Γυροειδής αλωπεκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

H γυροειδής αλωπεκία είναι μία συχνή αυτοάνοση νόσος του δέρματος, που προκαλεί τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και κάποιες φορές και σε άλλες περιοχές του σώματος. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες, όπως επίσης και τα δύο φύλα. Συχνά κάνει την εμφάνισή της κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όμως μπορεί να μείνει για αρκετά χρόνια σε ύφεση και να επανεμφανιστεί στην ενήλικη ζωή. Η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη. Τα τριχοθυλάκια παραμένουν ζωντανά και μπορεί να ξαναπαράξουν τρίχες οποιαδήποτε στιγμή.

Τα αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας

Είναι γνωστό ότι η γυροειδής αλωπεκία είναι μία «πολυγονιδιακή νόσος». Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, για τη γυροειδή αλωπεκία πρέπει να συμβάλλουν και οι δύο γονείς με έναν αριθμό συγκεκριμένων γονιδίων ώστε να εμφανίσει τη νόσο το παιδί τους. Για τον λόγο αυτόν, οι περισσότεροι γονείς δεν μεταφέρουν τη γυροειδή αλωπεκία στα παιδιά τους. Ακόμα και στα ομοζυγωτικά δίδυμα – που μοιράζονται ακριβώς τα ίδια γονίδια – υπάρχει μόνο 55% πιθανότητα να εμφανίσουν και τα δύο παιδιά γυροειδή αλωπεκία. Αυτό έρχεται να υποστηρίξει τη θεωρία των επιστημόνων ότι δεν αρκούν μόνο τα γονίδια για την εμφάνιση της νόσου. Παίζουν καθοριστικό ρόλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τα είδη της γυροειδούς αλωπεκίας

Σε όλα τα είδη της γυροειδούς αλωπεκίας, λειτουργεί ο ίδιος μηχανισμός: το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα υγιή τριχοθυλάκια, κάνοντάς τα όλο και πιο μικρά και επιβραδύνοντας δραστικά την παραγωγή τους σε σημείο που κάποια στιγμή η ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να σταματήσει εντελώς.

Αναλόγως τον τύπο και τη σοβαρότητα της πάθησης που σας ταλαιπωρεί, μπορεί να παρουσιαστεί αλωπεκία σε διάφορα σημεία και είναι απρόβλεπτος και κυκλικός (συμβαίνει ξανά και ξανά) ο ρυθμός τριχόπτωσης και επανανάπτυξης των μαλλιών.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τα πιο γνωστά είδη γυροειδούς αλωπεκίας είναι τρία:

  • Γυροειδής αλωπεκία κατά τόπους: Αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή, κατά την οποία εμφανίζονται ένα ή και περισσότερα σημεία απώλειας των τριχών σε μέγεθος νομίσματος τόσο στο τριχωτό της κεφαλής, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος
  • Ολική γυροειδής αλωπεκία: Ολική απώλεια των μαλλιών
  • Καθολική γυροειδής αλωπεκία: Ολική απώλεια τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και το σώμα

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι ακόμα κι όταν η ασθένεια είναι «ενεργή», τα τριχοθυλάκιά σας παραμένουν ζωντανά. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά σας μπορούν να ξαναμεγαλώνουν – ακόμα και μετά από μία μεγάλη χρονική περίοδο κι ακόμα κι αν έχετε εμφανίσει πάνω από 50% αλωπεκία.

Τα συμπτώματα  της γυροειδούς αλωπεκίας

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς το μοτίβο τριχόπτωσης και επανέκφυσης των μαλλιών που θα επιφέρει η γυροειδής αλωπεκία, ούτε τη σοβαρότητα και τη διάρκειά της. Η ασθένεια εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα:

  • Μικρά, στρογγυλά (ή οβάλ) άτριχα σημεία ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής, την περιοχή του γενείου ή άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες.
  • Απώλεια τριχών και την ίδια στιγμή επανέκφυση τριχών σε διαφορετικές περιοχές του σώματος
  • Σημαντική τριχόπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
  • Τριχόπτωση που είναι πιο έντονη στη μία πλευρά του τριχωτού της κεφαλής
  • Τρίχες σε σχήμα θαυμαστικού που είναι πολύ λεπτές στη ρίζα τους

Τρόπος αντιμετώπισης γυροειδούς αλωπεκίας

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, ενώ σε περίπτωση υποτροπής αντιμετωπίζεται με δυσκολία. Επειδή επηρεάζει αρκετούς ασθενείς ψυχολογικά, κάποιες φορές κρίνεται απαραίτητη η συμβουλευτική υποστήριξη. Η θεραπεία πρώτης γραμμής θεωρείται η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής. Όμως, η έκβαση της θεραπείας εξαρτάται κυρίως από τον βαθμό σοβαρότητας της αλωπεκίας και από τη διάρκειά της.

Στους ενήλικες ασθενείς, οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών στην περιοχή της βλάβης αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής, όταν η αλωπεκία εμφανίζεται μόνο με μία ή με δύο μικρές κηλίδες. Όμως, μπορούν να εφαρμοστούν στο τριχωτό της κεφαλής σε ποσοστό 50% το πολύ. Η πιο συνηθισμένη έγχυση είναι το υδατικό εναιώρημα του ακετονιδίου της τριαμκινολόνης.

τοπική ανοσοθεραπεία αποτελεί την επαγωγή αλλεργιών στο τριχωτό της κεφαλής εξ επαφής. Η ευαισθητοποιός ουσία επαφής που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η διφαινκυπρόνη (diphencyprone – DPCP), καθώς συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Εφαρμόζεται αρχικά σαν λοσιόν με συγκέντρωση 2% σε μια μικρή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής (2 έως 4 cm2) μέχρι που η περιοχή αυτή να γίνει κνησμώδης και ερυθηματοειδής. Ακολούθως, συνεχίζεται η θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση με εφαρμογή χαμηλότερων συγκεντρώσεων σε μεγαλύτερη περιοχή του τριχωτού.

Αρχικά, η θεραπεία γίνεται στη μισή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής μέχρι να επιτευχθεί ευνοϊκό αποτέλεσμα, και μετά συνεχίζεται και στην άλλη μισή. Θεωρείται η πλέον καλύτερα τεκμηριωμένη θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας και πιθανώς η πιο αποτελεσματική για εκτεταμένη, μακροχρόνια αλωπεκία.

Η εφαρμογή ερεθιστικών ουσιών, όπως η ανθραλίνη (διθρανόλη) και το ρετινοϊκό οξύ, θεωρείται ταυτόχρονα πρακτική και ασφαλής. Σε ασθενείς με σκουρόχρωμα μαλλιά, η ανθραλίνη εμφανίζει το πλεονέκτημα ότι μπορεί και καλύπτει με καφετιά χρώση μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής που είναι ανοιχτόχρωμη. Χρειάζεται να γίνεται συχνή εφαρμογή με υψηλή συγκέντρωση, καθώς είναι απαραίτητη η επίτευξη ερεθισμού για να έχει αποτέλεσμα. Αντίθετα, το ρετινοϊκό οξύ εφαρμόζεται σε ασθενείς με μαλλιά ανοιχτού χρώματος.

Ασφαλής θεραπεία είναι και η εφαρμογή τοπικής μινοξιδίλης, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανταπόκριση όταν χρησιμοποιείται με τοπικές εγχύσεις.

Συστηματικά κορτικοστεροειδή με χορήγηση από το στόμα έχουν αποτελεσματικότητα σε αριθμό περιπτώσεων όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλή δοσολογία. Περιορισμένη θετική έκβαση έχει η εφαρμογή θεραπευτικού σχήματος με διακεκομμένη χορήγηση.

Επίσης αποτελεσματική είναι η συστηματική κυκλοσπορίνη όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις, αλλά μετά τη διακοπή της δεν υπάρχει απόκριση. Όσον αφορά την εφαρμογή τοπικού τακρόλιμους, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά.