Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία και γιατί προκαλεί τριχόπτωση;

Πολλοί τη συνδέουν με το άγχος, όμως στην ουσία κανείς δεν ξέρει, πέρα από τους γενετικούς παράγοντες, τι ακριβώς είναι αυτό που την προκαλεί. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να είναι αιτία τριχόπτωσης, αλλά το καλό νέο είναι ότι αντιμετωπίζεται.

Κάποιοι μπορεί να την έχουν ακουστά, κάποιοι άλλοι ίσως να συναντούν τον όρο για πρώτη φορά. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση νόσος, η οποία επηρεάζει την τριχοφυΐα.

Τι είναι η γυροειδής αλωπεκία;

H γυροειδής αλωπεκία είναι μία συχνή αυτοάνοση νόσος του δέρματος, η οποία προκαλεί τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, αλλά και σε άλλες περιοχές του σώματος. Προσβάλλει και τα δύο φύλα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Τα τριχοθυλάκια παραμένουν ζωντανά και μπορεί να ξαναδημιουργήσουν τρίχες οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από την πορεία της νόσου.

Παρατηρείται συχνά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όμως μπορεί να μείνει για αρκετά χρόνια σε ύφεση και να επανεμφανιστεί στην ενήλικη ζωή. Η αλήθεια είναι πως η πορεία της νόσου είναι απρόβλεπτη.

Ποια είναι τα αίτια της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία «πολυγονιδιακή νόσος». Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες που οφείλονται σε ένα μόνο γονίδιο, για τη γυροειδή αλωπεκία πρέπει να συμβάλλουν και οι δύο γονείς με έναν αριθμό συγκεκριμένων γονιδίων, ώστε να εμφανίσει τη νόσο το παιδί τους.

Για τον λόγο αυτόν, οι περισσότεροι γονείς δεν μεταφέρουν τη γυροειδή αλωπεκία στα παιδιά τους. Ακόμα και στα ομοζυγωτικά δίδυμα – που μοιράζονται ακριβώς τα ίδια γονίδια – υπάρχει μόνο 55% πιθανότητα να εμφανίσουν και τα δύο παιδιά γυροειδή αλωπεκία.

Αυτό το ποσοστό επιβεβαιώνει τη θεωρία των επιστημόνων ότι δεν αρκούν μόνο τα γονίδια για την εμφάνιση της νόσου. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ποια είναι τα είδη της γυροειδούς αλωπεκίας;

Τα πιο γνωστά είδη γυροειδούς αλωπεκίας είναι τρία:

Η γυροειδής αλωπεκία κατά τόπους: Αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή, κατά την οποία εμφανίζονται ένα ή και περισσότερα σημεία απώλειας των τριχών σε μέγεθος νομίσματος, τόσο στο τριχωτό της κεφαλής, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος

Η ολική γυροειδής αλωπεκία: Ολική απώλεια των μαλλιών

Η καθολική γυροειδής αλωπεκία: Ολική απώλεια τριχών στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο και το σώμα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας;

Η ασθένεια εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί ούτε το μοτίβο τριχόπτωσης και επανέκφυσης των μαλλιών, ούτε η σοβαρότητα και η διάρκεια της νόσου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα κοινά συμπτώματα:

  • Μικρά, στρογγυλά (ή οβάλ) άτριχα σημεία ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής, την περιοχή του γενείου ή άλλες περιοχές του σώματος. Μπορεί επίσης να επηρεαστούν τα φρύδια και οι βλεφαρίδες.
  • Απώλεια τριχών και την ίδια στιγμή επανέκφυση τριχών σε διαφορετικές περιοχές του σώματος
  • Σημαντική τριχόπτωση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
  • Τριχόπτωση που είναι πιο έντονη στη μία πλευρά του τριχωτού της κεφαλής
  • Τρίχες σε σχήμα θαυμαστικού που είναι πολύ λεπτές στη ρίζα τους

Ακόμα κι όταν η ασθένεια είναι «ενεργή» τα μαλλιά μπορούν να μεγαλώσουν ξανά, ακόμα και μετά από μία μεγάλη χρονική περίοδο ή ακόμα κι αν έχετε εμφανίσει πάνω από 50% αλωπεκία.

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες ανάλογα με την περίπτωση. Στους ενήλικες ασθενείς, όταν η αλωπεκία εμφανίζεται μόνο με μία ή με δύο μικρές κηλίδες, τότε συνίστανται εγχύσεις κορτικοστεροειδών στην περιοχή της βλάβης. Βέβαια, μπορούν να εφαρμοστούν στο τριχωτό της κεφαλής σε ποσοστό 50% το πολύ.

Μία άλλη μέθοδος είναι η τοπική ανοσοθεραπεία, η οποία αποτελεί την επαγωγή αλλεργιών στο τριχωτό της κεφαλής εξ επαφής. Η ευαισθητοποιός ουσία επαφής που χρησιμοποιείται συνήθως είναι η διφαινκυπρόνη (diphencyprone – DPCP), καθώς συνδυάζει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Αρχικά, η θεραπεία γίνεται στη μισή περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, μέχρι να επιτευχθεί ευνοϊκό αποτέλεσμα, και μετά συνεχίζεται και στην άλλη μισή. Θεωρείται η καλύτερα τεκμηριωμένη θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας και πιθανώς η πιο αποτελεσματική για εκτεταμένη, μακροχρόνια αλωπεκία.

Μια άλλη μέθοδος είναι η εφαρμογή ερεθιστικών ουσιών, όπως η ανθραλίνη (διθρανόλη) και το ρετινοϊκό οξύ. Πρόκειται για μία πρακτική και ασφαλή θεραπεία. Η ανθραλίνη προτείνεται σε ασθενείς με σκουρόχρωμα μαλλιά, καθώς μπορεί και καλύπτει με καφέ χρώμα τις περιοχές του τριχωτού της κεφαλής που είναι ανοιχτόχρωμες. Αντίθετα, το ρετινοϊκό οξύ εφαρμόζεται σε ασθενείς με μαλλιά ανοιχτού χρώματος. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάζεται να γίνεται συχνή εφαρμογή με υψηλή συγκέντρωση, καθώς είναι απαραίτητη η επίτευξη ερεθισμού για να έχει αποτέλεσμα.

Μία ακόμα ασφαλής θεραπεία είναι και η εφαρμογή τοπικής μινοξιδίλης, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ανταπόκριση όταν χρησιμοποιείται με τοπικές εγχύσεις.

Επίσης αποτελεσματική είναι η συστηματική κυκλοσπορίνη όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις, αλλά μετά τη διακοπή της δεν υπάρχει απόκριση. Όσον αφορά την εφαρμογή τοπικού τακρόλιμους, τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Τέλος, τα συστηματικά κορτικοστεροειδή με χορήγηση από το στόμα έχουν αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιούνται σε υψηλή δοσολογία, ενώ περιορισμένη θετική έκβαση έχει η εφαρμογή θεραπευτικού σχήματος με διακεκομμένη χορήγηση.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.