Η γέννηση της… τριχόπτωσης μετά τον τοκετό!

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό «γεννά» εύλογα ερωτηματικά στις νέες μητέρες, βάζοντας άλλη μια ανησυχία… κυριολεκτικά στο κεφάλι τους!

Η επιλόχειος τριχόπτωση αναφέρεται στην απώλεια τριχών τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Η έκτασή της ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά είναι αλήθεια πως μερικές φορές το αποκαρδιωτικό αισθητικό αποτέλεσμα διαταράσσει την εύθραυστη ψυχολογία των νέων μητέρων. Είναι σωστό, ωστόσο, να γνωρίζουμε πως σε μεγάλο ποσοστό η τριχόπτωση μετά τον τοκετό δεν συνιστά αληθινή τριχόπτωση, δεν υποκρύπτει κάποιο νόσημα και φυσικά δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, η ισορροπία των μαλλιών θα αποκατασταθεί ομαλά… μέχρι να περπατήσει το μωρό σας (γύρω στους 12 μήνες).

Πού οφείλεται η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;

Στη διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονικών ανακατατάξεων, παρατείνεται η αναγενής φάση του κύκλου ζωής της τρίχας οπότε παρατηρείται μεγάλη βελτίωση στην πυκνότητα των μαλλιών. Όμως, μετά τον τοκετό, συμβαίνει μία απότομη μετάπτωση στην τελογενή φάση με αποτέλεσμα την εμφάνιση τριχόπτωσης. Με λίγα λόγια, τα ίδια οιστρογόνα, που κατά τη διάρκεια της κύησης κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται πλούσια και γεμάτα, μετά τη γέννα συμμαχούν με τα αυξημένα επίπεδα στρες και προκαλούν έως και 30% απώλεια στον όγκο, την πυκνότητα και τη λάμψη τους. Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Εάν όμως μετά τη γέννα συνυπάρχουν και ελλείψεις σημαντικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία των τριχοθυλακίων, τότε η τριχόπτωση είναι πιο επίμονη και μεγαλύτερης έκτασης.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των τριχοθυλακίων είναι για παράδειγμα η επάρκεια στις αποθήκες σιδήρου, όπως και τα επίπεδα μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και άλλων βιταμινών. Στην περίπτωση αυτή, για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των μαλλιών σας, θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής πυκνομέτρηση, τριχοσκόπηση και μελέτη στο τριχωτό της κεφαλής, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλάνο θεραπείας για την ενδυνάμωση και την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαρχόντων τριχοθυλακίων. Η πυκνομέτρηση και η πλήρης καταγραφή της παρούσας κατάστασης των μαλλιών θα αποτελεί και ένα αδιάψευστο αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που θα συστηθεί. Στη βάση επίσης εργαστηριακών εξετάσεων, χορηγούνται, εάν κριθεί απαραίτητο, συμπληρώματα διατροφής, και τα επίπεδα επανελέγχονται κάθε 6 ή 12 μήνες, αναλόγως.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών

Για να προλάβετε ή να περιορίσετε την τριχόπτωση μετά τον τοκετό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποιες βασικές αρχές φροντίδας τους σε αυτή την ιδιαίτερη φάση της ζωής σας:

  • Μην παίρνετε στα «τυφλά» συμπληρώματα διατροφής, γιατί νομίζετε ότι καλύπτετε κάποιες ελλείψεις, όμως όχι τις πραγματικές, αφού δεν έχει προηγηθεί εργαστηριακός έλεγχος.
  • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και conditioner που προσθέτουν όγκο και θρέφουν τα μαλλιά, χωρίς ωστόσο «βαριά» καλλυντικά συστατικά. Αποφύγετε σαμπουάν «2 σε 1», αλλά και τα λεγόμενα «εντατικής θρέψης», μια και τα βαριά συστατικά τους επιβαρύνουν εξαιρετικά τα μαλλιά.
  • Μην απλώνετε το conditioner σε όλο το μήκος της τρίχας και κυρίως στη βάση του κεφαλιού. Περιοριστείτε στις άκρες, γιατί αλλιώς η βάση θα «λαδώσει» πολύ πιο γρήγορα.
  • Κάντε απαλό μασάζ στη βάση του κεφαλιού, ενώ λούζεστε και σκουπίστε τα μαλλιά σας μαλακά με μια απαλή πετσέτα.
  • Αποφύγετε να ξεμπλέκετε τα μαλλιά σας με αραιές χτένες ή σκληρές βούρτσες, ενώ αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι, λειτουργήστε το στην ένδειξη του κρύου αέρα.
  • Δοκιμάστε ένα καινούριο χτένισμα ή κόμμωση, που μπορεί να αναδείξει τα μαλλιά σας και να τα κάνει να φαίνονται πυκνότερα. Προτιμήστε χτενίσματα, όπως ο αφέλειες, που στεφανώνουν το πρόσωπο και καλύπτουν τις προβληματικές περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αραίωση ή τριχόπτωση, όπως το μέτωπο. Εναλλακτικά, πείτε «ναι» σε μια βαφή μαλλιών που θα δώσει περισσότερους χρωματικούς τόνους στα μαλλιά σας, δίνοντάς τους βάθος.
  • Ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο να κόψετε τα μαλλιά σας κοντά ή έστω να κοντύνετε το μήκος τους. Πολλές μαμάδες τολμούν να αποχωριστούν το παλιό μήκος των μαλλιών τους και όχι άδικα. Τα μαλλιά αλά «γκαρσόν» είναι πάντα στη μόδα, «γεμίζουν» το κεφάλι και σε μαμαδίστικους όρους… εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο στη νέα μαμά που έχει τόσα άλλα… στο κεφάλι της.
  • Αποφύγετε τις σφιχτές κοτσίδες και αλογοουρές, που ασκούν μεγάλες πιέσεις στα μαλλιά.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό

Αν έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα του ενός έτους από τον τοκετό και τα μαλλιά σας δεν έχουν επανακτήσει την αρχική τους πυκνότητα, ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσετε μια υπεύθυνη ιατρική συμβουλή. Το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό των Ιατρείων IQ Skin Clinics είναι σε θέση να σας εξηγήσει υπεύθυνα και λεπτομερώς τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε.

Ο έμπειρος δερματολόγος θα ελέγξει με ακρίβεια την ποιότητα της τριχόπτωσης, εφαρμόζοντας εξελιγμένες και λεπτομερειακές μεθόδους. Από τις πλέον αναγνωρισμένες αλλά και πρωτοποριακές μεθόδους που εφαρμόζονται στα  Ιατρεία IQ Skin Clinics προς αυτόν το σκοπό είναι η τριχοσκόπηση. Κατά την εφαρμογή της μελετώνται και καταγράφονται ο αριθμός, η πυκνότητα, η ποιότητα και η κατάσταση των τριχοθυλακίων και ανευρίσκεται η πραγματική αιτία της τριχόπτωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δερματοσκόπηση των τριχών και την καταγραφή του αριθμού των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός.

Στις περιπτώσεις που τα αποτελέσματα της τριχοσκόπησης και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων υποδείξουν ως αναγκαία την ιατρική θεραπευτική παρέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τριχόπτωση μετά τον τοκετό, στα Ιατρεία IQ Skin Clinics εφαρμόζονται μέθοδοι ικανές να αποδώσουν βέλτιστα αποτελέσματα:

  • Με την ανώδυνη μέθοδο της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες εγχέεται υποδόρια μετά από σχετική αιμοληψία, οι οποίοι ενεργοποιούν ταχύτερα τα βλαστοκύτταρα στην παραγωγή νέων τριχών.
  • Εξίσου αποτελεσματικές κρίνονται οι θεραπείες με Laser χαμηλής έντασης (LLLT), που εκθέτουν το κεφάλι στο τριχογενετικό φως τριών διαφορετικών μήκων κύματος φωτός, ενεργοποιώντας τα αδρανή τριχοθυλάκια και αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε αυτά. Με τη θεραπεία Laser τα τριχοθυλάκια μπορούν να απορροφούν ευκολότερα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που τους είναι απαραίτητα.