Ιδρώνω πολύ στις μασχάλες. Τι να κάνω;

Η υπεριδρωσία (ή αλλιώς υπερβολική εφίδρωση) είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής έκκρισης ιδρώτα από τους εκκρινείς ιδρωτοποιούς αδένες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Υπεριδρωσίας (IHHS), η έντονη εφίδρωση εμφανίζεται σε περισσότερους από 220 εκατομμύρια ανθρώπους (3% του παγκόσμιου πληθυσμού).

“Τι να κάνω για να μην ιδρώνω πολύ;” ή “Ιδρώνω πολύ στις μασχάλες. Τι φταίει;” ρωτούν πολλοί ασθενείς τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics. Η υπερβολική εφίδρωση (ιδιοπαθής υπεριδρωσία) δεν προκαλείται από τη ζέστη, την άσκηση ή την έντονη συναισθηματική φόρτιση και εντοπίζεται κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα ανεξάρτητα από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Για πολλούς ασθενείς είναι μια στενόχωρη κατάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινότητά τους. Πολλοί αποφεύγουν να μιλούν για το πρόβλημά τους με την οικογένεια, τους φίλους τους, ή ακόμα και με τον γιατρό τους. Οι περισσότεροι προσπαθούν να επινοούν τρόπους (για παράδειγμα φορούν σκουρόχρωμα ρούχα) ώστε να κρύβουν τον ιδρώτα τους. Ευτυχώς, η παγκόσμια δερματολογική κοινότητα προτείνει διάφορες θεραπευτικές μεθόδους για το πρόβλημα της υπεριδρωσίας στις μασχάλες ή σε άλλες περιοχές του σώματος και οι ερευνητές μελετούν τρόπους για να τελειοποιήσουν τις υπάρχουσες θεραπείες αλλά και να αναπτύξουν νέες, τεχνολογικά προηγμένες και ελάχιστα επεμβατικές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑΣ MIRADRY
miradry-backround-mobile
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΦΙΔΡΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θεραπείες για την υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες

Οι περισσότερο εφαρμοσμένες και σημαντικές θεραπείες για τους ασθενείς με υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες, συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες μεθόδους:

  • miraDry – θερμόλυση με μικροκύματα
  • Βοτουλινική Τοξίνη – ενέσιμη θεραπεία
  • υπέρηχοι
  • LASER
  • συμβατικές θεραπείες
  • συστημικές θεραπείες

Μη-επεμβατική θεραπεία miraDry για ιδρώτα και οσμή στις μασχάλες

Η θεραπεία miraDry προσφέρει μείωση ιδρώτα και οσμής στις μασχάλες. Η ενέργεια με μικροκύματα από την τεχνολογικά προηγμένη συσκευή miraDry στοχεύει με απόλυτη ασφάλεια τους ιδρωτοποιούς αδένες στην περιοχή της μασχάλης και τους εξαλείφει οριστικά. Τα μήκη κύματος εκπέμπονται ακριβώς ανάμεσα σε αυτά που χρησιμοποιούνται στις ασφαλείς ιατρικές συσκευές LASER και RF (ραδιοσυχνότητες). Η θεραπεία miraDry είναι η μοναδική μη-επεμβατική θεραπεία που έχει εγκριθεί από τον FDA για την μείωση της υπεριδρωσίας και οσμής στις μασχάλες.

Η θεραπεία πρωτοεφαρμόστηκε στην Ελλάδα στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics. Πραγματοποιείται σε συνεδρία που διαρκεί περίπου 1 ώρα, η διαδικασία είναι άνετη με τοπική αναισθησία και τα αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς είναι άμεσα ορατά. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας συνήθως απαιτούνται 3 με 4 συνεδρίες.

Ενέσιμη θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη για ιδρώτα σε μασχάλες, πρόσωπο, παλάμες και πέλματα

Για περισσότερο από μια δεκαετία, η βοτουλινική τοξίνη θεωρείται μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική ενέσιμη θεραπεία για την υπεριδρωσία. Χρησιμοποιείται για θεραπεία του ιδρώτα σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στο πρόσωπο, τις μασχάλες και τις παλάμες. Το αποτέλεσμα έχει διάρκεια περίπου 4 μήνες και δεν επιδρά καθόλου στην κακοσμία του ιδρώτα. Για τους ασθενείς που δεν αντέχουν τις επαναλαμβανόμενες ενέσεις, οι ερευνητές δοκίμασαν τοπική εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης για την θεραπεία της υπεριδρωσίας. Η μέθοδος αυτή αφορά την τοπική εφαρμογή τζελ πανομοιότυπου της ενέσιμης μορφής, το οποίο απελευθερώνει ακετυλοχολίνη στις νευρικές απολήξεις, διεγείροντας άμεσα τους ιδρωτοποιούς αδένες. Αντί δηλαδή να εγχυθεί η τοξίνη, χρησιμοποιείται ένα αποκλειστικό πεπτίδιο μαζί με την τοξίνη για να την μεταφέρει δραστικά μέσω του δέρματος.

Η μέθοδος αυτή έχει εφαρμοστεί σε διάφορους ασθενείς μέσω κλινικών ερευνών, ωστόσο οι μελέτες συνεχίζονται για να προσδιοριστεί η συχνότητα της θεραπείας, η διάρκεια και η κατάλληλη δοσολογία. 

Άλλες θεραπείες, ελάχιστα επεμβατικές και επεμβατικές, για τον ιδρώτα στις μασχάλες

  • Ενέργεια υπερήχων: Χρησιμοποιώντας την οπτική εικόνα των υπερήχων, οι δερματολόγοι εντοπίζουν τον ιδρωτοποιό αδένα και διοχετεύουν δέσμη ενέργειας υπερήχων για να τον θερμάνουν και να τον εξαλείψουν.  Η θεραπεία με τους υπερήχους  δεν συνιστάται για παλάμες και πέλματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες στα σημεία αυτά βρίσκονται βαθιά στο δέρμα.
  • LASER: Χρησιμοποιείται ενέργεια LASER για να εξουδετερωθούν σε σημαντικό βαθμό οι ιδρωτοποιοί αδένες ώστε να μειωθεί η εφίδρωση σε φυσιολογικά επίπεδα. Το LASER 1440-nm Nd:YAG έχει τη δυνατότητα να στοχεύει άμεσα τους ιδρωτοποιούς αδένες χωρίς να επηρεάζει άλλες δομές του δέρματος ούτε να βλάπτει αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα. Ωστόσο, η διαδικασία έχει κάποιες παρενέργειες. Προς το παρόν, η θεραπεία εφαρμόζεται μόνο για τη μασχαλιαία υπεριδρωσία. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παλάμες και πέλματα λόγω πάχους του δέρματος στις περιοχές αυτές.
  • Συμβατικές θεραπείες: Πριν από το miraDry, τις ενέσιμες θεραπείες, τους υπέρηχους και τα LASER, υπήρχαν συμβατικές θεραπείες για την υπεριδρωσία, που εξακολουθούν να εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Τα παρασκευάσματα χλωριούχου αλουμινίου και τα νεότερα κλινικά δραστικά αντιιδρωτικά από άλατα ζιρκονίου του αλουμινίου έχουν κάποιο βαθμό αποτελεσματικότητας. Ωστόσο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα έντονης υπεριδρωσίας, ούτε την παλαμιαία και πελματιαία εφίδρωση. Επίσης, η ιοντοφόρεση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία ασθενών με πελματιαία και παλαμιαία υπεριδρωσία. Δεν είναι κατάλληλη για τις μασχάλες, το πρόσωπο και τη βουβωνική χώρα δεδομένου ότι ο τρόπος θεραπείας δεν έχει διευκρινιστεί.
  • Συστημικές θεραπείες: προσφέρονται σε ασθενείς που έχουν εφίδρωση σε πολλές περιοχές του σώματος. Για ασθενείς με μεγάλη εφίδρωση από άγχος και στρες, οι β-αναστολείς (προπρανολόλη) προσφέρουν ανακούφιση επειδή επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Παρόμοια, οι α-αδρενεργικοί ενεργοποιητές (κλονιδίνη) συνιστώνται για ασθενείς με εφίδρωση σχετιζόμενη με την εμμηνόπαυση ή με τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Για ασθενείς με γενική υπεριδρωσία, όπου το άγχος, η εμμηνόπαυση, και/ή τα φάρμακα δεν είναι οι πρωτογενείς αιτίες, η  χορήγηση κάποιων φαρμάκων από το στόμα μπορεί να παρέχει κάποια λύση. Ωστόσο, οι παρενέργειες είναι πολλές, όπως η ξηροφθαλμία, η ξηροστομία, η δυσκοιλιότητα και επιπλέον, τα φάρμακα από το στόμα μειώνουν σημαντικά την εφίδρωση σε όλο το σώμα, σε βαθμό που δεν χρειάζεται. Σε γενικές γραμμές, δεν συνιστάται η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων ως μονοθεραπεία. Αντίθετα, πρέπει να χορηγούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως τα αντιιδρωτικά ή με ενέσιμα για τις μασχάλες.