Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον HPV

Περισσότερα από 600 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο υποφέρουν από HPV μόλυνση. Ο HPV, γνωστός και ως ιός των ανθρωπινών θηλωμάτων, προκαλεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα κονδυλώματα. Διαβάστε τι ακριβώς είναι ο HPV, πώς μεταδίδεται, πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε, και βρείτε τις απαντήσεις στις συχνότερες σχετικές ερωτήσεις.

Τι είναι ο HPV

O ιός HPV έχει πάνω από 100 διαφορετικά στελέχη. Από τα στελέχη αυτά, κάποια χαρακτηρίζονται «χαμηλού κινδύνου» και προκαλούν κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ κάποια άλλα είναι «υψηλού κινδύνου» και σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας. Όμως, συχνά στα κονδυλώματα τα στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου συνυπάρχουν, επομένως η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι απαραίτητη.

Μετάδοση του HPV

Ο ιός HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροτραυματισμούς, όπως συμβαίνει κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική). Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στη μετάδοση, αφού αυτό δεν καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους.

Μετά τη μετάδοσή του, είναι εύκολο να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές του δέρματος με το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, καθώς και με την τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες.

HPV Λοίμωξη

Η πορεία της λοίμωξης δεν είναι πάντα η ίδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να εξουδετερώσει τον ιό. Εάν όμως δεν γίνει έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία της HPV λοίμωξης, τότε o ιός μπορεί να παραμένει και αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά δυνατό, τότε μπορεί να εκδηλωθούν κονδυλώματα ή και δυσπλασία.

HPV Test

Ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης μιας HPV λοίμωξης είναι το HPV Test με την τεχνική PCR. Είναι η εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει όχι μόνο την παρουσία στελεχών του ιού, αλλά και ποιο ακριβώς στέλεχος ευθύνεται για τη μόλυνση.

Το HPV Test συστήνεται όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης ή συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν αρκεί το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, το οποίο εντοπίζει την HPV μόλυνση, όταν όμως αυτή έχει ήδη φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες.

Η ανίχνευση του HPV είναι ζωτικής σημασίας στην έγκαιρη πρόληψη σχετιζόμενων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Θεραπεία του HPV

Πέραν του HPV Test, όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης, θα πρέπει να πραγματοποιείται αναλυτική δερματολογική εξέταση, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται τυχόν κονδυλώματα. Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού HPV, έχει αποδειχτεί ότι στις ίδιες βλάβες μπορεί να συνυπάρχουν και στελέχη υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου. Με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, το ιικό φορτίο μειώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να νικήσει τον ιό HPV.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με LASER χωρίς πόνο, δεν αφήνει σημάδια και επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές εργασίες. Απαραίτητη είναι η στενή ιατρική παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών μετά τη θεραπεία, καθώς και η εξέταση-θεραπεία του ερωτικού συντρόφου, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση.

Συχνές ερωτήσεις για τον HPV και τα κονδυλώματα

Πότε πρωτοανακαλύφθηκαν τα κονδυλώματα;

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ακανθοκραμβοειδή κονδυλώματα του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού χρονολογούνται πίσω στον 1ο αι. μ.Χ. Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, αποδείχθηκε η ιική αιτιολογία τόσο των κοινών δερματικών μυρμηκιών, όσο και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Κατά τη δεκαετία του ’40, επιστημονικές εργασίες πάνω στον ιό των θηλωμάτων του κουνελιού του γένους των Συλβιλαγών παρείχαν σημαντικά στοιχεία ως προς τον ρόλο αυτής της οικογένειας ιών στην ανάπτυξη όγκων.

Η πρώτη περιγραφή της μετάδοσης των κονδυλωμάτων μέσω ερωτικής επαφής έγινε το 1954 από τον Barret. Σύμφωνα με την περιγραφή αυτή, 24 γυναίκες εμφάνισαν κονδυλώματα 6 βδομάδες μετά την επιστροφή των συζύγων τους από την Άπω Ανατολή, όπου συμμετείχαν σε στρατιωτική εκστρατεία (πόλεμος Κορέας). Όλοι οι σύζυγοι είχαν συνευρεθεί με γυναίκες από την Άπω Ανατολή και είχαν κονδυλώματα πέους.

Δύο χρόνια αργότερα, περιγράφηκαν οι κυτταρολογικές ενδείξεις που πλέον θεωρούνται χαρακτηριστικές της τραχηλικής HPV μόλυνσης. Μόλις τη δεκαετία του ’80 αυτές οι κυτταρικές αλλοιώσεις αποδόθηκαν σε μόλυνση HPV και παράλληλα αποδείχθηκε η ύπαρξη διαφορετικών τύπων του ιού HPV με τη χρήση τεχνικών μοριακού υβριδισμού.

Πότε συνδέθηκε η HPV μόλυνση με την ανάπτυξη καρκίνου;

Τις δεκαετίες του 90’ και του ’00, αρκετές επιδημιολογικές και μοριακές μελέτες παρείχαν ακλόνητα δεδομένα που συνέδεαν συγκεκριμένους τύπους του HPV με την ανάπτυξη των περισσοτέρων καρκίνων του γεννητικού συστήματος και του πρωκτού. Χρειάστηκε ωστόσο να φτάσει το 2008 για να απονεμηθεί Νόμπελ Ιατρικής στον Γερμανό Καθηγητή Ιολογίας Χάραλντ τσουρ Χάουζεν που επέμενε επί δεκαετίες ότι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν ο HPV, και όχι ο ιός του έρπητα και τελικά το απέδειξε.

Τι μορφή έχουν τα κονδυλώματα;

Οι κλινικές βλάβες που προκαλούν τα κονδυλώματα έχουν εμφάνιση ακανθοκραμβοειδή (σαν μικροσκοπικό κουνουπίδι), βλατιδώδη (σαν μικρές προεξοχές), επίπεδη ή κερατωσική (σαν μικρά κερατάκια). Είναι βλάβες που φαίνονται με γυμνό μάτι και εντοπίζονται στην περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή.

Ποιες θεωρούνται υποκλινικές βλάβες;

Οι υποκλινικές βλάβες είναι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, ισχυρό φως και δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα. Δεν προεξέχουν.

Ποιες είναι οι λανθάνουσες βλάβες;

Οι λανθάνουσες βλάβες είναι εκείνες που δεν δίνουν κανένα ορατό σημείο και ανιχνεύονται είτε με τη μοριακή μέθοδο DNA, είτε με την εξελιγμένη μέθοδο HPV-Test που επιτρέπει την ταυτοποίηση του στελέχους του ιού με PCR (Polymerase Chain Reaction ή αλλιώς Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης).

Εάν έχω τον ιό HPV, είναι δεδομένη η εμφάνιση κονδυλωμάτων;

Όχι. Η εμφάνιση κονδυλωμάτων έχει να κάνει με το μέγεθος του ιικού φορτίου. Αν είναι αμελητέο, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το νικήσει και να μην εμφανιστούν ποτέ κονδυλώματα.

Υπάρχει όμως η περίπτωση να εμφανιστούν υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά μόνο με ειδικά δερματολογικά όργανα.

Τα κονδυλώματα επιφέρουν άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;

Όχι. Ωστόσο, ο ιός HPV συναντάται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV (ιός του Aids).

Τα κονδυλώματα προκαλούν στειρότητα;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Ούτε επηρεάζουν τις πιθανότητες σύλληψης.

Σε τι αναφέρεται η λανθάνουσα περίοδος του ιού και σε τι η περίοδος επώασης των κονδυλωμάτων;

Η λανθάνουσα περίοδος του ιού αναφέρεται στη χρονική περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της εισόδου του ιού στον οργανισμό και της έναρξης της δράσης του, της παραγωγής δηλαδή αντιγράφων του και της περαιτέρω εξάπλωσής του. Κατά την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, ίσως όμως κάποια σημάδια της δράσης του ιού μπορούν να ανιχνευθούν με εργαστηριακές αναλύσεις.

Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων και μιας νόσου γενικά αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εισόδου του ιού ή μικροοργανισμού στον οργανισμό και της εκδήλωσης του πρώτου κλινικού συμπτώματος της ασθένειας που προκαλεί και επομένως είναι συνήθως χρονικά μεγαλύτερη της λανθάνουσας περιόδου.

Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων διαρκεί κατά μέσο όρο από 1 έως 8 μήνες, ενδέχεται όμως να φτάσει ακόμα και τα 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φορέας του ιού μπορεί να τον μεταδίδει, συχνά εν αγνοία του, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν εμφανίσει τελικά ποτέ κονδυλώματα.

O ιός HPV μεταδίδεται με το αίμα;

Όχι. Ο ιός HPV δεν μεταδίδεται με το αίμα. Ο HPV (Human Papilloma Virus), γνωστός και ως ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός. Αυτό σημαίνει ότι προσβάλλει μόνο τους επιθηλιακούς ιστούς διαφόρων περιοχών του σώματος, στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, την περιοχή του πρωκτού, το στόμα. Ο HPV μεταδίδεται μόνο όταν περιοχή με βλάβη έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος.

Μπορεί να γίνει μετάδοση των κονδυλωμάτων χωρίς σεξουαλική διείσδυση;

Αν και ο πρωταρχικός τρόπος μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι η σεξουαλική επαφή, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν ακόμα κι αν δεν υπάρξει σεξουαλική διείσδυση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αρκεί η τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα, όπως μολυσμένα sex-toys, σεντόνια, κ.ά. Επιπλέον, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν και σε βρέφη από μητέρες με γεννητικά κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του ιού μέσω της κοινής χρήσης τουαλέτας;

Είναι μηδαμινές οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού με αυτόν τον τρόπο. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί επιπλέον ότι δεν μεταδίδεται ούτε με το σάλιο. 

Η περιτομή επηρεάζει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον HPV;

Η περιτομή έχει διερευνηθεί ως παράγοντας κινδύνου τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, όμως τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Μερικές μελέτες έχουν αναφέρει σημαντικά μικρότερο κίνδυνο HPV μόλυνσης στους άνδρες που έχουν υποστεί περιτομή σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν. Την ίδια στιγμή, μελέτες σε γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έδειξαν ότι οι σύντροφοί τους ήταν λιγότερο πιθανό να είχαν υποστεί περιτομή.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης από τον HPV;

Μικρό ρόλο φαίνεται να παίζει το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ στην μόλυνση από τον HPV. Ωστόσο, εάν υπάρξει HPV μόλυνση, τότε το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται, καθότι επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού και ευνοούν την επικράτηση του ιικού φορτίου του HPV έναντι του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι ρόλο παίζουν οι ορμονικοί παράγοντες στη μόλυνση από τον HPV;

Οι ορμονικοί παράγοντες φαίνεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες HPV μόλυνσης. Η χρήση αντισυλληπτικών, καθώς και η περίοδος της εγκυμοσύνης κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι υψηλά, έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση οξυτενών κονδυλωμάτων, καθώς και την αύξησή τους σε μέγεθος.

Μετά τη μόλυνση από τον HPV, αναπτύσσονται αντισώματα;

Ναι, αναπτύσσονται απέναντι στους συγκεκριμένους τύπους του ιού που προκάλεσαν τη μόλυνση. Αντισώματα μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με τη χορήγηση των δύο προφυλακτικών εμβολίων κατά του HPV απέναντι σε συγκεκριμένους τύπους του ιού.

Τα αντισώματα προσφέρουν ανοσία;

Παραμένει άγνωστο και αντικείμενο διερεύνησης κατά πόσον τα αντισώματα που αναπτύσσει ένας ασθενής μετά από HPV μόλυνση, μπορούν να προσφέρουν προστασία απέναντι σε πιθανή επαναμόλυνση από τον ίδιο τύπο του ιού. Ακόμα και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά από τη χορήγηση των προφυλακτικών εμβολίων, προσφέρουν προστασία μόνο για 5 χρόνια.

Μπορούν τα αντισώματα να ανιχνευθούν στο αίμα;

Όχι απαραίτητα. Σε αντίθεση με τις διαγνωστικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται για άλλους ιούς, η εξέταση της ύπαρξης αντισωμάτων για τον HPV στο αίμα κρίνεται αναξιόπιστη και δεν συνιστάται. Ο ιός HPV δεν μπορεί να ανιχνευθεί ούτε στα ούρα ή στο σπέρμα.

Αν μολυνθώ μία φορά από τον HPV, μπορεί να ξαναμολυνθώ;

Ναι, μπορεί να υπάρξει επαναμόλυνση από HPV στην περίπτωση που έρθετε σε επαφή με διαφορετικό στέλεχος του ιού ή ενδεχομένως και το ίδιο. Δεν έχει αποδειχθεί ότι τα αντισώματα που είχαν αναπτυχθεί κατά την προηγούμενη μόλυνση σας προσδίδουν ανοσία.

Μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, δεν μεταδίδεται ο ιός στον/ην ερωτικό/ή σύντροφο;

Δεν μεταδίδεται παρά μόνο στην περίπτωση που δεν έχει γίνει λεπτομερειακή θεραπεία και εξάλειψη των κονδυλωμάτων, και έχουν παραμείνει υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά αποτελούν εστία υποτροπών και μεταδοτικότητας.

Το Τεστ ΠΑΠ ανιχνεύει τα κονδυλώματα;

Όχι, δεν τα ανιχνεύει. Ανιχνεύει μονάχα αν ο ιός HPV έχει προκαλέσει κυτταρική δυσπλασία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το Τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί. Γιατί δεν δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV. Αυτήν μπορούν να την δείξουν εγκαίρως μονάχα το HPV Test και η κολποσκόπηση με βιοψία.

Το Τεστ ΠΑΠ είναι μία διαγνωστική μέθοδος για την ύπαρξη δυσπλαστικών κυττάρων, σχεδιασμένη για την εξέταση μαζικών πληθυσμών. Αντιθέτως, το HPV-Τεστ είναι μία εξειδικευμένη εξέταση για την ύπαρξη στελεχών του HPV, που γίνεται όταν υπάρχει η υποψία μόλυνσης από τον ιό HPV. Με τo HPV Test, προσδιορίζεται αν υπάρχει στον τράχηλο της μήτρας DNA από στελέχη του ιού HPV. Μάλιστα, αν το HPV Test πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο PCR, μπορεί να εντοπίσει ακριβώς το στέλεχος του ιού από το οποίο έχει προσβληθεί το άτομο.

Τι είναι το HPV Test και η τυποποίηση του HPV με χρήση PCR που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του ιού και πότε συνιστώνται;

Τόσο το HPV Test (συναντάται συχνά και ως HPV DNA test) όσο και η τυποποίηση του HPV (αλλιώς γονοτύπηση), με χρήση της τεχνικής PCR και της νέας προηγμένης τεχνολογίας των μικροσυστοιχιών, βασίζονται στην ανίχνευση του γνωστού σε μας DNA στελεχών του HPV στα κλινικά δείγματα. Με αυτό τον τρόπο ανιχνεύεται, μέσω του DNA του, η ύπαρξη του ιού ακόμα και σε φορείς με φυσιολογική κλινική εικόνα και Τεστ ΠΑΠ. Πρόκειται για σημαντικό εργαλείο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πλεονεκτεί έναντι του Τεστ ΠΑΠ στο ότι ανιχνεύει τον ιό πριν αυτός προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Τα κλινικά δείγματα για την πραγματοποίηση και των δύο παραπάνω εξετάσεων μπορούν να ληφθούν κατά την ίδια διαδικασία λήψης επιχρίσματος για το Τεστ ΠΑΠ, κάτι που συνηγορεί ακόμη περισσότερο στην καθιέρωσή τους ως προληπτικής εξέτασης μαζί με το Τεστ ΠΑΠ, όπως ισχύει ήδη σε χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο οι δύο εξετάσεις έχουν και διαφορές. Το HPV Test ανιχνεύει γενικά την ύπαρξη στελεχών HPV σε ένα δείγμα κατηγοριοποιώντας τα σε στελέχη υψηλού (ογκογόνα) και χαμηλού κινδύνου (μη ογκογόνα). Σε περίπτωση που το HPV Test είναι θετικό για ογκογόνα στελέχη, τότε συνιστάται η τυποποίηση του HPV με PCR, η οποία μας γνωστοποιεί για ποιο ή ποια συγκεκριμένα στελέχη του ιού είναι θετικό το δείγμα και άρα φορέας το άτομο από το οποίο προέρχεται.

Τι είναι τα CIN-I, CIN-II, CIN-III;

Οι πρώτες κυτταρικές αλλαγές που παρατηρούνται στο Τεστ ΠΑΠ και αναφέρονται ως απλή HPV λοίμωξη ή ίχνη HPV λοιμώξεως είναι η κοιλοκυττάρωση, η παρακεράτωση, η διπυρήνωση και η διόγκωση των πυρήνων. Οι περισσότεροι τύποι του ιού HPV έχουν συνδεθεί με Πλακώδεις Ενδοεπιθηλιακές Βλάβες ή Squamous Intraepithelial Lesions (SILs) του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους ή του πρωκτού.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο που αναφέρεται ως Ενδοεπιθηλιακή Νεοπλασία Τραχήλου βαθμού I ή Cervical Intraepithelial Neoplasia I (CIN-I), παρατηρούνται ελαφρές διογκώσεις και ανωμαλίες των πυρήνων των κυττάρων. Σε περαιτέρω αλλαγές στα κύτταρα, μιλάμε για Ενδοεπιθηλιακή Νεοπλασία Τραχήλου βαθμού II ή Cervical Intraepithelial Neoplasia IΙ (CIN-IΙ) και σε ακόμα μεγαλύτερες κυτταρικές αλλαγές για σοβαρή Ενδοεπιθηλιακή Νεοπλασία Tραχήλου βαθμού III ή Cervical Intraepithelial Neoplasia IΙΙ (CIN-III).

Άρα οι CIN-I, CIN-II, CIN-III είναι μία σταδιοποίηση των κυτταρικών αλλαγών που προκαλεί ο HPV εάν παραμείνει. Άρα η διαδικασία της καρκινογένεσης είναι αργή, με αρκετά πρώιμα στάδια, τα οποία είναι πλήρως θεραπεύσιμα.

Γιατί πρέπει να κάνει μία γυναίκα τακτικούς ελέγχους;

Μετά το στάδιο της Ενδοεπιθηλιακής Νεοπλασίας Τραχήλου βαθμού III (CIN-III), πρέπει να κάνει μία γυναίκα τακτικούς ελέγχους για τα επόμενα 3-5 χρόνια, διότι η βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητο, αλλά στα πρώτα στάδια μόλυνσης από τον HPV δεν αρκεί. Το Τεστ ΠΑΠ είναι μία διαγνωστική μέθοδος για την ύπαρξη δυσπλαστικών κυττάρων. Δηλαδή το τεστ θετικοποιείται όταν ο ιός φτάσει να έχει προξενήσει δυσπλασία.

Αντιθέτως, το HPV Test είναι μία εξειδικευμένη εξέταση για την ύπαρξη στελεχών του HPV, που γίνεται όταν υπάρχει η υποψία μόλυνσης από τον ιό HPV. Με τo HPV Test, προσδιορίζεται αν υπάρχει στον τράχηλο της μήτρας DNA από στελέχη του ιού HPV. Μάλιστα, αν το HPV Test πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο PCR, μπορεί να εντοπίσει ακριβώς το στέλεχος του ιού από το οποίο έχει προσβληθεί το άτομο.

Εάν μία γυναίκα έχει ιστορικό καρκίνου του τραχήλου, τότε συστήνεται να υποβάλλεται σε HPV Test (PCR) κάθε χρόνο. Διαφορετικά, αρκεί να το επαναλαμβάνει κάθε 3-4 χρόνια.

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο ιός HPV σε έναν φυσιολογικό τοκετό;

Τόσο οι ογκογόνοι τύποι του ιού HPV (υπεύθυνοι για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) όσο και οι μη ογκογόνοι (υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων) σπανίως μεταδίδονται από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης κι ακόμα σπανιότερα, αν μεταδοθούν, διατηρούνται στο έμβρυο μετά τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση. Ωστόσο, είναι δυνατό, σε περίπτωση που η έγκυος έχει κονδυλώματα, αυτά να μεταδοθούν στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Υπάρχει επίσης η μικρή πιθανότητα ανάπτυξης από το έμβρυο λαρυγγικής θηλωμάτωσης μετά τον τοκετό, μιας κατάστασης κατά την οποία αναπτύσσονται θηλώματα στον λαιμό του εμβρύου. Και σε αυτή την περίπτωση συνηθέστερα υπεύθυνοι είναι οι τύποι του HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα.

Άρα, συγκριτικά, περισσότερες πιθανότητες να συμβεί μετάδοση υπάρχουν στην περίπτωση ύπαρξης αθεράπευτων κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, τα οποία αποτελούν κλινικές εκδηλώσεις ενός δραστήριου ιού. Σε αυτή την περίπτωση, τα κονδυλώματα θα πρέπει να θεραπεύονται, πριν ή αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την χρήση κατάλληλης, ασφαλούς μεθόδου. Είναι συχνό φαινόμενο άλλωστε για τις γυναίκες με HPV, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εμφανή κονδυλώματα προηγουμένως, αυτά να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και ο ιός μπορεί να επικρατήσει.

Συνιστάται στην υποψήφια μητέρα-φορέα του HPV να κάνει ειδικό διαγνωστικό HPV DNA τεστ ώστε να γνωρίζει από ποιον τύπο του ιού HPV έχει προσβληθεί. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να εξετάζεται συχνά με τεστ Παπ ή και κολποσκόπηση για τυχόν κυτταρικές αλλοιώσεις καθώς και να ελέγχεται εξονυχιστικά από εξειδικευμένο και έμπειρο στη διάγνωση κονδυλωμάτων ιατρό για την ανίχνευση ακόμα και εξωτερικών υποκλινικών κυτταρικών βλαβών (αυτών δηλαδή που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι) από κονδυλώματα. Εάν με αυτό τον τρόπο εξαλειφθούν οι κλινικές βλάβες κατά την εγκυμοσύνη, τότε ένας ασφαλής φυσιολογικός τοκετός είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Ποιο είναι το κλειδί για την πλήρη εξάλειψη των κονδυλωμάτων;

Κλειδί για την πλήρη εξάλειψη κονδυλωμάτων αποτελεί η επιμελής ανίχνευση του HPV, η λεπτομερειακή θεραπεία και η συστηματική παρακολούθηση. Όπως ισχύει σε γενικές γραμμές με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και στην περίπτωση της λοίμωξης από τον ιό HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού καλείται να την πολεμήσει. Το ποιος θα κερδίσει τελικά, εξαρτάται από την ισορροπία ανάμεσα στο ιικό φορτίο και την κατάσταση του αμυντικού συστήματος.

Εάν το ιικό φορτίο έχει μεγαλώσει πάρα πολύ λόγω των επαναλαμβανόμενων επαφών και προσβολών από τον ιό, και δεν υπάρξει θεραπεία, τότε το αμυντικό σύστημα όσο δυνατό κι αν είναι, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτήν την μάχη, οπότε τα κονδυλώματα εκδηλώνονται. Το ίδιο συμβαίνει εάν δεν εξαλείφονται κάθε φορά οι θυγατρικές βλάβες που αναμένεται να εμφανίζονται εάν δεν γίνεται επιμελής θεραπεία.

Εάν όμως το ιικό φορτίο ελαχιστοποιηθεί με σωστή και λεπτομερειακή θεραπεία, τότε ακόμα και ένα μέτριο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υπερνικήσει τον ιό και να εξαλείψει τα κονδυλώματα.

Είναι επώδυνη και επίπονη η θεραπεία των κονδυλωμάτων με Laser;

Όχι. Δεν πονάει η θεραπεία κονδυλωμάτων, καθώς προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας στην περιοχή. Επιπλέον, είναι μία θεραπεία που δεν αφήνει σημάδια (μένει μόνο ένας ήπιος ερεθισμός για 5-6 ημέρες) και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας και αποχής από τις καθημερινές δραστηριότητες. Και φυσικά πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή θεραπεία. Αντιθέτως, επικίνδυνη είναι η παραμέληση και η αναβολή της θεραπείας.

Κάθε πότε πρέπει να κάνω επανεξέταση από τη στιγμή που τελείωσε η θεραπεία;

Μετά την εφαρμογή της αρχικής εξάλειψης των βλαβών συστήνεται η λεπτομερής δερματολογική επανεξέταση κάθε 30 ημέρες επί οκτώ συνεχόμενους μήνες τουλάχιστον.

Ο ιός HPV παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό μετά από τη θεραπεία;

Δεν έχει αποδειχθεί αν ο ιός HPV εξαλείφεται πλήρως ή παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, δηλαδή κάτω από τα όρια που τον καθιστούν ανιχνεύσιμο από τις υπάρχουσες εργαστηριακές αναλύσεις, μετά από λεπτομερειακή θεραπεία. Επίσης, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν στον άνθρωπο ότι πράγματι ο ιός HPV μένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και ενεργοποιείται με κάποια αφορμή από αυτήν την αδρανή κατάσταση.

Οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι η έκθεση σε νέες σεξουαλικές εμπειρίες αποτελεί την εξήγηση στις περισσότερες περιπτώσεις επανεμφάνισης της HPV μόλυνσης μετά από ένα διάστημα μη-ανίχνευσης του ιού από το εξελιγμένο HPV Τest. Στην πραγματικότητα, οι υποτροπές κονδυλωμάτων οφείλονται σε ελλιπή θεραπεία σε συνδυασμό με χαμηλό ή μέτριο ανοσοποιητικό σύστημα. Ή και σε επαναμόλυνση, που πολλές φορές αποκρύβεται. Επομένως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε επιδημιολογικές μελέτες της μόλυνσης HPV, ο όρος «διατήρηση» αναφέρεται σε εμμένουσα ανίχνευση της μόλυνσης παρά σε πραγματική διατήρηση του ιού.

Μήπως είναι καλύτερα να πάρω χάπια για να αντιμετωπίσω τα κονδυλώματα, έτσι ώστε η θεραπεία να δράσει εκ των έσω;

Δεν υπάρχουν χάπια για τα κονδυλώματα.

Μετά τη θεραπεία, μένουν σημάδια από τα κονδυλώματα;

Όσοι σκέφτονται να προβούν σε θεραπεία, αναρωτιούνται αν στο τέλος θα μείνουν σημάδια από τα κονδυλώματα. Όταν η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με τη μέθοδο εξάχνωσης, ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς τομή και ράμμα με υπερπαλμικό LASER CO2, δεν αφήνει σημάδια.