Koνδυλώματα πρωκτού: Απειλούν άνδρες και γυναίκες

Τα κονδυλώματα πρωκτού χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι πιθανό να εμπλέκονται καρκινογόνα στελέχη του ιού HPV (με συνηθέστερα τα στελέχη 16 και 18).

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να προκαλέσουν δυσπλασίες στο δέρμα και τον αυλό του πρωκτού (σε βάθος 2-3 εκατοστά από το δέρμα), και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν τελικά σε καρκίνο του πρωκτού. Έχει υπολογιστεί ότι ο ιός HPV ευθύνεται για το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού.

Μετάδοση κονδυλωμάτων πρωκτού

Η σεξουαλική επαφή αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο μετάδοσης του ιού HPV στην πρωκτική περιοχή. Δεν είναι απαραίτητο όμως να υπάρξει σεξουαλική διείσδυση για να μεταδοθεί ο ιός. Οποιαδήποτε άμεση επαφή με τον πρωκτό (με μολυσμένα δάχτυλα, μολυσμένα ερωτικά βοηθήματα, κ.α.) αρκεί για να μολυνθεί η περιοχή και να εκδηλωθούν κονδυλώματα πρωκτού. Επίσης, αν ο ιός HPV έχει ήδη μολύνει τη γεννητική περιοχή, μπορεί να μεταναστεύσει εν συνεχεία στην πρωκτική.

Συμπτώματα κονδυλωμάτων πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι συνήθως ασυμπτωματικά, με αποτέλεσμα να μην γίνεται συχνά αντιληπτή η παρουσία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, αιμορραγία, βλεννώδεις εκκρίσεις ή την αίσθηση ύπαρξης ενός εξογκώματος στην πρωκτική περιοχή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ME LASER
IOΣ HPV
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πώς να προφυλαχθείτε από τα κονδυλώματα πρωκτού

Υπάρχουν τρόποι για να προλάβετε τα κονδυλώματα στον πρωκτό.

  • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε ερωτική επαφή, αν και θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν προστατεύει 100%
  • Αποφεύγετε τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων
  • Αποφεύγετε την πρωκτική σεξουαλική επαφή
  • Αποφεύγετε τις ερωτικές επαφές από πολύ νεαρή ηλικία

Πώς αντιμετωπίζονται τα κονδυλώματα στον πρωκτό

Πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων στον πρωκτό είναι η ενδελεχής ιατρική εξέταση. Πραγματοποιείται πλήρης και αναλυτική ανίχνευση ακόμα και των υποκλινικών βλαβών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Από τη στιγμή που αυτές εντοπιστούν, συστήνεται άμεση θεραπεία με την πλέον εξελιγμένη μέθοδο επιλεκτικής αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με Laser CO2. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την άμεση και πλήρη εξάλειψη όλων των υπαρχόντων βλαβών σε μία και μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο, χωρίς χρόνο αποθεραπείας και χωρίς να αφήνει ουλές και υποχρωμίες.

Στις περιπτώσεις όμως που εμφανίζονται υποτροπές και ειδικά νέες βλάβες κοντά στην οπή του πρωκτού, τότε συστήνεται Τεστ ΠΑΠ, HPV Test και πρωκτοσκόπηση. Στην προκειμένη περίπτωση, το Τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τυχόν δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του πρωκτού. Μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μία κυτταρολογική εξέταση, κατά την οποία δεν εξετάζονται κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον κόλπο, όπως στο καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, αλλά από τον πρωκτό. Την ίδια στιγμή, το HPV Test αποκαλύπτει το ακριβές στέλεχος του ιού που ευθύνεται για τη μόλυνση.

Η εξέταση συνοδεύεται από υψηλής ευκρίνειας πρωκτοσκόπηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωκτοσκόπηση διαφέρει από την κολονόσκοπηση, καθώς η εξέταση πραγματοποιείται σε βάθος μερικών εκατοστών (στο ορθό έντερο) και όχι κατά μήκος όλου του εντέρου. Πρόκειται για μία απλή εξέταση άμεσης επισκόπησης του εσωτερικού του πρωκτού, με την εισαγωγή ενός ειδικού λεπτού σωλήνα, που φέρει φωτισμό στην άκρη του. Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης εντοπιστούν εσωτερικά κονδυλώματα, τότε αντιμετωπίζονται με LASER ή, εάν είναι εκτεταμένα, με χειρουργική αφαίρεση.

Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων πρωκτού, στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics υπάρχει συνεργασία των Δερματολόγων μας με Γαστρεντερολόγο και – εάν κριθεί απαραίτητο – με Χειρουργό.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.