Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη γυναικεία αλωπεκία

Όταν ακούμε τον όρο αλωπεκία, το μυαλό μας πηγαίνει αυτομάτως σε ακραίες μορφές αραίωσης μαλλιών. Στην πραγματικότητα όμως, εννοούμε την οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης. Τι γνωρίζετε λοιπόν για τη γυναικεία αλωπεκία;

Όταν μια γυναίκα έχει αλωπεκία, η μεγαλύτερη δοκιμασία για την αυτοπεποίθησή της έρχεται στο κομμωτήριο ή όταν προσπαθεί να κάνει μόνη της ορισμένα χτενίσματα. Εκεί συνειδητοποιεί πως κάτι τέτοιο δε γίνεται, καθώς δεν είναι όλα τα χτενίσματα κατάλληλα για να κρύψουν το «πρόβλημά» της. 

Η γυναικεία τριχόπτωση είναι περισσότερο ύπουλη σε σχέση με την ανδρική, γιατί δε γίνεται αμέσως αντιληπτή. Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που έχει μεγάλο αντίκτυπο στη γυναικεία ψυχολογία.

Τι είναι η γυναικεία αλωπεκία;

Η γυναικεία αλωπεκία είναι ουσιαστικά η γυναικεία τριχόπτωση. Αποτελεί μορφή της μη ουλωτικής αλωπεκίας, χωρίς φλεγμονές, και προσβάλλει συχνότερα τις ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση.

Κατά την εξέλιξη της νόσου τα τριχοθυλάκια γίνονται ολοένα πιο λεπτά και λιγότερο πυκνά, με αποτέλεσμα να προκύπτει αραίωση στο μπροστινό τμήμα ή το επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της γυναικείας αλωπεκίας;

Η γυναικεία αλωπεκία, στις συνηθέστερες μορφές της, δεν παρουσιάζει κνησμό, καύσο ή πόνο στο τριχωτό της κεφαλής. Παρατηρούνται, όμως, τα εξής χαρακτηριστικά:

  • λεπτά και άχρωμα τριχοθυλάκια
  • αραίωση στο «στεφάνι»
  • απουσία τοπικής φαλάκρας
  • απουσία ουλών, φλεγμονών, ερυθρότητας ή κνησμού

Στις ουλωτικές αλωπεκίες είναι δυνατόν, όμως, να εμφανιστούν:

  • ερύθημα
  • φλεγμονή (και στις περιπτώσεις λεμφαδενοπάθειας)
  • φλύκταινες
  • βλατίδες
  • ουλές
  • πόνος ή φαγούρα
  • απολέπιση
  • σπασμένα/εύθραυστα μαλλιά
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Σε τι οφείλεται η αλωπεκία;

Η αλωπεκία οφείλεται στη σταδιακή μείωση της διάρκειας της αναγενούς φάσης ανάπτυξης της τρίχας και στη μετατροπή των τριχών μεγάλου μήκους και πάχους σε άχρωμες και πολύ λεπτές.

Είναι πολλοί εκείνοι που συνδέουν την έντονη παρουσία ανδρογόνων με τη γυναικεία τριχόπτωση. Αυτό σημαίνει πως τα συγκεκριμένα γυναικεία τριχοθυλάκια είναι περισσότερο ευαίσθητα στη διυδροτεστοστερόνη (DHT), που είναι παράγωγο της τεστοστερόνης, γι’ αυτό και η αλωπεκία σε αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται ανδρογενετική και οφείλεται σε κληρονομική προδιάθεση.

Πέρα από κληρονομικούς παράγοντες, όμως, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε:

  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές (πολυκυστικές ωοθήκες, θυροειδή)
  • Υποκείμενα νοσήματα (νεοπλασίες, αναιμία, υψηλό σάκχαρο, υπερπλασία των επινεφριδίων, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ερυθηματώδη λύκο, δερματομυοσίτιδα, ομαλό λειχήνα) ή τραυματισμούς.
  • Άλλους περιβαλλοντικούς ή μη παράγοντες που συν επιδρούν, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, το άγχος, η ελλιπής διατροφή (π.χ. έλλειψη σιδήρου, βιταμινών Α, B, C, χημικές δίαιτες), τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισυλληπτικά, οι χημειοθεραπείες/ακτινοβολία, η κακή φροντίδα των μαλλιών, η έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες κ.ά.
  • Έντονο ψυχολογικό στρες ως αντανακλαστική επίπτωση του άγχους στον οργανισμό

Οι εξετάσεις είναι απαραίτητες όταν έχουμε ενδείξεις για υπερβολική ύπαρξη ανδρογόνων όπως: ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος, αυξημένη τριχοφυΐα, παχυσαρκία, μη ελεγχόμενη ακμή που επιδεινώνεται με την περίοδο.

Μπορεί η αλωπεκία να κρύβει κάποια άλλη ασθένεια;

Η διάχυτη, μη ουλωτική αλωπεκία που ξεκινά ξαφνικά και εξελίσσεται πολύ γρήγορα, μπορεί να υποκρύπτει κάποια άλλη ασθένεια ή ανεπάρκεια του οργανισμού, όπως έλλειψη σιδήρου, θυρεοειδικές διαταραχές, σύφιλη ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (ερυθηματώδη λύκο, δερματομυοσίτιδα, ομαλό λειχήνα).

Σε τι διαφέρει η ανδρική από τη γυναικεία αλωπεκία;

Στους άνδρες παρατηρείται μείωση των τριχών στη γραμμή των μαλλιών, φαλάκρα στην κορυφή και αραίωση στους κροτάφους. Στις γυναίκες από την άλλη μεριά, η αραίωση εμφανίζεται κυρίως στο «στεφάνι» (κορυφή) και λιγότερο στην μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους.

Μία ακόμη διαφορά έγκειται στη θεραπευτική προσέγγιση της γυναικείας αλωπεκίας, καθώς υπάρχουν μονάχα δύο εγκεκριμένα φάρμακα (μινοξιδίλη, φιναστερίδη), τα οποία δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά ή χωρίς επιπλοκές.

Πώς θα καταλάβω τη διαφορά της αλωπεκίας από την προσωρινή ή φυσιολογική τριχόπτωση;

Η αλωπεκία είναι η μόνιμη και σημαντική απώλεια μεγάλου αριθμού τριχών στο κεφάλι. Εάν παρατηρήσετε αυξημένη απώλεια, χωρίς όμως να αλλάζει η εμφάνιση και το πάχος των τριχοθυλακίων, τότε δεν πρόκειται για αλωπεκία.

Η απώλεια σε μόνιμη βάση που χρήζει θεραπείας μπορεί να έχει τις εξής μορφές:

  • Απώλεια μαλλιών, επανέκφυση και νέα απόπτωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά
  • Απώλεια μαλλιών και επανέκφυση με μειωμένη όμως ποιότητα ή ποσότητα των τριχών
  • Απώλεια και απουσία επανέκφυσης

Οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση και μετά από αυτή είναι περισσότερο ευάλωτες στην αλωπεκία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Όσο αυξάνεται η ηλικία και μειώνονται τα οιστρογόνα, τόσο η εμφάνιση αλωπεκίας είναι περισσότερο πιθανή. Έρευνες έχουν δείξει πως η αλωπεκία μπορεί εμφανιστεί σε γυναίκες άνω των 70 ετών σε ποσοστό 29%–38%, ενώ σε μονάχα 3% στις ηλικίες 20–29.

Στα παιδιά, έχουν παρατηρηθεί μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στα κορίτσια μέσης εφηβείας (γύρω στα 14 έτη), κυρίως ως συνέπεια ενδοκρινικών διαταραχών (πολυκυστικές ωοθήκες, υπερπλασία των επινεφριδίων).

Επίσης, κινδυνεύουν και οι γυναίκες που βιώνουν έντονη ψυχολογική και συναισθηματική φόρτιση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλωπεκίας;

Εκτός από την κλινική εξέταση, απαραίτητες είναι οι εργαστηριακές εξετάσεις, η τριχοσκόπηση ή και το γενετικό τεστ τριχόπτωσης.   

Η τριχοσκόπηση ελέγχει τον αριθμό, την πυκνότητα, την ποιότητα και την κατάσταση των τριχοθυλακίων, με σκοπό να βρεθούν τα πραγματικά αίτια της τριχόπτωσης. Παράλληλα, αποτελεί και μέσο παρακολούθησης και αξιολόγησης της θεραπευτικής μεθόδου που θα εφαρμοστεί.

Από τη στιγμή εντοπισμού της αιτίας, το γενετικό τεστ αποκαλύπτει τις φαρμακευτικές ουσίες στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα ο κάθε οργανισμός, βάσει γονιδιακού προφίλ (DNA), και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης θεραπείας.

Ποιες διαθέσιμες θεραπείες υπάρχουν;

Βασικός στόχος των θεραπειών είναι να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια, να σταθεροποιήσουν την αραίωση, αλλά και να προστατεύσουν τα υπάρχοντα υγιή τριχοθυλάκια, ενισχύοντας την τοπική μικροκυκλοφορία και κατ’ επέκταση διεγείροντας την τριχοφυΐα.

Συγκεντρωτικά, στις θεραπείες της τριχόπτωσης ανήκουν:

  • φαρμακευτική τοπική αγωγή
  • Η ενεργοτριχογένεση με Low Level Laser Therapy (LLLT)
  • Η αυτόλογη θεραπεία με Αυξητικούς Παράγοντες
  • Η Carboxytherapy

Τι ισχύει για τη θεραπεία με οιστρογόνα;

Τα οιστρογόνα μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών, σύμφωνα με σχετικές δοκιμές που εφάρμοσαν θεραπεία με αναστολέα αρωματάσης. Τα οιστρογόνα φαίνεται πως συμβάλλουν στη μείωση διάρκειας της τελογενούς φάσης και την αύξηση της αντίστοιχης αναγενούς.

Συγκεκριμένα, η θεραπεία με οιστραδιόλη φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της δερματικής θηλής και τη μείωση της τεστοστερόνης.  Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν πως μετά την τοπική εφαρμογή συγκεκριμένων οιστρογόνων (17α-οιστραδιόλης, μινοξιδίλης) παρατηρήθηκε αυξημένη ανάπτυξη τριχών μετά από πολύμηνη καθημερινή χρήση.

Η γυναικεία αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να αισθάνεται όμορφη και να κερδίσει πίσω τη χαμένη της αυτοπεποίθηση. Οι θεραπείες κατά της τριχόπτωσης είναι πολλές και αποτελεσματικές, αρκεί να βρεθεί αυτή που ταιριάζει στον κάθε οργανισμό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.