Το αντηλιακό δεν αρκεί για προστασία από μελάνωμα!

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακό για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο και από μελάνωμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έγκαυμα ή μεγαλύτερο αριθμό εγκαυμάτων τις περιόδους αυξημένης ηλιοφάνειας, όπως είναι οι καλοκαιρινοί μήνες. (Kοster, Thorgaard, Philip και Clemmensen, 2010, Autier 2009).

Ουσιαστικά αυτό οφείλεται στο ότι δείχνουμε υπερβολική εμπιστοσύνη στα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία ωστόσο δεν μας προστατεύουν πλήρως από τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVA και UVB). Τα αντηλιακά ουσιαστικά ανακαλύφθηκαν για την προστασία του δέρματος από το ηλιακό έγκαυμα, ενώ ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF) αποτελεί ένδειξη της δυνατότητας του εκάστοτε προϊόντος να μας προστατεύει από την εμφάνιση εγκαύματος.

Η υπεριώδης ακτινοβολία B (UVB) είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για την εμφάνιση ηλιακού εγκαύματος. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό ακτινοβολίας UVB φτάνει στην επιφάνεια της γης, το οποίο δεν ξεπερνάει το 5%. Αντιθέτως, το ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVΑ) που φτάνει στην επιφάνεια της γης είναι αρκετά μεγαλύτερο. Παράλληλα η UVA μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή με τη UVB, χωρίς να αφήνει το επώδυνο έγκαυμα ή εξάνθημα στο δέρμα. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία Α εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος σε σχέση με την υπεριώδη ακτινοβολία Β και μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο DNA (Cadet 2009).

ΨΗΦΙΑΚΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επομένως, όπως επιβεβαιώνεται και από τους ειδικούς, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και μελανώματος οφείλεται εξίσου στην έκθεση στις UVA και τις UVB (Garland, Garland και Gorham 2003, Godar, Landry και Lucas, 2009). Τα καλά αντηλιακά προσφέρουν παρόμοιο επίπεδο προστασίας και για τα δύο είδη ακτινοβολίας. Όταν χρησιμοποιούμε το αντηλιακό για την προστασία από το ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να πιστεύουμε λανθασμένα ότι είμαστε πλήρως προστατευμένοι από τον ήλιο και να παραμένουμε περισσότερη ώρα εκτεθειμένοι, το οποίο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το δέρμα μας. Παρόλο που το αντηλιακό προλαμβάνει τα εγκαύματα, η συσσώρευση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας είναι προφανής, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιγότερο εμφανή αλλά περισσότερο σοβαρή βλάβη (Autier 2009).