Αυξημένη η τριχόπτωση την περίοδο της πανδημίας!

Τριχόπτωση

Αιτίες και τρόπος αποκατάστασης της πυκνότητας των μαλλιών

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι χάνουν φυσιολογικά από τα μαλλιά τους έως και 100 τρίχες. Από τότε που εισέβαλε ο Covid-19 στη ζωή μας και κυρίως κατά τη διάρκεια των lockdowns, πολλοί παρατήρησαν σημαντική αύξηση στην πτώση των μαλλιών τους. Για να κατανοήσετε τους λόγους και το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε έγκαιρα την τριχόπτωση, διαβάστε τις εξηγήσεις και τις συμβουλές που σας δίνει ο Dr. Τζερμιάς, Επιστημονικός Διευθυντής Των Κλινικών μας και Διευθυντής Ερευνητής στο INSERM-Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι και αιτίες που πολλοί χάνουν τα μαλλιά τους περισσότερο από το κανονικό. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμινών, οι επιλογές του τρόπου ζωής τους (για παράδειγμα το κάπνισμα), το άγχος, η λήψη φαρμάκων, ορισμένες ασθένειες. Όταν η τριχόπτωση είναι στα φυσιολογικά όρια των 100 το πολύ τριχών την ημέρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι τρίχες αυτές θα αντικατασταθούν από νέες.

Πώς αναπτύσσονται τα μαλλιά; Για να γνωρίζετε, οι φάσεις του κύκλου ζωής μιας τρίχας είναι τρεις: η φάση της αναγένεσης, της καταγένεσης και της τελογένεσης. Η πρώτη φάση είναι η φάση ανάπτυξης μιας τρίχας και μπορεί να διαρκεί μέχρι 4 χρόνια. Στη φάση αυτή, η τρίχα παράγεται στο βολβό του τριχοθυλακίου και μεγαλώνει περίπου 1 εκατοστό τον μήνα. Η φάση της καταγένεσης είναι η μεταβατική φάση στον κύκλο ζωής μιας τρίχας. Διαρκεί το πολύ 3 εβδομάδες και αφορά το διάστημα που η τρίχα παύει να αναπτύσσεται και αρχίζει να εξασθενεί. Στην τελική φάση του κύκλου ζωής της, της τελογένεσης, η τρίχα βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία για 3 μήνες περίπου και στη συνέχεια πέφτει με το λούσιμο ή με το χτένισμα. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει μια νέα φάση αναγένεσης και νέες τρίχες αντικαθιστούν αυτές που έπεσαν. Συνεπώς, οι τρίχες αναπτύσσονται σε διαδοχικούς κύκλους και όχι όλες μαζί. Έτσι, η πυκνότητα των μαλλιών μας παραμένει σταθερή. Αν δεν συνέβαινε αυτό και όλες οι τρίχες ακολουθούσαν συγχρονισμένα τον κύκλο ζωής τους, τότε όλες οι τρίχες θα έπεφταν μαζί (διαστήματα με φαλάκρα) και μετά θα αναπτύσσονταν ξανά όλες μαζί!

Γιατί η τριχόπτωση αυξήθηκε στους περισσότερους κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που παρατηρήθηκε μεγαλύτερη απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικά στα lockdowns.

  • Το άγχος χτυπάει “κόκκινο”: Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, κάνει τα μαλλιά που έχουν ήδη αναπτυχθεί να περάσουν πολύ πιο γρήγορα στην τελογενή φάση και να πέσουν. Επειδή οι συνθήκες ενός lockdown προκαλούν πολύ άγχος, πιθανότατα ήταν η κύρια αιτία απώλειας των μαλλιών ή της αυξημένης τριχόπτωσης στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι από το άγχος αναπτύσσουν τη συνήθεια να παίζουν με τα μαλλιά τους ή ακόμα και να τα τραβούν (τριχοτιλομανία) οδηγώντας έτσι στη μείωση των μαλλιών τους ή την αποδυνάμωσή τους. Επίσης, το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την όρεξη και εάν δεν εξισορροπηθεί η κατάσταση με λήψη βιταμινών και μετάλλων, τα μαλλιά θα γίνουν αδύναμα και θα πέσουν πιο εύκολα.
  • Δεν βγαίνετε έξω από το σπίτι και παραμελείτε τη φροντίδα των μαλλιών σας: Οι αιτίες της τριχόπτωσης ξεκινούν πολύ βαθύτερα από εκεί που μπορεί να φτάσει ένα προϊόν περιποίησης μαλλιών. Ξεκινά από τις ίδιες τις ρίζες και τα τριχοθυλάκια. Ωστόσο, η χρήση ενός ακατάλληλου σαμπουάν ή ενός μαλακτικού μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο λεπτά, ακόμα κι αν δεν είναι. Κατά τη διάρκεια ενός lockdown, πολλοί αμελούν την φροντίδα των μαλλιών τους. Επιλέγουν τυχαία τα προϊόντα περιποίησης, οι γυναίκες τα πιάνουν πρόχειρα σε αλογοουρά ή σε κότσο και το τράβηγμα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής και στα τριχοθυλάκια. Επίσης, το μη συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση, καθώς η συσσώρευση λίπους και βρωμιάς εξασθενεί τα τριχοθυλάκια. Σε αυτό συνεισφέρει και το λούσιμο με πολύ ζεστό νερό που κάνει τις τρίχες εύθραυστες και αφυδατωμένες.
  • Καπνίζετε περισσότερο: Τα άτομα που καπνίζουν, το πιθανότερο είναι να αυξάνουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια ενός lockdown, λόγω πλήξης ή άγχους. Επίσης, το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά εάν υποφέρουν από ορμονικές δυσλειτουργίες ή πάσχουν από κάποια ασθένεια. Δεδομένου ότι το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, είναι κατανοητό, ότι η κακή κυκλοφορία μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών που φθάνουν στα τριχοθυλάκια. Έτσι, εάν το τριχωτό της κεφαλής δεν αιματώνεται σωστά,  τα τριχοθυλάκια αποδυναμώνονται και τα μαλλιά πέφτουν.
  • Στρες και ορμονικές αλλαγές: Η διαχείριση της ορμονικής ισορροπίας κατά τη διάρκεια ενός lockdown είναι πολύ σημαντική. Η αναπόφευκτη αύξηση του στρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ορμονικές αλλαγές με επιπτώσεις στα μαλλιά. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία υπάρχει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των μαλλιών. Με το άγχος, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη η οποία εισέρχεται στα τριχοθυλάκια και προκαλεί μεταβολές στη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται σταδιακά, σε κάθε κύκλο ζωής της τρίχας. 

Συνεπώς, κάτω από δύσκολες και στρεσογόνες συνθήκες, όπως αυτές μιας πανδημίας, είναι πολύ φυσιολογικό να αυξάνονται τα περιστατικά με προβλήματα τριχόπτωσης και απώλειας των μαλλιών. Το ζήτημα είναι πως σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνεται έγκαιρα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ώστε να προλαμβάνουμε επιδείνωση της κατάστασης.

Πώς αντιμετωπίζουμε την τριχόπτωση. Όταν διαπιστώσετε τριχόπτωση σε επίπεδο πέρα του φυσιολογικού, πρέπει να προγραμματίσετε άμεσα το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την αιτία που προκαλεί την τριχόπτωση υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αναστρέψουμε την κατάσταση και να αποκαταστήσουμε την υγεία των μαλλιών σας στο βέλτιστο βαθμό. Η θεραπεία που επιλέγουμε προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του καθενός. Στις κλινικές μας εφαρμόζουμε σύγχρονες και μη επεμβατικές μεθόδους ενδυνάμωσης των τριχοθυλακίων και αποκατάστασης της πυκνότητας των μαλλιών, όπως βιοσυμβατή θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής ισχύος. Επιπλέον, εάν το κρίνουμε απαραίτητο, μπορεί να εφαρμόσουμε συνδυαστική θεραπεία και τοπική εφαρμογή με δραστικές φαρμακευτικές ουσίες ή σκευάσματα βιταμινών που διαθέτουμε αποκλειστικά στις κλινικές μας. 

Πριν από την θεραπεία, πραγματοποιούμε λεπτομερή διάγνωση και μελέτη του τριχωτού της κεφαλής με τριχοσκόπηση. Με την τριχοσκόπηση, την πλέον σύγχρονη ψηφιακή εξέταση, ελέγχουμε λεπτομερώς τα τριχοθυλάκια ώστε, σε συνδυασμό με γονιδιακό τεστ τριχόπτωσης, να βρούμε την πραγματική αιτία και να καθορίσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό σχέδιο για τη δική σας περίπτωση. Η τριχοσκόπηση επαναλαμβάνεται κάθε 3 μήνες, ώστε να αξιολογείται αντικειμενικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να ενισχύεται ή να προσαρμόζεται ανάλογα.