Το Top 10 των ερωτήσεων που μας κάνουν για την βλεφαροπλαστική

top 10 ερωτήσεις σχετικά με την βλεφαροπλαστική

Τα μάτια είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που παρατηρούμε σε ένα άτομο. Δεδομένου ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην συνολική αισθητική του προσώπου, φροντίζουμε να τα διατηρούμε ελκυστικά και να τραβούν πάντα το βλέμμα των άλλων! Η βλεφαροπλαστική είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος που μπορεί να αναζωογονήσει πλήρως την περιοχή των ματιών και να ανανεώσει όλη την όψη του προσώπου. Εάν σκέφτεστε να κάνετε βλεφαροπλαστική, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας για να ενημερωθείτε στα βασικά σημεία. Συγκεντρώσαμε τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στην ιατρική ομάδα Κοσμητικής Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής των Κλινικών μας περί βλεφαροπλαστικής, όταν μας επισκέπτονται για αξιολόγηση και συμβουλές.

  1. Μπορώ να κάνω βλεφαροπλαστική;

Το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια είναι επιρρεπές στο να εμφανίσει τα πρώτα σημάδια γήρανσης. Ένας από τους βασικούς λόγους που το πρόσωπο ενός μεσήλικα δείχνει γερασμένο και κουρασμένο είναι το υπερβολικό λίπος και το πεσμένο δέρμα στα άνω και κάτω βλέφαρα. Αν και αυτό, τις περισσότερες φορές, είναι αποτέλεσμα φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, υπάρχουν περιπτώσεις που τα πεσμένα ή ρυτιδιασμένα βλέφαρα δημιουργούνται από διάφορους παράγοντες. Το αν είναι κάποιος κατάλληλος υποψήφιος για βλεφαροπλαστική, το κρίνει η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα.

Οι καλύτεροι υποψήφιοι για βλεφαροπλαστική είναι εκείνοι που έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να είναι σωματικά υγιείς, να μην έχουν οφθαλμολογικά προβλήματα και να μην είναι καπνιστές. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που, λόγω ορισμένων γενετικών παραγόντων, η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει σε άτομα νεαρής ηλικίας. Μία τέτοια περίπτωση είναι η βλεφαρόπτωση, που μπορεί να εκδηλώνεται στα άτομα αυτά λόγω κληρονομικότητας. 

  1. Ποια είναι η διαδικασία της βλεφαροπλαστικής;

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για την βλεφαροπλαστική που να ταιριάζει σε όλους. Οι τεχνικές που ακολουθούμε προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου ώστε το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατό. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί στα άνω ή στα κάτω βλέφαρα αλλά και στα δύο ταυτόχρονα. Στις Κλινικές μας, η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και με μη τραυματική τεχνική, με τις τομές να σχεδιάζονται με περίτεχνο τρόπο στις φυσικές πτυχές των βλεφάρων, ώστε να είναι αόρατες και να μην αφήνουν σημάδια στο δέρμα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 1 μόνο επίσκεψη, η επιστροφή στο σπίτι είναι άμεση, καθώς δεν απαιτείται νοσηλεία.

  1. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσω μετά από βλεφαροπλαστική;

Πρόκειται για μια διαδικασία με σχετικά εύκολη και γρήγορη αποθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, μπορεί να έχετε κάποιο ήπιο οίδημα, μώλωπες, και ελαφρύ αίσθημα τραβήγματος στα βλέφαρα. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα αυτά άνετα, χωρίς καμία δυσφορία, ενώ επιστρέφουν στην εργασία και στις κοινωνικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες.

  1. Πότε κάποιος χρειάζεται να κάνει βλεφαροπλαστική μόνο στα άνω βλέφαρα;

Η βλεφαροπλαστική στα άνω βλέφαρα γίνεται πολύ πιο συχνά από την βλεφαροπλαστική  στα κάτω βλέφαρα ή από τον συνδυασμό σε άνω και κάτω βλέφαρα μαζί. Ο λόγος είναι πως τα άνω βλέφαρα εμφανίζουν σημάδια γήρανσης νωρίτερα από τα κάτω βλέφαρα και πολλές φορές το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό από εκείνο των κάτω βλεφάρων. Ωστόσο, το είδος της βλεφαροπλαστικής που θα κάνει κάποιος καθορίζεται από την προσωπική του ανάγκη και επιθυμία. 

  1. Κάποιος που επιλέγει να κάνει άνω βλεφαροπλαστική πρέπει να κάνει οπωσδήποτε και ανόρθωση φρυδιών (browlift);

Η αρμονία στο πρόσωπο μεταξύ των άνω βλεφάρων και των φρυδιών είναι πολύ σημαντική. Καθώς μεγαλώνουμε, το τόξο των φρυδιών κατεβαίνει. Ταυτόχρονα, οι μύες στα άνω βλέφαρα χαλαρώνουν, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και δημιουργείται περίσσεια δέρματος. Πιθανώς, κάποιος που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα στα άνω βλέφαρα, να έχει και κάποιο βαθμό πτώσης των φρυδιών του. Αυτό το διερευνά η εξειδικευμένη ιατρική ομάδα μας κατά την αξιολόγηση. Γενικά, δεν είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος ανόρθωση φρυδιών μαζί με άνω βλεφαροπλαστική. Για την επιτυχία του αποτελέσματος, όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την σοβαρότητα της κατάστασης και τους στόχους που έχει ο καθένας ως προς την αισθητική και πρακτική αποκατάσταση του προβλήματος.

  1. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αισθητική και την επανορθωτική βλεφαροπλαστική;

Η αισθητική βλεφαροπλαστική αφορά μόνο την αισθητική του προσώπου και την εμφάνιση (σημάδια γήρανσης, σακούλες, μαύροι κύκλοι και βαθούλωμα ματιών). Η επανορθωτική βλεφαροπλαστική έχει στοιχεία ιατρικής αναγκαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής επιδιώκει να αποκαταστήσει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα των βλεφάρων του. Για παράδειγμα, να έχει βλεφαρόπτωση η οποία επηρεάζει την ικανότητα της όρασης. Και στις δύο περιπτώσεις, η βλεφαροπλαστική, είτε αισθητική είτε επανορθωτική, ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες και επιθυμίες των ατόμων για βελτίωση της περιοχής γύρω από τα μάτια και απόκτηση νεανικού και λαμπερού βλέμματος.

  1. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για πεσμένα φρύδια;

Είναι σύνηθες το φαινόμενο των πεσμένων φρυδιών σε άτομα που έχουν χαλάρωση δέρματος στα βλέφαρα. Η ανόρθωση του τόξου των φρυδιών (browlift) είναι τέλεια επιλογή για τη διόρθωση όλων των αισθητικών προβλημάτων επάνω από τα φρύδια. Χρησιμοποιώντας καλά κρυμμένες τομές κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών, η ιατρική ομάδα μας μπορεί να ανορθώσει με ήπια τεχνική τους υποκείμενους ιστούς κατά τη διάρκεια ενός browlift. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο λείο μέτωπο χωρίς ρυτίδες και νεανικά ανορθωμένα φρύδια. 

  1. Ποιες άλλες μέθοδοι μπορούν να συνδυαστούν ταυτόχρονα  με την βλεφαροπλαστική;

Αρκετοί επιλέγουν να συνδυάσουν την βλεφαροπλαστική με λίφτινγκ προσώπου για αναδόμηση και εξάλειψη σε σημάδια γήρανσης από το μέσο του προσώπου μέχρι τον λαιμό. Πολλοί και κυρίως εκείνοι που δεν επιθυμούν να μπουν σε διαδικασία λίφτινγκ, επιλέγουν μη επεμβατικές μεθόδους, όπως ενέσιμα δερματικά πληρωτικά (fillers) για αντιμετώπιση της χαλάρωσης και αποκατάσταση του όγκου ή του περιγράμματος του προσώπου. Αποτέλεσμα αυτών είναι η λείανση των λεπτών γραμμών έκφρασης και των ρυτίδων, η ανόρθωση και η τόνωση περιοχών του προσώπου που εμφανίζουν έλλειψη σφριγηλότητας. Επιπλέον, ενέσιμες θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη (btx) μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με την βλεφαροπλαστική για ενίσχυση του αποτελέσματος.  

  1. Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνει κάποιος βλεφαροπλαστική;

Το πότε θα κάνει κάποιος βλεφαροπλαστική δεν εξαρτάται από την ηλικία του, αλλά από την ανάγκη ή την επιθυμία του. Τα σημάδια γήρανσης στα βλέφαρα δεν εμφανίζονται σε όλους στην ίδια ηλικία. Σε κάποιους νωρίτερα, σε κάποιους άλλους αργότερα. Συνεπώς, το να πούμε ότι άνω των 50 είναι η καλύτερη ηλικία για βλεφαροπλαστική είναι τελείως λάθος. Υπάρχουν άτομα που στα 30 χρόνια τους χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνουν βλεφαροπλαστική. 

  1. Για να κάνω βλεφαροπλαστική χρειάζεται να νοσηλευτώ;

Η αυθημερόν επέμβαση χωρίς νοσηλεία είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της σύγχρονης βλεφαροπλαστικής και ειδικά, όταν αυτή γίνεται σε διαπιστευμένες και αδειοδοτημένες One Day Clinics (Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας – Κλινικές Ημέρας) που είναι πλήρως εξοπλισμένες και επανδρωμένες για ανάλογες διαδικασίες που δεν απαιτούν γενική αναισθησία. Τέτοιες υπερσύγχρονες One Day Clinics είναι οι δικές μας σε Αθήνα και Μαρούσι. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παραμένετε στο χώρο των Κλινικών μας για λίγη ώρα, λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες οδηγίες από την ιατρική μας ομάδα για το διάστημα της αποθεραπείας και στη συνέχεια επιστρέφετε στο σπίτι σας.

Ελπίζουμε οι απαντήσεις αυτές να σας βοήθησαν πολύ στο να λύσετε κάποιες απορίες σας για την βλεφαροπλαστική. Εάν θέλετε να λάβετε πιο συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τη δική σας περίπτωση, προγραμματίστε ένα ραντεβού με την εξειδικευμένη ιατρική ομάδα Κοσμητικής Δερματολογίας & Πλαστικής Χειρουργικής σε μία από τις Κλινικές μας. Μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από την επίσκεψη κοντά μας.