Γιατί πρέπει να θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

Είναι επιβεβαιωμένο από επιστημονικές έρευνες ότι στα σημεία των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη HPV υψηλού κινδύνου, που σχετίζονται με ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας.

Μην καθυστερείτε τη θεραπεία

Αν και τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν προχωρούν στη θεραπεία τους, αγνοώντας τον κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν την υγεία τους. Τα κονδυλώματα οφείλονται σε μόλυνση από τον ιό HPV και, σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις, καταγράφονται περισσότερα από 1.780 νέα περιστατικά κονδυλωμάτων κάθε μέρα στην Ευρώπη.

Από τα 100 και πλέον διαφορετικά στελέχη που έχει ο ιός HPV, τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου για την υγεία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που πολλά άτομα αποφεύγουν ή καθυστερούν να αναζητήσουν θεραπεία, θεωρώντας ότι τα κονδυλώματα είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά στη σεξουαλική υγεία τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που αναζητούν θεραπεία μόνο όταν τα κονδυλώματα επεκταθούν σε τέτοιο βαθμό στη γεννητική περιοχή που αρχίσουν να ενοχλούν αισθητικά τους ίδιους ή το ερωτικό ταίρι τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του HPV

Στην πραγματικότητα όμως, το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Πλέον, είναι γνωστό και επιβεβαιωμένο από επιστημονικές έρευνες ότι στα σημεία των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν περίπου 10 πολύ επικίνδυνα στελέχη του ιού HPV – τα στελέχη 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58 και 68 – που σχετίζονται με εκδήλωση κυτταρικών δυσπλασιών και καρκίνου. Ενδεικτικά, τα δύο πρώτα εξ αυτών ευθύνονται συνολικά για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ μαζί και με τα υπόλοιπα στελέχη ενοχοποιούνται για μεγάλο ποσοστό των καρκίνων του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Επομένως, αν δεν υπάρξει θεραπεία των κονδυλωμάτων, είναι αναπόφευκτη η διαρκής επαναμόλυνση μεταξύ των ερωτικών συντρόφων και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο ιός να μεταφερθεί από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα στα εσωτερικά και να προξενήσει κακοήθεις βλάβες. Δεν θα πρέπει να επαφίεστε λοιπόν ότι τα κονδυλώματα δεν είναι απειλητικά για την υγεία και ενδεχομένως θα υποχωρήσουν από μόνα τους.

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε την υγεία σας

Αν υποψιάζεστε HPV μόλυνση, τότε θα πρέπει να γίνει επιμελής ανίχνευση του HPV με αναλυτική δερματολογική εξέταση και να ακολουθήσει λεπτομερειακή θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, χρησιμοποιούνται ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα που εντοπίζουν ακόμα και τις υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν και αυτές κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να μην αποτελέσουν αιτία υποτροπών. Πέραν της δερματολογικής εξέτασης, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και HPV–Test για εξακρίβωση του στελέχους της HPV μόλυνσης. Το τεστ εφαρμόζεται με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο PCR και είναι μία εξέταση που υπερέχει του καθιερωμένου Τεστ ΠΑΠ, καθώς ανιχνεύει εγκαίρως την HPV μόλυνση πριν φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες.

Μετά τη θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται με LASER χωρίς πόνο, δεν αφήνει σημάδια και επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στην εργασία, είναι απαραίτητο ένα διάστημα στενής ιατρικής παρακολούθησης για οχτώ μήνες ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων. Επιπλέον, απαραίτητη είναι και η εξέταση και θεραπεία του/της ερωτικού/ής συντρόφου σας, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση μεταξύ σας.