H αραίωση στα μαλλιά… σας “ρίχνει” ψυχολογικά;

Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών είναι ένα ιατρικό ζήτημα με σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους. Η αρνητική ψυχολογία μπορεί να είναι πιο εμφανής στις γυναίκες, ωστόσο είναι σοβαρή και στους άνδρες, καθώς μπορεί να τους κάνει αγχωτικούς και να τους οδηγήσει σε απομόνωση ή, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, σε κατάθλιψη.

Έχουν γίνει σημαντικές έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της τριχόπτωσης στην ψυχολογία του ατόμου. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας, που βιώνουν την απώλεια των μαλλιών τους, συχνά αισθάνονται σαν να χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους. Αντιμετωπίζουν την κατάστασή τους ως μη αναστρέψιμη, στρεσάρονται και απελπίζονται για την πορεία της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Χειρουργικής Αποκατάστασης Μαλλιών (ISHRS), έρευνες έχουν δείξει πως υπάρχουν συνηθισμένες αντιδράσεις στην απώλεια μαλλιών:

  • 76% των γυναικών και 50% των ανδρών, πρόσφατα διαζευγμένων, με πρόβλημα αραίωσης μαλλιών ανησυχούν καθώς επιθυμούν να αρχίσουν μια νέα σχέση.
  • 77% των ενηλίκων, στην ηλικία των 20-30, εμφανίζονται ιδιαίτερα αγχωμένοι με την αραίωση στην ηλικία που ξεκινούν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
  • Πάνω από το 62% των ατόμων με απώλεια μαλλιών, διαβεβαίωσε ότι αν είχε περισσότερα μαλλιά, θα ήταν πιο “επιτυχημένοι” επαγγελματικά.
  • Tο 50% των ανδρών και το 25% των γυναικών παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει «σημαντική επίδραση στην αυτοεκτίμηση ενός ατόμου και στη ποιότητα ζωής του» όταν χάνει τα μαλλιά του.

Μπορεί η εμφάνιση ενός ανθρώπου να μην είναι το παν, παίζει ωστόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της ψυχολογίας του. Η τριχόπτωση μπορεί να αλλάξει δραματικά την εμφάνιση κάποιου και δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ίσως αρχίσουν να τον απασχολούν διάφορα ερωτήματα, όπως: Θα παραμείνω ελκυστικός; Μήπως θα φαίνομαι μεγαλύτερης ηλικίας; Θα επηρεάσει η κατάσταση των μαλλιών μου την καριέρα μου; Θα γελούν μαζί μου οι φίλοι μου; Όλες αυτές οι δικαιολογημένες ανησυχίες μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα φόβου και πανικού. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση και η αυξημένη ανασφάλεια, που νιώθει το άτομο με αραίωση, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά του, κάνοντάς το πιο ντροπαλό ή ακόμα και αντικοινωνικό. Σε ακραίες περιπτώσεις, η απώλεια της αυτοπεποίθησης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο άγχος ή κατάθλιψη.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών σας;

Μόνο ο θετικός τρόπος αντιμετώπισης θα σας οδηγήσει να δείτε το πρόβλημά σας αντικειμενικά και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις για τη λύση του. Ακολουθήστε κάποιες από τις συμβουλές μας και θα τα δείτε όλα πιο αισιόδοξα:

  • Πρέπει να πείσετε τον εαυτό σας ότι η ίδια η τριχόπτωση δεν επηρεάζει την υγεία σας. Μπορεί να μην είναι ένα ευχάριστο γεγονός στη ζωή σας, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.
  • Η οικογένεια και οι αληθινοί φίλοι σας αγαπούν γι αυτό που είστε. Δεν είναι τα μαλλιά σας το χαρακτηριστικό εκείνο που θα τους φέρει κοντά σας.
  • Εστιάστε την προσοχή σας σε τρόπους που θα σας κάνουν να αισθανθείτε όμορφα με την εμφάνισή σας. Απευθυνθείτε σε κάποιον κομμωτή για το κατάλληλο χτένισμα, φορέστε ένα καπέλο ή ένα μαντήλι που θα δίνει μια νότα αισθητικής και μόδας.
  • Υιοθετήστε ένα κοντό, κομψό κούρεμα. Αποφύγετε να καλύπτετε τα κενά σημεία με διάφορα χτενίσματα.
  • Αφιερώστε χρόνο για να βρείτε τη σωστή θεραπεία που σας ταιριάζει. Εμπιστευθείτε την υγεία των μαλλιών σας σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Με μια σειρά εξετάσεων και ελέγχου, ο ειδικός θα μπορέσει να εντοπίσει την παθογένεια και να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα.
  • Συνειδητοποιήστε ότι τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν και πάλι πυκνά. Ενημερωθείτε για την πλέον προηγμένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE, που γίνεται ανώδυνα, χωρίς ουλές και με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας.

Εάν λοιπόν βιώνετε πρόβλημα τριχόπτωσης ή αραίωσης μαλλιών, μην αφήνετε την ψυχολογία σας να “πέσει” – υπάρχει λύση!