Καρκίνος του Δέρματος: Συμπτώματα και Πρόληψη

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα της δερματολογίας συμβουλεύει όλους να ελέγχουν τακτικά τα σημάδια στο δέρμα τους. Η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων για καρκίνο του δέρματος προλαμβάνει από πιθανότητα εκδήλωσης και ανάπτυξης κάθε μορφής του.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, που μεταξύ άλλων λειτουργιών, μας προστατεύει από λοιμώξεις και τραυματισμούς και βοηθά το σώμα μας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Αποτελείται από μία εξωτερική και μία εσωτερική στιβάδα, την επιδερμίδα και το χόριο αντίστοιχα. Κάτω από το χόριο βρίσκεται ο υποδόριος ιστός, o οποίος αποτελείται από λιποκύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα που εφοδιάζουν το χόριο.

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν τα υγιή κύτταρα αλλάζουν και αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα δημιουργώντας έναν όγκο. Ο όγκος μπορεί να είναι καλοήθης, δηλαδή να αναπτύσσεται χωρίς να κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος, ή κακοήθης. Ο καρκίνος του δέρματος είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου, αλλά αν διαγνωστεί έγκαιρα θεραπεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Αφορά  όλες τις νεοπλασίες του δέρματος και ανάλογα με τα κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξή του, διακρίνεται σε μη-μελανωματικό καρκίνο του δέρματος και σε μελάνωμα.

Το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι δύο τύποι μη-μελανωματικού καρκίνου του δέρματος, που οι νεοπλασίες προκύπτουν από διάφορα κύτταρα εκτός των μελανοκυττάρων. Το μελάνωμα, που είναι η πλέον επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, προκαλείται από τα μελανοκύτταρα και το πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί επάνω σε έναν σπίλο (ελιά). Οι αλλαγές του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής είναι οι βασικές αιτίες που τα περιστατικά μελανώματος έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία πενήντα χρόνια στην Ευρώπη. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο 130.000 περιστατικά μελανώματος εκδηλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο με 37.000 περίπου άτομα να χάνουν τη ζωή τους από αυτόν τον καρκίνο του δέρματος.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμπτώματα που προμηνύουν για βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνο του δέρματος

Ο μη-μελανωματικός καρκίνος του δέρματος μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα με επικρατέστερες περιοχές το πρόσωπο, το κεφάλι ή το λαιμό.

Ένα βασικοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να μοιάζει με:

 • επίπεδη, χλωμή ή κίτρινη περιοχή του δέρματος, όμοια με ουλή,
 • ερυθρό εξόγκωμα στο δέρμα, κάποιες φορές με εκδήλωση κνησμού,
 • μικρά, λεία, περλέ ή ροζ εξογκώματα στο δέρμα, που κατά περιοχές έχουν μπλε, καφέ ή μαύρη απόχρωση,
 • ροζ εξογκώματα με υπερυψωμένα τα άκρα σε σχέση με το κέντρο και με αιμοφόρα αγγεία εξαπλωμένα στην περιοχή όπως οι ακτίνες ενός τροχού,
 • ανοιχτές πληγές που μπορεί να εμφανίζουν κρούστα και να μην επουλώνονται ή να επουλώνονται και να ξανανοίγουν.

Ένα ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να μοιάζει με:

 • τραχιά ή φολιδωτή ερυθρή επιφάνεια που μπορεί να έχει κρούστα ή να ματώνει,
 • εξόγκωμα με χαμηλό το κέντρο του,
 • ανοιχτές πληγές με κρούστα, που μπορεί να μην επουλώνονται ή να επουλώνονται και να ξανανοίγουν,
 • κονδύλωμα.

Όλοι οι καρκίνοι του δέρματος δεν είναι ίδιοι. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον εξειδικευμένο δερματολόγο:

 • ένα σημάδι στο δέρμα που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα,
 • μια πληγή που δεν επουλώνεται,
 • ερυθρότητα ή εξόγκωμα επάνω σε έναν σπίλο,
 • κνησμό, πόνο ή ενόχληση σε έναν σπίλο,
 • αιμορραγία σε έναν σπίλο.

Έγκαιρη διάγνωση με IQ Total Body Scanner Mapping

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο σύστημα προληπτικής εξέτασης για καρκίνο του δέρματος. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα χάρη στην τελευταία τεχνολογία και σε προηγμένο λογισμικό, προσφέροντας μέσα σε λίγα μόνο λεπτά ολόσωμη χαρτογράφηση όλων των βλαβών του δέρματος και αποτύπωση ακριβείας για κάθε σπίλο ξεχωριστά. Με το IQ Total Body Scanner Mapping, ο δερματολόγος  ανιχνεύει για βλάβες σε ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος από όλες τις πλευρές και εξετάζει με λεπτομέρεια όλους τους υπάρχοντες και νεοεμφανιζόμενους σπίλους, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Η προληπτική εξέταση είναι απόλυτα ασφαλής και τα αποτελέσματα ακριβή. Με την αυτόματη χαρτογράφηση σε συνδυασμό με την δερματοσκόπηση, ο έγκαιρος εντοπισμός μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος καθιστά εφικτή τη θεραπεία τους.

Η προληπτική εξέταση IQ Total Body Scanner Mapping είναι απαραίτητη για όλους και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Επιπλέον, όλοι θα πρέπει να εξετάζουν το δέρμα τους, 1 φορά το μήνα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στα παρακάτω σημάδια:

 • Εμφάνιση νέων σπίλων.
 • Αλλαγή μεγέθους σπίλων.
 • Αλλαγή μορφής σπίλων.
 • Σπίλοι ή άλλες βλάβες του δέρματος που παρουσιάζουν κνησμό, αιμορραγία ή δεν επουλώνονται.