iqtriangle

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

Σε Αρχικό Στάδιο

Οι Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics έχουν μεγάλη εμπειρία στην πρόληψη και διάγνωση μελανώματος και καρκίνου του δέρματος, καθώς και στη θεραπεία μελανώματος σε αρχικό στάδιο (0, Ι, ΙΙ). Η ιατρική ομάδα του τμήματος Μελανώματος των κλινικών μας αποτελείται από εξειδικευμένους δερματολόγους, πλαστικούς χειρουργούς και ογκολόγους, οι οποίοι εφαρμόζουν τις τελευταίες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας για το μελάνωμα.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

βασισμένη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

από εξειδικευμένο δερματολόγο

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ

σταδίου 0, I, II, IV, V

Το δερματικό μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος και μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου γενικότερα, η οποία και εμφανίζεται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Προκαλείται από κακοήθεις βλάβες των μελανινοκυττάρων, των κυττάρων εκείνων δηλαδή που παράγουν τη γνωστή σε όλους μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος. 

Το μελάνωμα εμφανίζεται είτε σε άσπιλο δέρμα, είτε επάνω σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) η οποία εμφάνισε άτυπα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ασυμμετρία, το δαντελοειδές περίγραμμα, η διχρωμία, η ερυθρότητα, η εμφάνιση ευαισθησίας ή αιμορραγίας και η αύξηση του μεγέθους. Για αυτό και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή ο κάθε σπίλος να ελέγχεται ευκρινώς για το αν εμφανίζει έστω κι ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. 

Η έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος εξασφαλίζει πλήρη ίαση τη στιγμή που η καθυστερημένη διάγνωση μελανώματος προχωρημένου σταδίου μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια τη ζωή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ιατρική εξέταση για Μελάνωμα και Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων

iqtriangle

ΜΕΛΑΝΩΜΑ | Τα στάδια του μελανώματος

Η ταξινόμηση του μελανώματος σε στάδια είναι υψίστης σημασίας, καθώς με βάση το στάδιο αξιολογείται η επέκταση του μελανώματος και ο σχεδιασμός της θεραπείας του. Συνήθως, η σταδιοποίηση του μελανώματος γίνεται κατά το σύστημα ΤΝΜ. Αυτό σημαίνει ότι το στάδιο του μελανώματος καθορίζεται από τον συνδυασμό των ακόλουθων στοιχείων: μέγεθος του μελανώματος και διήθηση στους περιβάλλοντες ιστούς (Τ), διήθηση στους λεμφαδένες (Ν) και εξάπλωση σε άλλα όργανα του σώματος (Μ). 

Ο καθορισμός του σταδίου προκύπτει από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων της κλινικής εξέτασης, της ιστοπαθολογικής εξέτασης (βιοψία) και του απεικονιστικού ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιείται εάν η κλινική και η ιστοπαθολογική εξέταση δείξουν πως τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να έχουν εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη πέραν του αρχικού σημείου εμφάνισης του μελανώματος.

 Όσο πιο  προχωρημένο είναι το στάδιο του μελανώματος, τόσο πιο δύσκολη έως και ανέφικτη είναι η θεραπεία του. Μόλις προσδιοριστεί το στάδιο του μελανώματος, περιγράφεται με έναν αριθμό (0 -IV). Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν το Μελάνωμα ανιχνευθεί έγκαιρα και θεραπευθεί έγκαιρα τότε μπορεί να ιαθεί 100%.

iqtriangle

IQ SKIN CLINICS | ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την βασική θεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς με μελάνωμα που ανήκει στο στάδιο 0, στάδιο Ι ή στάδιο II. Στις Κλινικές Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλα τα 3 στάδια μελανώματος ενώ ο ασθενής εξετάζεται και από ογκολόγο.

Μετά την επιβεβαίωση της διάγνωσης με την ιστοπαθολογική εξέταση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ευρεία εκτομή της πρωτοπαθούς εστίας σε ασφαλή χειρουργικά όρια, καθώς και ανεύρεση/βιοψία του λεμφαδένα φρουρού από τους επιχώριους λεμφαδένες. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διενέργεια λεμφοσπινθηρογραφήματος και στη συνέχεια, αμέσως μετά, ο ασθενής χειρουργείται.

Με τη βοήθεια ειδικού probe που χρησιμοποιείται διεγχειρητικά, ανιχνεύεται ο λεμφαδένας φρουρός (βάσει της ενέργειας του λεμφοσπινθηρογραφήματος) και αποστέλλεται για βιοψία. Έπειτα, διενεργείται η ευρεία εκτομή της πρωτοπαθούς εστίας. Εάν είναι σαφές ότι το μελάνωμα έχει επεκταθεί στους επιχώριους λεμφαδένες, τότε πραγματοποιείται αφαίρεση αυτών την ίδια χρονική στιγμή. 

Η επέμβαση γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία, αλλά μερικές φορές μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τοπική αναισθησία, ανάλογα με τη θέση, τα χαρακτηριστικά του μελανώματος και την απόφαση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ιατρική εξέταση για Μελάνωμα και Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων

iqtriangle

Η ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ | ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Ο προληπτικός έλεγχος για το μελάνωμα είναι αναγκαίος για όλους τους ανθρώπους και ακόμη περισσότερο για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Ο προληπτικός έλεγχος περιλαμβάνει την αυτοεξέταση του δέρματος – που την κάνετε μόνοι σας μία φορά κάθε μήνα – και τον δερματολογικό έλεγχο που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κάθε 6 μήνες. Κατά την αυτοεξέταση, παρατηρείτε το δέρμα σας για να δείτε εάν εμφανίστηκε κάποιος νέος σπίλος (ελιά) ή εάν υπάρχει κάποια αλλαγή σε υπάρχοντες σπίλους. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε οτιδήποτε “περίεργο” ή εάν δείτε έναν σπίλο να αλλάζει χαρακτηριστικά ή νιώσετε ότι σας προκαλεί φαγούρα ή ματώνει, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο. 

Ο δερματολογικός έλεγχος περιλαμβάνει αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων  σε συνδυασμό με ψηφιακή δερματοσκόπηση. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων είναι η κατ’εξοχήν προληπτική εξέταση για το μελάνωμα και γίνεται με ειδική συσκευή προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας βασισμένη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. 

Σε κάθε συγκριτική επαναληπτική εξέταση, που γίνεται κάθε 6 μήνες ή κάθε 12 μήνες (εξαρτάται εάν ανήκετε ή όχι σε ομάδα υψηλού κινδύνου), το σύστημα φωτογραφίζει κάθε σπιθαμή του δέρματος, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιοχές του σώματος, αποτυπώνοντας τους υπάρχοντες σπίλους με κάθε λεπτομέρεια και υποδεικνύοντας έτσι ευκρινώς στο δερματολόγο τυχόν νεοεμφανισθέντες σπίλους ή αλλαγές στους προϋπάρχοντες σπίλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Ιατρική εξέταση για Μελάνωμα και Ολόσωμη Χαρτογράφηση Σπίλων

Με αυτό τον τρόπο, τα αποτελέσματα της ψηφιακής εξέτασης παρακινούν και εστιάζουν την προσοχή του δερματολόγου σε όλους τους σπίλους ή τις βλάβες που έχουν “ύποπτα” χαρακτηριστικά, ώστε να τα ελέγξει λεπτομερώς, να διακρίνει εάν υπάρχουν καλοήθη ή κακοήθη στοιχεία, να κάνει σωστή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί ένα πολύτιμο, εξαιρετικής ακρίβειας διαγνωστικό εργαλείο για την πρόληψη του μελανώματος, ιδίως σε περιοχές του δέρματος που είναι δύσκολο να ελεγχθούν ακόμα και από το δερματολόγο όταν δεν υποβοηθείται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

iqtriangle

ΜΕΛΑΝΩΜΑ | ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος, ωστόσο ένας παράγοντας κινδύνου δεν αποτελεί από μόνος του ένα αίτιο. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν κάποιον από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και να μην αναπτύξουν ποτέ μελάνωμα και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ενώ δεν έχουν κανένα από αυτούς τους παράγοντες, εμφανίζουν μελάνωμα στο δέρμα τους.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης μελανώματος είναι οι ακόλουθοι:

 • Αριθμός σπίλων στο δέρμα: Η παρουσία πολλών σπίλων (πάνω από 50) ή η ύπαρξη άτυπων σπίλων στο δέρμα αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μελανώματος. Επίσης, μεγάλοι (>5 εκατοστά) συγγενείς σπίλοι, δηλαδή σπίλοι που υπάρχουν στο δέρμα από τη γέννηση, έχουν αυξημένο  κίνδυνο να μετατραπούν σε μελάνωμα.
 • Τύπος δέρματος: Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με άλλους που έχουν σκούρο χρώμα δέρματος. Ο κίνδυνος μεγαλώνει για τα άτομα εκείνα που έχουν φυσικά κόκκινα ή ξανθά μαλλιά ή μπλε μάτια ή δέρμα με φακίδες. 
 • Έκθεση στον ήλιο: Θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος σε κάθε στάδιο της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά κυρίως όταν η έκθεση συνοδεύεται από ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία. Η χρήση αντηλιακού και η προστασία από τον ήλιο γενικότερα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
 • Ιστορικό μελανώματος: Ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος αυξάνεται εάν στην οικογένεια υπάρχει κάποιο μέλος με συγγένεια πρώτου βαθμού (γονείς, αδέρφια, παιδιά) που έχει ιστορικό  μελανώματος. Επίσης, εάν κάποιος είχε εμφανίσει στο παρελθόν μελάνωμα, υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανίσει στην ίδια ή σε κάποια άλλη περιοχή του δέρματος.

Τεχνητό Μαύρισμα (solarium): η έκθεση σε UV τεχνητή ακτινοβολία για μαύρισμα μεγαλώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος και ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται από άτομα κάτω των 30 ετών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο αναγνώρισης και χειρουργικής αντιμετώπισης του μελανώματος, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες διασποράς και τοπικής υποτροπής της νόσου, οπότε τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό πλήρους ίασης του μελανώματος.

Η παρακολούθηση της πορείας του μελανώματος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στη συνολική ίαση από αυτό. Η παρακολούθηση γίνεται από συνεργαζόμενο Ογκολόγο, κάθε 3μηνο αρχικά και εν συνεχεία κάθε εξάμηνο και κάθε χρόνο. Οι απαραίτητες εξετάσεις είναι συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος, όπως η αλκαλική φωσφατάση, καθώς και υπερηχογράφημα και υπέρηχος κοιλίας και ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας στην αρχική πορεία της παρακολούθησης.

Η απάντηση βρίσκεται στο είδος της επέμβασης που έχει προηγηθεί. Αν η επέμβαση που έχει γίνει είναι μόνο ευρεία εκτομή του μελανώματος, η επάνοδος στην καθημερινή δραστηριότητα είναι άμεση. Αν έχει γίνει ανεύρεση και βιοψία λεμφαδένα φρουρού, τότε χρειάζεται μια περίοδος 2-3 ημερών. Τέλος στην περίπτωση που έχει προηγηθεί λεμφαδενικός καθαρισμός επιχώριων λεμφαδένων, η αποκατάσταση υπολογίζεται περίπου στη 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση

Μεγίστης σημασίας είναι η τακτική διενέργεια, στην αρχή ανά τρίμηνο και μετά ανά εξάμηνο διά βίου, η αυτόματη ολόσωμη ψηφιακή χαρτογράφηση χωρίς ακτινοβολία ωστε να αποκλειστεί νέα βλάβη ή να ανιχνευθεί έγκαιρα.Κάποιες συνήθειες της καθημερινότητας του ασθενούς πρέπει να αλλάξουν μόνο στην περίπτωση λεμφαδενικού καθαρισμού επιχώριων λεμφαδένων, όπως π.χ. αν έχει γίνει μασχαλιαίος λεμφαδενικός, πρέπει ο ασθενής να αλλάξει τις κινήσεις και την κόπωση στο αντίστοιχο άνω άκρο για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης μετεγχειρητικού λεμφοιδήματος. Επίσης ο ασθενής ο οποίος θα διαγνωστεί με μελάνωμα θα πρέπει να αποφεύγει την έκθεση στον ήλιο και οπωσδήποτε θα πρέπει να χρησιμοποιεί αντιηλιακό με 50 SPF.

Όσο μεγαλύτερο είναι το στάδιο του μελανώματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα τοπικής υποτροπής αυτού. Ως τοπική υποτροπή ορίζεται η παρουσία δορυφόρων μεταστάσεων μέχρι και 3 εκατοστά από την πρωτοπαθή εστία ή η παρουσία in transit μεταστάσεων κατά μήκος του λεμφικού συστήματος από την πρωτοπαθή εστία μέχρι τους αντίστοιχους επιχώριους λεμφαδένες. Η θεραπεία της υποτροπής είναι χειρουργική αρχικά και εν συνεχεία παρακολούθηση από Ογκολόγο και χορήγηση κατάλληλης ορμονοθεραπείας ή/ και ακτινοθεραπείας.

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, που δυστυχώς χρειάζεται μια μόνιμη επαγρύπνηση. Η συνεργασία Πλαστικού Χειρουργού και Ογκολόγου είναι πολύ σημαντική για την τελική έκβαση, διότι οι θεραπείες τους συμπληρώνουν η μία την άλλη. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ίαση του μελανώματος παίζει το στάδιο του μελανώματος. Ανάλογα με το βαθμό του σταδίου, υπάρχει και η ανάλογη 5ετής επιβίωση. Δεν θεωρούμε σωστό να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ποσοστά, διότι η αντιμετώπιση του μελανώματος είναι εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την θεραπεία μελανώματος, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  VASER Lipo
  ΘΕΡΜΟΛΙΠΟΛΥΣΗ EXILIS
  ΕΝΕΣΙΜΗ ΜΙΚΡΟ - ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ
  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ