Μαύρα και λευκά στίγματα στο δέρμα. Φαγεσωρική ακμή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανοιχτών και κλειστών φαγεσώρων, πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση και ποια είναι η θεραπεία της φαγεσωρικής ακμής στους εφήβους;

Τα μαύρα και τα λευκά στίγματα, κοινώς φαγέσωρες, μπορεί να είναι πολύ περισσότερα στο πρόσωπο και τους ώμους από τα ερυθρά σπυράκια με πύον. Η σωστή υγιεινή του δέρματος συνήθως συντελεί στη βελτίωση αυτής της κατάστασης. Για τον λόγο αυτό, όσα περισσότερα γνωρίζει κάποιος έφηβος για τα αίτια που προκαλούν την εμφάνιση φαγεσώρων στο δέρμα του και το πώς αντιμετωπίζονται, τόσο πιο εύκολα μπορεί να διατηρεί το δέρμα του καθαρό και υγιές.

Οι ανοιχτοί φαγέσωρες είναι τριχοθυλάκια που έχουν ευρύτερο άνοιγμα από το κανονικό. Είναι γεμάτα με σμήγμα, κερατίνη και νεκρά κύτταρα και έχουν υποστεί χημική αντίδραση με αποτέλεσμα την οξείδωση της μελανίνης. Στο γεγονός της οξείδωσης οφείλεται το μαύρο χρώμα που έχουν. Οι ανοιχτοί φαγέσωρες υπάρχουν κυρίως στη μύτη, αλλά μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του προσώπου και του σώματος.

Οι κλειστοί φαγέσωρες είναι τριχοθυλάκια που περιέχουν το ίδιο μίγμα με τους ανοιχτούς φαγέσωρες με τη διαφορά ότι το άνοιγμά τους στην επιφάνεια του δέρματος είναι μικροσκοπικό. Δεδομένου ότι ο αέρας δεν μπορεί να φτάσει στον θύλακα, το μίγμα σμήγματος-κερατίνης-νεκρών κυττάρων δεν οξειδώνεται και παραμένει λευκό.

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η συνέπεια στην καθαριότητα του δέρματος είναι το κλειδί για την φροντίδα των τριχοθυλακίων και συνεπώς για την πρόληψη εμφάνισης φαγεσωρικής ακμής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να φτάνει στα άκρα, όπως για παράδειγμα να κάνει υπερβολική απολέπιση, καθώς αυτό θα ερεθίσει το δέρμα και θα επιδεινώσει την ακμή. Το μακιγιάζ με βάση τα έλαια θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση ελαίου στα τριχοθυλάκια. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια το μακιγιάζ με βάση το νερό που φέρει την ένδειξη μη-φαγεσωρογόνο.

Η φαγεσωρική ακμή προσβάλλει πολλούς ανθρώπους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται στους εφήβους ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής ορμονών. Επειδή πολλοί έφηβοι με φαγεσωρική ακμή δεν ακολουθούν με συνέπεια τη θεραπευτική αγωγή, είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση της ακμής τους, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει ήπια και σταδιακή διαδικασία αντιμετώπισης των βλαβών του ακνεϊκού δέρματος.

Η σωστή διάγνωση της φαγεσωρικής ακμής γίνεται με κλινική εξέταση και δερμοανάλυση με το πλέον σύγχρονο σύστημα Canfield VISIA®. Με το VISIA εντοπίζονται, προσδιορίζονται και αξιολογούνται με ακρίβεια οι ακνεϊκές βλάβες και οι ανάγκες της επιδερμίδας. Επιπλέον, το τεχνολογικά προηγμένο σύστημα δίνει τη δυνατότητα στον δερματολόγο μας να παρακολουθεί τακτικά την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής, ώστε να την αναδιαμορφώνει ανάλογα με την εξέλιξη της θεραπείας.

Για τη θεραπεία της φαγεσωρικής ακμής, στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics εφαρμόζουμε καθαρισμό του δέρματος με εξαγωγή φαγεσώρων και φωτοθεραπεία. Αποφεύγουμε τον καθαρισμό με ατμό, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασθενών που επιδεινώνεται η κατάστασή τους με τη χρήση ατμού. Η φωτοθεραπεία αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της φαγεσωρικής ακμής χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Βοηθά στη ρύθμιση λειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και στην εξάλειψη των βακτηρίων στο δέρμα. Χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις της φαγεσωρικής ακμής ακόμα και σε μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια.

Τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση της φαγεσωρικής ακμής, σχεδιάζονται ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος του εφήβου, το φύλο και την ηλικία του. Στόχος μας  είναι να αντιμετωπίζουμε την ακμή αποτελεσματικά και να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε πιθανή επιδείνωση και σχηματισμό ουλών ακμής. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της ακμής χωρίς φάρμακα αποτελεί για την ιατρική ομάδα μας σημαντικό παράγοντα ασφαλείας για τα απαιτητικά εφηβικά δέρματα.