iqtriangle

Σμηγματορροϊκες
Υπερκερατωσεις

Εξάλειψη με LASER
σε μια μόνο συνεδρία

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις αποτελούν τις συχνότερες καλοήθεις βλάβες του δέρματος. Έχουν σχήμα στρογγυλό ή ωοειδές και χρώμα καφέ, γκριζωπό ή και μαύρο. Σχετίζονται με τη φυσική διαδικασία γήρανσης, γι’ αυτό και εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 40-50 ετών. Είναι ακίνδυνες μεν, αλλά αρκετά αντιαισθητικές, βάζοντάς σας πιθανά στη διαδικασία να τις κρύβετε με ρούχα ή με προϊόντα μακιγιάζ αν βρίσκονται στο πρόσωπο.

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, εξαλείφουμε τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις οριστικά σε μία μόνο συνεδρία με εξελιγμένα LASER CO2, που καθιστούν τη θεραπεία μία απολύτως ασφαλή, ανώδυνη και απλή διαδικασία.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

σε 1 συνεδρία

ΑΝΩΔΥΝΗ

& ασφαλής μέθοδος

ΧΩΡΙΣ ΟΥΛΕΣ

χωρίς σημάδια

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

στην εργασία

iqtriangle

Τι ειναι οι σμηγματορροϊκες υπερκερατωσεις

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι ακίνδυνες βλάβες του δέρματος, που παρουσιάζονται ως ελαφριές προεξοχές ή εξογκώσεις με τραχιά ή σκληρή επιφάνεια. Αρκετά συχνά, έχουν την όψη «πατημένης σταφίδας». Η διάμετρός τους είναι σχετικά μικρή (0,5-1cm) και μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένες βλάβες αλλά και ως ομάδα.

Παρατηρούνται με την ίδια συχνότητα τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, και ενώ είναι αθώες βλάβες, είναι αρκετά αντιαισθητικές τόσο από θέμα όψης, όσο και από θέμα αφής, με αποτέλεσμα πολλοί να αισθάνονται άβολα, να τις αντιλαμβάνονται ως σημάδι γήρανσης και επιχειρούν να τις κρύψουν με ρούχα ή να τις καλύψουν με προϊόντα μακιγιάζ. Πολλές φορές μάλιστα, κάποιοι επιχειρούν να τις αφαιρέσουν μόνοι τους. Το τελευταίο όμως, εκτός από επικίνδυνο, είναι και αναποτελεσματικό, καθώς είναι αυξημένες οι πιθανότητες να δημιουργηθεί λοίμωξη τοπικά ή να επανεμφανιστεί η βλάβη.

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης χωρίς χρέωση, πατήστε εδώ

iqtriangle

Που οφειλονται;

Τα ακριβή αίτια εμφάνισης των σμηματορροϊκών υπερκερατώσεων δεν είναι σαφή. Σημαντικός παράγοντας φέρεται να είναι η φυσική διαδικασία γήρανσης, γι’ αυτό παρατηρούνται συχνότερα στις πιο ώριμες ηλικίες. Πιθανολογείται όμως να είναι αποτέλεσμα και της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο, όπως επίσης να υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση, καθώς συχνά κάνουν την εμφάνισή τους σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις οφείλουν την ανάπτυξή τους στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων τις επιδερμίδας και πιο συγκεκριμένα στην πάχυνση των κυττάρων της επιφανειακής κεράτινης στιβάδας. Τα κύτταρα που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα του δέρματος περιέχουν αυξημένη ποσότητα κερατίνης με αποτέλεσμα να δημιουργείται η χαρακτηριστική στην όψη και την αφή σκληρή και ξηρή επιφάνεια των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.

iqtriangle

Που εντοπιζονται;

Τα σημεία εμφάνισης των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων είναι:

 • στο πρόσωπο (συνηθέστερα παρειές και μέτωπο),
 • στο τριχωτό της κεφαλής ή στη φαλάκρα,
 • στους ώμους και την πλάτη,
 • στο στέρνο και την κοιλιά,
 • με μικρότερη συχνότητα στα χέρια και τα πόδια (εκτός από τα πέλματα και τις παλάμες).

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης χωρίς χρέωση, πατήστε εδώ

iqtriangle

Αποτελεσματικη θεραπεια με LASER CO₂

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, η εξάλειψη των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων  επιτυγχάνεται με LASER CO2 σε μία μόνο συνεδρία. Το LASER δρα επιλεκτικά πάνω στις βλάβες, χωρίς να επηρεάζει τους γειτονικούς υγιείς ιστούς. Πρόκειται για μια απολύτως ασφαλή, ανώδυνη, μη επεμβατική θεραπεία, που επιτρέπει άμεση επιστροφή στην εργασία.

Σε αντίθεση με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους της ηλεκτροκαυτηρίασης (καυτηριασμός) και της κρυοπηξίας, το LASER δεν αφήνει ουλές ή σημάδια στο δέρμα. Επιπλέον, όταν οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις βρίσκονται ανάμεσα στο τριχωτό της κεφαλής, που αποτελεί σύνηθες σημείο εντοπισμού τους, η θεραπεία με LASER δεν προκαλεί μόνιμη απώλεια των τριχών.

Όλη η διαδικασία της θεραπείας εφαρμόζεται χωρίς πόνο, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας ή αναισθητικής κρέμας, και ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος. Συστήνεται μονάχα η χρήση αναπλαστικής κρέμας για λίγες ημέρες, με στόχο τη βέλτιστη επούλωση της περιοχής.

iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση που βασίζεται κυρίως στη χαρακτηριστική εμφάνιση των βλαβών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν δερματικές παθήσεις που μιμούνται την κλινική εικόνα των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων, όπως για παράδειγμα το μελάνωμα, με συνέπεια η εικόνα των βλαβών να είναι ασαφής. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι απαραίτητη η διενέργεια ιστολογικής εξέτασης από τη βλάβη προκειμένου να αποκλειστεί τυχόν κακοήθεια.

Η εμφάνισή τους σχετίζεται με τη φυσική διαδικασία γήρανσης, γι’ αυτό παρατηρούνται συνήθως μετά την ηλικία των 40 ετών. Είναι σπανιότερη η εμφάνισή τους σε νεότερες ηλικίες (15-30 χρονών), ενώ εξαιρετικά σπάνια παρουσιάζονται σε παιδιά. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εμφάνισης σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων κατά την περίοδο κύησης ή ύστερα από θεραπευτική αγωγή υποκατάστασης οιστρογόνων.

Είναι ασυμπτωματικές, ωστόσο μετά από κάποιον τραυματισμό δύναται να προκαλέσουν κνησμό, πόνο, να παρουσιάσουν κρούστα ή ερυθρότητα ή αιμορραγία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, και επειδή συχνά εμφανίζονται σε άβολα σημεία, η συνεχής τριβή με ρούχα μπορεί να οδηγήσει στην «πτώση» τους από το δέρμα, όμως αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα επανεμφάνισής τους.

Όχι, δεν είναι μεταδοτικές. Κάνουν την εμφάνισή τους ως μεμονωμένες βλάβες ή σε αυξημένο αριθμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει από 1 ως 100 ή σε ορισμένες περιπτώσεις και περισσότερες βλάβες, οι οποίες πιθανόν να παρουσιάσουν αύξηση σε όγκο και σε αριθμό με το πέρασμα του χρόνου, συχνά με μορφή «χριστουγεννιάτικου δέντρου», το πλέον χαρακτηριστικό μοτίβο εμφάνισης των συγκεκριμένων βλαβών.

Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η ξαφνική ανάπτυξη και αύξηση των βλαβών όταν συνοδεύεται από κνησμό, μπορεί να  συνδυάζεται με υποκείμενη εσωτερική κακοήθεια, όπως το σύνδρομο Leser-Trelat.  Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Leser-Trelat είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εξέλιξη των βλαβών τους, καθώς  η πολλαπλή εμφάνιση βλαβών ενέχει κίνδυνο υποτροπής.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Ντρεπόμουν να φορέσω μπλούζες με τιραντάκι, επειδή πίστευα ότι ο κόσμος θα εστίαζε στις υπερκερατώσεις που είχα στους ώμους μου. Δεν είναι μόνο ενοχλητικές. Είναι και αντιαισθητικές. Στις κλινικές IQ Skin Clinics με διαβεβαίωσαν ότι θα απαλλαγώ οριστικά από αυτές με LASER σε μία μόνο συνεδρία. Και έτσι έγινε!

Γ. Λ.

Ο πατέρας μου εμφάνισε σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις στο τριχωτό της κεφαλής του. Λόγω της αραίωσης μαλλιών, ήταν ορατές και αυτό τον ενοχλούσε, κυρίως  από αισθητικής πλευράς. Επισκεφθήκαμε την IQ Skin Clinics και με τη χρήση LASER απαλλάχθηκε εύκολα και ανώδυνα από αυτές. Και μάλιστα, η θεραπεία δεν άφησε κανένα σημάδι!

Δ. Β.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης, στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την θεραπεία Σμηματορροϊκών Υπερκερατώσεων συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ
  ΘΗΛΩΜΑΤΑ (SKIN TAGS)
  ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
  LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ