iqtriangle

Μολυσματικη
Τερμινθος

Οριστική αντιμετώπιση
σε 1 συνεδρία
με LASER CO₂

Η μολυσματική τέρμινθος είναι ένα συχνά μεταδιδόμενο νόσημα, που εκδηλώνεται στους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και στα παιδιά. Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS, η εξειδικευμένη δερματολογική ομάδα αντιμετωπίζει οριστικά τη μολυσματική τέρμινθο, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με εξελιγμένα LASER που καθιστούν τη θεραπεία μία απολύτως ασφαλή, αποτελεσματική και άνετη διαδικασία.

Οριστικη θεραπεια

σε 1 συνεδρία

Ανωδυνη

& ασφαλής μέθοδος

ΕΦΑΡΜΟΓΗ LASER

χωρίς σημάδια στο δέρμα

αμεση επιστροφη

στην εργασία και τις δραστηριότητες

iqtriangle

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Η μολυσματική τέρμινθος οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum virus (MCV), έναν ιό με τέσσερις τύπους: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Ο συχνότερος τύπος είναι ο MCV-1 που εκδηλώνεται ως μεταδοτική δερματοπάθεια στα παιδιά. Στους ενήλικες, ανιχνεύεται συνηθέστερα ο τύπος MCV-2, ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα σεντόνια, στρώματα, πετσέτες και σεξουαλικά βοηθήματα (sex toys). Το προφυλακτικό δεν προσφέρει προστασία, αφού ο ιός MCV-2 μεταδίδεται και από την επαφή των περιοχών που το προφυλακτικό δεν καλύπτει.

iqtriangle

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

Η μολυσματική τέρμινθος δεν προκαλεί συμπτώματα, γι’ αυτό συχνά οι ασθενείς αργούν να προβούν σε δερματολογική εξέταση και θεραπεία. Η μοναδική εκδήλωση της μολυσματικής τερμίνθου είναι τα χαρακτηριστικά σπυράκια που εμφανίζονται στο δέρμα. Μοιάζουν με μικροσκοπικά μαργαριτάρια, μεγέθους 2-10 χιλιοστών, και συνήθως εμφανίζονται μαζί. Είναι επηρμένα και έχουν σχήμα τρούλου με γυαλιστερό, κεντρικό εντύπωμα (κρατήρας). Το εσωτερικό υγρό που περιέχουν αποτελεί το σωματίδιο της τερμίνθου και στο οποίο οφείλεται η διασπορά του ιού σε γειτονικές περιοχές του δέρματος, όταν σπάνε τα σπυράκια.

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και να βοηθήσετε στην ανακούφιση πιθανών συμπτωμάτων.

 • Μην πιέζετε, μην ξύνετε, μην επιχειρήσετε να σπάσετε τα σπυράκια, καθώς θα εντείνετε τη μετάδοση και θα προκαλέσετε σημάδια στο δέρμα.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε από κοινού με άλλους τις ίδιες πετσέτες, κλινοσκεπάσματα ή ρούχα ή οποιοδήποτε αντικείμενο/αξεσουάρ έρχεται σε επαφή με την μολυσμένη περιοχή.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ

iqtriangle

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ

Στα παιδιά, η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, όπως στο στέρνο, τον λαιμό, τους μηρούς, αλλά και σε περιοχές με πτυχές ή κοντά σε αυτές, όπως είναι οι μασχάλες, η βουβωνική χώρα, πίσω από τα γόνατα.

Στους ενήλικες, η μολυσματική τέρμινθος ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), εμφανίζεται στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, στην εσωτερική περιοχή των μηρών αλλά και στο χαμηλό τμήμα της κοιλιάς.

Στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταδοτικό αυτό νόσημα μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα σε διάφορες περιοχές του δέρματος όπως και στα παιδιά, αλλά ακόμη και στο πρόσωπο, συνήθως γύρω από τα μάτια, ή τα σπυράκια να είναι πολλά σε αριθμό ή μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι συνήθως.

Γενικά, στην αρχή τα σπυράκια είναι πολύ μικρά, όμως αν μείνουν χωρίς θεραπεία, τότε μεγαλώνουν και επεκτείνονται και στις γύρω περιοχές.

Μην αμελήσετε να απευθυνθείτε άμεσα στον εξειδικευμένο δερματολόγο εάν:

 • Παρατηρήσετε ύποπτα σπυράκια στο δέρμα σε περιοχές που προαναφέραμε και τα οποία μπορεί να προκαλούν κνησμό ή ενόχληση, να είναι διογκωμένα ή να καλύπτονται με κρούστα.
 • Εντοπίσετε σπυράκια στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια.
iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για να σταματήσουμε την εξάπλωση της μολυσματικής τερμίνθου στο δέρμα, αλλά και τη μετάδοσή της σε άλλα άτομα (είτε πρόκειται για εκδήλωση ιού τύπου MCV-1 σε παιδιά και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είτε για εκδήλωση ιού τύπου MCV-2 σε ερωτικούς συντρόφους) είναι η θεραπεία με σύγχρονα LASER CO₂.

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS, η έμπειρη ιατρική ομάδα του Dr. Τζερμιά αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη μολυσματική τέρμινθο, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Λεπτομερειακή δερματολογική εξέταση

για εντοπισμό όλων των βλαβών.
A

Εξάλειψη των βλαβών με LASER

εφαρμόζοντας τοπική αναισθησία για άνετη διαδικασία.
A

Εξέταση και θεραπεία ερωτικού/ής συντρόφου

για αποφυγή επαναμόλυνσης ανάμεσα στο ζευγάρι.
A

Συστηματική παρακολούθηση

για έγκαιρη θεραπεία σε περίπτωση εμφάνισης υποτροπών.
A

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ​

iqtriangle

ΣΕ ΤΙ ΥΠΕΡΕΧΕΙ Η LASER ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία με LASER CO₂ αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της μολυσματικής τερμίνθου. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους της διαθερμίας (καυτηριασμός) και της κρυοπηξίας, οι οποίες ενδέχεται να αφήσουν κάποιο σημάδι, ουλή ή υποχρωμία στην περιοχή της θεραπείας, η θεραπεία με LASER δεν αφήνει κανένα σημάδι. Ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία, χωρίς πόνο, αφού προηγείται τοπικά εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής και δεν υπάρχει περίπτωση να τραυματιστεί η υγιής περιοχή του δέρματος γύρω από την στοχευμένη βλάβη. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία είναι άμεση. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι η θεραπεία με LASER δεν απαιτεί χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων όπως συμβαίνει με διάφορες άλλες μεθόδους.

iqtriangle

ΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ LASER

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι πολύ σύντομος. Η μοναδική σύσταση είναι η ολιγοήμερη εφαρμογή αναπλαστικής κρέμας για ταχύτερη επούλωση της περιοχής. Μπορεί επίσης να συστηθεί η μετέπειτα χρήση κάποιου ειδικού σκευάσματος (αλοιφή) για πρόληψη υποτροπών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η μολυσματική τέρμινθος που μέχρι πριν από μερικά χρόνια αφορούσε ως δερματική πάθηση κατά κύριο λόγο στα παιδιά, πλέον αποτελεί ένα σύνηθες σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στους ενήλικες. Πρόκειται για τον ιό molluscum contagiosum virus (MCV), ο οποίος έχει τέσσερις τύπους (MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4). Ο τύπος MCV-2 είναι αυτός που μεταδίδεται στα σεξουαλικά ενεργά άτομα, προκαλώντας μικρές καλοήθεις βλάβες στο δέρμα.

Η μετάδοση του ιού στους ενήλικες γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή. Ο ιός όμως μπορεί να μεταδοθεί και με την επαφή του δέρματος με μολυσμένα αντικείμενα, όπως πετσέτες, σεντόνια, εσώρουχα, σεξουαλικά βοηθήματα (sex toys). Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σας προστατέψει 100%, αφού ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Επιπλέον, ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω αυτοενοφθαλμισμού, όταν δηλαδή το άτομο το οποίο νοσεί, αγγίξει κάποια από τις βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου και αμέσως μετά αγγίξει μία υγιή περιοχή του δέρματός του. Επίσης, η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουμε τακτικά, καθότι η νόσος μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 1 βδομάδα έως 6 μήνες, όμως συνήθως είναι 2-3 μήνες.

Κάποιες φορές, η μολυσματική τέρμινθος είναι αυτοϊώμενη (δηλαδή υποχωρεί χωρίς θεραπεία). Παρ’ όλα αυτά, συστήνεται η επίσκεψη στον δερματολόγο και η παρακολούθηση των βλαβών, γιατί εάν μεγαλώσουν, γίνεται πιο χρονοβόρα η θεραπευτική αντιμετώπιση και αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν ουλές.

Συγκριτικά με τις πιο παραδοσιακές μεθόδους της διαθερμίας (καυτηριασμός) και της κρυοπηξίας, με το LASER θεραπεύουμε όλες τις βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο και χωρίς σημάδια. Πρόκειται για την πλέον ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην αντιμετώπιση της μολυσματικής τερμίνθου, καθώς δρα στοχευμένα πάνω στις βλάβες, χωρίς να επηρεάζεται το γειτονικό δέρμα. Η περιοχή της θεραπείας επουλώνεται πολύ γρήγορα και το δέρμα μένει αισθητικά άριστο.

Συστήνεται να απέχετε 2-3 βδομάδες. Ωστόσο, καλό θα είναι για αποφυγή μετάδοσης να προηγηθεί εξέταση από τον δερματολόγο.

Στα παιδιά, η μόλυνση μεταδίδεται με άμεση επαφή (δέρμα με δέρμα στην περιοχή με τα σπυράκια) με κάποιο άλλο παιδί ή με επαφή μολυσμένων αντικειμένων όπως για παράδειγμα κάποιο παιχνίδι ή ρούχο. Από τη στιγμή που κολλήσει, με το ξύσιμο της περιοχής μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.

Αρχικά, πρέπει να το φέρετε στον δερματολόγο για να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για μολυσματική τέρμινθο και να πραγματοποιηθεί άμεσα η θεραπεία. Θα πρέπει να πλένετε πολύ συχνά τα χέρια σας για να προλάβετε πιθανή μετάδοση σε εσάς. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για οποιονδήποτε άλλο έρχεται σε επαφή με το παιδί. Να συμβουλεύσετε το παιδί να μην ξύνει ούτε να σπάει τα σπυράκια στο δέρμα του. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν μοιράζεται με άλλους πετσέτες, ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Όταν φύγουν τελείως τα σπυράκια, ο ιός έχει εξαλειφθεί και δεν μπορεί να μεταδοθεί σε άλλους.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

Ολοκληρωμένη ενημέρωση, απόλυτη διακριτικότητα και πάνω από όλα αποτελεσματική θεραπεία. Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από την προσέγγιση και την εμπειρία του Dr. Τζερμιά και της ομάδας του. Η LASER θεραπεία ήταν ανώδυνη και δεν άφησε κανένα σημάδι. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα.

Π. Ζ.

Δεν γνώριζα ότι υπήρχε LASER θεραπεία για τη μολυσματική τέρμινθο. Πραγματικά πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία, που δεν πονάει καθόλου, ούτε αφήνει κάποιο σημάδι. Σε μία συνεδρία αντιμετωπίστηκαν όλες οι βλάβες. Και μάλιστα αμέσως μετά επέστρεψα κανονικά στη δουλειά μου.

Λ. Α.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε εξέταση στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για τη θεραπεία μολυσματικής τέρμινθου, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
  ΙΟΣ HPV
  LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
  ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ