Αντηλιακό ή Ενυδατική; Ποιο μπαίνει πρώτο;

Όλες έχουμε βρεθεί το πρωί μπροστά από έναν καθρέφτη να αναρωτιόμαστε ποιο προϊόν να εφαρμόσουμε πρώτα: το αντηλιακό ή την ενυδατική κρέμα; Το δίλλημα είναι μεγάλο και η σωστή σειρά στις περισσότερες… άγνωστη!

Δε θα βάζατε ποτέ το make-up πριν από την κρέμα ενυδάτωσης. Κάτι τέτοιο θα θεωρούταν τουλάχιστον αναρχία! Όταν όμως στην εξίσωση μπαίνει και το αντηλιακό… τότε θα πράγματα δυσκολεύουν και η απάντηση δε μοιάζει τόσο προφανής. Η περιποίηση του δέρματος έχει πολλά βήματα και η σωστή σειρά είναι υψίστης σημασίας.

Η ενυδατική κρέμα μπαίνει πριν ή μετά το αντηλιακό;

Για να δώσουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και μια σειρά άλλων παραγόντων.

Όταν έχετε χημικό αντηλιακό (chemical sunscreen)

Τα χημικά αντηλιακά δρουν καλύτερα όταν τα συστατικά τους απορροφούνται 100% από το δέρμα μας.  Σίγουρα δε θα θέλαμε να εφαρμόσουμε πρώτα κάτι που θα μπορούσε να εμποδίσει την απορρόφησή τους, όπως μια παχιά ενυδατική κρέμα. Γι’ αυτό το λόγο, σε αυτή την περίπτωση η ενυδατική κρέμα θα πρέπει να μπαίνει μετά το αντηλιακό.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι όταν βάζουμε πρώτα αντηλιακή και μετά ενυδατική κρέμα, ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει τις ιδιότητες του αντηλιακού και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητά του.

Όταν έχετε φυσικό αντηλιακό (mineral sunscreen)

Ενώ τα χημικά αντιηλιακά δουλεύουν με το να απορροφούνται από το δέρμα, τα φυσικά αντηλιακά μας προστατεύουν δημιουργώντας ένα φράγμα μεταξύ του δέρματος και του ήλιου. Τα συστατικά τους «κάθονται» στην επιφάνεια του δέρματος με σκοπό να απομακρύνουν το υπεριώδες φως. Σε αυτή την περίπτωση η ενυδατική θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν το αντηλιακό.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕ LASER
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Όταν θέλετε μόνο ένα προϊόν

Πολλές ενυδατικές κρέμες προσώπου περιέχουν αντηλιακό. Απλά σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα με τουλάχιστον 30 δείκτη προστασίας. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο αντηλιακή κρέμα, αφού για τα περισσότερα δέρματα μπορεί να λειτουργήσει και ως ενυδατική.

Τελικά πρώτα μπαίνει η ενυδατική ή το αντηλιακό;

Αν τελικά επιθυμείτε να φοράτε και τα 2 προϊόντα, προτείνουμε ένα μικρό τέχνασμα: εφαρμόστε πρώτα μια ελαφριά ενυδατική κρέμα και αφήστε το δέρμα σας να την απορροφήσει πλήρως. Στη συνέχεια εφαρμόστε το αντηλιακό σας (είτε φυσικό, είτε χημικό). 

Έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε με το μακιγιάζ σας. Σημαντικό είναι να βάλετε το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν φύγετε από το σπίτι.

Τι πρέπει να θυμάστε για το αντηλιακό

Να βάζετε καθημερινά, ανεξάρτητα από τον καιρό.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, καθώς μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UVB και UVA που υπάρχουν και βλάπτουν το δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο κάθε πρωί πριν φύγετε, ακόμα κι αν πρόκειται να πάτε στη δουλειά!

Να βάζετε κάθε 2 ώρες εάν βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο

Αν σκοπεύετε να εκτεθείτε στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, βεβαιωθείτε ότι θα εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Καλό είναι να βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα ειδικά μετά από εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα με πετσέτα.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι

Θυμηθείτε ότι τα αντηλιακά δεν σας παρέχουν 100% προστασία. Το πιο σημαντικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τον ήλιο είναι να αποφύγουμε την έκθεση το μεσημέρι, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, καλύψτε το δέρμα σας με ρούχα, καπέλα και γυαλιά.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.