Τι σχέση έχουν οι πολυκυστικές ωοθήκες με την τριχόπτωση;

Αν κάποια στιγμή στο παρελθόν, είχατε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τα μαλλιά σας, τότε σίγουρα θα σας είχαν ρωτήσει εάν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχει άμεση σχέση με την τριχόπτωση.

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές και έχει υπολογιστεί ότι το 10% των γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο αποτελεί και μία από τις πιο συχνές διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος.

Η συγκεκριμένη διαταραχή, πέρα από τυχόν δυσκολίες που μπορεί να επιφέρει κυρίως στην επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, έχει αντίκτυπο και στην υγεία των μαλλιών και του δέρματός μας.

Με ποιον τρόπο επηρεάζει τα μαλλιά;

Με τον όρο «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» περιγράφουμε την ύπαρξη μικροσκοπικών κυστών/ογκιδίων στις ωοθήκες. Αυτές οι κύστες, αν και δεν είναι επικίνδυνες, εμποδίζουν την παραγωγή ενός βασικού ενζύμου. Εξαιτίας αυτού, περιορίζεται η παραγωγή οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται στον γυναικείο οργανισμό τα επίπεδα των ανδρογόνων (υπερανδρογονισμός), και κυρίως της τεστοστερόνης.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών προκαλεί αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων, λέπτυνση των τριχών, τριχόπτωση και τελικά αραίωση των μαλλιών.

Η απότομη άνοδος της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε ανδρογενετική αλωπεκία, μία μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από την επίδραση των ορμονών στο τριχωτό της κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και δεν καταφέρνουν να υποστηρίξουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών. Κατά συνέπεια, οι τρίχες αδυνατίζουν.

Τι μορφή έχει η γυναικεία τριχόπτωση;

Η αλωπεκία στις γυναίκες, δηλαδή η γυναικεία τριχόπτωση, η οποία οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να εμφανιστεί είτε με τη μορφή γυναικείου, είτε με τη μορφή αντρικού τύπου τριχόπτωσης.

Αν ακολουθηθεί το πρότυπο του γυναικείου τύπου τριχόπτωσης, θα διατηρηθεί η πρόσθια γραμμή των μαλλιών και η τριχόπτωση θα εμφανιστεί στο κεντρικό μέρος της κεφαλής. Αν ακολουθηθεί το πρότυπο του ανδρικού τύπου τριχόπτωσης -λιγότερο συχνά- η απώλεια των μαλλιών θα ξεκινήσει από την πρόσθια γραμμή και θα εξαπλωθεί προς την κορυφή του κεφαλιού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πώς αντιμετωπίζεται η τριχόπτωση εξαιτίας των πολυκυστικών ωοθηκών;

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στις γυναίκες που εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, βασίζεται στη διαχείριση της βασικής αιτίας του φαινομένου, δηλαδή του ίδιου του συνδρόμου. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι ο ενδοκρινικός έλεγχος και η ρύθμιση των ορμονών με κατάλληλη αγωγή.

Παράλληλα, συστήνεται και κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων με θεραπείες που ενισχύουν την αιμάτωση και την οξυγόνωση της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τριχοθυλάκια.

Η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η ενεργοτριχογένεση που πραγματοποιείται με Laser χαμηλής στάθμης. Εκτιμάται πως η ενέργεια του Laser, η οποία απορροφάται από το τριχωτό της κεφαλής, δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, διατηρεί σταθερή την τριχόπτωση σε ποσοστό 90% και ενεργοποιεί την τριχοφυΐα σε ποσοστό 50%.

Παράλληλα, μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές εγχύσεις μινοξιδίλης, βιοσυμβατή θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και carboxytherapy.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.