Η ακμή από καλλυντικά είναι θέμα τιμής;

Γιατί είναι τόσο φθηνό αυτό το μέικ-απ; Μήπως τα συστατικά του είναι χαμηλής ποιότητας; Θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επιδερμίδα μου; Θα βγάλω σπυράκια; Να προτιμήσω ακριβότερο μέικ-απ για να είμαι πιο σίγουρη; Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που οι περισσότερες γυναίκες κάνουν στον εαυτό τους, όταν αγοράζουν καλλυντικά. Τι πραγματικά ισχύει; Τα ακριβά καλλυντικά είναι πιο ασφαλή και ακίνδυνα από τα φθηνά;

Η απάντηση που δίνει ο επιστημονικός διευθυντής των Κλινικών Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, Dr. Τζερμιάς, είναι: “Όχι, απαραίτητα. Η υψηλή τιμή δεν είναι βασικός παράγοντας για την ασφάλεια ενός προϊόντος. Στην πραγματικότητα, πολλά επώνυμα καλλυντικά παρασκευάζονται με βάση τα ίδια συστατικά με άλλα καλλυντικά μαζικής κατανάλωσης και με μόνη διαφορά την πολυτελή συσκευασία τους και το κόστος προώθησής τους. Η ακμή από καλλυντικά είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων.”

Η ακμή από χρήση καλλυντικών προϊόντων εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες πάνω από 20 χρονών, που μπορεί να είχαν ή να μην είχαν ακμή στην εφηβεία τους. Ο βασικότερος λόγος που εμφανίζουν ακμή σε αυτή την ηλικία είναι η υπερβολική ή η συχνή χρήση καλλυντικών στο πρόσωπό τους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως καλλυντικά που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες στη σύνθεσή τους, όπως για παράδειγμα βαζελίνη, λανολίνη, ελαϊκό οξύ ή κάποια φυτικά έλαια, συνήθως προκαλούν συμπτώματα ακμής. Η διεξαγωγή δερματολογικών δοκιμών ασφαλείας για τα συστατικά των καλλυντικών, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της πιθανότητας να εμφανίσετε στο δέρμα σας κάποιο εξάνθημα ή μια αντίδραση από την χρήση ενός προϊόντος.

Οι ακνεϊκές βλάβες στο δέρμα από τα καλλυντικά μπορεί να είναι από ήπιας μέχρι σοβαρής μορφής. Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν μικροί, διάσπαρτοι φαγέσωρες με σκούρα θυλάκια, που πολλές φορές είναι επώδυνοι. Σε κάποιες άλλες, που χρησιμοποιούν βαριά καλλυντικά, όπως παχύρευστο μέικ-απ για μεγάλη κάλυψη, οι ακνεϊκές βλάβες είναι σοβαρότερες και εκτεταμένες σε όλο το πρόσωπο. Σε ανάλογες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της ακμής περιλαμβάνουν κλειστούς φαγέσωρες με υπερμελάγχρωση αλλά και βαθιά οζίδια, που η θεραπεία τους απαιτεί χρόνο.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Τι πρέπει να εξετάζετε σε ένα καλλυντικό προϊόν

“Πρέπει οπωσδήποτε να διαβάζετε τη σύνθεση του προϊόντος στην ετικέτα,” συμβουλεύει ο Dr. Τzερμιάς. “Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα να αποφεύγετε καλλυντικά με προσθήκη αρώματος, καθώς συνδέεται με δερματίτιδα εξ επαφής ή με ερυθρά, κνησμώδη εξανθήματα. Να αναζητάτε καλλυντικά προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς άρωμα ή fragrance-free.”

Ορισμένα συντηρητικά, που αποσκοπούν στην αποτροπή ανάπτυξης μικροβίων και βακτηρίων στη σύνθεση των καλλυντικών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής. Η φορμαλδεΰδη και οι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη έχουν ερεθιστικά αποτελέσματα. Ανάλογα συντηρητικά υπάρχουν σε προϊόντα μακιγιάζ, σε μάσκαρα, eyeliner και πούδρα. Επιπλέον, συντηρητικές ουσίες όπως η βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και η βουτυλιωμένη υδροξυτολουένη (ΒΗΤ), που συχνά περιέχονται σε σκιές ματιών, κραγιόν, lipstick και ρουζ μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στο δέρμα.

Όσον αφορά τα συντηρητικά της ομάδας parabens με πιο γνωστά το methylparaben και butylparaben, η δερματολογική κοινότητα εντοπίζει το θέμα της επικινδυνότητας σε ερεθισμό του δέρματος, ενώ οι ερευνητές επικεντρώνουν τις μελέτες τους στην ιδιότητα των parabens να διαταράσσουν την ορμονική δραστηριότητα. Αν δεν θέλετε να προβληματίζεστε, το καλύτερο είναι να αναζητάτε καλλυντικά με την ένδειξη “paraben-free”.

Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε εάν έχετε δέρμα επιρρεπές σε ακμή

Υπάρχουν καλλυντικά και κυρίως εκείνα που περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά, τα οποία μπορεί να ενεργοποιήσουν την ακμή. Πρόκειται για καλλυντικά που η σύνθεσή τους βασίζεται σε παράγωγα πετρελαίου, φράζουν τους πόρους του δέρματος και έτσι δημιουργούν ακνεϊκές βλάβες. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα φαγεσωρογόνα  συστατικά είναι το αμυγδαλέλαιο, το έλαιο φύτρου σιταριού και το βούτυρο κακάο, καθώς και η βαζελίνη. Επίσης, “να αποφεύγετε καλλυντικά με σιλικόνες, οι οποίες έχουν -οξάνιο ή –μεθικόνη, που ναι μεν κάνουν κάποια προϊόντα να ‘γλιστρούν’ εύκολα στο δέρμα, αλλά παράλληλα φράζουν τους πόρους. Να επιλέγετε καλλυντικά και γενικά προϊόντα ομορφιάς με την ένδειξη “μη-φαγεσωρογόνα,” προτείνει ο Dr. Τζερμιάς.

Συνεπώς το ζήτημα κατά την επιλογή ενός καλλυντικού προϊόντος δεν είναι η τιμή του, αλλά η σύνθεσή του.  Όταν ένα καλλυντικό παραθέτει όλα τα συστατικά στην ετικέτα του και εσείς είστε καλά ενημερωμένες για το ποια από αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα σας, τότε μπορείτε να επιλέξετε αν θα το αγοράσετε ή όχι. Ωστόσο, καλό θα είναι να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του εξειδικευμένου δερματολόγου, ειδικότερα εσείς που έχετε ευαίσθητο δέρμα ή δέρμα με τάση για ανάπτυξη ακμής.