Η κυτταρίτιδα… στο μικροσκόπιο!

Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται κυρίως στους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά, τις γάμπες, τα γόνατα και το εσωτερικό των μπράτσων και είναι αποτέλεσμα διεργασιών που εκτελούνται βαθιά μέσα στο δέρμα. Η εμφάνισή της οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και για το λόγο αυτό η αντιμετώπισή της απαιτεί συνδυασμό στοχευμένων θεραπειών. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται περίπου στο 90% του γυναικείου πληθυσμού χωρίς να κάνει διακρίσεις, αφού επηρεάζει ακόμα και τις αδύνατες γυναίκες. Ωστόσο, πόσο καλά την ξέρουμε;

Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;

  • Κληρονομικότητα

  • Διαδικασία γήρανσης

  • Καθιστική ζωή

  • Κακή κυκλοφορία

  • Ορμονολογικές διαταραχές

Γιατί ήταν τόσο δύσκολο να θεραπευτεί έως τώρα;

Οι πολλαπλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της κυτταρίτιδας και η ελλιπής κατανόηση του τρόπου σχηματισμού της, καθιστούσαν δύσκολη τη θεραπεία της στο παρελθόν. Οι προσεγγίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη των τοξινών, την εφαρμογή ενδυμάτων συμπίεσης ή την απλή χρήση καλλυντικών σκευασμάτων, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Η έρευνα, ωστόσο, που επικεντρώθηκε στην κυτταρίτιδα συνεχίστηκε και αποδεικνύονται θετικά τα αποτελέσματα που προκύπτουν από μη επεμβατικές, αλλά και επεμβατικές διαδικασίες.

Γενικότερα, οι θεραπείες σώματος πρέπει να διεξάγονται με καινοτόμες μεθόδους. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι μια θεραπεία θα αποδειχθεί αποτελεσματική, εάν έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο γιατρό που θα μας καθοδηγεί και θα επιβλέπει την τήρηση των οδηγιών που πρέπει να ακολουθούμε.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Γιατί η κυτταρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ό,τι τους άνδρες;

Ο βασικός λόγος για αυτό είναι οι ορμόνες και το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερους συνδετικούς ιστούς. Επίσης, οι ίνες κολλαγόνου των ανδρών σχηματίζουν ένα σχήμα «X», σαν πλέγμα, το οποίο αντιστέκεται καλύτερα στην πίεση των λιποκυττάρων. Οι ίνες κολλαγόνου των γυναικών, αντίθετα, έχουν μόνο δύο πλευρές, καθιστώντας τες λιγότερο ικανές να αντισταθούν στην πίεση των λιποκυττάρων.

Πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό όταν πραγματοποιούμε θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας;

Πάντα πρέπει να πίνουμε νερό, καθώς μια σωστή ενυδάτωση καθαρίζει το σώμα. Το δέρμα θα ενυδατωθεί σωστά και θα νιώσουμε καλύτερα. Εάν τη θεραπεία κατά της κυτταρίτιδας συνοδεύσει η πρόσληψη νερού, η επίτευξη του στόχου θα ενισχυθεί.

Μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή της;

Τα κακά νέα είναι ότι η κυτταρίτιδα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί εντελώς. Αυτό συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο η φυσιολογία μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην πρόληψη και μείωσή της. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή διατροφή – Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη από φρέσκα λαχανικά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και γενικότερα τροφές σε χαμηλά λιπαρά.

  • Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους – Ένας υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος βοηθάει να διασφαλιστεί ότι τα αποθηκευμένα λιποκύτταρα παραμένουν φυσιολογικά ως προς το μέγεθος.

  • Διατήρηση δραστηριοτήτων – H καλή σωματική κατάσταση και γενικότερα η άσκηση μειώνουν το περιττό λίπος και παράλληλα αυξάνουν την κυκλοφορία.

  • Ενυδάτωση – Το νερό είναι σημαντικό για τη διατήρηση ισχυρών συνδετικών ιστών.