iqtriangle

ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Συνδυαστική Θεραπεία
με LASER Χωρίς Φάρμακα

Υπάρχουν καταστάσεις που επηρεάζουν τα νύχια και οι οποίες προκύπτουν από διαφορετικούς λόγους. Συχνές αιτίες προβλημάτων περιλαμβάνουν δερματικές παθήσεις (μύκητες και ψωρίαση), μολύνσεις και φλεγμονές (είσφρυση νυχιού και παρωνυχία), αλλά και διάφορες αλλοιώσεις στην επιφάνεια και στο χρώμα των νυχιών.

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, αντιμετωπίζουμε όλες τις βλάβες των νυχιών με ειδικές θεραπείες Χωρίς Φάρμακα που βασίζονται σε εξελιγμένα LASER για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

ΓΡΗΓΟΡΗ & ΕΥΚΟΛΗ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΜΕΣΗ
ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΧΩΡΙΣ
ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
& ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

iqtriangle

ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - εγκαιρος εντοπισμος & ΣΩΣΤΗ διαγνωση

Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ορισμένες φορές με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια πάθηση καθώς δεν υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Αν εντοπιστεί έγκαιρα η μυκητίαση, ευνοείται η εύκολη και γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης. Κλειδί για την επιτυχημένη θεραπεία είναι η έγκυρη διάγνωση και η διαμόρφωση του βέλτιστου θεραπευτικού πλάνου, ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία των νυχιών.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ

iqtriangle

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ
Η αρχή για μια αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητίασης

Πρώτο βήμα είναι η λήψη ρινίσματος από τα νύχια. Ακολουθεί εξειδικευμένη εξέταση και κατόπιν πραγματοποιείται καλλιέργεια για μύκητες, προκειμένου να αναγνωριστεί και να ταξινομηθεί  ο μύκητας που ευθύνεται για την μόλυνση. Στη συνέχεια, διενεργείται αντιμυκητόγραμμα βάσει του οποίου ελέγχεται η ευαισθησία του μύκητα στις  αντιμυκητιασικές φαρμακευτικές ουσίες. Τα αποτελέσματα του αντιμυκητογράμματος  υποδεικνύουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή καθώς έχουν ήδη αναγνωρισθεί τα αντιμυκητιασικά σκευάσματα στα οποία είναι ευαίσθητος ο μύκητας.

ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - Στοχευμενη Θεραπεια για μεγιστη αποτελεσματικοτητα

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics ακολουθούμε συγκεκριμένη Μεθοδολογία για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης με τα εξής βήματα:

Λήψη ρινίσματος νυχιού

A

Εξειδικευμένη εξέταση

A

Καλλιέργεια για μύκητες

A

Εντοπισμός & ταξινόμηση

του μύκητα υπεύθυνου για τη μόλυνση
A

Έλεγχος ευαισθησίας μύκητα

στα αντιμυκητιασικά σκευάσματα (αντιμυκητόγραμμα)
A

Εντοπισμός της αντιμυκητιασικής αγωγής

στην οποία είναι ευαίσθητος ο μύκητας
A

Στοχευμένη & εξατομικευμένη αγωγή

σε συνδυασμό με θεραπεία LASER
A

Φωτοευαισθητοποιός παράγοντας

(εάν κριθεί απαραίτητο) ώστε να ενισχυθεί η θεραπευτική δράση του LASER
A

Σύγκριση της πορείας αποκατάστασης των βλαβών

A
iqtriangle

ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - Συνδυαστικη Θεραπεια με LASER Χωρις Φαρμακα

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης πραγματοποιείται με κλασματικό LASER διοξειδίου του άνθρακα (CO2), Pulsed Dye LASER ή Long Pulsed Nd:YAg LASER, σε συνδυασμό με τοπική αγωγή.

 • Διοχετεύει επιλεκτικά την ενέργεια στον στόχο
 • Δρα αποτελεσματικά
 • Είναι ασφαλής και καλά ανεκτή από τους ασθενείς
 • Ενισχύει τη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών
 • Έχει εύκολη & γρήγορη αποκατάσταση
 • Σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία και τοπικό αντιμυκητιασιακό παράγοντα, είναι ιδανική για ασθενείς στους οποίους η χορήγηση φαρμάκων είναι αναποτελεσματική ή αντενδείκνυται
 • Χωρίς παρενέργειες 
 • Χωρίς αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σκευασμάτων.
 • Με άμεση αποθεραπεία
 • Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Μετά τη θεραπεία, τα νύχια μεγαλώνουν φυσιολογικά και είναι υγιή.

iqtriangle

Πως επιτυγχανεται η αποτελεσματικη θεραπεια με LASER

H θεραπεία με LASER βασίζεται στην θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η οποία εξ ορισμού εξασφαλίζει την ακριβή και αποτελεσματική στόχευση της βλάβης, χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενες περιοχές. Οι πολλαπλές «μικροθεραπευτικές ζώνες» (στήλες εξάχνωσης) που δημιουργούνται από το LASER CO2 στους ιστούς των νυχιών, επιτρέπουν τη βαθύτερη διείσδυση των αντιμυκητιασικών παραγόντων στην πλάκα του νυχιού, εντός της κοίτης του ή και της μήτρας του, με αποτέλεσμα την πρόκληση θερμότητας χάρη στην οποία καταστρέφονται οι μύκητες χωρίς να επηρεάζεται ο παρακείμενος ιστός.

Αν οι μύκητες στα νύχια αφεθούν χωρίς θεραπεία, οδηγούν σε χρόνια κατάσταση

Αυτό είναι αποτέλεσμα της άποψης πολλών ασθενών πως η μόλυνση δεν μπορεί να ιαθεί. Δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες του δερματολόγου, εγκαταλείπουν τη θεραπεία προτού ολοκληρωθεί και η κατάσταση επιδεινώνεται παίρνοντας χρόνια μορφή.

Τα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα. Τα νύχια υποτροπιάζουν ή επαναμολύνονται σε ποσοστό 16-25%

Αυτό συμβαίνει επειδή στην πλειοψηφία τους οι τοπικές θεραπείες αδυνατούν να εισχωρήσουν βαθιά στην κοίτη και τη μήτρα του νυχιού. Επίσης, τα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ στην περίπτωση που συνυπάρχει άλλη πάθηση στον οργανισμό για την οποία λαμβάνονται φάρμακα, η θεραπεία περιπλέκεται καθώς υπάρχουν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις. Τέλος, η παρατεταμένη σε διάρκεια και χωρίς αποτέλεσμα θεραπεία «κουράζει» και αποθαρρύνει τους ασθενείς με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να την διακόπτουν.

Φαρμακευτική αγωγή από το στόμα: Μειονεκτήματα που οδηγούν στη διακοπή της θεραπείας

 1. Χαμηλή έως μέτρια αποτελεσματικότητα
 2. Ανεπιθύμητες ενέργειες
 3. Περιπλοκή της θεραπείας σε περίπτωση συνύπαρξης άλλων παθήσεων
 4. 16-25% ποσοστό υποτροπής ή επαναμόλυνσης
 5. Παρατεταμένη διάρκεια αγωγής

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ​

Αναπαραγωγή Βίντεο
iqtriangle

ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης των νυχιών είναι απαραίτητη η κλινική διάγνωση και η λεπτομερής διερεύνηση (διαφορική διάγνωση) για πιθανή συνύπαρξη  άλλης πάθησης, η οποία εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα (π.χ. ονυχομυκητίαση). Για τον λόγο αυτό, στις Κλινικές μας γίνεται άμεση μικροσκοπική εξέταση, λήψη ρινισμάτων για καλλιέργεια και αντιμυκητόγραμμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νύχια με ψωρίαση είναι περισσότερο ευάλωτα στους μύκητες, ειδικά όταν υπάρχει η περίπτωση της αποκόλλησης του νυχιού, όπου δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων. Επίσης, η διαφορική διάγνωση είναι σημαντική καθώς η συνύπαρξη  ψωρίασης και μυκήτων στα νύχια δυσχεραίνει την θεραπεία.

Η θεραπεία της ψωρίασης στα νύχια γίνεται με εφαρμογή Excimer Light και Pulsed Dye LASER η οποία είναι η πλέον αποτελεσματική και ασφαλής για τον ασθενή, σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες που περιλαμβάνουν σκευάσματα για τοπική χρήση ή αγωγή από του στόματος και οι οποίες έχουν περιορισμένα αποτελέσματα. 

iqtriangle

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Η άμεση θεραπεία των αλλοιώσεων στα νύχια είναι απαραίτητη για να προληφθεί οποιαδήποτε επιπλέον βλάβη στο σύνολο του νυχιού ή στην περιβάλλουσα περιοχή. Ανάλογα με την περίπτωση, ακολουθούμε ειδική θεραπεία η οποία μπορεί συνδυαστικά να περιλαμβάνει LASER και φωτοδυναμική θεραπεία.

Επιπλέον, για την διερεύνηση της πάθησης των νυχιών, εκτός από συγκεκριμένες διαγνωστικές μεθόδους που ακολουθεί ο εξειδικευμένος δερματολόγος, σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο συνιστούμε, είναι το πελματογράφημα. Πρόκειται για μια εξέταση προηγμένης τεχνολογίας, που δείχνει τις πιέσεις που δέχονται τα νύχια κατά την όρθια στάση ή κατά το βάδισμα και οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση αλλοιώσεων. Από τις πιέσεις αυτές προκαλούνται σκληρυντικές υπερκερατώσεις στο δέρμα, τα νύχια γίνονται ευαίσθητα, σπάζουν ή παραμορφώνονται, ειδικά όταν ο οργανισμός εμφανίζει ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, όταν τα νύχια τραυματίζονται από ανάλογες πιέσεις, τότε είναι πιο επιρρεπή στο να προσβληθούν από μύκητες, βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν φλεγμονές, μολύνσεις ή άλλες αλλοιώσεις στο σώμα των νυχιών. 

iqtriangle

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Υπάρχουν διάφορες βλάβες στα νύχια που σχετίζονται με την ονυχαία μονάδα ή/και με τον  περιβάλλοντα ιστό (περιονύχιο). Ανεξάρτητα από την βαρύτητα της κατάστασης, είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευμένη θεραπεία. Στις Κλινικές μας, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση, μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες βλάβες, τις οποίες και παρουσιάζουμε συνοπτικά.

Είσφρυση όνυχος

Πρόκειται για μια συνηθισμένη βλάβη στα νύχια των ποδιών και ειδικά στα νύχια των μεγάλων δακτύλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα εξελιχθεί σε επώδυνη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Η είσφρυση ενός νυχιού μέσα στο δέρμα συμβαίνει για διάφορους λόγους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε μηχανικούς τραυματισμούς,  όπως για παράδειγμα, μετά από έντονη πίεση ή από αφαίρεση τμήματος του νυχιού στο παρωνύχιο. Ακόμη, μπορεί να οφείλεται στο ότι το νύχι είναι πολύ μεγάλο για το δάχτυλο του ποδιού ή να προέκυψε μετά από κάποιο χτύπημα ή πάτημα ποδιού. Επίσης, εάν κόβετε τα νύχια των ποδιών σας πολύ κοντά, ιδιαίτερα στα πλαϊνά των μεγάλων δακτύλων, οι πλευρές των νυχιών καμπυλώνουν, σκάβουν το δέρμα και αναπτύσσονται μέσα σε αυτό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν φοράτε παπούτσια σφιχτά ή στενά.  Είσφρυση όνυχος παρατηρείται κυρίως σε άνδρες, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 14-25 ετών, και κυρίως σε αθλητές, αλλά μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ευαισθησία στο δέρμα στις άκρες των νυχιών. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα, οίδημα, αίσθηση πόνου και μόλυνση που συνοδεύεται με μικρή ποσότητα πύου.

Ρετρονυχία ή Οπισθονυχία

Η ρετρονυχία είναι μια διαταραχή που προκαλείται στο νύχι λόγω της εσωτερικής ανάπτυξης της ονυχαίας πλάκας στην εγγύς πτυχή του νυχιού. Παρατηρείται όταν υπάρχει επίμονη παρωνυχία, αλλά κυρίως λόγω κάποιου επαναλαμβανόμενου τραύματος, όπως  μετά από τζόκινγκ, πεζοπορία και χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η χρόνια και συχνά επώδυνη φλεγμονή της εγγύς πτυχής του νυχιού, η ξανθονυχία, ο σχηματισμός κοκκιώδους ιστού που αναδύεται κάτω από την πτυχή του νυχιού, η πάχυνση του εγγύς τμήματος της πλάκας του νυχιού και η διακοπή της ανάπτυξης του νυχιού. Η κλινική διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς μπορεί να μην εκδηλώνονται όλα τα συμπτώματα ταυτόχρονα και η διάρκεια της νόσου μπορεί να παραταθεί, καθώς οι ασθενείς μπορεί να μην ενοχλούνται από τα συμπτώματα της πάθησης.

Σύνδρομο εξαφανιζόμενης κοίτης του νυχιού

Είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας ονυχόλυσης η οποία μπορεί να προκαλέσει επιθηλιοποίηση και εμφάνιση δερματογλυφικών στρωμάτων στην κοίτη του νυχιού. Το νύχι είναι κοντό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να σταματά η ανάπτυξή του. Επίσης, έχει κιτρινωπό ή λευκό χρώμα ή εμφανίζει υπερκεράτωση στα άκρα με αποτέλεσμα να παρατηρείται υπερτροφία και παραμόρφωση στο άκρο του δαχτύλου. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για έλλειψη ανάπτυξης νυχιών όταν συγκρίνουν το ένα πόδι με το άλλο και για πόνο στην περιφερική άκρη του ποδιού, εκεί όπου το νύχι εφάπτεται με το δέρμα.

Νύχι δίκην λαβίδας

Τα νύχια σε σχήμα λαβίδας είναι ένας από τους τύπους νυχιών που μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα, καθώς αναπτύσσονται καμπυλωτά και με τα άκρα τους δημιουργούν πίεση στην κοίτη του νυχιού. Εμφανίζονται συχνότερα στα νύχια των ποδιών, αν και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις σε νύχια χεριών. Παρατηρούνται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, είτε λόγω εκφυλιστικής οστεοπόρωσης, είτε γιατί λόγω ηλικίας γίνονται δυσκίνητοι και δυσκολεύονται να φροντίσουν σωστά τα νύχια των ποδιών τους.

Ογκίδια νυχιών

Διάφοροι τύποι ογκιδίων μπορούν να επηρεάσουν, πρωτίστως ή δευτερευόντως, το σώμα ενός νυχιού (την μήτρα του νυχιού ή την κοίτη, την περιβάλλουσα επιδερμίδα, το χόριο, το υπόδερμα, τις οστεοχόνδρινες δομές κ.λπ.) λόγω της μορφολογικής του πολυπλοκότητας. Επίσης, μια βλάβη της εγγύς πτυχής του νυχιού μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς αλλαγές στην πλάκα του νυχιού από την συμπίεση που ασκεί στη μήτρα του νυχιού. Ανάλογα με την προέλευση και την επιθετικότητα της βλάβης, πραγματοποιούμε διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με την χειρουργική αντιμετώπιση ως βασική θεραπεία.

Μυξοειδής κύστη

Η μυξοειδής κύστη (βλεννώδης κύστη ή ψευδοκύστη) είναι μια κύστη που εμφανίζεται συνήθως στα δάχτυλα. Έχει στρογγυλό σχήμα, χρώμα δέρματος ή είναι ημιδιαφανής και περιέχει ένα παχύ, κολλώδες υγρό που μπορεί να είναι διαυγές ή κιτρινωπού χρώματος. Η μυξοειδής κύστη σχηματίζεται από την εκφύλιση του συνδετικού ιστού και σχετίζεται με οστεοαρθρίτιδα. Συνήθως, παρατηρείται κλινικά πάνω από την άρθρωση της τελικής φάλαγγας (δεξιά ή αριστερά). Σπανιότερα, μπορεί να αναπτυχθεί κάτω από το νύχι ή κοντά στη ρίζα του νυχιού (μήτρα).  Όταν συμβεί αυτό, παρατηρούνται κάποιες αλλαγές στο νύχι (αλλοιώσεις), όπως αυλακώσεις, βαθουλώματα ή μικρές χρωματικές αλλαγές. Μυξοειδείς κύστεις  παρατηρούνται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, είναι καλοήθεις, ενοχλούν αισθητικά ή προκαλούν έντονο πόνο κατά την κίνηση της άρθρωσης. Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως χειρουργική, με LASER, με υγρό άζωτο, ανάλογα πάντα με την κλινική εικόνα.

iqtriangle

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή των νυχιών, η οποία εάν δεν διαγνωσθεί σωστά και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε μακρόχρονη θεραπεία, που πολλές φορές λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους ασθενείς και τους κάνει να την εγκαταλείπουν.

Οι επιδερμόφυτοι μύκητες ή μη-επιδερμόφυτοι υφομύκητες και οι βλαστομύκητες, τα λεγόμενα μυκητιακά παθογόνα, θεωρούνται η κύρια αιτία για τους μύκητες στα νύχια. Η μόλυνση προκαλείται κατόπιν εισβολής και δημιουργίας αποικιών των εν λόγω μυκητιακών παθογόνων στην κοίτη και την πλάκα του νυχιού.

 Η ευαισθησία των νυχιών στους μύκητες (κυρίως των νυχιών στα πόδια) έγκειται στο γεγονός ότι οι μύκητες ζουν και αναπτύσσονται σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να στεγνώνουμε πολύ καλά τις μεσοδακτύλιες περιοχές. Επίσης, αυξημένο κίνδυνο ονυχομυκητίασης μπορεί να επιφέρει ένας σημαντικός αριθμός παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή και η περιφερική αγγειοπάθεια.

Τα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητες παρουσιάζουν χαρακτηριστικές μεταβολές-συμπτώματα κυρίως ως προς την εμφάνισή τους. Πιο συγκεκριμένα, συχνά εμφανίζουν δυσχρωμίες, καθώς παίρνουν ένα κιτρινωπό χρώμα, μεταβάλλεται ο όγκος τους και γίνονται πιο παχιά. Σε άλλες περιπτώσεις σπάζουν ή αποκολλώνται από το δέρμα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλούν αίσθημα πόνου κατά τη βάδιση με παπούτσια.

Εάν τα νύχια σας παρουσιάζουν μία ή και περισσότερες από τις παρακάτω μεταβολές, επικοινωνήστε με τις κλινικές μας και προγραμματίστε άμεσα το ραντεβού σας:

 • Πάχυνση
 • Δυσχρωμία
 • Αποκόλληση από το δέρμα
 • Πόνο
 • Σπάνε με ευκολία

Μέχρι τότε μην εφαρμόσετε καμία τοπική θεραπεία, ώστε να κάνουμε λήψη ρινισμάτων από τα νύχια σας για να προβούμε σε άμεση εξέταση και καλλιέργεια για μύκητες.

iqtriangle

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Η ψωριασική ονυχία εμφανίζεται σε άτομα που έχουν ατομικό ή  οικογενειακό ιστορικό ψωρίασης, αλλά μπορεί να προσβάλλει και ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι αλλοιώσεις στα νύχια λόγω της ψωρίασης δεν συνδυάζονται απαραίτητα με ψωρίαση σε άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν ψωρίαση στα νύχια χωρίς να έχουν συμπτώματα ψωρίασης στο δέρμα τους.

Τα νύχια των χεριών ταλαιπωρούνται περισσότερο από ψωρίαση σε σχέση με εκείνα των ποδιών και λόγω των εμφανών αλλοιώσεων, συχνά επηρεάζουν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών, κυρίως όταν συνοδεύονται από πόνο.

Τα νύχια με ψωρίαση εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ωχρές και καφετιές κηλίδες στο νύχια με ερυθηματώδες περίγραμμα (“σταγόνα ελαίου”)
 • Πάχυνση του δέρματος κάτω από τα νύχια (υπονύχια υπερκεράτωση)
 • Μικρές εμβυθύνσεις επάνω στα νύχια (βοθρία)
 • Νύχια με λευκό χρώμα (λευκονυχία)
 • Μικρές, εγκάρσιες γραμμώσεις επάνω στα νύχια σε μαυροκόκκινο χρώμα (σχισμοειδείς αιμορραγίες)
 • Εύθραυστα νύχια, που μπορεί να αποκολληθούν από το δέρμα και να πέσουν (ονυχόλυση)
iqtriangle

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Συνήθως, οι φλεγμονές και οι μολύνσεις στα νύχια εμφανίζονται στις εγγύς ή/και στις πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών, αλλά και σε όλη την επιφάνεια. Τα αίτια είναι διαφορετικής προέλευσης και εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, παρατηρείται επιδείνωση της κατάστασης λόγω μικροοργανισμών και άλλων βακτηριδίων.

Η παρωνυχία παρατηρείται κυρίως στα νύχια των χεριών και ειδικά ατόμων που η χειρωνακτική εργασία τους απαιτεί συχνή έκθεση των χεριών στο νερό και μπορεί να επιδεινωθεί με την επαφή σε διάφορες ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες. Ο κύριος λόγος που προκαλείται η παρωνυχία είναι ο τραυματισμός σε συνδυασμό με πυογόνο λοίμωξη. Όμως, δεν είναι λίγα τα περιστατικά παρωνυχίας λόγω αναερόβιων οργανισμών και Staphylococcus aureus (χρυσίζων Σταφυλόκοκκος). Επίσης, η παρωνυχία μπορεί να εμφανιστεί λόγω κακής περιφερικής κυκλοφορίας ή όταν κάποιος κάνει πολύ συχνά μανικιούρ ή πεντικιούρ. Κάποιες φορές εμφανίζεται σε συνδυασμό με ψευδοπυογόνο κοκκίωμα ως αποτέλεσμα λήψης ορισμένων φαρμάκων. Κύρια συμπτώματα της παρωνυχίας είναι το ερύθημα που εμφανίζεται στις εσοχές των νυχιών μαζί με πάχυνση ιστών, απώλεια της επιδερμίδας και δυστροφία της επιφάνειας των νυχιών.

Γενικά, όταν παρατηρήσετε μη φυσιολογικές αλλαγές στα νύχια σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό δερματολόγο για διάγνωση και θεραπεία, αλλά και για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την σωστή φροντίδα των νυχιών.

iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Ο πατέρας μου αντιμετώπιζε χρόνια πρόβλημα με τα νύχια των ποδιών. Οι θεραπείες που μας είχαν συστήσει δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς λίγο καιρό μετά η μόλυνση ξαναεμφανιζόταν. Ερχόμενοι εδώ, γνωρίζαμε εξ αρχής ότι θα έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ο Dr. Τzερμιάς και η έμπειρη ομάδα του μας εξήγησαν αναλυτικά τη θεραπεία και ότι θα απαιτούσε δέσμευση χρόνου από εμάς, προκειμένου να επαναφέρουμε τα νύχια σε μια υγιή κατάσταση. Πράγματι, χρειάστηκε λίγο χρόνο, αλλά η θεραπεία με LASER που ακολουθήσαμε είχε θεαματικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ πολύ την ιατρική και νοσηλευτική ομάδα του Dr. Tζερμιά, ήταν σε όλα άψογοι.”

Γ. Κ.

“Ταλαιπωρούμαι περίπου 6 μήνες από μύκητες στα νύχια. Ερχόμενος εδώ, και ύστερα από το ραντεβού με το Dr. Tζερμιά μου έγινε σαφές ότι η θεραπεία είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε μια χρόνια κατάσταση. Βρίσκομαι ήδη σε θεραπεία με LASER και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.”

Μ. Γ.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την ονυχομυκητίαση, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΟΛΟΣΩΜΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
  LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ