iqtriangle

ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ
& ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ
ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ

Βέλτιστη Εξάλειψη
με LASER

Τα αληθή αιμαγγειώματα και οι τριχοειδικές δυσπλασίες είναι οι συχνότερες εκ γενετής αγγειακές βλάβες. Στις Κλινικές IQ SKIN CLINICS, θεσμικά αδειοδοτημένες ως Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά χάρη στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση, την σωστή θεραπεία με τα πλέον εξελιγμένα LASER και την πολύχρονη εμπειρία του Dr. Τζερμιά, που είναι εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, πρωτοπόρος στην εφαρμογή τους στην Ελλάδα και Συνιδρυτής της European Society for LASERs and Energy Based Devices (ESLD).

ΟΡΘΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

& πρόγνωση

ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

με αξιόπιστα αποτελέσματα

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

& εξειδίκευση

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

χωρίς παρενέργειες

iqtriangle

ΑΛΗΘΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ & ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ
Συχνά συγχέονται κατά τη διάγνωση με επιπτώσεις και συνέπειες για τον ασθενή

Οι αγγειακές βλάβες είναι εντοπισμένες ατέλειες στη μορφογένεση των αγγείων και ταξινομούνται σε δύο ομάδες: τους αγγειακούς ΟΓΚΟΥΣ και τις αγγειακές ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ.

 • Tα αληθή αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις όγκοι του αγγειακού στοιχείου του δέρματος. Είναι αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού του ενδοθηλίου, λόγω ανωριμότητάς του και εμφανίζονται ως επηρμένα ερυθρά εξογκώματα. Τυπικά παρουσιάζουν ταχεία μεταγεννητική ανάπτυξη και αργή υποχώρηση στην όψιμη παιδική ηλικία.
 • Οι τριχοειδικές δυσπλασίες (Port Wine Stains-PWS) είναι κηλίδες του δέρματος ροζ ή ερυθρού χρώματος λόγω ωριμότητας του ενδοθηλίου και παραμένουν αμετάβλητες. Δεν υποχωρούν ποτέ, αλλά επιπλέον διευρύνονται σε βάθος, αποκτούν βαθυχρωματική όψη, εμφανίζουν επιφανειακά ογκίδια και οδηγούν σε υπερτροφία των υποκείμενων μαλακών μορίων και οστών.

H ορθή διάγνωση των αληθών αιμαγγειωμάτων και των τριχοειδικών δυσπλασιών ΔΕΝ προσεγγίζεται πάντοτε με επιτυχία από τους ιατρούς που καλούνται να διαγνώσουν τις αγγειακές αυτές βλάβες αμέσως μετά τη γέννηση και στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Δύο είναι οι βασικές αιτίες για την δυσκολία να διακρίνουν τη μία βλάβη από την άλλη και την αδυναμία να προβαίνουν σε σωστή διάγνωση στην πρώιμη βρεφική ηλικία:

 • ο όρος αιμαγγείωμα χρησιμοποιείται αδιάκριτα στην περιγραφή διαφόρων εκ γενετής αγγειακών βλαβών,
 • η κλινική εικόνα που παρουσιάζουν τα αληθή αιμαγγειώματα και οι τριχοειδικές δυσπλασίες μπορεί να είναι παρόμοια τις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους.
iqtriangle

ΕΠΙΠΤΩΣΗ & ΥΠΟΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η επίπτωση των αληθών αιμαγγειωμάτων μέχρι την ηλικία του ενός έτους αγγίζει το 10-12%, ενώ για τις τριχοειδικές δυσπλασίες είναι μόλις 0,3-0,5%.
Το ότι είναι συχνότερα τα αληθή αιμαγγειώματα, ΔΕΝ πρέπει να οδηγεί στην υποδιάγνωση των τριχοειδικών δυσπλασιών και στην εσφαλμένη πρόγνωση.

Η σύγχυση μεταξύ των δύο βλαβών είναι ένα συχνό φαινόμενο στην καθημερινή κλινική πράξη, ωστόσο οι συνέπειες της εσφαλμένης διάγνωσης μεταξύ αληθών αιμαγγειωμάτων και τριχοειδικών δυσπλασιών προκαλούν δυσάρεστες επιπτώσεις στον ασθενή:

 • Τα αληθή αιμαγγειώματα εμφανίζονται συχνότερα από τις τριχοειδικές δυσπλασίες. Έτσι, συχνά, οι τριχοειδικές δυσπλασίες διαγιγνώσκονται εσφαλμένα ως αιμαγγειώματα και για την θεραπεία τους χορηγείται σε βρέφη προπρανολόλη από το στόμα χωρίς να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ. Αντίθετα, μάλιστα, η χορήγηση προπρανολόλης για την αντιμετώπιση των PWS υποβάλλει τα παιδιά σε πιθανές παρενέργειες, όπως βραδυκαρδία, υπόταση, υπογλυκαιμία και υπερκαλιαιμία. Η προπρανολόλη είναι κατάλληλη ΜΟΝΟ για αιμαγγειώματα και πριν από τη λήψη του φαρμάκου απαιτείται καρδιολογικός έλεγχος.
 • Οι τριχοειδικές δυσπλασίες επιδεινώνονται με τα χρόνια σε αντίθεση με τα αληθή αιμαγγειώματα που υποστρέφουν και σχεδόν εξαφανίζονται μόνα τους. Εάν οι τριχοειδικές δυσπλασίες διαγνωστούν ως αιμαγγειώματα, μπορεί να αφεθούν χωρίς θεραπεία για αρκετά χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί το διαγνωστικό λάθος. Έτσι, χάνεται η ευκαιρία για έγκαιρη θεραπεία των PWS κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία με τις ακόλουθες συνέπειες:
  • Οι τριχοειδικές δυσπλασίες έχουν γίνει μεγαλύτερες και πιο ανθεκτικές στη θεραπεία.
  • Η απόκριση των PWS στη θεραπεία με Pulsed Dye LASER βαίνει μειούμενη με την αύξηση της ηλικίας και για λόγους που οφείλονται σε δομικές αλλαγές στο δέρμα.
  • Κατά τη θεραπεία, απαιτείται χορήγηση γενικής αναισθησίας στο παιδί (λόγω θέσης ή μεγέθους της δυσπλασίας), γεγονός που θα είχε αποφευχθεί σε μικρότερη ηλικία.
  • Εάν έχει παρέλθει η περίοδος της προσχολικής ηλικίας, το παιδί συνειδητοποιεί τη διαφορετικότητά του, επιβαρύνεται ψυχολογικά και αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σχολική ζωή του.
  • Η συμμόρφωση στη θεραπεία είναι μειωμένη σε παιδιά με σχολικές υποχρεώσεις.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση, πατήστε εδώ

iqtriangle

ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ (PWS) - Δεν υποχωρούν χωρίς θεραπεία

Πότε, πού και γιατί εμφανίζονται

Κατά την δερματοσκόπηση, οι τριχοειδικές δυσπλασίες μπορούν να διακριθούν σε επιφανειακές και εν τω βάθει. Οι επιφανειακές παρουσιάζουν ερυθρά διάστικτα ή σφαιρικά αγγεία, ενώ οι εν τω βάθει παρουσιάζουν διεσταλμένα γραμμικά και ελικοειδή αγγεία, ένα γκριζόλευκο πέπλο και μια ανοιχτόχρωμη κυκλική περιοχή να περιβάλλει μια κεντρική καφετί κουκκίδα.

Γενικά, οι τριχοειδικές δυσπλασίες χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα:

 • Είναι κατά κανόνα παρούσες κατά τη γέννηση και εμφανίζονται στο 0,3% – 0,5% των γεννήσεων και στα 2 φύλα, κυρίως στο πρόσωπο.
 • Εμφανίζουν διεύρυνση των τριχοειδών αγγείων στο θηλώδες χόριο.
 • Μεγαλώνουν σε μέγεθος ανάλογα με τη φυσιολογική ανάπτυξη του βρέφους.
 • Δεν εξαλείφονται με την πάροδο του χρόνου ή χωρίς θεραπεία. Μάλιστα, αν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σωστά, μετά την ηλικία των 30 ετών, στο πρόσωπο έχουν μεγάλη πιθανότητα (60%) να εμφανίσουν μεταβολές στο χρώμα τους, δηλαδή να γίνουν σκουρόχρωμες, ή να αναπτύξουν οζίδια στην επιφάνειά τους. Σε άλλες περιπτώσεις, οι τριχοειδικές δυσπλασίες στα χέρια, τα πόδια ή στο κάτω χείλος του στόματος, μπορεί να παρουσιάσουν υπερτροφία.
 • Αντιμετωπίζονται ΜΟΝΟ με Pulsed Dye LASER και ΠΟΤΕ με χορήγηση προπρανολόλης.

Για τα αίτια εμφάνισης των Τριχοειδικών Δυσπλασιών κατά την γέννηση, υπάρχουν διάφορες πιθανές θεωρίες από σχετικές επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Μεταξύ αυτών, η αιτιοπαθογένεια πιθανολογείται ότι σχετίζεται με τα ακόλουθα:

 • Εμβρυολογική επιπλοκή στη φάση οργανογένεσης του αγγειακού δικτύου.
 • Ανωμαλία των υποστηρικτικών χοριακών στοιχείων με αποτέλεσμα την διάταση των τριχοειδών αγγείων στην πάσχουσα ανατομική περιοχή.
 • Ελλιπής νευρική ρύθμιση της αιματικής ροής στην περιοχή της βλάβης.

Από πρόσφατη έρευνα, στις Τριχοειδικές Δυσπλασίες εντοπίστηκε σωματική ενεργοποίηση μετάλλαξης στο GNAQ (Υπομονάδα άλφα G(q) πρωτεΐνης δέσμευσης νουκλεοτιδίων γουανίνης).

iqtriangle

ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ | Αντιμετώπιση με Pulsed Dye LASER

Βασισμένο στη θεωρία της Επιλεκτικής Φωτοθερμόλυσης, το Pulsed Dye LASER (παλμικό LASER χρωστικής – PDL) είναι το πρώτο εξελιγμένο σύστημα LASER που επιτρέπει την εξάλειψη των τριχοειδικών δυσπλασιών αφήνοντας άθικτη την επιδερμίδα και τους παρακείμενους φυσιολογικούς ιστούς.  Η δέσμη φωτός του PDL δρα απόλυτα στοχευμένα στα διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία, εξασφαλίζοντας υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, ακόμα και στα βρέφη, γεγονός ανέφικτο με την εφαρμογή άλλων μεθόδων. Για τον λόγο αυτό, η χρήση του Pulsed Dye LASER στις Τριχοειδικές Δυσπλασίες έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Επιλεκτική δράση

με βέλτιστο αποτέλεσμα
A

Χωρίς παρενέργειες

A

Ανώδυνη & Ασφαλής θεραπεία

A

Ορατά αποτελέσματα

από την 1η συνεδρία
A

Ελάχιστος χρόνος αποθεραπείας

A

Στις Κλινικές IQ SKIN CLINICS, η θεραπεία πραγματοποιείται μόνο από έμπειρο δερματολόγο και κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Πριν από τη θεραπεία παρέχεται διεξοδική συμβουλευτική συνεδρία για την εξήγηση της διαδικασίας, τις ρεαλιστικές προσδοκίες και τον αριθμό των απαιτούμενων συνεδριών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δίνονται γραπτές για την κατάλληλη φροντίδα του δέρματος.

Όταν η θεραπεία γίνεται κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία, η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας, συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον 10 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 6-8 εβδομάδων.

iqtriangle

παραγοντες που επηρεαζουν θετικα την θεραπεια με Pulsed Dye LASER

Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

 • Ηλικία και ωριμότητα της τριχοειδικής δυσπλασίας: Η θεραπεία προτείνεται να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το καλύτερο είναι να αρχίσει κατά τη βρεφική ηλικία και να ολοκληρωθεί κατά την προσχολική ηλικία.
 • Περιοχή εντοπισμού της βλάβης: Οι τριχοειδικές δυσπλασίες στο πρόσωπο αντιμετωπίζονται καλύτερα συγκριτικά με εκείνες στον κορμό και τα άκρα.
 • Γεωμετρία της βλάβης: Όσο πιο μεγάλος είναι ο λόγος περιφέρειας της βλάβης προς το εμβαδόν, τόσο ταχύτερη είναι η ανταπόκριση της βλάβης στη δράση του LASER.
 • Χρώμα της βλάβης: Μεγαλύτερη βελτίωση επιτυγχάνεται στις σκουρόχρωμες τριχοειδικές δυσπλασίες σε σχέση με τις ανοιχτόχρωμες.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση, πατήστε εδώ

iqtriangle

ΤΡΙΧΟΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΕΣ | Οπωσδηποτε εναρξη θεραπειας στη βρεφικη ηλικια

Όσο νωρίτερα η εφαρμογή του LASER τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα

Η θεραπεία των Τριχοειδικών Δυσπλασιών με PDL είναι απαραίτητο να ξεκινάει στις 8-16 πρώτες εβδομάδες ζωής του νεογνού. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία του τόσο καλύτερη είναι η ανταπόκριση στη θεραπεία με PDL. Η έγκαιρη θεραπεία με το παλμικό LASER χρωστικής προλαμβάνει:

την ανάπτυξη υπερτροφίας

των υποκείμενων μαλακών μορίων και οστών
A

την ανάπτυξη επιφανειακών οζιδίων

A

την επέκταση της αγγειακής βλάβης

επιφανειακά και σε βάθος
A

την αλλαγή της χρωματικής όψης

από ροζ σε μωβ
A
iqtriangle

Πλεονεκτηματα εγκαιρης διαγνωσης και LASER θεραπειας των Τριχοειδικων δυσπλασιων

 • Το βρεφικό δέρμα είναι λεπτότερο συγκρινόμενο με το δέρμα μεγαλύτερων παιδιών και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερη διείσδυση του LASER.
 • Στα βρέφη, τα επιφανειακά τριχοειδικά αγγεία είναι πολύ ευάλωτα και συνεπώς εξαλείφονται ευκολότερα με το LASER επιδεικνύοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις πρώτες συνεδρίες.
 • Με την έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνονται παθολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία (όπως η αύξηση του αριθμού των στρωμάτων των περιαγγειακών κυττάρων και η υπερτροφία του κολλαγόνου).
 • Αποφεύγεται πιθανή μετακίνηση της ανατομικής περιοχής των αγγείων των τριχοειδικών δυσπλασιών σε βαθύτερη θέση.

Αντιθέτως, εάν χαθεί η ευκαιρία να αρχίσει η θεραπεία των τριχοειδικών δυσπλασιών έγκαιρα και να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σχολικής ζωής, τότε προκύπτουν σημαντικές συνέπειες:

 • Οι αγγειακές βλάβες εμφανίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.
 • Η διαφορετικότητα του προσώπου επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής του παιδιού κυρίως κατά την ηλικία μεταξύ 7 και 16 ετών.
iqtriangle

ΑΛΗΘΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ | εγκαιρη θεραπεια για βέλτιστο αποτελεσμα

Πότε, πού και γιατί εμφανίζονται

Τα αληθή αιμαγγειώματα είναι οι πιο κοινοί καλοήθεις όγκοι της παιδικής ηλικίας. Σχηματίζονται από διευρυμένα αγγεία, αυξημένα σε αριθμό και χαρακτηρίζονται από ανώριμα και υπερπλαστικά ενδοθηλιακά κύτταρα. Συνήθως, εμφανίζονται τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, αλλά κάποιες φορές κατά τη γέννηση.

1,2% των νεογνών & 12% των παιδιών μέχρι την ηλικία του 1 έτους εμφανίζουν αιμαγγειώματα.

Η συχνότητα εμφάνισής τους στα κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια είναι τρεις φορές μεγαλύτερη (3:1), ενώ τις μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αιμαγγειωμάτων συγκεντρώνουν τα πρόωρα νεογνά με αναλογία 1:4. Τα μισά νεογνά που παρουσιάζουν αιμαγγειώματα, εμφανίζουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια κατά τη γέννηση, όπως περιοχές στο δέρμα τους με ωχρότητα, τηλαγγειεκτασίες, εκχυμωτικές κηλίδες ή εξέλκωση.

Τα αληθή αιμαγγειώματα παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ανάπτυξης. Στην αρχή της εμφάνισής τους είναι ανώριμα. Στη συνέχεια αυξάνουν τον όγκο τους και τέλος σταθεροποιούνται με πιθανότητα να υποχωρήσουν σταδιακά, εντελώς ή ατελώς. Συγκεκριμένα, το πρότυπο ανάπτυξης έχει ως εξής:

 • Φάση ραγδαίας ανάπτυξης: από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 6 μηνών
 • Φάση σταθεροποίησης: από την ηλικία των 6 μηνών έως 12 μηνών
 • Φάση υποστροφής: από το 1ο έτος & μετά

Η φάση ραγδαίας ανάπτυξης αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο στον κύκλο ζωής των αληθών αιμαγγειωμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί την περίοδο αυτή παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση μεγέθους τους. Στο 80% των περιπτώσεων, το αιμαγγείωμα μπορεί να διπλασιαστεί σε σχέση με το αρχικό του μέγεθος. Αυτό σημαίνει, πως η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του θα πρέπει να γίνει προτού ολοκληρωθεί η φάση της ραγδαίας ανάπτυξης, ώστε να αποτραπεί η διόγκωση και να αντιμετωπιστεί με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τα αιμαγγειώματα μπορεί να υποχωρήσουν στο 50% των περιστατικών μέχρι την ηλικία των 5 ετών και στο 90% μέχρι την ηλικία των 9 ετών. Ωστόσο, η υποστροφή δεν εξασφαλίζει πάντα φυσιολογικό δέρμα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης υπολειμματικών βλαβών (ατροφία, ουλές, ευρυαγγείες), οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια με την ανάλογη θεραπεία. Μπορεί, όμως, να δημιουργηθούν μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως ατροφικές ουλές, υπολειμματική τελαγγειεκτασία και υπομελάγχρωση.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση, πατήστε εδώ

iqtriangle

ΑΛΗΘΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ | Αποτελεσματικη Αντιμετωπιση με LASER

Η θεραπεία των αιμαγγειωμάτων με LASER στοχεύει στην επιλεκτική εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων, χωρίς να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, ειδικά όταν πρόκειται για βλάβη σε αισθητικά σπουδαία περιοχή του προσώπου ή του σώματος. Επιπλέον, η θεραπεία πραγματοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί πιθανή παρεμπόδιση μιας φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, λόγω της θέσης του αιμαγγειώματος, όπως η όραση με κίνδυνο στραβισμού.

Επιλεκτική στόχευση

της αγγειακής βλάβης
A

Εξάλειψη των διευρυμένων αγγείων

A

Πλήρης αισθητική αποκατάσταση

του δέρματος
A

Ορατά αποτελέσματα

από την 1η συνεδρία
A

Μέγιστη αποτελεσματικότητα

με ασφάλεια
A

Ανώδυνη εφαρμογή

χωρίς παρενέργειες

Άμεση επιστροφή

στις καθημερινές δραστηριότητες
iqtriangle

ΑΛΗΘΗ ΑΙΜΑΓΓΕΙΩΜΑΤΑ | Συνδυαστικη εφαρμογη LASER με ή χωρις φαρμακα

Η εφαρμογή Pulsed Dye LASER ή Long Pulsed Nd:YAG LASER μπορεί να γίνει συνδυαστικά με τη λήψη ή όχι προπρανολόλης, ανάλογα με την περίπτωση. Το εξατομικευμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο προσφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα, χωρίς να επηρεάζεται το παρακείμενο φυσιολογικό δέρμα, χωρίς να προκαλούνται τραυματισμοί και σημάδια.

Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπιστεί ένα αιμαγγείωμα, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία του.

iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η τριχοειδική δυσπλασία στο πρόσωπο του μωρού σας προέκυψε από μια γενετική πληροφορία κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης, η οποία υπαγόρευσε την μη φυσιολογική ανάπτυξη των τριχοειδών αγγείων στο δέρμα του και συγκεκριμένα το να είναι πιο διασταλμένα από το κανονικό.

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες δεν θεωρούνται κληρονομικές. Είναι, όμως, συγγενείς, δηλαδή εκ γενετής παθήσεις, που δρομολογούνται από την εμβρυϊκή ζωή και εμφανίζονται κατά τη γέννηση.

Οι τριχοειδικές δυσπλασίες εμφανίζονται κατά τη γέννηση και μεγαλώνουν σε μέγεθος αντίστοιχα με την ανάπτυξη του μεγέθους του βρέφους. Αν εγκαταλειφθούν χωρίς θεραπεία, επιδεινώνονται μετά από την 3η δεκαετία και αποκτούν σκούρο χρώμα, εμφανίζουν οζίδια ή υπερτροφία.

 1. Πριν από όλα πρέπει να είναι σίγουρη η διάγνωση. Δηλαδή να είναι αληθές αιμαγγείωμα και ΟΧΙ τριχοειδική δυσπλασία.
 2. Οι τριχοειδικές δυσπλασίες παραμένουν, ενώ τα αληθή αιμαγγειώματα μπορεί να υποχωρήσουν κατά 90% μέχρι το παιδί να γίνει 9 χρονών.
 3. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν στο δέρμα βλάβες που μπορεί να είναι ατροφικές ουλές ή ευρυαγγείες. Για τον λόγο αυτό, σας προτείνουμε να εξετάσει έγκαιρα ο εξειδικευμένος δερματολόγος το αιμαγγείωμα στο παιδί σας, ώστε με την σωστή αντιμετώπιση να αποτραπεί οποιαδήποτε δερματική βλάβη αλλά και να αποφευχθεί πιθανή επιβάρυνση του οργανισμού λόγω θέσης του αιμαγγειώματος (για παράδειγμα, να βρίσκεται το αιμαγγείωμα κοντά στο μάτι του παιδιού).

Υπάρχουν τριχοειδικές δυσπλασίες που εξαλείφονται με Pulsed Dye Laser από το δέρμα τελείως ή δεν φαίνονται με γυμνό μάτι ή φαίνονται μόνο από κοντά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της θεραπείας με LASER επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο έγκαιρα αντιμετωπίζεται η τριχοειδική δυσπλασία, σε ποια περιοχή βρίσκεται στο σώμα ή το πρόσωπο, το τι χρώμα έχει. Γενικά, θα πρέπει να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο καλό θα είναι το αποτέλεσμα.

Στις αγγειακές βλάβες, βασική προϋπόθεση αποτελεσματικής θεραπείας είναι η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση με LASER. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται από την έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα εξατομικευμένα και με συγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Κάποιες φορές, οι συγγενείς αγγειακές βλάβες, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισής τους, έχουν παρόμοια κλινική εικόνα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση. Έτσι, τα αληθή αιμαγγειώματα συγχέονται με τις τριχοειδικές δυσπλασίες με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι βλάβες ή να προτείνεται εσφαλμένη θεραπεία οδηγώντας σε παραμέληση και επιδείνωση. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται τον εξειδικευμένο και έμπειρο δερματολόγο σε συγγενείς αγγειακές βλάβες, τον Dr. Τζερμιά.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Όταν γεννήθηκε το μωρό μου είχε ένα κόκκινο σημάδι στο πρόσωπό του που προεξείχε. Αναστατώθηκα με το που το είδα. Όμως, δεν το άφησα στην τύχη του. Έψαξα, ρώτησα, έμαθα τι έπρεπε να κάνω και πού να απευθυνθώ. Χωρίς να χάσω χρόνο, συμβουλεύτηκα τον κ. Τζερμιά, ο οποίος ανέλαβε προσωπικά με την ομάδα του την θεραπεία. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο. Τον ευχαριστώ από καρδιάς!”

Μ. Α.

“Γεννήθηκα με ένα κόκκινο σημάδι στο πρόσωπό μου, στη δεξιά πλευρά. Με τα χρόνια μεγάλωνε σταδιακά, γινόταν πιο παχύ και σκούραινε. Με ενοχλούσε αρκετά και αισθανόμουν πολύ άβολα όταν με κοιτούσαν οι άλλοι. Ώσπου αποφάσισα να ξεκινήσω τη θεραπεία με LASER που μου υπέδειξαν στην IQ. Έκανα μια πρώτη σειρά συνεδριών. Το πάχος της δυσπλασίας μου έχει μειωθεί αισθητά, όπως και το σκούρο χρώμα της. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και ανυπομονώ να συνεχίσω τη θεραπεία.”

Ε. Χ.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε εξέταση στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση των αιμαγγειωμάτων και των τριχοειδικών δυσπλασιών, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΟΔΟΧΡΟΥ ΑΚΜΗΣ
  ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
  ΟΛΟΣΩΜΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ