Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη γυναικεία αλωπεκία

Η γυναικεία αλωπεκία είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογία. Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να την προλάβετε ή να την αντιμετωπίσετε έγκαιρα και αποτελεσματικά με τις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Τι είναι η γυναικεία αλωπεκία;

Η γυναικεία τριχόπτωση αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο. Αποτελεί μορφή μη ουλωτικής αλωπεκίας, χωρίς φλεγμονές, και ακολουθεί ένα μοτίβο που προσβάλλει συχνότερα τις ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση. Το μοτίβο αυτό περιλαμβάνει προοδευτικά αυξανόμενη αραίωση στην κορυφή, με αυξημένη πυκνότητα στα πλάγια και καλή πυκνότητα στο μετωπιαία γραμμή. Κατά την εξέλιξη της νόσου τα τριχοθυλάκια γίνονται ολοένα πιο λεπτά και λιγότερο πυκνά, με αποτέλεσμα να προκύπτει αραίωση στο μπροστινό τμήμα ή το επάνω μέρος του τριχωτού (λιγότερο στους κροτάφους). Τα τριχοθυλάκια από μεγάλα, παχιά και με χρώμα μετατρέπονται σταδιακά σε κοντά, λεπτά και άχρωμα. Η φάση ανάπτυξης των τριχοθυλακίων (αναγενής) μειώνεται και όλο και περισσότερα τριχοθυλάκια περιέρχονται στη φάση της απόπτωσης (τελογενή). Στις μέρες μας, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για να αποκωδικοποιηθούν όλοι οι μοριακοί μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτή τη γενετικά καθορισμένη πάθηση αναμένεται να αποδώσει στο άμεσο μέλλον σημαντικά αποτελέσματα.

Σε τι οφείλεται η αλωπεκία;

Η αλωπεκία οφείλεται στη σταδιακή μείωση της διάρκειας της αναγενούς φάσης ανάπτυξης της τρίχας και στη μετατροπή των τριχών μεγάλου μήκους και πάχους σε άχρωμες και πολύ λεπτές. Είναι πολλοί εκείνοι που συνδέουν την έντονη παρουσία ανδρογόνων με τη γυναικεία τριχόπτωση. Αυτό σημαίνει πως τα συγκεκριμένα γυναικεία τριχοθυλάκια είναι περισσότερο ευαίσθητα στη διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι παράγωγο της τεστοστερόνης, γι’ αυτό και η αλωπεκία σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται ανδρογενετική και οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.

Πέρα από κληρονομικούς παράγοντες, όμως, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε:

 • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες, θυροειδή)
 • Υποκείμενα νοσήματα (νεοπλασίες, αναιμία, υψηλό σάκχαρο, υπερπλασία των επινεφριδίων, αυτοάνοσα νοσήματα όπως ερυθηματώδη λύκο, δερματομυοσίτιδα, ομαλό λειχήνα) ή τραυματισμούς
 • Άλλους περιβαλλοντικούς ή μη παράγοντες που συνεπιδρούν, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, το άγχος, η ελλιπής διατροφή (π.χ. έλλειψη σιδήρου, βιταμινών Α, B, C, χημικές δίαιτες), τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, οι χημειοθεραπείες/ακτινοβολία, η κακή φροντίδα των μαλλιών, η έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες κ.ά.
 • Έντονο ψυχολογικό στρες ως αντανακλαστική επίπτωση του άγχους στον οργανισμό

Πρέπει να υποδεικνύεται σειρά εξετάσεων όταν υπάρχουν ενδείξεις περίσσειας ανδρογόνων, όπως ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος, αυξημένη τριχοφυΐα, παχυσαρκία, μη ελεγχόμενη ακμή που επιδεινώνεται με την περίοδο.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μπορεί να κρύβει η αλωπεκία κάποια άλλη ασθένεια;

Η διάχυτη, μη ουλωτική αλωπεκία που ξεκινά ξαφνικά και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, μπορεί να υποκρύπτει  κάποιο άλλη ασθένεια ή ανεπάρκεια του οργανισμού, όπως έλλειψη σιδήρου, θυρεοειδικές διαταραχές, σύφιλη ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (ερυθηματώδη λύκο, δερματομυοσίτιδα, ομαλό λειχήνα).

Σε τι διαφέρει η ανδρική από τη γυναικεία αλωπεκία;

Οι άνδρες παρατηρούν μείωση των τριχών στη γραμμή των μαλλιών, φαλάκρα στην κορυφή και αραίωση στους κροτάφους, ενώ οι γυναίκες περισσότερο στο «στεφάνι» (κορυφή) και λιγότερο στη μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους. Στους άνδρες η λέπτυνση και συρρίκνωση των τριχών προκαλείται από τη μετατροπή της προερχόμενης από επινεφρίδια ή όρχεις τεστοστερόνης σε δυιδροτεστοστερόνη (DHT) από το ένζυμο 5α-ρεδουκτάση. Μια παρόμοια, αλλά λιγότερο κατανοητή διαδικασία συμβαίνει και στις γυναίκες που έχουν περίσσεια κυκλοφορούσας τεστοστερόνης σε επινεφρίδια ή ωοθήκες. Η αραίωση στους άνδρες αξιολογείται με την κλίμακα ταξινόμησης Norwood-Hamilton, ενώ η γυναικεία τριχόπτωση ταξινομείται βάσει της κλίμακας Ludwig. Μια ακόμη διαφορά έγκειται στη θεραπευτική προσέγγιση της γυναικείας αλωπεκίας, καθώς υπάρχουν μονάχα δύο εγκεκριμένα φάρμακα, η μινοξιδίλη και η φιναστερίδη, των οποίων η χορήγηση δεν εγγυάται πάντα απόλυτη αποτελεσματικότητα και απουσία επιπλοκών.
Επιπλέον, έχει αναφερθεί αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη σε άνδρες με τριχόπτωση.
 

Πώς θα καταλάβω τη διαφορά της αλωπεκίας από την προσωρινή ή φυσιολογική τριχόπτωση;

Μιλάμε για αλωπεκία μονάχα όταν παρατηρηθεί μόνιμη και σημαντική απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών στο κεφάλι και όχι απλώς αυξημένη απώλεια χωρίς όμως να αλλάζει η εμφάνιση και το πάχος των τριχοθυλακίων. Η απώλεια σε μόνιμη βάση που χρήζει θεραπείας μπορεί να προσλάβει τις εξής μορφές:

α) Απώλεια μαλλιών, επανέκφυση και νέα απόπτωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά

β) Απώλεια μαλλιών και επανέκφυση με μειωμένη όμως ποιότητα ή ποσότητα των τριχών

γ) Απώλεια και απουσία επανέκφυσης

Η προσωρινή μεταβολή στην πυκνότητα που οφείλεται σε καθαρά συμπτωματικούς παράγοντες και αποκαθίσταται όταν αυτοί εκλείψουν, δεν συνιστά αλωπεκία αλλά παροδική τριχόπτωση. Οφείλεται είτε σε εποχικούς παράγοντες (άνοιξη ή φθινόπωρο) ή είναι απλώς μέρος της φυσιολογικής πορείας που διαγράφει η τρίχα στο κεφάλι και τμήμα της φυσικής ανανέωσης του τριχώματος.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Όσο αυξάνεται η ηλικία και μειώνονται τα οιστρογόνα, τόσο ο επιπολασμός της αλωπεκίας είναι περισσότερο πιθανός. Σε αυτό το πλαίσιο, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και μετά από αυτή είναι περισσότερο ευάλωτες. Σε ποσοστά 29%–38% έρευνες έχουν δείξει πως είναι πιθανόν να εμφανιστεί σε γυναίκες άνω των 70 ετών, αλλά σε ποσοστό μονάχα 3% στις ηλικίες 20–29. Στα παιδιά, έχουν παρατηρηθεί μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στα κορίτσια μέσης εφηβείας (γύρω στα 14 έτη), κυρίως ως συνέπεια ενδοκρινικών διαταραχών (πολυκυστικές ωοθήκες, υπερπλασία των επινεφριδίων). Πέρα από τους παθολογικούς και κληρονομικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν, κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες που βιώνουν έντονη ψυχολογική και συναισθηματική φόρτιση, αλλά και όσες εκθέτουν τα μαλλιά τους σε συχνές συνθήκες καταπόνησης (ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης, ρύπανση).

Πώς επηρεάζει η αλωπεκία την ψυχολογία;

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και το σώμα μας καθορίζει σε έναν βαθμό πώς μας βλέπουν και οι άλλοι. Η αλωπεκία, λοιπόν, πλήττει κατά κύριο λόγο την αυτοπεποίθηση, επιδρώντας αρνητικά κυρίως στη γυναικεία ψυχολογία. Τα μαλλιά είναι βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της εμφάνισης κάθε γυναίκας, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να δείχνουν και να είναι υγιή, πλούσια και όμορφα. Η αίσθηση πως αυτή η εικόνα χάνεται σιγά σιγά, σε συνδυασμό με την εσφαλμένη αντίληψη πως η αλωπεκία δεν αποτελεί κοινό γυναικείο πρόβλημα, συντελούν στον ισχυρό συναισθηματικό κλονισμό της γυναικείας ψυχοσύνθεσης. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μετάπτωσης σε περιστατικά κατάθλιψης (σε ποσοστά μέχρι και 55%), άγχους (σε ποσοστά 78%) και επιθετικής συμπεριφοράς (κυρίως στους άνδρες, σε ποσοστά μέχρι και 22%). Σε εξαιρετικές συνθήκες παρατηρείται ακόμα και κοινωνική παραίτηση (να μη επιθυμεί δηλαδή η ασθενής την κοινωνική συναναστροφή λόγω συστολής). Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά σημαντική η έγκαιρη και επιτυχημένη θεραπευτική παρέμβαση.
Η γυναικεία αλωπεκία, όταν δεν υποκρύπτει άλλο υποκείμενο νόσημα, είναι καθαρά αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Θα χάσω τα μαλλιά μου;

Οι γυναίκες με ενδείξεις υπερανδρογοναιμίας, όπως αυτές που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωοθήκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης, σε ποσοστό που δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως ο οργανισμός. Αυτή η αδυναμία επιδρά δυνητικά στα τριχοθυλάκια. Δεν είναι, ωστόσο, απόλυτο πως το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών συμβάλλει σε όλες τις περιπτώσεις στην εμφάνιση αλωπεκίας.

Τι ρόλο παίζουν τα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη;

Όταν τα ανδρογόνα, και κυρίως η πλεονάζουσα τεστοστερόνη που υπάρχει στις ωοθήκες ή στα επινεφρίδια, εισέρχονται στα κύτταρα και μετατρέπονται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) από το ένζυμο 5α-ρεδουκτάση, τα μαλλιά γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα. Οι γυναίκες λόγω των χαμηλότερων επιπέδων 5α-ρεδουκτάσης και των υψηλότερων αρωματάσης (που παράγει οιστρογόνα), θεωρητικά προστατεύονται καλύτερα από τους άνδρες από αυτή τη μετατροπή. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η τριχόπτωση που οφείλεται σε υπερανδρογοναιμία αφορά μονάχα μια μειονότητα των γυναικών, όπως αυτές με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ποιος είναι ο ρόλος της αρωματάσης;

Τα ένζυμα αρωματάση και 5-α αναγωγάση μετατρέπουν την τεστοστερόνη και την ανδροστενδιόνη σε οιστρογόνα, κάνοντας λιγότερο επιδραστική την παρουσία των ανδρογόνων στην περιοχή του κεφαλιού και αναχαιτίζοντας την πορεία της τριχόπτωσης. Το τριχωτό της κεφαλής και ιδιαίτερα η μετωπιαία γραμμή έχουν υψηλότερα επίπεδα αρωματάσης, γεγονός που εξηγεί και την καλύτερη διάσωσή τους σε περίπτωση αλωπεκίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλωπεκίας;

Πέρα από την κλινική εξέταση, διενεργείται τριχοσκόπηση, γενετικό τεστ τριχόπτωσης  και εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. αίματος, σιδήρου, αντιπυρηνικών αντισωμάτων) για τη διάγνωση της αιτίας που οδηγεί στην αλωπεκία. Επιπλέον, γίνεται αξιολόγηση του οικογενειακού, κοινωνικού και ιατρικού ιστορικού κάθε ασθενούς, ενώ για την επιβεβαίωση του χαρακτήρα της νόσου μπορεί ακόμα να πραγματοποιηθούν:

 • δοκιμές έλξης τριχών
 • καλλιέργεια βακτηρίων ή/και μυκήτων
 • μικροσκοπική εξέταση των τριχών
 • βιοψία δέρματος

Η τριχοσκόπηση αποτελεί σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο με τη χρήση ενός χειροκίνητου δερματοσκοπίου πολωμένου φωτός. Κατά την εφαρμογή της μελετώνται και καταγράφονται ο αριθμός, η πυκνότητα, η ποιότητα και η κατάσταση των τριχοθυλακίων και ανευρίσκεται η πραγματική αιτία της τριχόπτωσης. Παράλληλα, η τριχοσκόπηση αποτελεί και μέσο παρακολούθησης και αξιολόγησης της θεραπευτικής μεθόδου που τελικά θα εφαρμοστεί.

Από τη στιγμή εντοπισμού της αιτίας της τριχόπτωσης, το γενετικό τεστ αποκαλύπτει τις φαρμακευτικές ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα ο εκάστοτε ασθενής βάσει του γονιδιακού προφίλ του (DNA) και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης θεραπείας.

Με ποιον τρόπο αξιολογείται η σοβαρότητα της περίπτωσης;

Για να διακριβωθεί η έκταση του προβλήματος χρησιμοποιείται η κλίμακα ταξινόμησης Ludwig, που ήταν ο πρώτος που περιέγραψε τα τρία στάδια της γυναικείας τριχόπτωσης το 1977. Το σύστημα αυτό περιγράφει τα στάδια που διέρχεται το τριχωτό της κεφαλής, από τα πρώιμα μέχρι τα τελικά. Εξελικτικά, στην κλίμακα η νόσος κινείται από μικρή έως πλήρη αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ δεν παρατηρείται σημαντική τριχόπτωση στους κροτάφους και στο μέτωπο. Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να κατηγοριοποιήσουν την ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία σε πρώιμης έναρξης (με ή χωρίς περίσσεια ανδρογόνων) και όψιμης έναρξης/μετά την εμμηνόπαυση (με ή χωρίς περίσσεια ανδρογόνων).

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της γυναικείας αλωπεκίας;

Η γυναικεία αλωπεκία, στις συνηθέστερες μορφές της, δεν παρουσιάζει κνησμό, καύσο ή πόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Παρατηρούνται, όμως, τα εξής χαρακτηριστικά:

 • λεπτά και άχρωμα τριχοθυλάκια
 • αραίωση στο «στεφάνι»
 • απουσία τοπικής φαλάκρας
 • απουσία ουλών, φλεγμονών, ερυθρότητας ή κνησμού

Στις ουλωτικές αλωπεκίες είναι δυνατόν, όμως, να εμφανιστούν:

 • ερύθημα
 • φλεγμονή (και στις περιπτώσεις λεμφαδενοπάθειας)
 • φλύκταινες
 • βλατίδες
 • ουλές
 • πόνος ή φαγούρα
 • απολέπιση
 • σπασμένα/εύθραυστα μαλλιά

Ποιοι τύποι αλωπεκίας υπάρχουν;

Η αλωπεκία διακρίνεται σε μη ουλωτική και ουλωτική.

Μη ουλωτική προκαλούν τα εξής:

 • ανδρογενετική αλωπεκία
 • γυροειδής αλωπεκία
 • διάχυτη αλωπεκία
 • αναγενής τριχόπτωση
 • υποθυρεοειδισμός
 • σύφιλη
 • διατροφικές ελλείψεις
 • τριχοτιλλομανία
 • αλωπεκία λόγω έλξης
 • μονιλέθριξ (Monilethrix)

Ουλωτική προκύπτει από:

 • χρόνιο δερματικό ερυθηματώδη λύκο (δισκοειδή)
 • δερματομυοσίτιδα
 • θυλακικό λειχήνα
 • αποψιλωτική θυλακίτιδα
 • διαχωριστική κυτταρίτιδα του τριχωτού της κεφαλής
 • κεντρική φυγόκεντρο ουλώδη αλωπεκία
 • δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής
 • θυσανωτή θυλακίτιδα/ψευδογυροειδή αλωπεκία

Ποια συμπτώματα πρέπει να με θορυβήσουν και γιατί;

Παρακάτω αναφέρεται μια σειρά συμπτωμάτων που αξιολογούνται από τον δερματολόγο (με φυσική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, δοκιμές έλξης, αλλά και βιοψία) και παραπέμπουν σε συγκεκριμένους πιθανούς τύπους/λόγους αλωπεκίας.

 • τριχόπτωση από τις ρίζες: γυροειδής αλωπεκία, διάxυτη αλωπεκία, αναγενής τριχόπτωση, ανδρογενετική αλωπεκία
 • σπάσιμο τριχών: δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής, τριχοτιλλομανία, βλάβες λόγω της χρήσης καλλυντικών / θερμότητας (τριχόσχιση, τρίχες σε σχήμα φούσκας), δομικές ανωμαλίες (σύνδρομο Menkes ανάκυρτων τριχών, ατημέλητα μαλλιά, μονιλέθριξ)
 • ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ασθενειών, εγκυμοσύνης, νοσηλειών και συμπτωμάτων όπως απώλεια βάρους ή κόπωση: διάχυτη αλωπεκία, υποθυρεoειδισμός, τριχοτιλλομανία, προκαλούμενη από φάρμακα αλωπεκία.
 • διατροφική πρόσληψη: διατροφική ανεπάρκεια
 • οικογενειακό ιστορικό: ανδρογενετική αλωπεκία, υποθυρεοειδισμός, γυροειδής αλωπεκία
 • φάρμακα/χημειοθεραπεία/παράνομες ουσίες: προκαλούμενη από φάρμακα τριχόπτωση, αναγενής τριχόπτωση
 • ιστορικό εμμήνων ρύσεων/ εμμηνόπαυση, χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών ή ορμονών: ενδοκρινοπάθεια, ανδρογενετική αλωπεκία, προκαλούμενη από φάρμακα τριχόπτωση
 • πρακτικές φροντίδας μαλλιών και προϊόντα styling: αλωπεκία από έλξη, κεντρική φυγόκεντρος ουλώδης αλωπεκία, ψευδογυροειδής αλωπεκία
 • ανομοιόμορφη τριχόπτωση: σύφιλη, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, δισκοειδής ερυθηµατώδης λύκος, διατροφική ανεπάρκεια,  µονιλέθριξ, γυροειδής αλωπεκία
 • αραίωση στην κορυφή και τη µεσαία γραµµή στο τριχωτό της κεφαλής µε διάσωση της µετωπιαίας γραµµής των µαλλιών: ανδρογενετική αλωπεκία
 • αραίωση στην κορυφή µε απώλεια οστικών στοµίων: Κεντρική φυγόκεντρος ουλώδης αλωπεκία, ψευδογυροειδής αλωπεκία
 • ερύθηµα, λεπία, σπάσιµο της τρίχας, κηρίο, ινιακή λεµφαδενοπάθεια: δερματοφυτία του τριχωτού της κεφαλής
 • σηµάδια αρρενοποίησης, υπερτρίχωση, ακµή: ανδρογενετική αλωπεκία, ενδοκρινοπάθεια, συστηµατική νόσος
 • περιθυλακικό ερύθημα, φλύκταινες: γυροειδής αλωπεκία, (πρώιµη) φλυκταινώδης θυλακίτιδα (αποψιλωτική θυλακίτιδα, διαχωριστική κυπαρίτιδα του τριχωτού της κεφαλής, ακµή)
 • όταν κατά τη δοκιμή έλξης αφαιρούνται 0-5 τρίχες: κανονική, ανδρογενετική αλωπεκία, τριχοτιλλοµανία
 • όταν κατά τη δοκιμή έλξης αφαιρούνται > 6 τρίχες: γυροειδής αλωπεκία, διάχυτη αλωπεκία, σύνδροµο χαλαρών αναγενών τριχών, προκαλούµενη από τα φάρµακα αλωπεκία
 • τρίχες χωρίς εσωτερικό έλυτρο της ρίζας και βολβό σε σχήµα που µοιάζει µε ρόπαλο: τρίχες στην τελογενή φάση
 • μεγάλος βολβός με εσωτερικό έλυτρο της ρίζας: τρίχες στην αναγενή φάση
 • όζοι κατά μήκος του στελέχους με παρουσία σπασίματος των τριχών: οζώδης τριχόρρηξη, σύνδροµο Menkes ανάκυρτων τριχών, αργινινοσουκινική οξυουρία
 • εγκολεασμός του άπω στο εγγύς στέλεχος της τρίχας: τριχόρρηξη με εγκολεασμό (σύνδρομο Netherton)
 • σχηματισμός λωρίδων: τριχοθειοδυστροφία, προκαλούµενη από τα φάρμακα αλωπεκία
 • όταν με νωπό παρασκεύασμα με διάλυμα ΚOH προκύπτει παρουσία σπορίων µυκήτων είτε επάνω η µέσα στο στέλεχος της τρίχας: δερματοφυτία του τριχωτού
 • όταν με νωπό παρασκεύασμα με διάλυμα ΚOH προκύπτουν οζίδια ή ζελατινώδη έλυτρα κατά μήκος του στελέχους της τρίχας: πιέδρα, αµιαντώδης πιτυρίαση, ψείρες κεφαλιού
 • όταν υπάρχει ανάγκη για εξέταση αίματος ή σιδήρου: αναιμία
 • όταν προκύπτει έλλειψη βιταμίνης Α, D, C, ψευδαργύρου, βιοτίνης, φολικού οξέος: διατροφική ανεπάρκεια
 • όταν πραγματοποιείται εξέταση αντιπυρηνικών αντισωμάτων: συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκοc, δισκοειδής ερυθηµατώδης λύκος
 • όταν γίνονται θυρεοειδικές εξετάσεις: υποθυρεοειδισμός
 • όταν γίνεται ανάλυση ταχείας αvτιδρασίνης πλάσµατος (RPR)/εξέταση του ερευνητικού εργαστηρίου για τα αφροδίσια Νοσήµατα (VDRL): σύφιλη
 • όταν γίνεται εξέταση για προλακτίνη, ελεύθερη και δεσµευµένη τεστοστερόνη, θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), ωχρινοτρόπος ορµόνη (LΗ), ωοθυλακιοτρόπος ορµόνη (FSH): ενδοκρινοπάθεια, συστηματική νόσος
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει αύξηση του αριθµού των πολύ λεπτών τριχών, µη εµπλεκόµενη περιοχή, φυσιολογικό αριθµό θυλακίων: ανδρογενετική αλωπεκία
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει απουσία φλεγµονής µε αυξηµένο αριθµό τριχών στην τελογενή φάση: διάχυτη αλωπεκία
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει περιβολβική λεµφοκυτταρική διήθηση, αυξηµένο αριθµό τριχών στην τελογενή και την καταγενή φάση: γυροειδής αλωπεκία
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει λεµφοκυτταρική διήθηση στο σηµείο µεταξύ χορίου και θυλακιώδους επιδερµίδας σε ζώνες, περιθυλακική ίνωση: θυλακικό λειχήνα
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει κενοτοπική διασύνδεση µε επιπολής και εν τω βάθει περιαγγειακή και περί των στελεχών λεµφοκυπαρική φλεγµονή, απόφραξη θυλακίων: δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει περιθυλακική µικτή φλεγµονώδη διήθηση (πρωτίστως ουδετεροφιλική) µε καταστροφή των θυλάκων των τριχών και των σµηγµατογόνων αδένων, γυµνά στελέχη τριχών στο χόριο, περιβάλλεται από κοκκιωµατώδη διήθηση (πολυπύρηνα γιγαντιαία κύτταρα) και ίνωση: φλυκταινώδης θυλακίτιδα, χηλοειδής ακµή, αποψιλωτική θυλακίτιδα, διαχωριστική κυπαρίτιδα του τριχωτού της κεφαλής
 • όταν η βιοψία στο τριχωτό αποφέρει μειωµένο αριθµό ή απουσία τελικών τριχών, δερµατική ίνωση, πλασµατοκύτταρα: ουλωτική αλωπεκία
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Ποιες διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν;

Όσο καλύτερα μαθαίνουμε να «διαβάζουμε» τις αιτίες της τριχόπτωσης, τόσο περισσότερο είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αποτελεσματικότερα θεραπευτικά σχήματα. Δεν νοείται εφαρμογή θεραπείας χωρίς πρότερο και βέβαιο εντοπισμό της γενεσιουργού αιτίας που προκαλεί την τριχόπτωση. Τα θεραπευτικά σχήματα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε να αναχαιτίσουν την περαιτέρω απώλεια, να σταθεροποιήσουν την αραίωση, αλλά και να προστατεύσουν τα υπάρχοντα υγιή τριχοθυλάκια, ενισχύοντας την τοπική μικροκυκλοφορία και διεγείροντας την τριχοφυΐα. Εξίσου σημαντικό είναι να μπορούν να ανακτήσουν κατά το δυνατόν την πρότερη εικόνα της περιοχής, καλύπτοντας την αραίωση.

Συγκεντρωτικά, στις θεραπείες της τριχόπτωσης ανήκουν:

 • Η φαρμακευτική αγωγή: Σήμερα, υπάρχουν αρκετές αναφορές για την αποτελεσματική δράση φαρμακευτικών ουσιών, όπως των αντιανδρογόνων (σπιρονολακτόνης, κυπροτερόνης, φλουταμίδης, δουταστερίδης), των ανάλογων προσταγλανδινών (βιμοτοπρόστης, λατανοπρόστης) και της κετοκοναζόλης (που αποτελεί αντιμυκητιασικό παράγοντα με αντιφλεγμονώδη δράση και αντιανδρογονικές ιδιότητες).
 • Η ενεργοτριχογένεση με Low Level Laser Therapy (LLLT)
 • Η αυτόλογη μεσοθεραπεία με Αυξητικούς Παράγοντες (Magellan)
 • Η Carboxytherapy
 • Η μεταμόσχευση Μαλλιών με την Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE

Πώς λειτουργεί η τριχοσκόπηση;

Η τριχοσκόπηση λειτουργεί τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και ως θεραπευτικό εργαλείο, αξιολογώντας με αντικειμενικά μετρήσιμα κριτήρια τα αποτελέσματα της θεραπείας με φαρμακευτικές ουσίες ή κατόπιν μεταμόσχευσης. Πρόκειται ουσιαστικά για τη δερματοσκόπηση των τριχών και την καταγραφή του αριθμού των τριχοθυλακίων ανά τετραγωνικό εκατοστό του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Παράλληλα επεξεργάζονται ηλεκτρονικά τα ευρήματα και αξιολογούνται η ποιότητα, η πυκνότητα και το πάχος των τριχών με μέγιστη ακρίβεια. Με αυτόν τον τρόπο καταρτίζεται μια βάση δεδομένων που χρησιμεύει ως μέτρο σύγκρισης στην ανά 3μηνο ή 6μηνο αξιολόγηση της θεραπείας.

Τι ισχύει για τη θεραπεία με οιστρογόνα;

Τα οιστρογόνα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της γυναικείας φυσιολογίας. Δεν είναι τυχαίο που γυναίκες που ακολουθούν θεραπείες με φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή οιστρογόνων ή μειώνουν την επίδρασή τους (π.χ. στον καρκίνο του μαστού) αναφέρουν συχνά τριχόπτωση, ενώ στον αντίποδα γυναίκες σε κύηση παρατηρούν πιο πλούσια μαλλιά.
Σχετικές δοκιμές που εφάρμοσαν θεραπεία με αναστολέα αρωματάσης απέδειξαν πως τα οιστρογόνα μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών. Τα οιστρογόνα φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση διάρκειας της τελογενούς φάσης και την αύξηση της αντίστοιχης αναγενούς. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με οιστραδιόλη φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κύτταρα της δερματικής θηλής, μειώνοντας την τεστοστερόνη που κυκλοφορεί. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως μετά την τοπική εφαρμογή συγκεκριμένων οιστρογόνων (17α-οιστραδιόλης, μινοξιδίλης) παρατηρήθηκε αυξημένη ανάπτυξη τριχών μετά από πολύμηνη καθημερινή χρήση.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία με μινοξιδίλη;

Η τοπική μινοξιδίλη 2% και 5%, σε μορφή διαλύματος ή αφρού, έχει αγγειοδιασταλτική δράση και αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τη γυναικεία αλωπεκία, τη μόνη μάλιστα εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μελέτες έχουν δείξει την ανωτερότητα της συγκέντρωσης 5%. Από πολλούς θεωρείται μη ειδικός τροποποιητής βιολογικής απόκρισης, καθώς αυξάνει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε λιγότερο ενεργά ανδρογόνα.
Η μινοξιδίλη, δρώντας διεγερτικά, οδηγεί σε αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης, μεγαλύτερη διάμετρο του θύλακα της τρίχας και επιμήκυνση της αναγενούς φάσης με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας της τελογενούς φάσης του κύκλου των τριχών. Κατά τους πρώτους 3-6 μήνες μπορεί να μην παρουσιαστούν αποτελέσματα, ενώ μπορεί να υπάρξει και συνέχιση της απώλειας τριχών, καθώς γίνεται η μετάβαση στην αναγενή φάση. Η εφαρμογή 1ml στο δέρμα του κεφαλιού δύο φορές την ημέρα φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα μετά από 26-52 βδομάδες, με την κορυφή του κεφαλιού (στεφάνι) να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση και τη μετωπιαία γραμμή τη μικρότερη. Πέρα από τοπική εφαρμογή, αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να πραγματοποιηθούν και εγχύσεις μινοξιδίλης στις περιοχές της αραίωσης.
Το σκεύασμα αφρού παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες σε επίπεδο ερεθιστικής δερματίτιδας, αφού δεν περιέχει προπυλενογλυκόλη και διαθέτει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη σε σχέση με τη μορφή διαλύματος.

Τελευταίες μελέτες έχουν εστιάσει στην πολλά υποσχόμενη χρήση συνδυαστικής λοσιόν μινοξιδίλης, φιναστερίδης και δουταστερίδης, αλλά και στη χρήση τζελ μινοξιδίλης που εφαρμόζεται μέσω ιοντοφόρεσης, που συσσωρεύουν μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκου στο θύλακα της τρίχας.

Στα πρόσθετα πλεονεκτήματα της μινοξιδίλης ανήκουν:

 • το γεγονός πως δεν είναι πολύ ακριβή
 • είναι διαθέσιμη και ως γενόσημο

Στα μειονεκτήματά της σημειώνονται:

 • τα αποτελέσματα σε κάποιους ασθενείς μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ορατά ακόμα και μετά από 3-6 μήνες καθημερινής χρήσης
 • η τριχόπτωση μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά τους πρώτους μήνες χρήσης
 • οι κλινικές της επιδράσεις είναι απρόβλεπτες
 • αν δεν ακολουθηθεί η θεραπεία συνεχώς, παρουσιάζεται στασιμότητα ή και απώλεια των αποτελεσμάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλεται η περιοχή σε συστηματική τριχοσκόπηση, ώστε να ελέγχονται τα αποτελέσματα της εφαρμογής με αντικειμενικές μετρήσεις.
 • κυρίως στις υψηλές συγκεντρώσεις, δύναται να παρατηρηθεί ερεθισμός, κνησμός και υπερτρίχωση στο πρόσωπο (αποφεύγεται αν εφαρμοστεί απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σε μια λεπτή στρώση ώστε να μην υπάρχει επιπλέον προϊόν αρκετή ώρα πριν τον ύπνο ή χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα για το κεφάλι). Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει υπερτρίχωση, η περιοχή που τη φέρει μπορεί να αποτριχωθεί ανώδυνα με laser ή να εφαρμοστεί επί αυτής τοπική εφλορνιθίνη.
 • ερεθιστική δερματίτιδα και σμηγματόρροια (αντιμετωπίζονται με τοπικά κορτικοστεροειδή)

Πώς λειτουργεί η φιναστερίδη;

Η φιναστερίδη είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία σε χάπι. Πρόκειται για αναστολέα του τύπου ΙΙ του ενζύμου 5α-αναγωγάσης, που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διϋδροτεστοστερόνη και εμποδίζει την ενδοκυτταρική μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης, της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη και της μετεμμηνοπαυσιακής FPHL. Στις υψηλότερες κυρίως δόσεις, έχει αποδειχθεί πως ημερησίως ο συνολικός αριθμός τριχών και η αναγενής φάση αυξάνονται. Τα καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάζει η κορυφή του κεφαλιού, ενώ έρευνες επιβεβαιώνουν τεκμηριωμένες βελτιώσεις στη μέση πυκνότητα των μαλλιών και το πάχος.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης περιλαμβάνουν κεφαλαλγία, ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο, ζάλη και αυξημένη τριχοφυΐα σώματος. Η κυριότερη, ωστόσο, παρενέργεια που καθιστά επιτακτική την εκ των προτέρων ενημέρωση των ασθενών που τη λαμβάνουν είναι η τερατογενετική της επίδραση. Για το λόγο αυτόν δεν πρέπει να συστήνεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Ποια είναι η δράση της ντουταστερίδης;

Η ντουταστερίδη αναστέλλει και τους δύο τύπους της 5α-ρεδουκτάσης και αποτελεί νέο «όπλο» στη μάχη κατά της τριχόπτωσης, μια και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η  αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία της ανδρικής αλωπεκίας είναι τεκμηριωμένη, καθώς έχει αποδειχθεί πως η ντουταστερίδη σε δόση 0,5 mg ημερησίως οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της τριχόπτωσης και αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των τριχών σε σχέση με τη φιναστερίδη. Μελέτη τεκμηρίωσε τη βελτίωση με την καθημερινή προσθήκη ντουταστερίδης 0,5 mg ημερησίως για 4 χρόνια, αφού είχε προηγηθεί εμφάνιση αντοχής στη φιναστερίδη. Η χορήγηση μπορεί να γίνει τόσο ως χάπι όσο και ως έγχυση στις πάσχουσες περιοχές. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες μελετούν και τη δυνατότητα τοπικής εφαρμογής με χρήση ενός λιποσωμιακού συστήματος, αλλά και τη μεσοθεραπεία με χρήση σκευάσματος που περιέχει ντουταστερίδη.

 Ποια αντιανδρογόνα υπάρχουν;

 • Σπιρονολακτόνη

H σπιρονολακτόνη αποτελεί χρόνια δραστική ουσία για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά κυρίως του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Παράλληλα καταπολεμά την υπερτρίχωση με τη μείωση της παραγωγής ανδρογόνων από τα επινεφρίδια και τη μείωση της τεστοστερόνης στον ορό, επιτυγχάνοντας παράλληλα ανταγωνιστικό αποκλεισμό των υποδοχέων των ανδρογόνων στους ιστούς στόχους. Είναι εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία για τον πρωτοπαθή υπεραλδοστερνισμό, οιδήματα από ηπατική ανεπάρκεια, καρδιακές ανεπάρκειες, νεφρωσικό σύνδρομο και υπέρταση. Αντίστοιχα, αποτελεί αποδεκτή θεραπεία για την ακμή και την υπερτρίχωση. Να σημειωθεί, επίσης, πως η προσθήκη σπιρονολακτόνης στην τοπική θεραπεία με μινοξιδίλη αποτελεί καλή συμπληρωματική θεραπεία. Η συνιστώμενη δόση είναι 100-200 mg ημερησίως, ξεκινώντας όμως με 50 mg ημερησίως.
Οι παρενέργειες της σπιρονολακτόνης εξαρτώνται από τη δόση χορήγησης και ως τέτοιες αναφέρονται η υπόταση, η υπερκαλιαιμία, η κόπωση, η κεφαλαλγία, η απώλεια βάρους, η αυξημένη συχνουρία, η ξηροδερμία, η ακανόνιστη εμμηνόρροια και η γυναικομαστία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η ουσία είναι τερατογενετική, γι’ αυτό και η χρήση της αντενδείκνυται στην κύηση ή στη γαλουχία. Κατά τη χρήση της συνιστώνται η συχνή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, η αντισύλληψη και οι συχνές εξετάσεις χοριακής γοναδοτροπίνης και κρεατινίνης.

 • Οξική κυπροτερόνη

Η οξική κυπροτερόνη είναι στεροειδές με αντιανδρογονικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και της ακμής, αλλά και ως αντισυλληπτικό. Η οξική κυπροτερόνη δρα περιφερειακά κατά των ανδρογόνων, ενεργώντας ορμονοκατασταλτικά όταν υπάρχουν κυρίως ενδείξεις υπερανδρογοναιμίας. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες της οξικής κυπροτερόνης αναφέρονται η αύξηση του βάρους, η μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ενώ συνιστάται η αντισυλληπτική προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησής της μιας και υπάρχει πιθανότητα θηλυκοποίησης αρσενικού εμβρύου σε ενδεχόμενη κύηση.

 • Φλουταμίδη

Η φλουταμίδη είναι μη στεροειδές αντιανδρογόνο που παρουσιάζει αναστολή της τριχόπτωσης κυρίως όταν λαμβάνεται από ασθενείς με φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων. Στις ισχυρές αντενδείξεις της αναφέρεται η ηπατική δυσλειτουργία, γι’ αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας πρέπει να παρακολουθούνται τα ηπατικά ένζυμα.

 • Ανάλογα προσταγλανδίνης

Εργαστηριακές δοκιμές κατά τη διάρκεια ερευνών για τη θεραπεία του γλαυκώματος και της οφθαλμικής υπέρτασης έδειξαν πως η λατανοπρόστη, η τραβοπρόστη και η βιματοπρόστη είναι σε θέση να διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών των βλεφάρων, παράγοντας παχύτερες, πιο σκούρες και μακρύτερες βλεφαρίδες. Η βιματοπρόστη είναι η μόνη εγκεκριμένη από τον FDA για τη θεραπεία της υποτρίχωσης των βλεφάρων. Η ανάπτυξη των τριχών επιτυγχάνεται μέσω της επαγωγής της αναγενούς φάσης σε τριχοθυλάκια που βρίσκονται στην τελογενή φάση μέσω της στόχευσης της δερματικής θηλής.
Στις ενδεχόμενες παρενέργειές της στη θεραπεία της αλωπεκίας, αναφέρονται η θυλακίτιδα, το ερύθημα και το αίσθημα καύσου, ενώ στη θεραπεία του γλαυκώματος έχουν αναφερθεί η ιριδική και περιοφθλαμική μελάγχρωση, η τελαγγειεκτασία, αλλά και οι επιπλέον σειρές βλεφαρίδων.
Κατόπιν τούτων, η εφαρμογή των PGA στη θεραπεία της αλωπεκίας (ανδρογενετικής αλλά και γυροειδούς) έχει μέχρι στιγμής αποδώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Πως ενεργεί η θεραπεία με laser χαμηλής έντασης;

Η θεραπεία με φως χαμηλού επιπέδου (LLLT) γίνεται με συσκευές εκπομπής φωτός (650–900 nm) που επηρεάζουν την αντιστροφή του οξειδωτικού στρες και παραλλάσσουν την κυτταρική λειτουργία εκθέτοντας το κεφάλι στο τριχογενετικό φως τριών διαφορετικών μήκων κύματος φωτός. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται τα αδρανή τριχοθυλάκια, αυξάνεται η ροή του αίματος σε αυτά και οδηγείται σε αυξορρύθμιση η παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης από τα μιτοχόνδρια, διεγείροντας την τρίχα στην αναγενή φάση.
Μέσω της θεραπείας, η δράση των ενζύμων ενισχύεται, με αποτέλεσμα τα τριχοθυλάκια να μπορούν να απορροφούν ευκολότερα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που τους είναι απαραίτητα. Παράλληλα, οι ιστοί αναδομούνται και παρατείνεται η φάση της αναγένεσης.

Το 2007 εγκρίθηκε από τον FDA η χτένα με laser HairMax, με εννέα δέσμες με μήκος κύματος 655 nm και χρησιμοποιεί χτένες που ευθυγραμμίζονται με τη δέσμη του laser, στοχεύοντας την ενέργεια προς το κεφάλι. Πρόσφατα αξιολογήθηκε και η συσκευή Oaze με σχήμα κράνους από έρευνα που σημείωσε θετικά αποτελέσματα μετά από 24 εβδομάδες καθημερινής χρήσης.

Στη θεραπεία με laser μπορούν να ενταχθούν όλες οι περιπτώσεις, ανεξαρτήτως σταδίου ή πρότερης εφαρμογής άλλης μεθόδου, ενώ είναι απόλυτα φιλική προς τον ασθενή καθώς είναι σύντομη (περίπου 30 λεπτά) και εντελώς ανώδυνη. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα της θεραπείας laser κατ’ οίκον, που συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της ευκολίας και των ελάχιστων παρενεργειών.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας αξιολογούνται με τη μέθοδο της τριχοσκόπησης, που προηγείται και έπεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα της θεραπείας. 

Πώς λειτουργεί η carboxytherapy;

Η θεραπεία στοχεύει κατευθείαν στο πιο ζωτικό τμήμα της τρίχας, που είναι ο βολβός. Οι εγχύσεις ουσιών που γίνονται αιματώνουν καλύτερα την περιοχή, αναγκάζουν δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια να απελευθερώσουν περισσότερο οξυγόνο, αποβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά το διοξείδιο του άνθρακα από τον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αγγειοδιαστολή, που έχει ως αποτέλεσμα την ενισχυμένη θρέψη των τριχοθυλακίων με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Πέρα από αυτό, ενισχύεται και η σύνθεση υαλουρονικού οξέος, που ενυδατώνει τους ιστούς. Έτσι σταθεροποιείται η διαδικασία της απόπτωσης και διεγείρονται οι μηχανισμοί νέας έκφυσης τριχών.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου εντάσσονται η σύντομη διάρκεια (από 4-12 συνεδρίες) αλλά και η ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με τη μέθοδο της ενεργοτριχογένεσης με χαμηλής στάθμης Laser (LLLT), της αυτόλογης μεσοθεραπείας με αυξητικούς παράγοντες ή τις εγχύσεις μινοξιδίλης. Και σε αυτή την περίπτωση τον έλεγχο των αποτελεσμάτων αναλαμβάνει η τριχοσκόπηση.
 

Τι πρέπει να γνωρίζω για την αυτόλογη μεσοθεραπεία;

Με την επαναστατική αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες εγχέεται πλάσμα από τον ίδιο τον ασθενή, ακολουθώντας ένα εξαιρετικά ανώδυνο πρωτόκολλο διαδικασίας. Μετά από σχετική αιμοληψία στον ασθενή, το αίμα αναλύεται στα συστατικά του (πλάσμα, αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια) και το πλάσμα εμπλουτίζεται κατά 2 έως 4 φορές με τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων, οι οποίοι είναι πρωτεΐνες που παράγονται από συγκεκριμένα κύτταρα του σώματος και ενεργοποιούν την επιδιόρθωση των ιστών.
Ακολουθεί ανώδυνη υποδόρια έγχυση στο τριχωτό του κεφαλιού, με αποτέλεσμα τη γρήγορη επαναδραστηριοποίηση των βλαστοκυττάρων, τον ταχύ πολλαπλασιασμό τους και την αποκατάσταση της προσβληθείσας περιοχής.
Κατά μέσο όρο χρειάζεται επανάληψη της διαδικασίας ανά 20 μέρες, σε ένα σύνολο 6 συνεδριών περίπου. Η αξιολόγηση πορείας της θεραπείας πραγματοποιείται ξανά με τριχοσκόπηση. Η θεραπεία, συνδυαζόμενη με τη μεταμόσχευση μαλλιών, αποφέρει βέλτιστα αποτελέσματα.
Στην εν λόγω θεραπεία δεν μπορούν να υποβληθούν μονάχα όσοι πάσχουν από μη ρυθμισμένο διαβήτη/υπέρταση, καρδιακά προβλήματα ή παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα.

Είναι η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεσματική;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη μέθοδος που προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα της δότριας περιοχής και απώτατος στόχος πρέπει να είναι πάντα η βελτίωση της υπάρχουσας πυκνότητας και όχι αναγκαστικά η πλήρης αναστροφή της βλάβης. Η παράλληλη με τη μεταμόσχευση τοπική χρήση μινοξιδίλης μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξης των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων.
Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι πάντα φυσικό και αυτό αποτελεί κύρια προτεραιότητα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι πάντα σημαντικό να τοποθετείται μεγάλος αριθμός τριχοθυλακίων, αλλά και να πραγματοποιείται τοποθέτηση ανάλογη με τη φυσιολογική πυκνότητα. Επιπλέον πρέπει εκ των προτέρων να έχουν προσμετρηθεί μέσω της τριχοσκοπικής εξέτασης οι εξής παράγοντες:

 • Διαστάσεις δότριας και λήπτριας περιοχής
 • Ποιότητα τριχοφυΐας αραιωμένης και δότριας περιοχής
 • Προσδοκίες ενδιαφερομένου
 • Σχεδίαση πρόσθιας γραμμής
 • Πρόγνωση μελλοντικής αραίωσης των μαλλιών

Στις παρενέργειες αναφέρονται η προσωρινή απώλεια τριχών σε παρακείμενες περιοχές της λήπτριας περιοχής, η πιθανότητα λοίμωξης, ο πόνος, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα αποτυχίας ανάπτυξης των μεταμοσχευμένων τριχών. Σε κάθε περίπτωση, η μεταμόσχευση είναι μια ιατρική διαδικασία που πρέπει να εκτελείται σε ευυπόληπτα, εξειδικευμένα και αξιόπιστα ιατρικά δερματολογικά κέντρα. 

Πώς εφαρμόζεται η Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE;

Η Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί, μέσω της τριχοσκοπικής εξέτασης, για τον αριθμό των μεταμοσχευμένων τριχοθυλακίων. Με τη μέθοδο αυτή μεταμοσχεύονται μεμονωμένα τριχοθυλάκια και όχι ολόκληρη λωρίδα από τη δότρια περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο εύκολη και ακριβής η αξιολόγηση του αποτελέσματος, αφού τα χαρακτηριστικά του τριχωτού σε λήπτρια και δότρια περιοχή έχουν αναλυθεί και κατηγοριοποιηθεί πριν τη μεταμόσχευση με την ακρίβεια τετραγωνικού εκατοστού. Τα μεμονωμένα τριχοθυλάκια που αποσπώνται από τη δότρια περιοχή λαμβάνονται μαζί με τους σμηγματογόνους αδένες και τα ζωτικά στοιχεία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό επιβίωσής τους. Παράλληλα εμφυτεύονται με μία κίνηση στην κατάλληλη γωνία, κατεύθυνση και βάθος, χωρίς να πρέπει να έχουν χαραχτεί από πριν στη λήπτρια ζώνη επώδυνες οπές υποδοχής.
Η Τριχοσκοπικά Ελεγχόμενη FUE έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ακριβής εκτίμηση του πραγματικού αριθμού τριχών που μπορούν να μεταμοσχευθούν. Με επαναληπτική τριχοσκόπηση ελέγχεται ο αριθμός των τριχοθυλακίων που τελικά επαναφύτρωσαν και αξιολογείται το αποτέλεσμα σε ποσοστιαίες κλίμακες και αντικειμενικές απεικονίσεις «πριν» και «μετά».
Η ανώδυνη διαδικασία, η απουσία ουλών ή ραμμάτων και ο ελάχιστος χρόνος αποθεραπείας αποτελούν αδιαμφισβήτητα ατού της μεθόδου. Εκτός αυτών, όμως, το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι απόλυτα φυσικό και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να χρειαστεί να ξυριστεί ολόκληρο το κεφάλι.

Έχουν διαφορά τα μεταμοσχευμένα μαλλιά από τα κανονικά;

Τα νέα σας μαλλιά δεν έχουν καμιά διαφορά από τα υπάρχοντα. Μεγαλώνουν, κουρεύονται, λούζονται και περιποιούνται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως αυτά που έχετε από πριν. Η μόνη διαφορά τους, η οποία επαληθεύεται από τις επαναληπτικές τριχοσκοπικές εξέτασεις, είναι πως τα μεταμοσχευμένα σας μαλλιά δεν θα ξαναπέσουν ποτέ.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Μπορούν να με βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής;

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής που δυνητικά είναι σε θέση να ενισχύσουν την τριχοφυΐα και να αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπαρχουσών τριχών μέσω των βιταμινών, των μεταλλικών στοιχείων ή/και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Ενδεικτικά, αναφέρονται: η βιοτίνη (Βιταμίνη Β7), οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, ο σίδηρος, οι βιταμίνες C, E, A, το συνένζυμο Q10, το Σάο Παλμέτο, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το μεθυλσουλφονυλμεθάνιο (MSM), η β-σιτοστερόλη, το δενδρολίβανο, η λεβάντα, το θυμάρι.

Bλάπτουν τα μαλλιά μου το συχνό λούσιμο, οι βαφές, το πιστολάκι μαλλιών και τα προϊόντα hair styling;

Όχι. Όλες αυτές οι συνήθειες, εφόσον εφαρμόζονται λανθασμένα και καταχρηστικά (π.χ. με υπερβολική χρήση του σεσουάρ ή τοξικές βαφές), είναι σε θέση δυνητικά να καταστρέψουν την τρίχα, όχι όμως και το θύλακά της, που είναι κάτω από το δέρμα. Ο ήλιος από την άλλη είναι σε θέση να βλάψει ένα εκτεθειμένο κεφάλι που πάσχει από αλωπεκία, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ηλιοπροστασίας.