Γυναίκες και τριχόπτωση. Μη έγκαιρη αντιμετώπιση.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αργούν να αναζητήσουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Δεν αποτελεί είδηση ότι οι γυναίκες υποφέρουν από τριχόπτωση. Παρότι η αραίωση των μαλλιών είναι συνδεδεμένη ως εικόνα με τους άνδρες της μέσης ηλικίας, στην πραγματικότητα το αδυνάτισμα των τριχοθυλακίων, η τριχόπτωση και  τελικά η αραίωση ταλαιπωρεί σχεδόν και το ίδιο ποσοστό γυναικών. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 40% των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από τριχόπτωση είναι γένους θηλυκού.

Τρία σοβαρά εμπόδια για την έγκαιρη αντιμετώπιση

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αργούν να αναζητήσουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Όταν οι άντρες χάνουν τα μαλλιά τους, η αραίωση έχει μία προβλεπόμενη εξέλιξη που ξεκινάει από την πρόσθια γραμμή και καταλήγει στην κορυφή του κεφαλιού. Στις γυναίκες, αντιθέτως, η τριχόπτωση παρουσιάζεται με έναν διάχυτο τρόπο που δεν την καθιστά γρήγορα αντιληπτή. Μόνο όταν το δέρμα του κεφαλιού αρχίζει να διακρίνεται ξεκάθαρα ανάμεσα από τα μαλλιά, οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιούν το πρόβλημα, το οποίο όμως συνήθως έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο διστακτικές στην αναζήτηση μιας θεραπείας για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Για τους άντρες, είναι πιο εύκολο και αποδεκτό να καταφύγουν σε κάποια θεραπεία, ενώ για τις γυναίκες η παραδοχή της τριχόπτωσης συχνά συνεπάγεται αδυναμία ελέγχου της ομορφιάς, της θηλυκότητας και της σεξουαλικής εικόνας τους.

Τέλος, για τις γυναίκες είναι σημαντικά περιορισμένες οι δυνατότητες σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική αγωγή κατά της τριχόπτωσης. Πέρα από τη μινοξιδίλη που είναι εγκεκριμένη για χορήγηση και στα δύο φύλα, οι υπόλοιπες φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται κατά της τριχόπτωσης (όπως η φιναστερίδη και η ντουταστερίδη), εμφανίζουν σοβαρές αντενδείξεις για τις γυναίκες. Υπάρχουν βέβαια άλλες αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές στη διάθεσή τους (π.χ. ενεργοτριχογένεση), για τις οποίες όμως συχνά δεν είναι ενημερωμένες.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η τριχοσκόπηση αποτελεί το πρώτο βήμα κατά της τριχόπτωσης

Η τριχοσκόπηση αποτελεί πάντοτε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κανείς την τριχόπτωση. Είναι η μοναδική επιστημονική και αντικειμενική μέθοδος για τη μελέτη και τη διάγνωση των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής.

Με την τριχοσκόπηση εξετάζεται η κατάσταση των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής και συλλέγονται σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση όπως: ο αριθμός των τριχοθυλακίων, ο αριθμός των τριχών ανά τριχοθυλάκιο, το πάχος των τριχών, αλλά και οι βλάβες στην περιθυλακική επιδερμίδα και τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής.

Τα στοιχεία αυτά συμβάλλουν στον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας της τριχόπτωσης και αποτελούν στη συνέχεια ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της αποτελεσματικότητας της θεραπείας που συστήνεται.