης και να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η πυκνότητα των μαλλιών.

 • Αυτόλογη Μεσοθεραπεία (Magellan®)

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® αποτελεί μία σύγχρονη επαναστατική μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, καθώς βασίζεται στα συστατικά του αίματος που έχουν τριχογενετικές ιδιότητες. Προσφέρει ορατά αποτελέσματα μεγάλης διάρκειας, χωρίς πόνο και χωρίς παρενέργειες.

 • Φωτοθεραπεία με Laser χαμηλής έντασης (LLLT)

Η φωτοθεραπεία με τη χρήση Laser χαμηλής έντασης είναι μία ανώδυνη και απολύτως ασφαλής θεραπεία, κατά την οποία όλο το τριχωτό της κεφαλής εκτίθεται σε τρία διαφορετικά μήκη κύματος φωτός που έχει αποδειχτεί ότι έχουν ισχυρή τριχογενετική δράση. Λειτουργεί συμπληρωματικά στο θεραπευτικό σχήμα.

 • Οξυγονοθεραπεία

Είναι μία απολύτως φυσική θεραπεία, που μπορεί να λειτουργήσει συνεργικά στη θεραπευτική αγωγή. Στόχος είναι η ενίσχυση της οξυγόνωσης και επομένως της θρέψης των αδύναμων τριχοθυλακίων. Με την οξυγονοθεραπεία βελτιώνεται σημαντικά η μικροκυκλοφορία στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής και απορροφώνται καλύτερα οι πολύτιμες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες από τα τριχοθυλάκια.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών εφαρμόζεται στα πιο προχωρημένα στάδια αραίωσης των μαλλιών. Μπορεί να αποκαταστήσει σε εντυπωσιακό βαθμό τη φυσιολογική πυκνότητα των μαλλιών. Εφαρμόζεται με τη πλέον εξελιγμένη μέθοδο FUE, με την οποία επιτυγχάνεται άριστο αποτέλεσμα, ανώδυνα, χωρίς ουλές ή σημάδια. Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση του αποτελέσματος της μεταμόσχευσης μαλλιών βασίζεται πάντα σε τριχοσκοπική μελέτη, βάσει της οποίας δίνεται και εγγύηση για τον αριθμό των τριχοθυλακίων που θα μεταφερθούν και θα επαναφυτρώσουν στις αραιωμένες περιοχές.

Τριχομοιοπύκνωση (Scalp Micropigmentation)

Η μέθοδος της τριχομοιοπύκνωσης (ή αλλιώς Scalp Micropigmentation) είναι μια καινοτόμος μη επεμβατική μέθοδος προσομοίωσης των τριχοθυλακίων του τριχωτού της κεφαλής με τη βοήθεια μίας ειδικής χρωστικής ουσίας. Στόχος της μεθόδου αποτελεί η πιστή αναπαραγωγή μικρών τριχοθυλακίων αντιστοίχου χρώματος με τα υπάρχοντα, ώστε να προσφέρουν μια οπτική «ψευδαίσθηση» πυκνών κοντοκουρεμένων μαλλιών.