Πόσο σοβαρή είναι η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι σίγουρα απαιτητική για κάθε γυναίκα, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Τι συμβαίνει όμως όταν εκτός από τις δυνάμεις σας, σάς εγκαταλείπουν και τα μαλλιά σας;

Όσες γυναίκες είναι μητέρες, κατά πάσα πιθανότητα θα παρατήρησαν πως μετά τον τοκετό τα μαλλιά τους έγιναν πιο αδύναμα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια περίοδος τριχόπτωσης. Από τη μία αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό, από την άλλη όμως σίγουρα προκαλεί και ανησυχία σχετικά με την υγεία των μαλλιών.

Η γέννηση της… τριχόπτωσης μετά τον τοκετό

Αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι γνωστή ως «επιλόχειος τριχόπτωση» και στην ουσία αναφέρεται στην απώλεια τριχών τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Το πόσο σοβαρή θα είναι ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όποια και να είναι η έκτασή της, είναι ικανή να διαταράξει την εύθραυστη ψυχολογία μιας νέας μαμάς.

Σε μεγάλο ποσοστό η τριχόπτωση μετά τον τοκετό δε θεωρείται αληθινή τριχόπτωση, δεν οφείλεται σε κάποιο νόσημα και φυσικά δε θα διαρκέσει για πάντα.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ισορροπία των μαλλιών θα αποκατασταθεί ομαλά μέχρι να περπατήσει το μωρό, μέσα σε διάστημα δηλαδή 12 μηνών.

Πού οφείλεται η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Στη διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονικών διαταραχών, παρατείνεται η αναγενής φάση του κύκλου ζωής της τρίχας, γι’ αυτό το λόγο και παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην πυκνότητα των μαλλιών. Όμως, μετά τον τοκετό, συμβαίνει μία απότομη μετάπτωση στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση τριχόπτωσης.

Με λίγα λόγια, τα ίδια οιστρογόνα, που κατά τη διάρκεια της κύησης κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται πλούσια και γεμάτα, μετά τη γέννα συμμαχούν με τα αυξημένα επίπεδα στρες και προκαλούν έως και 30% απώλεια στον όγκο, την πυκνότητα και τη λάμψη τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Εάν όμως μετά τη γέννα υπάρχουν ελλείψεις σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των τριχοθυλακίων, τότε η τριχόπτωση είναι πιο επίμονη και μεγαλύτερης έκτασης. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η έλλειψη σιδήρου, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και άλλων βιταμινών.

Στην περίπτωση αυτή, για να αποκατασταθεί η υγεία των μαλλιών, θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής πυκνομέτρηση, τριχοσκόπηση και μελέτη στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλάνο θεραπείας για την ενδυνάμωση και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαρχόντων τριχοθυλακίων.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;

Αν έχει περάσει το κρίσιμο διάστημα του ενός έτους από τον τοκετό και τα μαλλιά σας δεν έχουν επανακτήσει την αρχική τους πυκνότητα, ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσετε μια υπεύθυνη ιατρική συμβουλή.

Θα πρέπει να ελεγχθεί με ακρίβεια ο βαθμός της τριχόπτωσης με τη βοήθεια της μεθόδου της τριχοσκόπησης. Κατά την εφαρμογή της μελετώνται και καταγράφονται ο αριθμός, η πυκνότητα, η ποιότητα και η κατάσταση των τριχοθυλακίων και ανακαλύπτονται τα πραγματικά αίτια της τριχόπτωσης.

Ποιες είναι οι θεραπείες κατά της τριχόπτωσης;

Εάν τα αποτελέσματα της τριχοσκόπησης και των υπόλοιπων εργαστηριακών εξετάσεων υποδείξουν πως η τριχόπτωση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιατρικές μεθόδους, τότε προτείνονται διάφορες θεραπείες αναλόγως τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.

Αρχικά, υπάρχει η επιλογή της ενδυνάμωσης των τριχοθυλακίων με φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες έχουν τριχογενετικές ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες εγχέονται σε όλο το τριχωτό της κεφαλής και κυρίως στις περιοχές όπου παρατηρείται αραίωση των μαλλιών. Μία άλλη εξίσου αποτελεσματική θεραπεία είναι η διέγερση της τριχοφυΐας με φωτοθεραπεία. Εκεί χρησιμοποιούνται τα πιο εξελιγμένα LASER χαμηλής ισχύος, με σκοπό τη στόχευση των αποδυναμωμένων ριζών.

Τέλος, η βιοσυμβατή θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες αναζωογονεί τους ιστούς στο τριχωτό της κεφαλής, αντιμετωπίζοντας δυναμικά την τριχόπτωση και την αραίωση με τον πιο εντατικό τρόπο.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.