Άσπρα μαλλιά; Δε φταίει μόνο η ηλικία, φταίει και το στρες

Από καιρό υπήρχε η υποψία ότι το στρες μπορεί να κάνει άσπρα τα μαλλιά μας. Τώρα όμως οι επιστήμονες κατάφεραν και να το επιβεβαιώσουν.

Ποια είναι η αιτία που ασπρίζουν απότομα τα μαλλιά μας; Κάποια στιγμή μπορεί να το παρατηρήσαμε σε ανθρώπους που είχαν περάσει μεγάλη στενοχώρια ή πολύ αγχωτικές καταστάσεις. Κανείς δε γνώριζε τα ακριβή αίτια μέχρι και σήμερα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, όχι μόνο επιβεβαίωσαν το φαινόμενο, αλλά κατάφεραν και να ανακαλύψουν τον βιολογικό μηχανισμό που το εξηγεί.

Άσπρα μαλλιά και άγχος

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Για-Τσίεχ Χσου, κατέληξαν στο συμπέρασμα  ότι το έντονο στρες μπορεί να ενεργοποιήσει νεύρα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν μόνιμη βλάβη στα κύτταρα των θυλάκων της τρίχας, με τελικό αποτέλεσμα τον αποχρωματισμό και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Μέχρι πρότινος πίστευαν πως το γρήγορο γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται είτε σε αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε σε ορμονικές διαταραχές.

Ποιο ήταν το πείραμα;

Η ομάδα του Χάρβαρντ προσπάθησε να μετρήσει την επίδραση που είχε το στρες πάνω στο χρώμα του τριχώματος ποντικιών, τα οποία παρέμειναν για αρκετές μέρες στρεσαρισμένα. Αυτό επιτεύχθηκε είτε με το να είναι περιορισμένα για τέσσερις ώρες την ημέρα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, είτε μέσω γρήγορων εναλλαγών στο φωτισμό, είτε με το να είναι βρεγμένα ή να παίρνουν κλίση τα κλουβιά τους.

Η έρευνα εστίασε στη μελέτη του συμπαθητικού νευρικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αντίδραση «πάλης ή φυγής» (fight or flight). Με τον όρο αυτό περιγράφουμε την αντίδραση του οργανισμού όταν βρίσκεται υπό απειλή. Τότε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται, προκαλώντας αύξηση της αδρεναλίνης και μεταβολές στις κόρες των ματιών, στα επίπεδα ζαχάρου και κορτιζόλης και στους χτύπους της καρδιάς. Το σημαντικό εδώ είναι ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα επίσης συνδέεται και με τους θύλακες των τριχών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το στρες προκαλεί έκλυση μιας χημικής ουσίας-νευροδιαβιβαστή, της νορεπινεφρίνης, η οποία απορροφάται από τα κύτταρα που λειτουργούν ως «ρεζερβουάρ» για τα κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη των τριχών. Όταν αυτές οι «δεξαμενές» μελανίνης αδειάσουν, εξαιτίας της νορεπινεφρίνης, τότε τα μαλλιά ασπρίζουν και το αποτέλεσμα είναι μη αναστρέψιμο. 

Επειδή το άγχος μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή επιταχυνόμενης γήρανσης, η ανακάλυψη έχει αυξήσει τις ελπίδες για θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να σταματήσουν το γκριζάρισμα που σχετίζεται με την ηλικία.

Ποια είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη;

Η Χσου υποπτεύεται πως ένας παρόμοιος μηχανισμός είναι υπεύθυνος και για το γκριζάρισμα που σχετίζεται με την ηλικία. Η συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για γενικές θεραπείες κατά της γήρανσης.

Ο καθηγητής Christopher Deppmann, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε πως η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη φαρμακευτικών «πηγών νεότητας».

Πηγή: TheGuardian

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.