Η μάσκα προστασίας σε προκαλεί να αποκτήσεις νεανικό βλέμμα!

Η μάσκα προστασίας έχει γίνει υποχρεωτική για πρόληψη απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, η χρήση της έχει προκαλέσει μια απροσδόκητη “παρενέργεια”: οδηγεί τους ανθρώπους να εστιάζουν την προσοχή τους στα μάτια των άλλων, καθώς είναι το μόνο τμήμα του προσώπου που αφήνει η μάσκα ακάλυπτο και στο οποίο μπορεί να διακρίνει κανείς τα συναισθήματα του άλλου! Εκτός όμως από αυτό, η μάσκα αποκαλύπτει και… όλα τα σημάδια γήρανσης που υπάρχουν γύρω από τα μάτια!

Οι θεραπείες αναζωογόνησης των ματιών ήταν πάντα δημοφιλείς, με την βλεφαροπλαστική να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις της κοσμητικής χειρουργικής. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, εν μέσω Covid-19, οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί στις κλινικές μας βλέπουν όλο και περισσότερα άτομα, τα οποία ενδιαφέρονται για αποκατάσταση αισθητικών ή λειτουργικών προβλημάτων στην περιοχή των ματιών. 

Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ευάλωτη σε σημάδια γήρανσης

Τα μάτια θεωρούνται ο καθρέφτης της ηλικίας μας. Συχνά τα πρώτα ορατά σημάδια γήρανσης εμφανίζονται γύρω από τα μάτια και μετά οπουδήποτε αλλού στο πρόσωπο και το σώμα. Το ίδιο συμβαίνει μετά από μια περίοδο κόπωσης ή από ξενύχτι. Τα μάτια δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα! Συνεπώς, οι επεμβατικές κοσμητικές διαδικασίες αναζωογόνησης των ματιών είναι  η πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος εάν στοχεύει σε θεαματικά αποτελέσματα με πολύ μεγάλη διάρκεια.

Οι λόγοι που η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ευάλωτη στα σημάδια γήρανσης είναι διάφοροι. Μεταξύ αυτών οι ακόλουθοι:

  • Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και πιο επιρρεπές σε χαλάρωση, σακούλες και ρυτίδες.
  • Επηρεάζεται εύκολα από την έκθεση στον ήλιο, που διασπά το κολλαγόνο και τις ίνες ελαστίνης στο χόριο. 
  • Οι επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ρυτίδων, του “ποδιού της χήνας” και των λεπτών γραμμών έκφρασης.
  • Η χαλάρωση των ιστών κάτω από τα μάτια μπορεί να προκαλέσει σακούλες στην επιδερμίδα.

Η βλεφαροπλαστική αφαιρεί χρόνια από τα μάτια σου

Συνήθως, οι ηλικίες μετά τα τριάντα αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα προβλήματα στα βλέφαρα και γενικά γύρω από τα μάτια. Τα άνω βλέφαρα μπορεί να παρουσιάσουν χαλάρωση, ενώ τα κάτω βλέφαρα σακούλες και μαύρους κύκλους. Αποτέλεσμα είναι το βλέμμα να δείχνει από κουρασμένο μέχρι “γερασμένο”. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να διορθώσει αποτελεσματικά όλες τις αλλαγές που βιώνουν πολλοί άνθρωποι γύρω από τα μάτια τους καθώς μεγαλώνουν. Μπορεί να αποκαταστήσει τη νεανική εμφάνιση των ματιών ενός ατόμου, να βοηθήσει στη διατήρηση του σωστού σχήματος των ματιών και να εξαλείψει την διαρκή κουρασμένη και χαλαρή όψη της επιδερμίδας.

Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός στην IQ Skin Clinics προτού προτείνει την βέλτιστη λύση, λαμβάνει υπόψη του τα τέσσερα χαρακτηριστικά της εμφάνισης των ματιών ενός ασθενή: τη θέση των φρυδιών του, τα άνω βλέφαρα, τα κάτω βλέφαρα και τις γωνίες των ματιών του. Είναι σημαντικό να εξετάσει όλη την περιοχή των ματιών, όχι μόνο τα άνω ή κάτω βλέφαρα, καθώς η επέμβαση αποκατάστασης και αναζωογόνησης πρέπει να αφορά όλη την περιοχή που περιλαμβάνει το “βλέμμα” ενός ατόμου. Μόνο έτσι οι ασθενείς θα μείνουν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής τους.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσει τα εξής προβλήματα:

  • Χαλαρό δέρμα που δημιουργεί πτυχώσεις ή παραμορφώνει το περίγραμμα των άνω βλεφάρων.
  • Εναποθέσεις λίπους που εμφανίζονται ως πρήξιμο ή σακούλες στα κάτω βλέφαρα.
  • Πτώση των άνω βλεφάρων στα μάτια με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν την όραση.
  • Περίσσιο δέρμα και ρυτίδες στα κάτω βλέφαρα.
  • Πτώση ή μεγαλύτερη ανόρθωση του τόξου των φρυδιών.

Ανάλογα με το είδος του προβλήματος, η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει σε μια περιοχή των ματιών ή συνδυαστικά σε περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια μίας μόνο επέμβασης. Στην τελευταία περίπτωση, οι ασθενείς επωφελούνται για δύο λόγους: η επέμβαση ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη και βιώνουν μία μόνο περίοδο ανάρρωσης.

Σχετικά με τη διαδικασία, είναι ελάχιστα επεμβατική, γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί το πολύ μιάμιση ώρα. Ασθενείς που έρχονται στις κλινικές μας με κουρασμένα μάτια και βαριά βλέφαρα, ισχυρίζονται πως μετά την επέμβαση νιώθουν άνετα και απόλυτα ευχαριστημένοι, ειδικά όταν ακούνε από τους άλλους να τους λένε: “Δείχνεις πολύ ξεκούραστος και φρέσκος!” Και κανείς δεν καταλαβαίνει τι έχουν κάνει, αφού η τεχνική της βλεφαροπλαστικής που ακολουθούμε στις κλινικές μας είναι με μικρές τομές, χωρίς ράμματα και χωρίς σημάδια!