iqtriangle

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΛΟΣΩΜΗ
ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Προληπτική εξέταση για μελάνωμα

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping είναι η πλέον προηγμένη και αξιόπιστη προληπτική εξέταση για ανίχνευση μελανώματος. Απαραίτητη για όλους, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου, αλλά κυρίως για όσους έχουν πολλούς σπίλους (ελιές), ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό για μελάνωμα και καρκίνο του δέρματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα ή ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων από την παιδική ηλικία.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων
Ψηφιακή Δερματοσκόπηση Σπίλων
Διάγνωση από Εξειδικευμένο Δερματολόγο Σπίλων

ΔΙΑΡΚΕΙ

60 Λεπτά

ΚΟΣΤIZEI

€ 99

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

1 - 2 φορές το χρόνο

iqtriangle

Μελανωμα: η πιο επικινδυνη μορφη καρκινου του δερματος

Τι πιθανότητα έχετε να εμφανίσετε μελάνωμα; Κάθε χρόνο, μόνο στις Ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται δραματική αύξηση 5% – 7% σε περιστατικά καρκίνου του δέρματος. Στην Ελλάδα, 4 στα 100.000 άτομα διαγιγνώσκονται ετησίως με μελάνωμα, το οποίο σε ποσοστό 65% των περιστατικών εμφανίζεται σε κάποιον σπίλο (ελιά) του δέρματος.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ

iqtriangle

Η πρoληψη & η εγκαιρη διαγνωση ειναι η καλυτερη θεραπεια

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, το μελάνωμα θεραπεύεται.

Έχετε πολλούς σπίλους στο δέρμα σας; Έχετε πάθει ποτέ έγκαυμα από τον ήλιο; Υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό καρκίνου του δέρματος; Προτιμάτε να μαυρίζετε σε solarium; Ζείτε στην ύπαιθρο ή είστε εκτεθειμένοι πολλές ώρες στον ήλιο;

Η Αυτόματη Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου.

Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics εφαρμόζουμε την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping, που είναι το πλέον καινοτόμο σύστημα πρόληψης για τον δερματικό καρκίνο, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, αξιολογούμε την κάθε περίπτωση και ανάλογα προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία και αφαίρεση σπίλων με επεμβατικές μεθόδους ή με εξελιγμένα δερματολογικά LASER.

iqtriangle

αυτοματη ολοσωμη χαρτογραφηση σπιλων

Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων, σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, προσφέρει απόλυτη ακρίβεια και μέγιστη ασφάλεια για την ανίχνευση ύποπτων σπίλων και μελανώματος. Το σύστημα IQ Total Body Scanner Mapping αποτυπώνει με λεπτομέρεια τον χάρτη της επιδερμίδας ενός ατόμου, παρέχοντας πλήρη ανάλυση για όλους τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους  ή για μεταβολές σε υπάρχοντες. Με τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος να αυξάνονται ανησυχητικά σε ετήσια βάση, η παρακολούθηση των σπίλων σας, όπως και κάθε άλλης βλάβης στο δέρμα σας, προλαμβάνει από κάθε κίνδυνο να αναπτύξετε μελάνωμα, όπως και να προβείτε σε οποιαδήποτε άσκοπη αφαίρεση σπίλων που είναι καλοήθεις. 

Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων IQ Total Body Scanner Mapping πρέπει να γίνεται κάθε 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με το αν ανήκει ή όχι ένα άτομο σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΘΜΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ ΣΠΙΛΩΝ
Σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση, μέσα σε λίγα λεπτά το καινούργιο σύστημα:

TimeLineImgs

Ανιχνεύει

Η κάμερα του συστήματος αποτυπώνει σε υψηλή ανάλυση φωτογραφίες των σπίλων σας και ολόκληρης της επιφάνειας του δέρματος, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Σε κάθε επαναληπτική εξέταση, οι νέες φωτογραφίες συγκρίνονται ψηφιακά με τις προηγούμενες, ώστε να ανιχνευθούν έγκαιρα οι νεοεμφανιζόμενοι σπίλοι και να καταγραφεί οποιαδήποτε αλλαγή σε υπάρχοντες σπίλους.
A
TimeLineImgs2

Διατηρεί ιστορικό

Οι φωτογραφίες των επαναληπτικών ολόσωμων χαρτογραφήσεων αποθηκεύονται ψηφιακά σε μια βάση δεδομένων με σκοπό να διατηρείται ιστορικό ασθενούς και να χρησιμοποιούνται για κάθε μελλοντική σύγκριση.
A
TimeLineImgs3

Αναλύει

Tο εξελιγμένο λογισμικό του συστήματος αναλύει ψηφιακά τον χάρτη του σώματός σας και εντοπίζει νέους ή μεταβαλλόμενους σπίλους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε και εστιάζουμε άμεσα και στοχευμένα σε όλες τις βλάβες του δέρματος και τους ύποπτους σπίλους, που εμφανίζονται στην οθόνη διευκολύνοντας τον δερματολόγο στη διάγνωση.
A
TimeLineImgs4

Βοηθά για διάγνωση ακριβείας

Η λεπτομερής αποτύπωση σπίλων και βλαβών του δέρματος διευκολύνει την διάγνωση και μας βοηθάει να αντιδράσουμε άμεσα σε περίπτωση ύποπτων σπίλων, προτείνοντας στον ασθενή να κάνει ψηφιακή δερματοσκόπηση για πρόσθετη ανάλυση.
A
TimeLineImgs5

Βοηθά για έγκαιρη θεραπεία

Ακολουθώντας ένα πλάνο τακτικών εξετάσεων με το IQ Total Body Scanner Mapping, τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο, επιτυγχάνουμε τον έγκαιρο εντοπισμό όλων των μεταβολών του δέρματος. Έτσι, όλοι και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου επωφελούνται από την υψηλή τεχνολογία του συστήματος για την πρόληψη καρκίνου του δέρματος.
A
iqtriangle

Οφελη απo την αυτοματη ολοσωμη χαρτογραφηση σπιλων | IQ Total Body Scanner Mapping

ΕΓΚΑΙΡΗ & ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί απρόσμενα. Το ποσοστό αντιμετώπισης μελανώματος εξαρτάται από το πόσο βαθιά στο δέρμα έχει εξαπλωθεί. Το σύστημα IQ Total Body Scanner Mapping είναι απόλυτα ακριβές στην ανίχνευση και ταυτοποίηση του μελανώματος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η άσκοπη αφαίρεση καλοηθών σπίλων.

ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα, είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Η προηγμένη τεχνολογία του συστήματος IQ Total Body Scanner Mapping αποτυπώνει λεπτομερώς και σε βάθος τη δομή ενός σπίλου, νεοεμφανιζόμενου ή υπάρχοντος, ώστε η ανίχνευση οποιασδήποτε μεταβολής του να γίνει σωστά, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα λάθους.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Η εμπειρία των εξειδικευμένων δερματολόγων και η κορυφαία τεχνολογία που εφαρμόζουμε στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics διασφαλίζουν ότι η διαχείριση της υγείας σας βρίσκεται σε σωστά χέρια.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ​

XAΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ | VIDEO PLAYLIST

Ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων

Ο Dr. Tzερμιάς εξηγεί για την χαρτογράφηση Σπίλων

Χαρτογράφηση σπίλων

Αφαίρεση Σπίλων

Αφαιρεση σπιλων

Εάν, κατά την Aυτόματη Oλόσωμη Xαρτογράφηση Δέρματος, εντοπιστούν τυχόν ύποπτοι σπίλοι, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες για να προγραμματίσετε κατάλληλη θεραπεία ή αφαίρεση. Αν κάποιος σπίλος είναι καλοήθης αλλά επιθυμείτε να τον αφαιρέσετε για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους, τότε μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού αφαίρεσης. 

iqtriangle

Αναπτυξη Μελανωματος | Παραγοντες Κινδυνου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές (ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου) στην εμφάνιση μελανώματος και δερματικού καρκίνου. Οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:

 • Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου
 • Μεγάλος αριθμός σπίλων στο δέρμα (>50)
 • Δέρμα ευαίσθητο ή ανοιχτόχρωμο
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο
 • Ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία
 • Τεχνητό μαύρισμα σε solarium
 • Σπίλοι που εμφανίζουν μεταβολές σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος
 • Σπίλοι που αιμορραγούν ή προκαλούν κνησμό
 • Συγγενείς μελανοκυτταρικοί σπίλοι
 • Άτυποι σπίλοι
 • Ανοσοκαταστολή
iqtriangle

Τυποι καρκινου του δερματος

Αν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του δέρματος είναι σχεδόν 100% ιάσιμος. Αν δεν θεραπευθεί άμεσα, ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εξαπλωθεί και να απειλήσει την ίδια τη ζωή. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος: 

Μελάνωμα

Είναι η πιο σοβαρή μορφή δερματικού καρκίνου. Μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και αν διεισδύσει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος γίνεται πολύ επικίνδυνο. Στο αρχικό του στάδιο μοιάζει με σκουρόχρωμο σπίλο, που με τον καιρό αλλάζει μορφή και χρώμα. Η ομοιότητά του με σπίλο, το κάνει να περνάει απαρατήρητο. Μπορεί να αναπτυχθεί εντός υπάρχοντος σπίλου ή σε σημείο του σώματος που δεν υπήρχε σπίλος. Το μελάνωμα διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

 • Επιφανειακά επεκτεινόμενο: είναι η πιο συχνή μορφή μελανώματος.
 • Οζώδες κακόηθες : παρατηρείται μελάγχρωση ή υπομελάγχρωση.
 • Κακόηθες τύπου φακής: είναι η πιο σπάνια μορφή, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και σε περιοχές του προσώπου, όπως μύτη και παρειές.
 • Κακόηθες των άκρων: εμφανίζεται σε χέρια ή πόδια, αλλά και στα νύχια.

Η έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης μελανώματος.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα 

Όπως και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έτσι και το βασικοκυτταρικό ανήκει στην κατηγορία των μη μελανωματικών δερματικών καρκίνων, οι οποίοι περιλαμβάνουν νεοπλασίες του δέρματος κυτταρικών τύπων. Προσβάλλει τα βασικά κύτταρα στο κατώτερο μέρος της επιδερμίδας και σε περιοχές του σώματος, όπως η κεφαλή, ο λαιμός και ο αυχένας, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο.  

Είναι η πιο κοινή μορφή δερματικού καρκίνου στον κόσμο και τέσσερις φορές πιο συχνή από το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτό τον τύπο δερματικού καρκίνου.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα 

Γνωστό και ως πλακώδες ή επιδερμικό καρκίνωμα, είναι ο δεύτερος συνηθέστερος καρκίνος του δέρματος. Είναι πιο επικίνδυνο από το βασικοκυτταρικό  καρκίνωμα, καθώς χαρακτηρίζεται από ικανότητα μετάστασης. Και στον τύπο αυτό μη μελανωματικού καρκίνου, η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την εμφάνιση και την εξέλιξή του.

iqtriangle

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
Αυτοεξέταση σπίλων: Κανόνας ABCDE

Για να εντοπίσετε έναν ύποπτο σπίλο, μπορείτε να κάνετε αυτοεξέταση εφαρμόζοντας τον κανόνα των 5 κριτηρίων ABCDE. Εάν κάποιος από τους σπίλους σας εμφανίζει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω 5 κριτήρια του κανόνα ABCDE, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics για να προγραμματίσετε την πλέον ασφαλή εξέταση IQ Total Body Scanner Mapping για διάγνωση ακριβείας.

ASYMMETRY – ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ:  Αν ο σπίλος χωριστεί στη μέση, τα δύο μισά του δεν είναι όμοια μεταξύ τους. 

BORDERS – ΟΡΙΑ: Οι άκρες του σπίλου μπορεί να είναι οδοντωτές, ανάγλυφες ή ακανόνιστες ως προς το περίγραμμα. Το χρώμα του μπορεί να έχει εξαπλωθεί στο περιβάλλον δέρμα.

COLOUR – ΧΡΩΜΑ: Το χρώμα του σπίλου είναι ανομοιόμορφο. Μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ και να παρατηρηθούν περιοχές λευκού, γκρι, κόκκινου, ροζ ή μπλε χρώματος.

DIAMETER – ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ: Το μέγεθος του σπίλου αλλάζει και συνήθως αυξάνεται. Τυπικά, το μελάνωμα έχει διάμετρο τουλάχιστον 6 mm, όση η διάμετρος μιας γόμας μολυβιού.

EVOLUTION – ΕΞΕΛΙΞΗ: Η επιφάνεια του σπίλου είναι ιδιαίτερα υπερυψωμένη σε σχέση με την επιφάνεια του δέρματος και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Τα χαρακτηριστικά ενός μελανώματος δεν ταιριάζουν πάντα με τον κανόνα ABCDE. Γενικά, αν παρατηρήσετε έναν σπίλο που:

 • Σας φαίνεται διαφορετικός
 • Αλλάζει σχήμα, μέγεθος ή χρώμα
 • Παρουσιάζει αλλοίωση
 • Συνοδεύεται από κνησμό ή αιμορραγία

θα πρέπει να μας το επισημάνετε αμέσως, περιγράφοντας με ακρίβεια τα συμπτώματα και τον λόγο ανησυχίας σας.

Η αυτοεξέταση μία φορά το μήνα είναι σημαντική για την πρόληψη κατά του δερματικού καρκίνου και ιδιαίτερα του μελανώματος, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι η αυτοεξέταση δεν αντικαθιστά την επίσκεψη στον δερματολόγο. Επίσης, μην παραβλέπετε το γεγονός ότι υπάρχουν σπίλοι σε σημεία του σώματος, όπως την πλάτη, που δεν μπορείτε να τους ελέγξετε μόνοι σας.

iqtriangle

ΤΥΠΟΙ ΣΠΙΛΩΝ

Ανάλογα με τον τύπο ενός σπίλου, μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν πιθανή ύπαρξη μελανώματος και καρκίνου του δέρματος. Οι σπίλοι ταξινομούνται σε διάφορους τύπους ανάλογα με το πότε εμφανίζονται στο δέρμα, σε ποιο επίπεδο του δέρματος και ποια κύτταρα συμβάλλουν στη δημιουργία τους:

Άτυποι ή Δυσπλαστικοί

Εμφανίζονται συνήθως στον κορμό και ειδικά στην πλάτη. Ανάλογα με την κυτταρική τους ατυπία ταξινομούνται ως σπίλοι με ήπια, μέτρια ή βαριά ατυπία. Κλινικά καλύπτουν κάποια ή και όλα τα κριτήρια ABCDE, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση πιθανού μελανώματος: ασυμμετρία, ακανόνιστα άκρα, παραλλαγές χρώματος, διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών, αύξηση μεγέθους. Οι άτυποι σπίλοι πρέπει να αφαιρούνται σε περίπτωση υποψίας μελανώματος.  

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα που έχουν δυσπλαστικούς σπίλους και παράλληλα οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Ωστόσο, ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, αλλά έχουν άτυπους σπίλους στο δέρμα τους, βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Εκτιμάται πως η επικινδυνότητα εμφάνισης μελανώματος σε αυτά τα άτομα είναι 7 με 27 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. 

Ένας δυσπλαστικός σπίλος αναγνωρίζεται όταν παρουσιάζει κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Έχει ασύμμετρο σχήμα.
 • Τα άκρα του είναι ακανόνιστα και “σβήνουν” σταδιακά προς το δέρμα που τα περιβάλλει.
 • Έχει ανομοιόμορφο χρώμα με διακυμάνσεις μαύρου, μπλε, καφέ, σκούρου καφέ ή κόκκινου.
 • Έχει μεγάλο μέγεθος, συνήθως γόμας μολυβιού.
 • Το κεντρικό του τμήμα είναι υπερυψωμένο, ενώ το περιφερειακό του σχεδόν επίπεδο.
 • Είναι διαφορετικός από τυχόν άλλους δυσπλαστικούς σπίλους.
 • Αναπτύσσεται κυρίως στην πλάτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην κοιλιά, το στήθος, τα άκρα, όπως και στην βουβωνική χώρα, τους γλουτούς και το τριχωτό της κεφαλής.

Ο αριθμός των άτυπων σπίλων στο δέρμα ενός ατόμου ποικίλλει. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και πάνω από 100 άτυποι σπίλοι.

Αν κάποιος, μετά τα 40 του, εμφανίσει έναν νέο σπίλο στο δέρμα του ή παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή σε κάποιον υπάρχοντα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε ολόσωμη χαρτογράφηση. Επιπλέον, πρέπει να ανησυχήσει αν ένας σπίλος παρουσιάσει κνησμό, αιμορραγία, κρούστα, έπαρση, οίδημα, πόνο, έλκος και να επισκεφθεί το ταχύτερο τον εξειδικευμένο δερματολόγο. 

Συγγενείς Μελανοκυτταρικοί

Εμφανίζονται κατά τη γέννηση ενός ατόμου, αλλά πολλές φορές στερούνται ορατής χρωστικής κατά το πρώτο έτος της ζωής του. Για τον λόγο αυτόν ονομάζονται σπίλοι συγγενούς τύπου. Ανάλογα με το μέγεθός τους, υπάρχουν:

 • Μικροί (<1,5 εκ.)
 • Μεσαίοι (1,5 – 20 εκ.)
 • Μεγάλοι (>20 εκ) – >5% επιφάνειας σώματος (νεογνά – παιδιά)

Συνήθως, αναπτύσσονται αναλογικά με την ανάπτυξη του ατόμου, ενώ με την πάροδο του χρόνου σκουραίνουν, εξογκώνονται και αποκτούν περισσότερες τρίχες.

Επίκτητοι Μελανοκυτταρικοί

Εμφανίζονται στην παιδική, εφηβική ηλικία ή την ενήλικη ζωή. Διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:

 • Πρώιμοι συνδεσμικοί: επίπεδοι με στρογγυλό σχήμα, συνήθως ομοιόμορφοι.
 • Μικτοί μελανοκυτταρικοί: ελαφρώς εξογκωμένοι με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια.
 • Ενδοδερμικοί: θολωτές ή έμμισχες σαρκώδεις βλατίδες.

Στην παιδική ηλικία οι περισσότεροι επίκτητοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ανήκουν στην κατηγορία των πρώιμων συνδεσμικών. Με τον χρόνο,  αναπτύσσονται ή εμφανίζουν τριχοφυΐα.

Κυανοί Σπίλοι (Halo)

Εμφανίζονται είτε μόνοι τους, είτε συνδυαστικά με λεύκη. Στους ενήλικες, μπορεί να υποτροπιάσουν ή να εμφανιστεί στη θέση τους μελάνωμα. Ωστόσο, στα παιδιά θεωρούνται συνηθισμένοι και καλοήθεις.

Σπίλοι Ota και Ito

Είναι σημάδια του δέρματος χρώματος μπεζ-καφέ ή μπλε-γκρι. Εκ γενετής σπίλοι, μη συνηθισμένοι, όπου τα μελανοκύτταρα βρίσκονται βαθύτερα στο δέρμα από το φυσιολογικό. Η διαφορά μεταξύ τους είναι το σημείο όπου εντοπίζονται στο σώμα. Οι σπίλοι Ota εμφανίζονται στο μέτωπο, το πρόσωπο και γύρω από τα μάτια, ενώ οι Ito στους ώμους και τα μπράτσα.

Και οι δύο τύποι σπίλων μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητοι. Οι Ota συσχετίζονται κλινικά με γλαύκωμα, μελάνωμα και άλλα σύνδρομα, όπως η φακωμάτωση με χρωματικές αγγειακές βλάβες.

Σπίλοι Spitz

Μελανοκυτταρικοί από ατρακτοειδή ή και επιθηλιοειδή κύτταρα. Μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μορφολογικά, μοιάζουν με ομαλές, στρογγυλές, ροδόχροες βλατίδες.

Επιδερμικοί Σπίλοι

Υπάρχουν συνήθως εκ γενετής ή εμφανίζονται εντός των πρώτων χρόνων της ζωής. Είναι μη φλεγμονώδεις, ασυμπτωματικοί και εντοπίζονται στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού.

Σπίλοι Becker

Εμφανίζονται στην παιδική ή την εφηβική ηλικία, σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με μορφή έντριχης υπερμελάγχρωσης, διαμέτρου 2-40 εκατοστά. Η επίπτωσή τους έχει εκτιμηθεί στο 0,5% του πληθυσμού.

Φλεγμονώδεις Γραμμοειδείς Μυρμηκιώδεις Επιδερμικοί Σπίλοι

Εμφανίζονται ως κερατωτικές ή μυρμηκιώδεις πλάκες, συχνά είναι κνησμώδεις και συνήθως παρατηρούνται στα άκρα. Κλινικά μοιάζουν με την ψωρίαση, μπορεί να υποχωρήσουν μόνοι τους, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν επ’ αόριστον.

Σμηγματογόνοι Σπίλοι & Σμηγματογόνοι Jadassohn 

Παρατηρούνται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής ή το πρόσωπο. Παλαιότερα, συσχετίζονταν με κίνδυνο κακοήθειας της τάξης του 5-15%,  όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοειδές καρκίνωμα και το κακοήθες πόρωμα. Πιο πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι συχνότερα συνδέονται με καλοήθεις όγκους. Εάν ένας σμηγματογόνος σπίλος δεν αφαιρεθεί, πρέπει να παρακολουθείται τακτικά. Ο σμηγματογόνος σπίλος Jadassohn εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή στην πρώιμη παιδική ηλικία.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Αρχικά μοιάζει με σπίλο, καφέ έως μαύρου χρώματος, επίπεδο με ακανόνιστα όρια. Στη συνέχεια μπορεί να αλλάξει χρώμα, να σκληρύνει στην επιφάνεια και να αιμορραγήσει. Εμφανίζεται ψηλά στην πλάτη, στον κορμό, χαμηλά στα πόδια, στην κεφαλή και στον λαιμό. Ένας υπάρχων σπίλος που αλλάζει σε εμφάνιση, ένας νεοεμφανιζόμενος σπίλος ή ένας σπίλος που αρχίζει να αναπτύσσεται θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από εξειδικευμένο δερματολόγο.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Παρατήρησα κάποιες ελιές στο δέρμα μου να έχουν μεγαλώσει και δεν ήξερα… Η ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος έδειξε αμέσως τι πρέπει να κάνω. Ευτυχώς τις αφαίρεσα και πλέον είμαι σίγουρη.”

Χ. Ρ.

“Αυτή η εξέταση μου έσωσε τη ζωή! Θα την κάνω τακτικά καθώς υπάρχει ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένειά μου. Έτσι θα είμαι βέβαιος ότι εάν προκύψει κάτι θα το αντιμετωπίσω άμεσα.”

Λ. Β.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης στα Δερματολογικά Κέντρα μας IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Κολωνάκι ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την χαρτογράφηση σπίλων, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

iqtriangle

IQ NEWSLETTER

Κάνετε εγγραφή στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι για τις καινούργιες υπηρεσίες & προσφορές μας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ