Koνδυλώματα στις γυναίκες

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το 70% του γυναικείου πληθυσμού έχει κονδυλώματα! Το ποσοστό αυτό, στο οποίο υπολογίζονται πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον λεγόμενο «ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων» (HPV), εξηγεί γιατί τα κονδυλώματα στις γυναίκες αποτελούν το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική ονομασία τους, οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται και για τις κοινές μυρμηκίες. Περίπου 40 από τα 100 γνωστά στελέχη του προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή των γυναικών, προκαλώντας μικρά ογκίδια στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, την περινεϊκή περιοχή, αλλά και στη μήτρα.

Τα ογκίδια αυτά έχουν συνήθως καφέ ή γκρίζα απόχρωση, και στην αρχή μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, όμως καθώς αναπτύσσονται, αποκτούν την όψη του κουνουπιδιού. Ορισμένες φορές ωστόσο, είναι τόσο μικρά και επίπεδα που δεν μπορούν να παρατηρηθούν δια γυμνού οφθαλμού.

Συμπτώματα κονδυλωμάτων στις γυναίκες

Σε κάθε περίπτωση, προκαλούν κνησμό και ενόχληση στην περιοχή, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, αλλά και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική διείσδυση.

Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί ειδική αγωγή, τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν, να δημιουργήσουν μεγάλες πλάκες και να φράξουν τον κόλπο ή το ουροποιητικό σύστημα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ορισμένα από τα στελέχη αυτά (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45) θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση δυσπλασιών και μετέπειτα κακοηθειών στα έσω και έξω γεννητικά όργανα (κυρίως στον τράχηλο της μήτρας).

Έχει υπολογιστεί ότι ο HPV είναι υπεύθυνος σχεδόν για το 100% των περιπτώσεων καρκίνου στον  τράχηλο της μήτρας, το 95% του καρκίνου στον πρωκτό, το 65% του καρκίνου στον κόλπο και το 50% των καρκίνων στο αιδοίο.

Μετάδοση κονδυλωμάτων σε γυναίκες

Ο ιός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο με:

  • Τη σεξουαλική επαφή
  • Τον στοματικό έρωτα

Από τη στιγμή που ο ιός θα προσβάλλει τα κύτταρα του δέρματος ή των βλεννογόνων, μπορεί να μείνει σε λανθάνουσα κατάσταση για πολλούς μήνες ή ακόμα και χρόνια, μέχρι να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα δύο τρίτα των γυναικών που έρχονται σε επαφή με μολυσμένο ερωτικό σύντροφο, εμφανίζουν συμπτώματα μέσα σε 3-6 μήνες από τη στιγμή της σεξουαλικής πράξης.

Περισσότερο κινδυνεύουν οι γυναίκες που:

  • Συνουσιάζονται με πολλούς συντρόφους χωρίς να παίρνουν προφυλάξεις
  • Έχουν ιστορικό κάποιου άλλου ΣΜΝ (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενου Νοσήματος)
  • Όσες υποφέρουν από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πρόληψη & διάγνωση κονδυλωμάτων στη γυναίκα

Σταθμός για την πρόληψη της λοίμωξης αποτελεί το νέο εννιαδύναμο εμβόλιο, που προφυλάσσει από τα στελέχη του ιού HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58. Χορηγείται σε τρεις δόσεις στις ηλικίες 12-25, χωρίς φυσικά να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εμφανή κονδυλώματα δεν εκδηλώνονται εξαιτίας των καρκινογόνων στελεχών του ιού. Προκαλείται, ωστόσο, δυσπλασία, δηλαδή μια βλάβη προκαρκινική, η οποία εκδηλώνεται στον τράχηλο της μήτρας ή στον ορθό, γεγονός όμως που δεν συνεπάγεται εξέλιξη κάθε δυσπλασίας σε κακοήθεια. (Μόνο το 2% του γυναικείου πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας).

«Φως» στη διάγνωση ρίχνει ένα ήπιο διάλυμα ακετικού οξέως, το οποίο χρησιμοποιείται πάνω στα γεννητικά όργανα για να κάνει πιο ευδιάκριτα τα κονδυλώματα μέσω ειδικού μικροσκοπίου και δερματολογικών οργάνων.

Καθοριστική είναι επίσης η κολποσκόπηση και το Τεστ ΠΑΠ (εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος), η επανάληψη του οποίου συστήνεται κάθε έξι μήνες για τη διάγνωση πιθανών τραχηλικών αλλοιώσεων. Η μέθοδος του Τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται και για την εξέταση πρωκτικού επιχρίσματος στην περίπτωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων. Το Τεστ ΠΑΠ ωστόσο δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνοδεύεται από HPV Τest, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος και την τυποποίηση των στελεχών του HPV.

Σε επίπεδο εξέτασης, πραγματοποιείται και επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας, καθότι κατά τη διάρκεια των ερωτικών πράξεων ο ιός HPV μπορεί να μεταφερθεί και να απειλήσει την υγεία του στοματοφάρυγγα.

Θεραπεία κονδυλωμάτων στη γυναίκα

Αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση, είναι δυνατή η άμεση και πλήρης αφαίρεση των κονδυλωμάτων με την ενδεδειγμένη και πλέον σύγχρονη θεραπεία βασισμένη στo εξελιγμένο Laser CO2. Σε ειδικά εξοπλισμένη γυναικολογική αίθουσα, έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αποτελείται μόνο από γυναίκες, εφαρμόζει τη θεραπεία άμεσα, ανώδυνα και με διακριτικότητα.

Αρκεί μόνο μία συνεδρία για να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες, ακόμα και οι υποκλινικές, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και αποτελούν αιτία για υποτροπές και ανάπτυξη νέων βλαβών στο μέλλον. Σε περίπτωση που εντοπιστούν και στοματικά, ενδοκολπικά ή ενδοπρωκτικά κονδυλώματα, αντιμετωπίζονται και αυτά με την ίδια μέθοδο, καθώς μπορεί να μεταφέρουν τον επικίνδυνο ιό HPV στον τράχηλο της μήτρας και να τον απειλήσουν με κυτταρικές δυσπλασίες. Στην περίπτωση, υπάρχει συνεργασία των Δερματολόγων με Γυναικολόγο, Γαστρεντερολόγο ή και Χειρουργό.

Η μέθοδος είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς στην περιοχή προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δέσμη του Laser στοχεύει με ακρίβεια πάνω στις βλάβες και τις καταστρέφει επιλεκτικά, χωρίς να επηρεάζεται ο γειτονικός υγιής ιστός.

Πρόκειται για τη μοναδική θεραπεία που δεν αφήνει ουλές ή σημάδια στο δέρμα, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τη κρυοθεραπεία και τη διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση). Το δέρμα μένει υγιές και ομοιόχρωμο, ακριβώς όπως ήταν πριν μολυνθεί από τον ιό HPV.

Μετά τη θεραπεία με Laser CO2, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Στο διάστημα της αποθεραπείας, δεν υπάρχει πόνος και γι’ αυτό δεν χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα.