Κονδυλώματα: Προσοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες

Επικίνδυνος σύμμαχος στη μετάδοση των κονδυλωμάτων αποδεικνύεται το καλοκαίρι. Αν και στατιστικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν παρατηρείται αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης, ο ρυθμός μετάδοσης του συχνότερου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος επιταχύνεται. Διάβασε τους λόγους και μάθε πώς θα προστατευθείς ώστε ο έρωτας του καλοκαιριού να σου αφήσει μόνο όμορφες αναμνήσεις.

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μολύνονται κάθε χρόνο από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), με τα κονδυλώματα να παραμένουν το συχνότερο ΣΜΝ σε ρυθμό μεταδοτικότητας. Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καταγράφονται κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HPV, στελέχη του οποίου ευθύνονται για τα κονδυλώματα. Κι αν αναρωτιέσαι για την πιο ευάλωτη ηλικιακή κατηγορία, είναι τα νεαρά άτομα ηλικίας 18 έως 45 ετών, ενώ η πιο ευνοϊκή εποχή μετάδοσης του ιού είναι η καλοκαιρινή περίοδος.

Το καλοκαίρι αποτελεί συνώνυμο χαλάρωσης… σε όλους τους τομείς

Το κλίμα ξεγνοιασιάς που επικρατεί το καλοκαίρι, φαίνεται ότι μας κάνει πιο χαλαρούς απέναντι στα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μπροστά σε έναν καλοκαιρινό έρωτα, είναι πιο πιθανό να αγνοήσουμε κάποια «καμπανάκια», να παραλείψουμε το προφυλακτικό και να οδηγηθούμε στο κρεβάτι στα τυφλά με τον έρωτα που συναντήσαμε σε κάποια παραλία. Το γεγονός μάλιστα ότι τα κονδυλώματα δεν δίνουν προειδοποιητικά συμπτώματα, πέρα από τις ίδιες τις δερματικές βλάβες στην περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή, καθιστά ακόμα πιο ύπουλη τη μετάδοσή τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ME LASER
IOΣ HPV
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η έλλειψη φόβου επιταχύνει τη μετάδοση των κονδυλωμάτων

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει περιοριστεί γενικότερα ο φόβος απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και επομένως δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης. Σε αυτό φαίνεται ότι συμβάλλει το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν θεραπείες ακόμα και για τα ΣΜΝ που κάποτε προκαλούσαν τρόμο στο άκουσμά τους, όπως το Aids. Ειδικά στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, όπου ο υπεύθυνος ιός HPV μεταδίδεται όχι μόνο με το σεξ, αλλά και με τη δερματική επαφή με τις μολυσμένες περιοχές του ερωτικού συντρόφου ή με μολυσμένα αντικείμενα όπως sex toys, παρατηρούνται επιδημικοί ρυθμοί μετάδοσης.

Να θυμάσαι ότι το προφυλακτικό παραμένει απαραίτητο σε κάθε ερωτική επαφή, καθώς προσφέρει 70% προφύλαξη απέναντι σε μολυσμένο άτομο.

Τα sites γνωριμιών και οι εφήμερες σχέσεις είναι της μόδας

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι στην εποχή του Διαδικτύου, φαίνεται ότι ο έρωτας έχει γίνει πιο «αναλώσιμος». Τα δεκάδες sites γνωριμιών ανοίγουν τον δρόμο στις εφήμερες σχέσεις, οι οποίες ευνοούνται πολλές φορές μέσα από ψεύτικα προφίλ και μη διασταυρωμένα στοιχεία. Να θυμάσαι ότι στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, η συχνή εναλλαγή συντρόφων αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, καθώς η μόλυνση από τον ιό HPV δεν εκδηλώνεται άμεσα. Ο χρόνος επώασης του ιού φτάνει τους 8 μήνες και τα κονδυλώματα μπορεί να κάνουν ακόμα και αρκετά χρόνια μέχρι να εκδηλωθούν. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν οι ερωτικοί/ές σου σύντροφοι φέρουν τον ιό. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε ερωτική επαφή με μολυσμένο άτομο, έχεις 60-65% πιθανότητες να μολυνθείς κι εσύ. Και ειδικά στην περίπτωση των εφήμερων σχέσεων, δεν μπορείς να γνωρίζεις ποτέ με βεβαιότητα από ποιο άτομο μολύνθηκες.

Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Αν κάνεις συχνή χρήση των sites γνωριμιών ή επιδίδεσαι σε εφήμερες σχέσεις, συστήνεται να εντάξεις στο ετήσιο τσεκ-απ της υγείας σου έναν αναλυτικό δερματολογικό-αφροδισιολογικό έλεγχο για κονδυλώματα, καθώς και για άλλα συχνά ΣΜΝ, όπως είναι η μολυσματική τέρμινθος. 

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, πραγματοποιείται εξέταση με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, που μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και τις πιο μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι (υποκλινικές), για να τις θεραπεύουμε κι αυτές και να μην έχουμε υποτροπές στο μέλλον.  

Διαβάστε περισσότερα για την θεραπεία κονδυλωμάτων

Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία βασίζεται σε εξελιγμένα δερματολογικά LASER, τα οποία εξαλείφουν τα κονδυλώματα και τη μολυσματική τέρμινθο χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια, χωρίς παρενέργειες. Η θεραπεία είναι σύντομη, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο χωρίς μέθη κι επιτρέπει άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Tα ιατρεία μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Κολωνάκι & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.