Koνδυλώματα στους άνδρες

Τα κονδυλώματα στους άνδρες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Οφείλονται στον ιό HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), ο οποίος ευθύνεται και για τις κοινές μυρμηκίες σε διάφορα σημεία του σώματος. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 στελέχη του ιού, τα μισά από τα οποία περίπου προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή.

Ο ιός εισχωρεί στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσω μικροσκοπικών αμυχών της γεννητικής περιοχής, οι οποίες προξενούνται κατά τη σεξουαλική επαφή. Στον HPV οφείλεται ο ταχύς πολλαπλασιασμός των δερματικών κυττάρων, με συνέπεια την ανάπτυξη καλοήθων ογκιδίων, τα οποία είναι κυρίως ενοχλητικά κι όχι τόσο επικίνδυνα για τους άνδρες, καθώς προσβάλλεται η ουρήθρα, το όσχεο, το πέος και η περιοχή περιμετρικά του πρωκτού.

Αν τα κονδυλώματα πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να προξενήσουν εκτεταμένες πλάκες με μαλακή (στο στέλεχος του πέους) ή τραχιά υφή (στην περιπρωκτική περιοχή). Μπορεί να έχουν ακόμα την εικόνα ενός μικρού κουνουπιδιού ή να είναι επίπεδα και σκουρόχρωμα.

Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί περιτομή.

Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα στους άνδρες είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Μπορεί να μολύνουν την ερωτική σύντροφο από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα στους άνδρες

Αφότου ο HPV μολύνει αρχικά τον οργανισμό, η λοίμωξη ενδέχεται να διατηρηθεί στο δέρμα σε λανθάνουσα μορφή ή να παραμείνει σε υποκλινική μορφή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή να υφίστανται κονδυλώματα που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και απαιτούν συγκεκριμένα όργανα για τον εντοπισμό τους.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άντρες μπορεί να έχουν δερματικά κονδυλώματα χωρίς να το γνωρίζουν.

Πιο επιρρεπείς στην μόλυνση είναι οι άντρες που:

  • υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • αλλάζουν τακτικά ερωτικές συντρόφους χωρίς να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή ή όλα τα στάδια της ερωτικής συνεύρεσης, δεν προσφέρει απόλυτη προστασία. Παραμένει όμως το κύριο μέσο προφύλαξης ενός άνδρα απέναντι στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 20% των ανδρών με κονδυλώματα, υποφέρει και από κάποιο άλλο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμπτώματα κονδυλωμάτων στους άνδρες

Τα κονδυλώματα σε ποσοστό 90% περίπου, προκαλούνται από τα στελέχη 6 και 11 του ιού HPV, τα οποία είναι «χαμηλού κινδύνου» σχετικά με το ενδεχόμενο καρκινογένεσης.

Σε γενικές γραμμές, τα ίδια τα κονδυλώματα είναι ανώδυνα, όμως αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας των ασθενών λόγω του μεγέθους τους και του σημείου στο οποίο εκδηλώνονται. Δεν αποκλείεται να προκληθεί εξαιτίας τους κνησμός και εκκρίσεις δυσάρεστης μυρωδιάς ή και αιμορραγία, ιδίως σε περίπτωση που ερεθιστούν. Εάν φραγεί η έξοδος της ουρήθρας, προκαλείται πόνος και ενόχληση κατά την ούρηση.

Διάγνωση κονδυλωμάτων στον άνδρα

Τα κονδυλώματα στους άνδρες διαγνώσκονται αρχικά με την κλινική εξέταση και τη χρήση ειδικών δερματολογικών οργάνων. Πραγματοποιείται εξέταση της περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής και γίνεται  πρωκτοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση. Επίσης, εξετάζεται και η στοματική κοιλότητα, αφού κατά την ερωτική πράξη, υπάρχει πάντα περίπτωση να μεταφερθεί ο ιός HPV στον βλεννογόνο του στόματος.

Εάν εντοπιστούν κονδυλώματα, γίνεται συλλογή βιολογικού δείγματος ώστε να πραγματοποιηθεί HPV Τest, με στόχο την ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος και την τυποποίηση των στελεχών του HPV. Η ακριβής τυποποίηση του ιού HPV είναι πολύ σημαντική, καθώς ορισμένοι από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες. Έχει υπολογιστεί συγκεκριμένα ότι ο ιός HPV ευθύνεται για το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού και το 35% των καρκίνων του πέους.

Σε περίπτωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, συστήνεται Τεστ ΠΑΠ. Το Τεστ ΠΑΠ μπορούν να το πραγματοποιήσουν και γυναίκες και άνδρες, αφού στην ουσία πρόκειται για εξέταση κυτταρολογική. Σε αυτήν την  περίπτωση, μέσω του Τεστ ΠΑΠ γίνεται ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών και προκαρκινικών βλαβών στα κύτταρα του πρωκτού.  Συχνά, συστήνονται και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο ύπαρξης άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Θεραπεία κονδυλωμάτων σε άνδρες

Η πιο σύγχρονη θεραπεία που ενδείκνυται για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων στον άνδρα είναι το εξελιγμένο Laser CO2. Σε έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο, στελεχωμένο με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αποτελείται μόνο από άνδρες, και με ιδιαίτερη έμφαση στη διακριτικότητα, τα κονδυλώματα θεραπεύονται άμεσα, πλήρως και ανώδυνα.

Μία μόνο συνεδρία είναι αρκετή για την εξάλειψη όλων των βλαβών, όχι μόνο των ορατών, αλλά και των υποκλινικών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά συχνά αποτελούν αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν και στοματικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα, αντιμετωπίζονται και αυτά με την ίδια μέθοδο. Πρόκειται για απόλυτα ανώδυνη θεραπεία, καθώς εφαρμόζεται τοπικά αναισθητική κρέμα. Με το Laser αφαιρούνται επιλεκτικά οι βλάβες, χωρίς να καταστρέφεται ο γύρω φυσιολογικός ιστός.

Είναι η μοναδική μέθοδος που δρα χωρίς να αφήνει ουλές ή σημάδια στην επιδερμίδα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κρυοθεραπεία ή διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση). Η περιοχή που έχει θεραπευτεί, διατηρείται σε ομοιόχρωμη και άριστη αισθητικά κατάσταση, χωρίς ίχνη που να αποκαλύπτουν ότι έχει προηγηθεί ιατρική πράξη.

Την ίδια στιγμή, η χρήση του Laser COελαχιστοποιεί το χρόνο αποθεραπείας, καθώς η επιστροφή των ασθενών στις αθλητικές και γενικότερα καθημερινές τους δραστηριότητες είναι άμεση, χωρίς να απαιτείται η λήψη φαρμακευτική αγωγής βασισμένης σε αναλγητικά. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στους άνδρες, υπάρχει –όταν χρειάζεται – συνεργασία των Δερματολόγων με Ουρολόγο, Γαστρεντερολόγο ή και Χειρουργό.