Αυτοεξέταση δέρματος για εντοπισμό σπίλων

Η αυτοεξέταση του δέρματος είναι μέθοδος πρόληψης κατά του δερματικού καρκίνου και κυρίως κατά του μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή του. Η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στο δερματολόγο.  Είναι απαραίτητο να γίνεται από τον καθένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συμπληρωματικά με την αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping, που είναι η βασική και ακριβής μέθοδος πρόληψης κατά του δερματικού καρκίνου.

Συγκεκριμένα, μία φορά τον μήνα θα πρέπει να κάνετε αυτοεξέταση στο δέρμα σας, σε όλη την επιφάνεια, από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε τυχόν νέους σπίλους στο σώμα σας ή αλλαγές σε υπάρχοντες. Οι καρκίνοι του δέρματος είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμοι όταν εντοπίζονται έγκαιρα και αφαιρούνται σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να είστε σωστά ενημερωμένοι για τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος και να γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να παρατηρείτε στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στο δέρμα σας, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο δερματολόγο σπίλων σε ένα από τα Δερματολογικά Κέντρα μας.

Η αυτοεξέταση του δέρματος και των σπίλων στο σώμα είναι άκρως αναγκαία κυρίως όταν συμβαίνει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

 • έχετε πολλές ελιές στο δέρμα σας
 • υπάρχει ιστορικό δερματικού καρκίνου ή μελανώματος στην οικογένεια
 • έχετε πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κοκκινίζει και παθαίνει εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο
 • έχετε πάθει εγκαύματα από τον ήλιο σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών

Για την αυτοεξέταση του δέρματος θα χρειαστείτε: δυνατό φωτισμό, έναν ολόσωμο καθρέφτη, έναν καθρέφτη χειρός, δύο καρέκλες ή σκαμνάκια, ένα σεσουάρ μαλλιών, χάρτη σώματος και ένα μολύβι.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η αυτοεξέταση δέρματος βήμα προς βήμα

 1. Εξετάστε το πρόσωπό σας, κυρίως τη μύτη, τα χείλη, το στόμα και τα αυτιά σας μπροστά και πίσω. Χρησιμοποιήστε τους καθρέφτες για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα.
 2. Ελέγξτε προσεκτικά το τριχωτό της κεφαλής σας, χρησιμοποιώντας ένα πιστολάκι και ένα καθρέφτη. Αν επιθυμείτε, ζητήστε τη βοήθεια ενός δικού σας ανθρώπου.
 3. Ελέγξτε προσεκτικά τα χέρια σας: τις παλάμες και τη ραχιαία επιφάνεια, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Συνεχίστε μέχρι τους καρπούς και τους βραχίονες, τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος.
 4. Σταθείτε μπροστά από τον ολόσωμο καθρέφτη και ελέγξτε την περιοχή γύρω από τους αγκώνες και τα μπράτσα. Μην ξεχνάτε τις μασχάλες.
 5. Εστιάστε στο λαιμό, το στήθος και τον κορμό. Οι γυναίκες πρέπει να ελέγχουν και την κάτω πλευρά του στήθους.
 6. Σταθείτε με την πλάτη σας στον ολόσωμο καθρέφτη. Ελέγξτε με τον καθρέφτη χειρός το πίσω μέρος του λαιμού, των ώμων, της πλάτης και οποιουδήποτε τμήματος των μπράτσων, που δεν μπορείτε να δείτε στο βήμα 4.
 7. Συνεχίστε τον έλεγχο με τους δύο καθρέφτες στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γλουτούς και τις γάμπες.
 8. Καθίστε στην καρέκλα ή στο σκαμνάκι και στηρίξτε ένα πόδι τη φορά στην άλλη καρέκλα ή στο δεύτερο σκαμνάκι. Χρησιμοποιήστε τον καθρέφτη χειρός για να ελέγξετε την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στη συνέχεια, ελέγξτε το μπροστινό μέρος και τα πλαϊνά των δύο ποδιών, από τον μηρό μέχρι την κνήμη, τους αστραγάλους, την ραχιαία επιφάνεια των ποδιών, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια. Εξετάστε τα πέλματα και την φτέρνα.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του δέρματος και κυρίως του επιθετικού μελανώματος μπορεί να σώσει τη ζωή σας. Βάλτε την αυτοεξέταση δέρματος στο μηνιαίο σας πρόγραμμα και οπωσδήποτε την αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping σε τακτική επανάληψη κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με το αν ανήκετε ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου.