Μύθοι & Πραγματικότητα για την Ακμή

Οι περισσότεροι έχουμε έρθει αντιμέτωποι μαζί της. Κάποιοι την αντιμετώπισαν με επιτυχία, ενώ άλλοι ταλαιπωρήθηκαν λίγο περισσότερο μαζί της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μας έχουμε ακούσει σχεδόν τα πάντα για το πρόβλημα που λέγεται «ακμή». Ποια από αυτά όμως είναι αλήθεια και ποια προϊόντα φαντασίας; Ποιοι είναι η μύθοι λοιπόν και ποια η πραγματικότητα για την ακμή;

Μύθος:

Μόνο οι έφηβοι έχουν ακμή

Πραγματικότητα: Αν και οι έφηβοι εμφανίζουν ακμή στο εντυπωσιακό ποσοστό του 85%, κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών, η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί και σε αρκετούς ενήλικες. Η ακμή ενηλίκων επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, καθώς οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές διακυμάνσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ακμή στους ενήλικες μπορεί να αποτελεί συνέχεια της εφηβικής ακμής ή να πρωτοεμφανιστεί σε ηλικία άνω των 25 ετών. Σπανιότερα, η ακμή μπορεί να εκδηλωθεί σε νεογνά, βρέφη ή παιδιά.

Μύθος:

Το συχνό πλύσιμο του προσώπου μειώνει την ακμή

Πραγματικότητα: Το υπερβολικό πλύσιμο του προσώπου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και μικροσκοπικές γρατζουνιές στο δέρμα που πιθανώς να οδηγήσουν σε λοίμωξη και φλεγμονή. Ο καθαρισμός του δέρματος θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα κατάλληλα προϊόντα, μετά από συμβουλή δερματολόγου.

Μύθος:

Όλα τα αντηλιακά είναι κατάλληλα για το δέρμα

Πραγματικότητα: Υπάρχουν αντηλιακά με έλαια και άλλα στοιχεία στη σύνθεσή τους που μπορεί να φράξουν τους πόρους και να δημιουργήσουν εξάρσεις στο ακνεϊκό δέρμα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να κάνουν ένα δέρμα με τάση ακμής ακόμη πιο λιπαρό ή να προκαλέσουν την εμφάνιση φαγεσώρων. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο το κατάλληλο αντηλιακό που θα σας υποδείξει δερματολόγος. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρέπει ποτέ να βάζετε αντηλιακό επάνω στα σπυράκια.

Μύθος:

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν «σπας» τα σπυράκια σου

Πραγματικότητα: Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να σπάτε τα σπυράκια σας! Αν το κάνετε, θα οδηγήσετε τα βακτήρια της ακμής βαθύτερα στους πόρους και τα σπυράκια θα γίνουν μεγαλύτερα, κόκκινα και επώδυνα. Επιπλέον αν το δέρμα σας προσπαθήσει να επουλωθεί από μόνο του, μπορεί να αφήσει στη θέση τους σημάδια και ουλές ακμής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μύθος:

Ο καθαρισμός προσώπου που γίνεται σε κέντρα αισθητικής είναι ίδιος με του δερματολόγου.

Πραγματικότητα: Ο δερματολογικός καθαρισμός είναι ιατρική πράξη. Για να είναι ο καθαρισμός ασφαλής και αποτελεσματικός για το ακνεϊκό δέρμα, θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους δερματολόγους. Ο καθαρισμός με ατμό, που εφαρμόζεται στα κέντρα αισθητικής, ερεθίζει το δέρμα και επιδεινώνει την ακμή. Επιπλέον, η εξαγωγή σμήγματος δεν πρέπει να γίνεται με τα δάχτυλα αλλά με ειδικές μεθόδους και ιατρικά εργαλεία.

Μύθος:

Ο ήλιος καθαρίζει την ακμή

Πραγματικότητα: Δεν θα πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο πολλή ώρα και όση ώρα βρίσκεστε κάτω από τις ακτίνες του είναι αναγκαίο να φοράτε το κατάλληλο αντηλιακό για ακνεϊκά δέρματα. Ίσως θα έχετε ακούσει ότι η φωτοθεραπεία για την ακμή είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες. Αυτό όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την επιδερμίδα. Η φωτοθεραπεία για την ακμή χρησιμοποιεί ορατό και ζωογόνο φάσμα του φωτός, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές.

Μύθος:

Η διατροφή επηρεάζει την ακμή

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για όλα τα άτομα. Υπάρχουν τρόφιμα, όπως τα λιπαρά, η σοκολάτα και τα γαλακτοκομικά που «κατηγορούνται» για την αρνητική επίδρασή τους σε ορισμένους ασθενείς με ακμή. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός πως απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να εξακριβωθεί κατά πόσο επηρεάζεται ο καθένας από αυτά.

Μύθος:

Τα καλλυντικά δεν επηρεάζουν την ακμή

Πραγματικότητα: Μόνο τα κατάλληλα καλλυντικά για ακνεϊκό δέρμα δεν προκαλούν ακμή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά δερμο-καλλυντικά, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη μορφή και τη σοβαρότητα της ακμής. Πρόκειται για δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα που δεν φράζουν τους πόρους, δεν προκαλούν σχηματισμό φαγεσώρων και δεν ερεθίζουν το δέρμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο δερματολόγο για να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα καλλυντικά που ταιριάζουν στο δέρμα και την ακμή σας.

Μύθος:

Η ακμή υποχωρεί από μόνη της

Πραγματικότητα: Χωρίς σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει στη δημιουργία ουλών. Αλλά, ακόμα και μετά την θεραπεία, ο επανέλεγχος είναι απαραίτητος, καθώς ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να αποφανθεί για την εξέλιξη της ακμής προτού εκδηλωθούν πιθανές υποτροπές.

Μύθος:

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ακμή

Πραγματικότητα: Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Εξειδικευμένοι δερματολόγοι μπορούν να σας ενημερώσουν αναλυτικά για την θεραπεία που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση, αφού πρώτα περάσετε από λεπτομερή κλινική εξέταση και δερμοανάλυση. Στην περίπτωση που δε θέλετε ή δεν μπορείτε να ακολουθήσετε την φαρμακευτική θεραπεία, η φωτοθεραπεία είναι η κατάλληλη θεραπεία για σας, αφού είναι η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.