Mεταμόσχευση μαλλιών σε νεαρούς ασθενείς

Για τα άτομα νεαρής ηλικίας, η απώλεια των μαλλιών έχει πολύ έντονο αντίκτυπο στην ψυχολογία και η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ανεξαρτήτως όμως της έντονης επιθυμίας για μία οριστική λύση στο πρόβλημα, οι ασθενείς κάτω των 25 ετών θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθούν κατάλληλοι υποψήφιοι.

Για τα άτομα νεαρής ηλικίας, η απώλεια των μαλλιών έχει πολύ έντονο αντίκτυπο στην ψυχολογία και η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Ανεξαρτήτως όμως της έντονης επιθυμίας για μία οριστική λύση στο πρόβλημα, οι ασθενείς κάτω των 25 ετών θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθούν κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών.

1η προϋπόθεση: Διάγνωση ανδρογενετικής αλωπεκίας

Στους περισσότερους ασθενείς, η δότρια περιοχή δεν επηρεάζεται από τη δράση της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Κάποιοι ασθενείς όμως παρουσιάζουν μία λιγότερο συχνή μορφή ανδρογενετικής αλωπεκίας που λέγεται διάχυτη αλωπεκία. Στην περίπτωση αυτή, η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας που χρησιμοποιείται ως δότρια περιοχή μεταμόσχευσης δεν είναι σαφώς καθορισμένη εξαρχής. Αν ένας ασθενής με διάχυτη αλωπεκία υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, τότε οι μεταμοσχευμένες τρίχες ίσως να πέσουν με τον καιρό και το όφελος της μεταμόσχευσης θα χαθεί. Πριν τη μεταμόσχευση μαλλιών λοιπόν πρέπει να προηγείται πάντα διάγνωση του τύπου αλωπεκίας, που πραγματοποιείται με την εξέταση της τριχοσκόπησης, καθώς επίσης να λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως η κληρονομική προδιάθεση.

2η προϋπόθεση: Ικανοποιητική δότρια περιοχή

Έχει παρατηρηθεί ότι όσο νεότερος αρχίζει κάποιος να χάνει τα μαλλιά του, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να επεκταθεί πολύ η αλωπεκία του. Σε περίπτωση εκτεταμένης αλωπεκίας, αρκετά συχνά δεν επαρκεί η δότρια περιοχή για την κάλυψη όλων των αραιωμένων περιοχών. Όσο κι αν επιθυμούν οι νεαροί ασθενείς να καλύψουν κατά κύριο λόγο την πρόσθια μετωπιαία γραμμή και τους κροτάφους – τις πρώτες περιοχές που επηρεάζονται από την ανδρογενετική αλωπεκία – αυτό μπορεί να έχει άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, μία χαμηλή πρόσθια γραμμή δείχνει αφύσικη όταν ακολουθεί εκτενής αλωπεκία στην κορυφή της κεφαλής. Το ίδιο ισχύει και με τους πυκνούς κροτάφους, όταν η αλωπεκία εξακολουθεί να υπάρχει στις πλαϊνές και πίσω περιοχές της κεφαλής.

Γι’ αυτό, στους ασθενείς κάτω των 25 ετών, συχνά συστήνεται να ακολουθείται για ένα διάστημα συντηρητική αγωγή, μέχρι να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα της εξέλιξης της τριχόπτωσης.

FUE ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

3η προϋπόθεση: Μελλοντικές μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Τα νεαρά άτομα θα πρέπει να κατανοήσουν και να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι μία μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να μην είναι αρκετή για την οριστική αντιμετώπιση της αλωπεκίας. Καθότι η τριχόπτωση προοδευτικά συνεχίζεται και είναι δύσκολο να οριοθετηθεί η σταθερή ζώνη τριχοφυΐας από νωρίς, συστήνονται συχνά μικρότερα sessions μεταμόσχευσης μαλλιών που να αντιμετωπίζουν σταδιακά την πρόοδο της τριχόπτωσης και όχι ένα mega session όπως συστήνεται στις περιπτώσεις όπου έχει σταθεροποιηθεί η έκταση της αλωπεκίας.

4η προϋπόθεση: Ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι νεαροί ασθενείς που βιώνουν ξαφνικά ραγδαία αλωπεκία, έχουν ισχυρές μνήμες της πυκνότητας των μαλλιών τους και αναπτύσσουν υπερβολικές προσδοκίες από τη μεταμόσχευση μαλλιών. Στην πραγματικότητα όμως, τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η πυκνότητα που είχαν τα μαλλιά τους στη διάρκεια της εφηβείας, ειδικά στα νεαρά άτομα με τάση για εκτεταμένη αλωπεκία. Επομένως, δεν συστήνεται η αποκατάσταση μιας χαμηλής πρόσθιας γραμμής, προκειμένου να μην δείχνει αφύσικη, αλλά και για να είναι δυνατόν να καλυφθούν ομοιόμορφα όλες οι αραιωμένες περιοχές βάσει των πιθανά περιορισμένων δυνατοτήτων της δότριας περιοχής.

Στα ιατρεία μας, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή αντιμετώπιση όλων των ασθενών, ιδιαιτέρως των νεαρών ατόμων. Η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί μία απόφαση ζωής και η ομάδα μας θέλει να διασφαλίσει ότι θα πάρετε τη σωστή!

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.