Η λεύκη στα παιδιά

Η ακριβής αιτία που εμφανίζεται η λεύκη στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη. Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη έχουν τουλάχιστον ένα μέλος στην οικογένεια με λεύκη. Όσα παιδιά έχουν κληρονομικά αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτη, θυρεοειδή και αλωπεκία, η πιθανότητα να αναπτύξουν λεύκη είναι μεγάλη.

Τα περισσότερα παιδιά με λεύκη αναπτύσσουν τη νόσο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ή πέντε ετών. Ωστόσο, ακόμη και τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους μπορούν να εμφανίσουν λεύκη. Μια βασική διαφορά μεταξύ της λεύκης στα παιδιά και της λεύκης στους ενήλικες είναι ότι η πρώτη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα κορίτσια. Επίσης, η τμηματική λεύκη είναι πιο συνηθισμένη στα παιδιά.

Συχνά, τα παιδιά με λεύκη τυγχάνουν χαμηλής αυτοπεποίθησης, και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία αυτό συχνά διαρκεί για όλη τους τη ζωή. Τα παιδιά με λεύκη αναπτύσσουν ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας όταν υπάρχει έλλειψη επαρκούς ψυχολογικής και συναισθηματικής φροντίδας και υποστήριξης.

Η συναισθηματική φόρτιση που προκαλεί η λεύκη στα παιδιά μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους με διάφορους τρόπους. Αντιμετωπίζοντας τη λεύκη ως ασθένεια που αλλάζει την εξωτερική εμφάνιση μπορεί να είναι δύσκολο για αυτά να την αποδεχτούν. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό από νωρίς να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη λεύκη.

Συμπτώματα και διάγνωση της λεύκης στα παιδιά

Η λεύκη αρχίζει με μικρές κηλίδες που έχουν χρώμα πολύ πιο ανοιχτό από το υπόλοιπο δέρμα του παιδιού. Μεγαλώνοντας, οι κηλίδες αυτές μπορεί να εξαπλωθούν και να μεγαλώσουν, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν λευκό χρώμα. Η εξάπλωση μπορεί να είναι γρήγορη ή αργή και μπορεί να συμβεί συμμετρικά και στις δύο πλευρές του σώματος ή μπορεί να περιορίζεται σε λίγες μόνο περιοχές. Η τμηματική λεύκη, η οποία είναι πιο συχνή στα παιδιά, επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος και μπορεί να σταματήσει να εξαπλώνεται για ένα ή δύο χρόνια.

Η λεύκη μπορεί να διαγνωστεί από τον δερματολόγο μετά από κλινική εξέταση. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από τον γιατρό αφού λάβει υπόψη του το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό του παιδιού και πολύ σπάνια με βιοψία.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΥΚΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η λεύκη στα παιδιά αντιμετωπίζεται με φωτοθεραπεία

Όπως και στους ενήλικες, η λεύκη στα παιδιά αντιμετωπίζεται ανάλογα του τύπου και της έκτασης της λεύκης στο δέρμα τους. Η φωτοθεραπεία είναι η καταλληλότερη μέθοδος για τα παιδιά με λεύκη, καθώς η ασφάλεια είναι το κύριο μέλημα της δερματολογίας και της παιδιατρικής δερματολογίας.

Δύο έως τρεις συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές ώστε να επιτευχθεί πιο νωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι καμία θεραπεία δεν λειτουργεί σε όλους το ίδιο. Επίσης, τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να διαφέρουν από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Συνήθως, ο συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων μεθόδων θεραπείας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περιοχές του σώματος που ανταποκρίνονται καλύτερα και γρηγορότερα στη φωτοθεραπεία είναι κυρίως το πρόσωπο, τα χέρια, ο κορμός και ο λαιμός με δράση από το εξωτερικό τμήμα των λευκών κηλίδων προς το εσωτερικό τους.

Φωτοθεραπεία στο ιατρείο ή στο σπίτι

Η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι. Ειδικά στο σπίτι, η φωτοθεραπεία αποτελεί εξίσου ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο όπως και στο ιατρείο. Μάλιστα, θεωρείται ως η πλέον προσιτή λύση σε σχέση με τις επισκέψεις που πρέπει να κάνει στο ιατρείο. Επίσης, είναι ιδιαίτερα φιλική μέθοδος για τα παιδιά, καθώς γίνεται στο χώρο τους και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η φωτοθεραπεία στο σπίτι γίνεται με μία φορητή συσκευή που συστήνει ο δερματολόγος ανάλογα με το θεραπευτικό σχήμα που θα προτείνει σε χρόνο εφαρμογής και αριθμό συνεδριών, σε σχέση πάντα με την κάθε περίπτωση.

Συμβουλές για τους γονείς

  • Επειδή η λεύκη είναι απρόβλεπτη, να συμβουλευτείτε για το παιδί σας μόνο εξειδικευμένο δερματολόγο για την αντιμετώπιση της λεύκης.
  • Να προτρέψετε το παιδί σας να κάνει παρέα και με παιδιά που έχουν κι εκείνα λεύκη. Η επαφή μαζί τους θα το κάνει πιο δυνατό και θα κατανοήσει πως κι άλλα παιδιά έχουν λεύκη.
  • Να μην το αφήνετε εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη φροντίδα. Να ακολουθείτε τις συμβουλές του εξειδικευμένου γιατρού για τα μέτρα της αντηλιακής προστασίας που θα πρέπει να παίρνει.