Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επηρεάζει τα μαλλιά.

Οι ορμονικές διαταραχές ανοίγουν τον δρόμο για την εμφάνιση ανδρογενετικής αλωπεκίας.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος που προσβάλλει τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχει υπολογιστεί ότι ταλαιπωρεί το 10% των γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών παγκοσμίως, επιφέροντας ορμονικές διακυμάνσεις που δυσκολεύουν κυρίως την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Ωστόσο, έχει αντίκτυπο και στην υγεία των μαλλιών, όπως και του δέρματος.

Η μείωση των οιστρογόνων αφήνει πεδίο δράσης στην τεστοστερόνη

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, δηλαδή η ύπαρξη μικροσκοπικών κυστών/ογκιδίων στις ωοθήκες, μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των τριχοθυλακίων, λέπτυνση των τριχών, τριχόπτωση και τελικά αραίωση των μαλλιών. Παρά το γεγονός ότι οι κύστες δεν είναι επικίνδυνες, εμποδίζουν την παραγωγή ενός βασικού ενζύμου στις ωοθήκες, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή οιστρογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται στον γυναικείο οργανισμό τα επίπεδα των ανδρογόνων (υπερανδρογονισμός), και κυρίως της τεστοστερόνης.

Η απότομη άνοδος της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε ανδρογενετική αλωπεκία, μία μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από την επίδραση των ορμονών στο τριχωτό της κεφαλής. Στην περίπτωση αυτή, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και δεν καταφέρνουν να υποστηρίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχών. Κατά συνέπεια, οι τρίχες αδυνατίζουν και τελικά εκφύεται μόνο χνούδι (χνοώδες τρίχωμα).

Η αλωπεκία στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμφανιστεί ακολουθώντας είτε το πρότυπο του γυναικείου τύπου τριχόπτωσης, δηλαδή με διατήρηση της πρόσθιας γραμμής των μαλλιών και τριχόπτωση στο κεντρικό μέρος της κεφαλής, είτε – λιγότερο συχνά – το πρότυπο του ανδρικού τύπου τριχόπτωσης, κατά το οποίο η απώλεια των μαλλιών ξεκινάει από την πρόσθια γραμμή και εξαπλώνεται προς την κορυφή του κεφαλιού.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ορμονική εξισορρόπηση και ενδυνάμωση τριχοθυλακίων

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης στις γυναίκες που εμφανίζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, βασίζεται στη διαχείριση της βασικής αιτίας του φαινομένου, δηλαδή του ίδιου του συνδρόμου. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι ο ενδοκρινικός έλεγχος και η ρύθμιση των ορμονών με κατάλληλη αγωγή. Παράλληλα, συστήνεται και κρίνεται απαραίτητη η ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων με θεραπείες που ενισχύουν την αιμάτωση και την οξυγόνωση της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τριχοθυλάκια.

Η πιο εξελιγμένη και αποτελεσματική θεραπεία είναι η ενεργοτριχογένεση που πραγματοποιείται με Laser χαμηλής στάθμης. Εκτιμάται πως η ενέργεια του Laser, η οποία απορροφάται από το τριχωτό της κεφαλής και δρα στις αποδυναμωμένες ρίζες των μαλλιών, διατηρεί σταθερή την τριχόπτωση σε ποσοστό 90% μεταξύ των ασθενών, ενώ ενεργοποιεί την τριχοφυΐα σε ποσοστό 50%. Συνεργικά μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές εγχύσεις μινοξιδίλης, αλλά και αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες και carboxytherapy.