Το ανδρικό δέρμα είναι διαφορετικό;

Σε σχέση με μια γυναίκα, ένας άνδρας έχει αρκετά διαφορετικό δέρμα. Από άποψη δομής, μερικές από τις διαφορές περιλαμβάνουν το πάχος του δέρματος, την πυκνότητα του κολλαγόνου, την απώλεια του κολλαγόνου με την πάροδο του χρόνου, την υφή και την ενυδάτωση. Αυτές οι διαφορές στο δέρμα ενός άνδρα μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν και διαφορετικές θεραπείες για τα ίδια δερματικά προβλήματα με αυτά των γυναικών. 


Το πάχος του δέρματος 

Γνωρίζουμε ότι το πάχος του δέρματος ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του σώματος, την ηλικία και το φύλο του ατόμου. Επιπλέον, τα ανδρογόνα, κοινώς η τεστοστερόνη, που προκαλούν αύξηση στο πάχος του δέρματος, εξηγούν γιατί το δέρμα ενός άνδρα είναι περίπου 25% παχύτερο από εκείνο μιας γυναίκας. Το δέρμα ενός άνδρα λεπταίνει σταδιακά όσο μεγαλώνει, ενώ το πάχος του δέρματος μιας γυναίκας παραμένει σταθερό, περίπου μέχρι την ηλικία των πενήντα. Μετά την εμμηνόπαυση, το δέρμα της λεπταίνει σημαντικά, γεγονός που συνεχίζεται όσο μεγαλώνει.


Η πυκνότητα του κολλαγόνου

Ανεξάρτητα από την ηλικία, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα κολλαγόνου από τις γυναίκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες φαίνεται να γερνούν γρηγορότερα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Εάν εξετάσουμε την εγγενή (γενετικά προγραμματισμένη) γήρανση του δέρματος, θα διαπιστώσουμε πως οι γυναίκες είναι περίπου 15 χρόνια μεγαλύτερες από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας. Φυσικά, η επίδραση του ήλιου στη γήρανση του δέρματος , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άνδρες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό τόσο συχνά όσο οι γυναίκες, μπορεί να δώσει την απάντηση στο γιατί η διαφορά αυτή στην ηλικία του δέρματος δεν είναι συχνά εμφανής. Η εξωγενής γήρανση από την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προσθέσει χρόνια στο δέρμα ενός άνδρα και να αναιρέσει το πλεονέκτημα της αργής εγγενούς γήρανσης.


Η απώλεια του κολλαγόνου

Τα φυσικά σημάδια γήρανσης στους ενήλικες, όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος, σχετίζονται στενά με την περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χάνουν περίπου το 1% του κολλαγόνου τους κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 30. Για τις γυναίκες, ωστόσο, αυτό αυξάνεται σημαντικά τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και στη συνέχεια επιβραδύνεται σε απώλεια κολλαγόνου 2% κάθε χρόνο.


Η υφή του δέρματος

Εξετάζοντας επιφανειακά το δέρμα σε έναν άνδρα, η υφή του είναι πολύ διαφορετική από αυτή του δέρματος μιας γυναίκας. Το δέρμα ενός άνδρα είναι περισσότερο τραχύ και η κεράτινη στοιβάδα πιο παχιά. Υπάρχει επίσης μια διαφορά στη σύνθεση του σμήγματος και στην παραγωγή του. Μετά την εφηβεία, η παραγωγή σμήγματος είναι μεγαλύτερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Αυτό αποδίδεται σε εκκρίσεις ανδρογόνων και εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μακροχρόνια ακμή . Τα κύτταρα στους σμηγματογόνους αδένες ενός άνδρα έχουν περισσότερους θετικούς υποδοχείς για ανδρογόνα, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος. Επιπλέον, η ερυθρότητα, η ταχεία ανάπτυξη των σμηγματογόνων αδένων και η διόγκωση του δέρματος στη μύτη, (μια κατάσταση γνωστή ως ρινόφυμα που εμφανίζεται σε σοβαρές περιπτώσεις της ροδόχρου ακμής) παρατηρούνται μόνο σε άνδρες. 

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
ONLINE ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΜΗΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Η ενυδάτωση του δέρματος

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε ένα αγόρι εμφανίζεται τριχοφυΐα στο πρόσωπο και ξεκινά η έκκριση ιδρώτα. Οι άνδρες έχουν περισσότερο γαλακτικό οξύ στον ιδρώτα τους, το οποίο αντιστοιχεί σε χαμηλότερο pH του δέρματος σε σύγκριση με τον ιδρώτα στις γυναίκες. Επίσης, οι άνδρες ιδρώνουν δύο φορές περισσότερο από τις γυναίκες και είναι πιο επιρρεπείς στην εφίδρωση λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος. Ωστόσο, το δέρμα στους άνδρες φαίνεται να είναι καλύτερα ενυδατωμένο από το γυναικείο, γεγονός που τους καθιστά τυχερούς αφού χρησιμοποιούν σπανιότερα ενυδατική κρέμα στο σώμα ή το πρόσωπο. Πιθανώς, λοιπόν, η υπερβολική εφίδρωση και η παραγωγή γαλακτικού οξέος, ένα γνωστό φυσικό υγραντικό για το δέρμα, ευθύνονται για το επίπεδο ενυδάτωσης των δερματικών ιστών.


Θεραπείες για το δέρμα ενός άνδρα

Η υγεία του δέρματος ενός άνδρα είναι εξίσου σημαντική όπως και σε μια γυναίκα. Κι ενώ το είδος μιας θεραπείας για έναν άνδρα μερικές φορές είναι διαφορετικό από μιας γυναίκας, ο βαθμός φροντίδας θα πρέπει να είναι ίδιος και για τους δύο. Ακόμα κι αν ένας άνδρας φαίνεται να έχει σκληρό, ανθεκτικό δέρμα, μπορεί να έχει εσωτερικά ιατρικά θέματα που επιδρούν στο δέρμα του ή να ζει σε περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα του διάφορα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε άνδρας πρέπει να ελέγχει το δέρμα του και να του προσφέρει την προσοχή που χρειάζεται ανάλογα με τις ανάγκες του και ποτέ να μην σκέφτεται πως το δέρμα του χρειάζεται λιγότερη φροντίδα από το δέρμα μιας γυναίκας.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Tα ιατρεία μας βρίσκονται σε Μαρούσι, Κολωνάκι & Γλυφάδα. Μπορείτε να μας καλέσετε στο 210 61 00 900.

Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά. Μόλις λάβουμε τη φόρμα επικοινωνίας σας, θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας.