Πως να προστατέψετε την εγκυμοσύνη σας από τον ιό HPV

Την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης λοιμώξεων, καθώς το αμυντικό σύστημα εξασθενεί και ο οργανισμός είναι πιο ανοχύρωτος απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Το διάστημα αυτών των εννέα μηνών υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο ιός HPV να εκμεταλλευθεί το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και να εκδηλωθούν κονδυλώματα. Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχήσετε για την υγεία τη δική σας ή του μωρού σας, αλλά αντιθέτως να αναζητήσετε εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

Αν έχετε εμφανίσει κονδυλώματα στο παρελθόν

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο προσεχές διάστημα και είχατε παρουσιάσει κονδυλώματα στο παρελθόν, τότε θα πρέπει να προηγηθεί αναλυτικός έλεγχος με ειδικά δερματολογικά όργανα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν απομείνει βλάβες στην περιοχή ή να έχουν εμφανιστεί νέες. Πέραν της λεπτομερούς δερματολογικής εξέτασης, θα πρέπει να εφαρμόζεται κολποσκόπηση και να διενεργείται HPV Τest, αφού το Τεστ ΠΑΠ δεν ανιχνεύει εγκαίρως τη μόλυνση από τον ιό HPV (παρά μόνον όταν ο ιός έχει ήδη προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες). Αν εντοπιστούν βλάβες, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία με LASER για την εξάλειψη ακόμα και των υποκλινικών βλαβών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται  δια γυμνού οφθαλμού. Καθοριστικής σημασίας είναι και η εξέταση-θεραπεία του ερωτικού συντρόφου, καθώς και η συστηματική ιατρική παρακολούθηση και των δύο για διάστημα 8 μηνών ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΕ LASER

ONLINE ΙΑΤΡΙΚΟ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

EΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ
ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Kονδυλώματα στη διάρκεια της κύησης

Αν τα κονδυλώματα εμφανιστούν για πρώτη φορά την περίοδο της εγκυμοσύνης, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξαπλωθούν γρήγορα ή ακόμα και να αιμορραγήσουν. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις και την αποδυνάμωση του αμυντικού συστήματος την περίοδο των εννέα μηνών. Μην πανικοβληθείτε όμως, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός HPV δεν έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ούτε έχει συνδεθεί με αποβολή, πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ιού HPV από τη μητέρα στο μωρό δεν είναι συνήθης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν τα κονδυλώματα από τη μητέρα στο βρέφος την ώρα του τοκετού και το βρέφος να αναπτύξει λαρυγγική θηλωμάτωση. Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση, καθώς δυσχεραίνει την αναπνοή του. Επομένως, είναι απαραίτητη η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων στις εγκυμονούσες.

Θεραπεία κονδυλωμάτων μόνο με LASER

Για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, μην καταφύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, αλοιφές με βάση την ποδοφυλλοτοξίνη μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, οίδημα, πόνο, κνησμό και απολέπιση του δέρματος, ενώ κάποιες έχουν συσχετιστεί ακόμη και με κίνδυνο τερατογένεσης.

Η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας των κονδυλωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το LASER. Η θεραπεία είναι ασφαλής, αποτελεσματική και ανώδυνη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση όλων των βλαβών. Η περιοχή της θεραπείας μένει αισθητικά άριστη, χωρίς ουλές ή σημάδια. Με τη θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων εκμηδενίζεται ο κίνδυνος για την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν δεν είναι αναγκαία η καισαρική τομή, στην οποία υποβάλλονται λανθασμένα πολλές γυναίκες σε τέτοιες περιπτώσεις.