Πόσο σίγουροι είστε ότι λούζεστε σωστά; Ίσως να είναι πιο δύσκολο απ’ ότι φαίνεται!

Όλοι έχουν μάθει, απ’ όταν ήταν παιδιά, να λούζονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Τι γίνεται όμως εάν αυτός ο τρόπος είναι ο λάθος; Πόσο σίγουροι είμαστε τελικά ότι λουζόμαστε σωστά;

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για την περιποίηση των μαλλιών μας. Όλοι λίγο, πολύ έχουμε υιοθετήσει διάφορες τεχνικές και συνήθειες. Αυτή η γνώση προέρχεται είτε από τα παιδικά μας χρόνια, είτε από κάτι που ακούσαμε από φίλους ή «ειδικούς» ή από κάτι που διαβάσαμε στο διαδίκτυο. Όμως τι ισχύει στην πραγματικότητα απ’ όλα αυτά;

Προτιμήστε το χλιαρό νερό για να λούζετε τα μαλλιά σας

Αν ακούσατε ότι το λούσιμο με κρύο νερό θα κάνει τα μαλλιά για κάποιο λόγο πιο λαμπερά ή πιο υγιή, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, γιατί είναι λάθος. Κατά το λούσιμο των μαλλιών πρέπει να χρησιμοποιούμε ζεστό νερό για να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και να καθαριστεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το τριχωτό της κεφαλής.

Να κάνετε απαλές και προσεκτικές κινήσεις κατά το λούσιμο

Μην τρίβετε απότομα και με δύναμη τα μαλλιά σας. Το μόνο πράγμα που θα καταφέρετε εν τέλει είναι να τα μπερδέψετε ακόμη περισσότερο και υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής. Έτσι, μπορεί και να χάσετε μαλλιά, τα οποία δεν ήταν η ώρα τους να πέσουν. Προτιμήστε πλευρικές και όχι κυκλικές κινήσεις και με τρόπο απαλό και προσεκτικό.

Να λούζετε μόνο το τριχωτό της κεφαλής

Οι άκρες των μαλλιών μπορεί να γίνονται και αυτές λιπαρές, αλλά η λιπαρότητα στην ουσία ξεκινάει από τη ρίζα της τρίχας. Μην λούζετε τις ρίζες και στη συνέχεια τρίβετε τις άκρες με το σαμπουάν. Αντιθέτως, προτιμήστε να λούσετε τις ρίζες και στη συνέχεια ξεβγάλετε το σαμπουάν με ζεστό νερό. Η σαπουνάδα που θα τρέξει από τις ρίζες προς τις άκρες θα κάνει τη δουλειά για εσάς, χωρίς να σπάσει την τρίχα σας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΤΡΙΧΟΣΚΟΠΗΣΗ
ΜΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η ποσότητα του σαμπουάν θα πρέπει να είναι όσο δύο κέρματα

Κάποιοι έχουν κοντά μαλλιά, κάποιο μακρύτερα. Παρόλα αυτά, όλοι θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε την ίδια ποσότητα σαμπουάν και αυτό γιατί, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, το σημείο όπου πρέπει να εστιάζουμε στο λούσιμο είναι το τριχωτό της κεφαλής. Κατ’ επέκταση, όλοι χρειαζόμαστε την ίδια ποσότητα σαμπουάν γιατί όλοι έχουμε παρόμοιο μέγεθος κεφαλιού. Πόσο σαμπουάν λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιούμε; Μία ποσότητα αντίστοιχη με το μέγεθος δύο κερμάτων. Χρησιμοποιήστε το πρώτο για να λούσετε το μπροστινό μέρος του κεφαλιού και το δεύτερο για το πίσω.

Προτιμήστε σαμπουάν και conditioner για όγκο και θρέψη

Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και conditioner που προσθέτουν όγκο και θρέφουν τα μαλλιά, χωρίς ωστόσο αυτά να περιέχουν «βαριά» καλλυντικά συστατικά. Αποφύγετε σαμπουάν «2 σε 1», αλλά και τα λεγόμενα «εντατικής θρέψης», μιας και τα βαριά συστατικά τους επιβαρύνουν εξαιρετικά τα μαλλιά.

Παρόλα αυτά, το πόσο αφήνουμε πάνω το conditioner ποικίλει ανάλογα τις ανάγκες του καθένα. Καλό είναι βέβαια να μην ξεπεράσουμε τα 15 λεπτά. Αν έχετε πολύ ξηρά μαλλιά, 3 λεπτά είναι αρκετά για να κάνει το conditioner ό,τι μπορεί. Για πιο εντατική φροντίδα καλύτερα χρησιμοποιείστε μία μάσκα μαλλιών.

Βάλτε conditioner μόνο στις άκρες

Μην απλώνετε το conditioner σε όλο το μήκος της τρίχας και κυρίως στις ρίζες. Περιοριστείτε τη χρήση του στις άκρες των μαλλιών. Αν βάλετε conditioner στις ρίζες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να λαδώσουν πιο γρήγορα.

Μην τυλίγετε με την πετσέτα τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο

Μπορεί έτσι να κάνουν στις ταινίες, αλλά το να κάνουμε την πετσέτα «τουρμπάνι» και να τυλίγουμε με αυτή τα βρεγμένα μας μαλλιά, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μετά το λούσιμο τα μαλλιά είναι πολύ ευαίσθητα, οπότε αν τα τραβάμε με την πετσέτα μπορεί να μας δημιουργηθεί κάποια μορφή αλωπεκίας. Καλύτερα, κάντε ένα απαλό μασάζ, ενώ λούζεστε, στη βάση του κεφαλιού και στη συνέχεια σκουπίστε τα μαλλιά σας μαλακά με μια απαλή πετσέτα. Σημαντικό επίσης είναι να μην τρίβετε τις άκρες των μαλλιών σας με την πετσέτα.

Μην χτενίζετε τα βρεγμένα μαλλιά

Καλύτερα να αποφεύγετε να ξεμπλέκετε τα μαλλιά σας με αραιές χτένες ή σκληρές βούρτσες αμέσως μετά το λούσιμο. Προτιμήστε να τα στεγνώσετε πρώτα με λίγο αέρα, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο ξεμπέρδεμα.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Οι κλινικές μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Αθήνα & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.