Γιατί η ακμή δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Τμήματος Μοριακής και Ιατρικής Φαρμακολογίας, εστίασαν τη μελέτη τους στο να βρουν την αιτία που κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν ποτέ ακμή στο δέρμα τους. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο δέρμα κρύβουν κάποια μυστικά…

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως στο δέρμα ενός ανθρώπου υπάρχουν δύο ειδών βακτήρια: βακτήρια με “καλά” στελέχη που προστατεύουν το δέρμα και βακτήρια με “κακά” στελέχη που ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής. Το αν κάποιος άνθρωπος θα εμφανίσει ακμή ή όχι εξαρτάται από το ποιο είδος βακτηρίων υπερέχει έναντι του άλλου. Είναι κάτι ανάλογο με την ανισορροπία “καλών” και “κακών” βακτηρίων στο έντερο, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τις διάφορες πεπτικές διαταραχές.

Όμως, ποιος είναι ο λόγος που κάποιοι εμφανίζουν στο δέρμα τους περισσότερα “καλά” ή “κακά” βακτήρια; Πολλοί παράγοντες καθορίζουν το είδος των βακτηρίων που αναπτύσσει ένας άνθρωπος στο δέρμα του. Μεταξύ αυτών είναι η κληρονομικότητα και η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μελέτησαν ιδιαίτερα το “προπιονοβακτηρίδιο”, το βακτήριο της ακμής, που υπάρχει στους σμηγματογόνους αδένες και προκαλεί φλεγμονές και ακνεϊκές βλάβες με πύον. Πήραν συγκεκριμένο δείγμα από μια ομάδα ατόμων με ακμή και χωρίς ακμή και ανέλυσαν στο εργαστήριο το DNA του βακτηρίου. Έτσι, κατάφεραν να απομονώσουν πάνω από 1000 στελέχη, με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, ανάλογα αν προέρχονταν από δέρμα με ακμή ή από υγιές δέρμα. Κάποια στελέχη του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. acnes) βρέθηκαν σε ασθενείς με ακμή, σε ποσοστό 20% και σχεδόν σε κανένα άτομο με καθαρό δέρμα.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Το πιο σημαντικό εύρημα κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν η ανακάλυψη ενός βακτηριδιακού στελέχους στα άτομα χωρίς ακμή, που σπάνια εντοπίστηκε στα δέρματα με ακμή. Το στέλεχος αυτό παρουσίαζε έναν φυσικό, αμυντικό μηχανισμό που το έκανε ικανό να διακρίνει τους εισβολείς στο δέρμα και να τους εξουδετερώνει προτού εκείνοι προκαλέσουν κάποια μόλυνση στο βακτηριδιακό κύτταρο. Με άλλα λόγια, ανακάλυψαν πως το στέλεχος προστατεύει το δέρμα, όπως τα βακτήρια ενός γιαουρτιού προστατεύουν το έντερο από βλαβερά μικρόβια!

Το γεγονός αυτό, οδήγησε τους ερευνητές στη σκέψη να προχωρήσουν στην εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων στο δέρμα με σύνθεση από προβιοτικές ουσίες για να εμποδίσουν την είσοδο “κακών” βακτηρίων που θα προκαλέσουν την εμφάνιση συμπτωμάτων της ακμής. Επίσης, να σχεδιάσουν νέα φάρμακα για την εξάλειψη “κακών” στελεχών του P. acnes, που δεν θα επηρεάζουν τα “καλά” στελέχη. Επιπλέον, οι ερευνητές θα εξετάσουν την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν ιούς για να εξαλείψουν τα ακνεϊκά βακτηρίδια.

Χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία της έρευνας, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν πρωτοποριακές μεθόδους για την θεραπεία της ακμής που θα ανταποκρίνονται θεαματικά ακόμη και στο πρώιμο στάδιο της ακμής. Οι θεραπευτικές αυτές μέθοδοι θα καθιστούν τους δερματολόγους ικανούς να προτείνουν θεραπείες εξατομικευμένες ανάλογα με τα “καλά” και τα “κακά” στελέχη των βακτηριδίων που έχει κάποιος στο δέρμα του.