Σε έξαρση τα κονδυλώματα στο στόμα

Μεγάλη έξαρση σημειώνουν τα κονδυλώματα στο στόμα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση του «νέου καρκίνου του σεξ».

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, η προτίμηση των στελεχών του HPV στις πρωκτο-γεννητικές περιοχές, αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο. Σήμερα, το φαινόμενο αυτό έχει καλπάζουσα μορφή. Τον τελευταίο καιρό όμως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται πολλά περιστατικά κονδυλωμάτων και στη στοματική κοιλότητα από τον ίδιο ιό, που απειλεί μάλιστα με κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στον στοματοφάρυγγα.

Έως τώρα, η εμφάνιση των κονδυλωμάτων στο στόμα ήταν σπάνια και ήταν οι γυναίκες κυρίως που ήταν ανήσυχες για την πρόκληση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας εξαιτίας των ογκογόνων στελεχών του ιού. Πλέον, το ενδεχόμενο καρκίνου παραμονεύει και για τους άντρες, καθώς τα τελευταία χρόνια αλλάζουν οι σεξουαλικές πρακτικές.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα καταγράφουν τον κίνδυνο που έχει ο HPV για όσους δείχνουν προτίμηση στο στοματικό σεξ ή έχουν ομοφυλοφιλικό δεσμό.

Πώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα στο στόμα

Ο ιός HPV εισέρχεται στον οργανισμό μέσω κάποιας αμυχής εντός της στοματικής κοιλότητας. Τις περισσότερες φορές, τα κονδυλώματα στο στόμα μεταδίδονται μέσω του στοματικού σεξ και σπανιότερα μέσω ενός παρατεταμένου φιλιού.

Ποιοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν κονδυλώματα στο στόμα

  • Στοματικό σεξ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο στοματικός έρωτας και σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερο κινδυνεύουν οι άντρες, ιδίως όσοι καπνίζουν.
  • Εναλλαγή συντρόφων: Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν περισσότερους από 20 ερωτικούς/ές παρτενέρ στη διάρκεια της ζωής τους, έχουν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HPV στο στόμα.
  • Κάπνισμα: Έχει αποδειχτεί ότι το κάπνισμα ευνοεί την εισβολή του ιού των κονδυλωμάτων στο στόμα. Η εισπνοή ζεστού καπνού καθιστά τη στοματική κοιλότητα πιο επιρρεπή στην εμφάνιση σχισμών και αμυχών και την ίδια στιγμή αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για εκδήλωση καρκίνου του στοματοφάρυγγα.
  • Αλκοόλ: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο HPV μολύνσεων στους άνδρες. Όσοι μάλιστα καπνίζουν κιόλας, διατρέχουν ακόμα υψηλότερο κίνδυνο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ME LASER
IOΣ HPV
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πού εντοπίζονται τα κονδυλώματα στο στόμα

Η πιο συνηθισμένη βλάβη που προξενεί ο ιός HPV στο στόμα είναι αυτή του απλού θηλώματος. Είναι μία βλάβη καλοήθης που σχετίζεται συχνά με τα στελέχη 6 και 11 και εμφανίζεται ως ογκίδιο με χρώμα όπως αυτό που έχει ο φυσιολογικός βλεννογόνος του στόματος. Εντοπίζεται πιο συχνά στο άνω και κάτω χείλος (στην εσωτερική πλευρά), στη γλώσσα και στη μαλακή υπερώα.

Τα συμπτώματα της HPV μόλυνσης στο στόμα

Συνήθως, η μόλυνση από τον ιό HPV μέσα στη στοματική κοιλότητα δεν φέρει συμπτώματα.  Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού.

HPV & καρκίνος στοματοφάρυγγα

Τα τελευταία χρόνια, ο ιός HPV ευθύνεται για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του στοματοφάρυγγα. «Ο HPV είναι το υποκατάστατο του αλκοόλ και του καπνίσματος ως κύριο αίτιο του καρκίνου του στοματοφάρυγγα», υποστήριξε πρόσφατα ο Τεντ Τέκνος, καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Ειδικότερα, βάσει έρευνας δημοσιευμένης στην επιθεώρηση “New England Journal of Medicine”, εξαιτίας της έκθεσης στο στέλεχος 16 του HPV – που σχετίζεται με τον καρκίνο στον τράχηλο – αυξάνονται κατά 32 φορές, οι πιθανότητες εμφάνισης στοματοφαρυγγικού καρκίνου.

Αντίθετα, διαπιστώθηκαν ότι το κάπνισμα και το ποτό οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου κατά μόλις 3 και 2,5 φορές αντιστοίχως.

Η καρκινική δράση του HPV στη στοματική κοιλότητα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, κατά την οποία επιστήμονες έκαναν λήψη κυτταρικών δειγμάτων από τη στοματική κοιλότητα 5.500 ατόμων ηλικίας 14 – 69 χρονών, απέδειξε ότι:

  • Οι άνδρες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με τις γυναίκες, όσον αφορά στην εμφάνιση καρκίνου της γλώσσας, του στόματος, του λάρυγγα και του φάρυγγα.
  • Οι άντρες είχαν μολυνθεί από τον HPV σε ποσοστό 10%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 3,6%.

Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστος ο λόγος για τον οποίο ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα είναι πιο συχνός στον ανδρικό πληθυσμό απ’ ό,τι στον γυναικείο.

Μία άλλη δημοσίευση μελέτης στους «Times» σχετικά με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα ανάμεσα στα έτη 1984 και 2004 έδειξε τα εξής:

  • Ο ιός HPV τη δεκαετία του ’80 ευθυνόταν για το 16% των περιστατικών, ποσοστό που έφτασε το 72% στους ασθενείς μετά το 2000.
  • Το ποσοστό καρκίνου στις αμυγδαλές διπλασιάστηκε μέσα σε δέκα περίπου χρόνια (μέσα του ‘90 έως τέλος του 2000)
  • Το ποσοστό υπαιτιότητας του HPV συγκριτικά με άλλους παράγοντες είναι τριπλάσιο.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστεί με τέτοιο ρυθμό η διάδοση του HPV στο στόμα, τότε το 2020 ότι ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα θα είναι πιο διαδεδομένος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύγχρονη θεραπεία για τα κονδυλώματα στο στόμα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για τα κονδυλώματα στο στόμα είναι με τη χρήση υπερπαλμικού Laser CO2, η εφαρμογή του οποίου γίνεται ανώδυνα και αναίμακτα, χωρίς ράμματα και τομές. Η θεραπεία προκαλεί εξάχνωση των βλαβών και δεν αφήνει κανένα απολύτως σημάδι.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Κολωνάκι & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.