iqtriangle

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΛΟΣΩΜΗ
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Τεχνητή Νοημοσύνη
για Προληπτική Εξέταση
Μελανώματος

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να διαγνωστούν με γυμνό μάτι. Η προηγμένη τεχνολογία του συστήματος IQ Total Body Scanner Mapping καταγράφει όλους τους νέους σπίλους (ελιές) και πιθανές μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους με τεχνητή νοημοσύνη και χωρίς ακτινοβολία, αποτυπώνει λεπτομερώς και σε βάθος τη δομή τους και βοηθά τον δερματολόγο στη διάγνωση χωρίς την παραμικρή πιθανότητα λάθους.

ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΥΠΟΠΤΩΝ ΣΠΙΛΩΝ & ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

με Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Χωρίς Ακτινοβολία

Η ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Περιλαμβάνει: Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων | Ψηφιακή Δερματοσκόπηση Σπίλων | Διάγνωση από Εξειδικευμένο Δερματολόγο Σπίλων

ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΠΙΛΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

απαραίτητος να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο

iqtriangle

ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ. ΠΡΟΛΗΨΗ & ΕΓΚΑΙΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και μέγιστη ασφάλεια για την ανίχνευση ύποπτων σπίλων και μελανώματος. Το IQ Total Body Scanner Mapping είναι το πρωτοπόρο σύστημα στον τομέα διάγνωσης του δερματικού καρκίνου και άλλων δερματικών βλαβών, καθώς ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη για την διαδικασία της δερματολογικής πρακτικής.

Προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στην αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των μελανοκυτταρικών και μη μελανοκυτταρικών αλλοιώσεων στο δέρμα και εκτιμά τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η εκτίμηση επιτυγχάνεται λόγω του σχεδιασμού του συστήματος με αλγόριθμο βαθιάς μάθησης που τροφοδοτείται συνεχώς με νέα δεδομένα. Ο αλγόριθμος όχι μόνο βοηθάει τον έμπειρο και εξειδικευμένο δερματολόγο στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του δέρματος αλλά και στην αλάνθαστη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Για να προγραμματίσετε Ψηφιακή Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων πατήστε εδώ

iqtriangle

ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΥΠΟΨΙΑΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ ΣΠΙΛΩΝ

Η λεπτομερής καταγραφή και αποτύπωση όλων των νέων σπίλων και μεταβολών σε υπάρχοντες σπίλους, καθώς και διαφόρων βλαβών του δέρματος, κινητοποιούν την προσοχή του δερματολόγου σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να εξετάσει όλες τις πιθανές μεταβολές με μεγαλύτερη προσοχή και να διαμορφώσει εκτίμηση και διάγνωση ακριβείας. Η ψηφιακή ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις δύσκολες περιοχές του σώματος, όπως είναι η πλάτη, όπου δεν μπορεί κάποιος να παρατηρήσει άμεσα πιθανές μεταβολές στο δέρμα και τους σπίλους του, ώστε να απευθυνθεί έγκαιρα στον εξειδικευμένο δερματολόγο.

Σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, μέσα σε λίγα λεπτά το πρωτοπόρο σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη επιτυγχάνει τα ακόλουθα με απόλυτη ασφάλεια χωρίς την παραμικρή ακτινοβολία:

Ανιχνεύει νεοεμφανιζόμενους σπίλους ή μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους

Η κάμερα του συστήματος αποτυπώνει φωτογραφίες των σπίλων σας σε υψηλή ανάλυση, όπως και ολόκληρης της επιφάνειας του δέρματος, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Σε κάθε επαναληπτική εξέταση, οι νέες φωτογραφίες συγκρίνονται ψηφιακά με τις προηγούμενες, ώστε να ανιχνευθούν έγκαιρα οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι ή πιθανές μεταβολές σε υπάρχοντες σπίλους.
A

Διατηρεί ιστορικό όλων των ψηφιακών αποτυπώσεων

Οι φωτογραφίες των επαναληπτικών ολόσωμων χαρτογραφήσεων αποθηκεύονται ψηφιακά σε μια βάση δεδομένων με σκοπό να διατηρείται ιστορικό ασθενούς και να χρησιμοποιούνται σε κάθε μελλοντική σύγκριση.
A

Αναλύει λεπτομερώς την δομή των σπίλων

Το εξελιγμένο λογισμικό του συστήματος με την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης αναλύει την δομή όλων των σπίλων με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια, διευκολύνοντας τον δερματολόγο στην αξιολόγηση των ευρημάτων και τη διάγνωση.
A

Βοηθά τον δερματολόγο στη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία

Διευκολύνει τον δερματολόγο να τεκμηριώνει και να αναλύει με ακρίβεια τις αλλαγές στο δέρμα και τους σπίλους και να αξιολογεί την κάθε περίπτωση ανάλογα με τα αποτελέσματα, ώστε να είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ή την αφαίρεση σπίλων με επεμβατικές μεθόδους ή με εξελιγμένα δερματολογικά LASER.
A
iqtriangle

Οφελη απo την αυτοματη ολοσωμη χαρτογραφηση σπιλων

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping είναι η πλέον προηγμένη και αξιόπιστη προληπτική εξέταση στον τομέα διάγνωσης του δερματικού καρκίνου και άλλων δερματικών βλαβών. Προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στην αξιολόγηση και παρακολούθηση όλων των μελανοκυτταρικών και μη μελανοκυτταρικών αλλοιώσεων στο δέρμα. Το λογισμικό του συστήματος βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και λειτουργεί με αλγόριθμο βαθιάς εκμάθησης: η ανθρώπινη ικανότητα εκμάθησης από κλινικά περιστατικά και εμπειρίες μεταφέρεται κατευθείαν στον υπολογιστή του συστήματος!

Η εξέταση είναι απαραίτητη για όλους, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου και πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Ειδικά, όσοι έχουν πολλούς σπίλους στο δέρμα τους, ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης μορφής καρκίνου του δέρματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα που παθαίνει εύκολα εγκαύματα από τον ήλιο, φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά ή μπλε μάτια, θα πρέπει να επαναλαμβάνουν την εξέταση κάθε έξι μήνες.

Για να προγραμματίσετε Ψηφιακή Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων πατήστε εδώ

iqtriangle

IQ Total Body Scanner Mapping

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS αποτυπώνουμε με λεπτομέρεια τον χάρτη της επιδερμίδας ενός ατόμου, παρέχοντας πλήρη ανάλυση για όλους τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους  ή για μεταβολές σε υπάρχοντες. Με τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος να αυξάνονται ανησυχητικά σε ετήσια βάση, η παρακολούθηση των σπίλων σας, όπως και κάθε άλλης βλάβης στο δέρμα σας, προλαμβάνει από κάθε κίνδυνο να αναπτύξετε μελάνωμα, όπως και να προβείτε σε οποιαδήποτε άσκοπη αφαίρεση σπίλων που είναι καλοήθεις.

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping μαζί με την ψηφιακή δερματοσκόπηση πρέπει να γίνεται κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με το αν ανήκετε ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου:

  • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου
  • Μεγάλος αριθμός σπίλων στο δέρμα (>50)
  • Δέρμα ευαίσθητο ή ανοιχτόχρωμο
  • Μαλλιά φυσικά ξανθά ή κόκκινα
  • Μπλε μάτια
  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία
  • Τεχνητό μαύρισμα σε solarium
  • Σπίλοι που εμφανίζουν μεταβολές σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος
  • Σπίλοι που αιμορραγούν ή προκαλούν κνησμό
  • Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι
  • Άτυποι σπίλοι

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ | VIDEO PLAYLIST

IQ Video Playlist
1/6 videos
Το σώμα μου | Συνέντευξη Dr. Τζερμιά
Το σώμα μου | Συνέντευξη Dr. Τζερμιά
Χαρτογράφηση Σπίλων-Πρόληψη Για Μελάνωμα | Συνέντευξη Dr. Τζερμιά
Χαρτογράφηση Σπίλων-Πρόληψη Για Μελάνωμα | Συνέντευξη Dr. Τζερμιά
Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων
Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων
Ο Dr. Tzερμιάς εξηγεί για την Χαρτογράφηση Σπίλων
Ο Dr. Tzερμιάς εξηγεί για την Χαρτογράφηση Σπίλων
Χαρτογράφηση Σπίλων
Χαρτογράφηση Σπίλων
Αφαίρεση Σπίλων
Αφαίρεση Σπίλων

Αφαιρεση σπιλων

Εάν, κατά την Aυτόματη Oλόσωμη Xαρτογράφηση Σπίλων, εντοπιστούν τυχόν ύποπτοι σπίλοι, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες για να προγραμματίσετε κατάλληλη θεραπεία ή αφαίρεση. Αν κάποιος σπίλος είναι καλοήθης αλλά επιθυμείτε να τον αφαιρέσετε για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους, τότε μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού αφαίρεσης.

iqtriangle

ΜΕΛΑΝΩΜΑ: Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Τι πιθανότητα έχετε να εμφανίσετε μελάνωμα; Κάθε χρόνο, μόνο στις Ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται δραματική αύξηση 5% – 7% σε περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Στην Ελλάδα, 4 στα 100.000 άτομα διαγιγνώσκονται ετησίως με μελάνωμα, το οποίο σε ποσοστό 65% των περιστατικών εμφανίζεται σε κάποιον σπίλο (ελιά) του δέρματος.

iqtriangle

Αναπτυξη Μελανωματος | Παραγοντες Κινδυνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές (ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου) στην εμφάνιση μελανώματος και δερματικού καρκίνου. Οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:

  • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου
  • Μεγάλος αριθμός σπίλων στο δέρμα (>50)
  • Δέρμα ευαίσθητο ή ανοιχτόχρωμο
  • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
  • Ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία
  • Τεχνητό μαύρισμα σε solarium
  • Σπίλοι που εμφανίζουν μεταβολές σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος
  • Σπίλοι που αιμορραγούν ή προκαλούν κνησμό
  • Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι
  • Άτυποι σπίλοι
  • Ανοσοκαταστολή
iqtriangle

Τυποι καρκινου του δερματος

Αν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν 100% ιάσιμος. Αν δεν θεραπευθεί άμεσα, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εξαπλωθεί και να απειλήσει την ίδια τη ζωή. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος: 

Μελάνωμα

Είναι η πιο σοβαρή μορφή δερματικού καρκίνου. Μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και αν διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος γίνεται πολύ επικίνδυνο. Στο αρχικό του στάδιο μοιάζει με σκουρόχρωμο σπίλο, που με τον καιρό αλλάζει μορφή και χρώμα. Η ομοιότητά του με σπίλο, το κάνει να περνάει απαρατήρητο. Μπορεί να αναπτυχθεί εντός υπάρχοντος σπίλου ή σε σημείο του σώματος που δεν υπήρχε σπίλος. Το μελάνωμα διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  • Επιφανειακά επεκτεινόμενο: είναι η πιο συχνή μορφή μελανώματος.
  • Οζώδες κακόηθες : παρατηρείται μελάγχρωση ή υπομελάγχρωση.
  • Κακόηθες τύπου φακής: είναι η πιο σπάνια μορφή, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και σε περιοχές του προσώπου, όπως μύτη και παρειές.
  • Κακόηθες των άκρων: εμφανίζεται σε χέρια ή πόδια, αλλά και στα νύχια.

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης μελανώματος.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα 

Όπως και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έτσι και το βασικοκυτταρικό ανήκει στην κατηγορία των μη μελανωματικών δερματικών καρκίνων, οι οποίοι περιλαμβάνουν νεοπλασίες του δέρματος κυτταρικών τύπων. Προσβάλλει τα βασικά κύτταρα στο κατώτερο μέρος της επιδερμίδας και σε περιοχές του σώματος, όπως η κεφαλή, ο λαιμός και ο αυχένας, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο.  

Είναι η πιο κοινή μορφή δερματικού καρκίνου στον κόσμο και τέσσερις φορές πιο συχνή από το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτό τον τύπο δερματικού καρκίνου.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα 

Γνωστό και ως πλακώδες ή επιδερμικό καρκίνωμα, είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος του δέρματος. Είναι πιο επικίνδυνο από το βασικοκυτταρικό  καρκίνωμα, καθώς χαρακτηρίζεται από ικανότητα μετάστασης. Και στον τύπο αυτό μη μελανωματικού καρκίνου, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση και την εξέλιξή του.

iqtriangle

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Αυτοεξέταση σπίλων: Κανόνας ABCDE

Για να εντοπίσετε έναν ύποπτο σπίλο, μπορείτε να κάνετε αυτοεξέταση εφαρμόζοντας τον κανόνα των 5 κριτηρίων ABCDE. Εάν κάποιος από τους σπίλους σας εμφανίζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω 5 κριτήρια του κανόνα ABCDE, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS για να προγραμματίσετε την πλέον ασφαλή εξέταση IQ Total Body Scanner Mapping για διάγνωση ακριβείας.

ASYMMETRY – ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ:  Αν ο σπίλος χωριστεί στη μέση, τα δύο μισά του δεν είναι όμοια μεταξύ τους. 

BORDERS – ΟΡΙΑ: Οι άκρες του σπίλου μπορεί να είναι οδοντωτές, ανάγλυφες ή ακανόνιστες ως προς το περίγραμμα. Το χρώμα του μπορεί να έχει εξαπλωθεί στο περιβάλλον δέρμα.

COLOUR – ΧΡΩΜΑ: Το χρώμα του σπίλου είναι ανομοιόμορφο. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ και να παρατηρηθούν περιοχές λευκού, γκρι, κόκκινου, ροζ ή μπλε χρώματος.

DIAMETER – ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: Το μέγεθος του σπίλου αλλάζει και συνήθως αυξάνεται. Τυπικά, το μελάνωμα έχει διάμετρο τουλάχιστον 6 mm, όση η διάμετρος μιας γόμας μολυβιού.

EVOLUTION – ΕΞΕΛΙΞΗ: Η επιφάνεια του σπίλου είναι ιδιαίτερα υπερυψωμένη σε σχέση με την επιφάνεια του δέρματος και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά ενός μελανώματος δεν ταιριάζουν πάντα με τον κανόνα ABCDE. Γενικά, αν παρατηρήσετε έναν σπίλο που:

  • Σας φαίνεται διαφορετικός
  • Αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα
  • Παρουσιάζει αλλοίωση
  • Συνοδεύεται από κνησμό ή αιμορραγία

θα πρέπει να μας το επισημάνετε αμέσως, περιγράφοντας με ακρίβεια τα συμπτώματα και τον λόγο ανησυχίας σας.

Η αυτοεξέταση μία φορά το μήνα είναι σημαντική για την πρόληψη κατά του δερματικού καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον δερματολόγο. Επίσης, μην παραβλέπετε το γεγονός ότι υπάρχουν σπίλοι σε σημεία του σώματος, όπως την πλάτη, που δεν μπορείτε να τους ελέγξετε μόνοι σας.

iqtriangle

ΤΥΠΟΙ ΣΠΙΛΩΝ

Ανάλογα με τον τύπο ενός σπίλου, μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν πιθανή ύπαρξη μελανώματος και καρκίνου του δέρματος. Οι σπίλοι ταξινομούνται σε διάφορους τύπους ανάλογα με το πότε εμφανίζονται στο δέρμα, σε ποιο επίπεδο του δέρματος και ποια κύτταρα συμβάλλουν στη δημιουργία τους:

Άτυποι ή Δυσπλαστικοί

Εμφανίζονται συνήθως στον κορμό και ειδικά στην πλάτη. Ανάλογα με την κυτταρική τους ατυπία ταξινομούνται ως σπίλοι με ήπια, μέτρια ή βαριά ατυπία. Κλινικά καλύπτουν κάποια ή και όλα τα κριτήρια ABCDE, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση πιθανού μελανώματος: ασυμμετρία, ακανόνιστα άκρα, παραλλαγές χρώματος, διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών, αύξηση μεγέθους. Οι άτυποι σπίλοι πρέπει να αφαιρούνται σε περίπτωση υποψίας μελανώματος.  

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν δυσπλαστικούς σπίλους και παράλληλα οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Ωστόσο, ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά έχουν άτυπους σπίλους στο δέρμα τους, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Εκτιμάται πως η επικινδυνότητα εμφάνισης μελανώματος σε αυτά τα άτομα είναι 7 με 27 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. 

Ένας δυσπλαστικός σπίλος αναγνωρίζεται όταν παρουσιάζει κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Έχει ασύμμετρο σχήμα.
  • Τα άκρα του είναι ακανόνιστα και “σβήνουν” σταδιακά προς το δέρμα που τα περιβάλλει.
  • Έχει ανομοιόμορφο χρώμα με διακυμάνσεις μαύρου, μπλε, καφέ, σκούρου καφέ ή κόκκινου.
  • Έχει μεγάλο μέγεθος, συνήθως γόμας μολυβιού.
  • Το κεντρικό του τμήμα είναι υπερυψωμένο, ενώ το περιφερειακό του σχεδόν επίπεδο.
  • Είναι διαφορετικός από τυχόν άλλους δυσπλαστικούς σπίλους.
  • Αναπτύσσεται κυρίως στην πλάτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην κοιλιά, το στήθος, τα άκρα, όπως και στην βουβωνική χώρα, τους γλουτούς και το τριχωτό της κεφαλής.

Ο αριθμός των άτυπων σπίλων στο δέρμα ενός ατόμου ποικίλλει. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και πάνω από 100 άτυποι σπίλοι.

Αν κάποιος, μετά τα 40 του, εμφανίσει έναν νέο σπίλο στο δέρμα του ή παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιον υπάρχοντα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε ολόσωμη χαρτογράφηση. Επιπλέον, πρέπει να ανησυχήσει αν ένας σπίλος παρουσιάσει κνησμό, αιμορραγία, κρούστα, έπαρση, οίδημα, πόνο, έλκος και να επισκεφθεί το ταχύτερο τον εξειδικευμένο δερματολόγο. 

Συγγενείς Μελανοκυτταρικοί

Εμφανίζονται κατά τη γέννηση ενός ατόμου, αλλά πολλές φορές στερούνται ορατής χρωστικής κατά το πρώτο έτος της ζωής του. Για τον λόγο αυτόν ονομάζονται σπίλοι συγγενούς τύπου. Ανάλογα με το μέγεθός τους, υπάρχουν:

  • Μικροί (<1,5 εκ.)
  • Μεσαίοι (1,5 – 20 εκ.)
  • Μεγάλοι (>20 εκ) – >5% επιφάνειας σώματος (νεογνά – παιδιά)

Συνήθως, αναπτύσσονται αναλογικά με την ανάπτυξη του ατόμου, ενώ με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν, εξογκώνονται και αποκτούν περισσότερες τρίχες.

Επίκτητοι Μελανοκυτταρικοί

Εμφανίζονται στην παιδική, εφηβική ηλικία ή την ενήλικη ζωή. Διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:

  • Πρώιμοι συνδεσμικοί: επίπεδοι με στρογγυλό σχήμα, συνήθως ομοιόμορφοι.
  • Μικτοί μελανοκυτταρικοί: ελαφρώς εξογκωμένοι με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια.
  • Ενδοδερμικοί: θολωτές ή έμμισχες σαρκώδεις βλατίδες.

Στην παιδική ηλικία οι περισσότεροι επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ανήκουν στην κατηγορία των πρώιμων συνδεσμικών. Με τον χρόνο,  αναπτύσσονται ή εμφανίζουν τριχοφυΐα.

Κυανοί Σπίλοι (Halo)

Εμφανίζονται είτε μόνοι τους, είτε συνδυαστικά με λεύκη. Στους ενήλικες, μπορεί να υποτροπιάσουν ή να εμφανιστεί στη θέση τους μελάνωμα. Ωστόσο, στα παιδιά θεωρούνται συνηθισμένοι και καλοήθεις.

Σπίλοι Ota και Ito

Είναι σημάδια του δέρματος χρώματος μπεζ-καφέ ή μπλε-γκρι. Εκ γενετής σπίλοι, μη συνηθισμένοι, όπου τα μελανοκύτταρα βρίσκονται βαθύτερα στο δέρμα από το φυσιολογικό. Η διαφορά μεταξύ τους είναι το σημείο όπου εντοπίζονται στο σώμα. Οι σπίλοι Ota εμφανίζονται στο μέτωπο, το πρόσωπο και γύρω από τα μάτια, ενώ οι Ito στους ώμους και τα μπράτσα.

Και οι δύο τύποι σπίλων μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι. Οι Ota συσχετίζονται κλινικά με γλαύκωμα, μελάνωμα και άλλα σύνδρομα, όπως η φακωμάτωση με χρωματικές αγγειακές βλάβες.

Σπίλοι Spitz

Μελανοκυτταρικοί από ατρακτοειδή ή και επιθηλιοειδή κύτταρα. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μορφολογικά, μοιάζουν με ομαλές, στρογγυλές, ροδόχροες βλατίδες.

Επιδερμικοί Σπίλοι

Υπάρχουν συνήθως εκ γενετής ή εμφανίζονται εντός των πρώτων χρόνων της ζωής. Είναι μη φλεγμονώδεις, ασυμπτωματικοί και εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Σπίλοι Becker

Εμφανίζονται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με μορφή έντριχης υπερμελάγχρωσης, διαμέτρου 2-40 εκατοστά. Η επίπτωσή τους έχει εκτιμηθεί στο 0,5% του πληθυσμού.

Φλεγμονώδεις Γραμμοειδείς Μυρμηκιώδεις Επιδερμικοί Σπίλοι

Εμφανίζονται ως κερατωτικές ή μυρμηκιώδεις πλάκες, συχνά είναι κνησμώδεις και συνήθως παρατηρούνται στα άκρα. Κλινικά μοιάζουν με την ψωρίαση, μπορεί να υποχωρήσουν μόνοι τους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν επ’ αόριστον.

Σμηγματογόνοι Σπίλοι & Σμηγματογόνοι Jadassohn 

Παρατηρούνται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής ή το πρόσωπο. Παλαιότερα, συσχετίζονταν με κίνδυνο κακοήθειας της τάξης του 5-15%,  όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοειδές καρκίνωμα και το κακοήθες πόρωμα. Πιο πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι συχνότερα συνδέονται με καλοήθεις όγκους. Εάν ένας σμηγματογόνος σπίλος δεν αφαιρεθεί, πρέπει να παρακολουθείται τακτικά. Ο σμηγματογόνος σπίλος Jadassohn εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή στην πρώιμη παιδική ηλικία.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αρχικά μοιάζει με σπίλο, καφέ έως μαύρου χρώματος, επίπεδο με ακανόνιστα όρια. Στη συνέχεια μπορεί να αλλάξει χρώμα, να σκληρύνει στην επιφάνεια και να αιμορραγήσει. Εμφανίζεται ψηλά στην πλάτη, στον κορμό, χαμηλά στα πόδια, στην κεφαλή και στον λαιμό. Ένας υπάρχων σπίλος που αλλάζει σε εμφάνιση, ένας νεοεμφανιζόμενος σπίλος ή ένας σπίλος που αρχίζει να αναπτύσσεται θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Όταν εντοπιστεί νωρίς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμο. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη. Συνιστάται τακτική αυτοεξέταση της επιδερμίδας και αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων στις κλινικές μας. Όλα τα άτομα με σπίλους πρέπει να κάνουν την προληπτική εξέταση μία φορά το χρόνο, ενώ όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου κάθε έξι μήνες. Οποιαδήποτε αλλαγή σε σπίλο, θα πρέπει να εξετάζεται αμέσως.

Η ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος πραγματοποιείται από το πλέον προηγμένο τεχνολογικά σύστημα με ενσωματωμένο ειδικό λογισμικό αποτύπωσης και ανάλυσης επικινδυνότητας κάθε σπίλου. Θεωρείται ότι είναι το πιο αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου δερματολόγου για διάγνωση ακριβείας.

Ένας νέος σπίλος θα πρέπει να θεωρείται ύποπτος. Απευθυνθείτε έγκαιρα στα Δερματολογικά Κέντρα μας για να ελέγξουμε το ιατρικό ιστορικό σας και να εφαρμόσουμε ολόσωμη ψηφιακή χαρτογράφηση και βιοψία σπίλου (εάν είναι απαραίτητο). Εάν η βλάβη είναι μελάνωμα, η βιοψία θα δείξει πόσο βαθιά έχει διεισδύσει στο δέρμα, ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων θα αποτυπώσει ψηφιακά και με απόλυτη ακρίβεια οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα σας ή αλλαγή στους σπίλους σας. Πρόκειται για μια απαραίτητη, προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του δέρματος και κυρίως κατά του μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή του. Πρέπει να γίνεται από όλους, ανεξάρτητα ηλικίας και περισσότερο από άτομα που ανήκουν σε ομάδες μέτριου έως υψηλού κινδύνου με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος και μεγάλο αριθμό σπίλων.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Παρατήρησα κάποιες ελιές στο δέρμα μου να έχουν μεγαλώσει και δεν ήξερα… Η ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος έδειξε αμέσως τι πρέπει να κάνω. Ευτυχώς τις αφαίρεσα και πλέον είμαι σίγουρη.”

Χ. Ρ.

“Αυτή η εξέταση μου έσωσε τη ζωή! Θα την κάνω τακτικά καθώς υπάρχει ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένειά μου. Έτσι θα είμαι βέβαιος ότι εάν προκύψει κάτι θα το αντιμετωπίσω άμεσα.”

Λ. Β.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την χαρτογράφηση σπίλων, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
    ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ
    LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
    ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ