iqtriangle

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΛΕΥΚΗΣ

Η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης,
στο ιατρείο ή στο σπίτι

Οι Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Dr. Τζερμιά, είναι τα πλέον εξειδικευμένα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση ασθενών με λεύκη. Ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς και τον βαθμό σοβαρότητας της λεύκης, εφαρμόζουμε τις πλέον ασφαλείς, αποτελεσματικές και τεχνολογικά προηγμένες θεραπείες με εγγυημένο τον επαναχρωματισμό του δέρματος. 

Όσο πιο έγκαιρα αντιμετωπίζεται η ασθένεια της λεύκης, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία της.

Εμπειρια

και πολύχρονη επιστημονική κατάρτιση από την ομάδα δερματολόγων του Dr. Τzερμιά

Εξειδικευση

στη διάγνωση, θεραπεία και διαχείριση ασθενών με λεύκη οποιασδήποτε ηλικίας

Τεχνογνωσια

και καινοτόμος τεχνολογικός εξοπλισμός για ολόσωμη θεραπεία λεύκης εντός καμπίνας, μοναδική στην Ελλάδα

iqtriangle

Ο Dr. Τζερμιας για την φωτοθεραπεια στη λευκη

“Η φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος είναι η τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για την αποτελεσματική θεραπεία της λεύκης. Η φωτοθεραπεία καταστέλλει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τη σύνθεση μελανίνης στις περιοχές του δέρματος με λεύκη, επιτυγχάνοντας έτσι τον σταδιακό επαναχρωματισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό στις περισσότερες των περιπτώσεων, συνήθως 3-4 μήνες μετά την έναρξη της φωτοθεραπείας.”

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

iqtriangle

Αντιμετωπιση της λευκης

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη λεύκη στο δέρμα σας, αρχικά θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού εκτίμησης  με την έμπειρη ομάδα μας σε μία από τις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics. Αφού αξιολογήσει κλινικά το βαθμό σοβαρότητας της λεύκης σας, θα σας προτείνει την πλέον αποτελεσματική θεραπεία, αυτή που ταιριάζει στη δική σας περίπτωση. Όλες οι θεραπείες της λεύκης δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Κάποιες θεραπείες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές, κάποιες άλλες να χρειάζονται πολύ χρόνο για να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα, ενώ μερικές μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics εφαρμόζουμε θεραπείες είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, ανάλογα με: 

 • Τον αριθμό των λευκών κηλίδων που υπάρχουν στο δέρμα.
 • Την έκταση που καλύπτει η λεύκη στο δέρμα.
 • Το είδος της θεραπείας που μπορεί να δεχτεί ένας ασθενής χωρίς παρενέργειες.

Οι θεραπείες της λεύκης στην IQ Skin Clinics περιλαμβάνουν:

Φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος. Μπορεί να είναι εστιασμένη σε συγκεκριμένη περιοχή του σώματος ή γενικευμένη σε όλο το σώμα.

Φαρμακευτική αγωγή με τοπική εφαρμογή σκευασμάτων.

Αποχρωματισμό του υγιούς δέρματος για ενιαία λεύκανση. Προτείνεται μόνο όταν η λεύκη καλύπτει πολύ μεγάλη επιφάνεια του σώματος.

Επειδή τα αποτελέσματα από τη θεραπεία της λεύκης απαιτούν χρόνο μέχρι να γίνουν ορατά, πρέπει να ακολουθείτε με συνέπεια τις οδηγίες του δερματολόγου μας και θα διαπιστώσετε πως η αποκατάσταση του χρώματος στο δέρμα σας είναι θεαματική.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Φωτοθεραπείας λεύκης με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος

Μέγιστη αποτελεσματικότητα

επαναχρωματισμού δέρματος
A

Άνετη & εύκολη εφαρμογή

με συνεδρίες μικρής διάρκειας
A

Ανώδυνη & ασφαλής διαδικασία

πλήρως ελεγχόμενη για αποφυγή ερεθισμών και ερυθήματος στο δέρμα
A

Κατάλληλη

ακόμη και για παιδιά
A

Στοχευμένη δράση σε τμηματική λεύκη

Εφαρμογή φωτοθεραπείας με Excimer Light σε μικρές περιοχές με λεύκη
A

Εκτεταμένη δράση σε γενικευμένη λεύκη

Εφαρμογή φωτοθεραπείας σε καμπίνα για όλο το σώμα
A

Δυνατότητα συνδυασμού φωτοθεραπείας

με τοπικά κορτικοστεροειδή, σκευάσματα βιταμίνης D και αντιφλεγμονώδη για βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα
A

Εφαρμογή φωτοθεραπείας στο ιατρείο ή/και στο σπίτι

με ειδική συσκευή, που διατίθεται από τις κλινικές μας
A

Ανεκτή από όλους τους τύπους δέρματος

χωρίς παρενέργειες, άμεση αποθεραπεία
A
iqtriangle

ΠΩΣ ΔΡΑ Η ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΥΚΗΣ
με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος

Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος είναι βασισμένη σε εκπομπή φωτός ιατρικής τεχνολογίας σε συγκεκριμένο μήκος κύματος (308-311 nm).  Ο τύπος αυτός της φωτοθεραπείας δρα στη λεύκη με δύο μηχανισμούς:

Με ανοσοκαταστολή σύμφωνα με την οποία αναστέλλει την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των μελανοκυττάρων και αποτρέπει την καταστροφή τους.

Με διέγερση των κυτοκινών (αυξητικοί παράγοντες) που εκκρίνονται από τα κερατινοκύτταρα.

Η εκπομπή του φωτός γίνεται πλήρως αυτοματοποιημένα από ειδική συσκευή χειρός ή εντός καμπίνας για μικρή χρονική διάρκεια ανά συνεδρία. Επαναλαμβάνεται, συνήθως, 2-3 φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 3-4 μηνών ή συνεχίζεται μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως το χρώμα του δέρματος. Σκοπός της φωτοθεραπείας είναι να αποκτήσει το δέρμα ελαφριά ροζ απόχρωση την επόμενη κιόλας ημέρα της εφαρμογής της.

Η φωτοθεραπεία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε περιπτώσεις λεύκης, όπως:

 • Λεύκη σε αρχικό στάδιο με εμφανή τα πρώτα συμπτώματα
 • Λεύκη στο πρόσωπο και ειδικά γύρω από τα μάτια
 • Ύπαρξη χρωστικής ουσίας σε θύλακες τριχών στις περιοχές που υπάρχουν λευκά σημάδια στο δέρμα

Απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες με φωτοθεραπεία και συνδυαστική αγωγή σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως:

 • Μακροχρόνια λεύκη στο δέρμα
 • Λεύκη στα χέρια και τα πόδια
 • Μεγάλες περιοχές του δέρματος με λεύκη (καλύπτουν στο σώμα πάνω από το 25% της συνολικής επιφάνειας του δέρματος)

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΛΕΥΚΗΣ | VIDEO PLAYLIST

Παρουσίαση Φωτοθεραπείας Λεύκης

Λεύκη & Θεραπεία

Φωτοθεραπεία Λεύκης

iqtriangle

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος

1. Φωτοθεραπεία για τμηματική λεύκη

Εστιασμένη φωτοθεραπεία με Excimer Light

Η φωτοθεραπεία με Excimer Light αποτελεί την πλέον επαναστατική μέθοδο θεραπείας στο ιατρείο για περιπτώσεις τμηματικής και εντοπισμένης λεύκης. Η συσκευή Excimer Light χρησιμοποιεί ελεγχόμενη δέσμη φωτός που μεταδίδεται μέσω προηγμένης τεχνολογίας οπτικών ινών σε συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος χωρίς να επηρεάζει τον υγιή περιβάλλοντα ιστό.

Ο μηχανισμός δράσης της εστιασμένης φωτοθεραπείας σκοπό έχει να διεγείρει τη μελανογένεση και να σταθεροποιήσει τη λεύκη μέσω ανοσοκαταστολής και ανοσορύθμισης, ώστε να ενεργοποιηθεί ο επαναχρωματισμός του δέρματος.

Συνεδρίες φωτοθεραπείας με Excimer Light

Κατά την συνεδρία έναρξης της θεραπείας, η έμπειρη ομάδα του Dr. Τζερμιά καθορίζει τη βέλτιστη δοσολογία φωτός για την υπό θεραπεία περιοχή. Ανάλογα με την έκταση της λεύκης, η συνεδρία διαρκεί μέχρι μερικά λεπτά.
Συνήθως, πραγματοποιούνται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα, κατά προτίμηση όχι σε συνεχόμενες ημέρες, με αρχικές δόσεις φωτός μεταξύ 100 και 200 ml/cm² οι οποίες στη συνέχεια, όταν δεν εμφανίζεται ερύθημα, αυξάνονται κατά 50 ml/cm². Ο ρυθμός επαναχρωματισμού του δέρματος εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των συνεδριών και όχι τόσο από την συχνότητά τους.

Αποτελεσματικότητα φωτοθεραπείας με Excimer Light

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως η φωτοθεραπεία με Excimer Light επιταχύνει τον επαναχρωματισμό του δέρματος από οποιαδήποτε άλλη ιατρική μέθοδο για τη θεραπεία της τμηματικής λεύκης.
Περιοχές με λεύκη σε πρόσωπο και λαιμό, σκουρόχρωμο δέρμα, μικρές σε έκταση κηλίδες λεύκης, όπως και νεοεμφανιζόμενες, άτομα νεαρής ηλικίας και κυρίως παιδιά με λεύκη, ανταποκρίνονται με μεγάλη επιτυχία στη φωτοθεραπεία με Excimer Light.
Σε κάποιες περιπτώσεις, έχει αποδειχθεί πως ο επαναχρωματισμός του δέρματος ενισχύεται όταν η φωτοθεραπεία με Excimer Light εφαρμόζεται συνδυαστικά με κάποια τοπικά σκευάσματα.
Με την φωτοθεραπεία Excimer Light, η λεύκη μπορεί να παραμείνει σε ύφεση για μήνες αλλά και για χρόνια.

2. Φωτοθεραπεία για γενικευμένη λεύκη

Ολόσωμη φωτοθεραπεία σε καμπίνα Waldmann

Στην δερματολογία, ο στόχος της φωτοθεραπείας είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους του ασθενούς σε σχέση με την ελαχιστοποίηση πιθανών παρενεργειών από την εφαρμογή της φωτοθεραπείας. Η σωστή δοσολογία φωτός ιατρικής τεχνολογίας είναι για την ιατρική ομάδα μας ο πιο σημαντικός παράγοντας της θεραπείας. Για τον λόγο αυτό, η συνεδρία της φωτοθεραπείας για τη λεύκη πρέπει πάντα να πραγματοποιείται στο ιατρείο υπό την επίβλεψη ή/και την καθοδήγηση του εξειδικευμένου δερματολόγου.

Δοκιμασμένη και αξιόπιστη φωτοθεραπεία για τη γενικευμένη λεύκη

Η φωτοθεραπεία λεύκης μέσα σε καμπίνα στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics είναι μία τεχνολογικά προηγμένη μέθοδος για τη θεραπεία της λεύκης όταν αυτή έχει επεκταθεί σε μεγάλη περιοχή του σώματος. Το μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, που εκπέμπεται από την καμπίνα, δημιουργεί φαινόμενο φωτοαντίδρασης στο δέρμα για να ενεργοποιηθεί η παραγωγή μελανίνης και να αρχίσει η διαδικασία αποκατάστασης του χρώματος της επιδερμίδας στις περιοχές που υπάρχει λεύκη.

Ανάλογα με το θεραπευτικό πλάνο που ορίζει ο εξειδικευμένος δερματολόγος μας, συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα. Ο χρόνος παραμονής εντός της καμπίνας εξαρτάται από την σοβαρότητα της λεύκης ανά περίπτωση, ο οποίος κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά και προκαθορίζεται από τον δερματολόγο πριν από την είσοδο του ασθενούς στην καμπίνα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης στην φωτεινή ενέργεια, ο ασθενής φοράει μόνο τα εσώρουχα του και καλύπτει τα μάτια του με ειδικά προστατευτικά γυαλιά. 

Η φωτοθεραπεία λεύκης με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος μέσα σε καμπίνα αποτελεί το πλέον ασφαλές μέσο για αποτελεσματική και ομοιόμορφη εφαρμογή της θεραπείας σε ολόκληρο το σώμα. Καμπίνα φωτοθεραπείας για λεύκη υπάρχει μόνο στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

iqtriangle

Φωτοθεραπεiα στο Σπiτι

Η φωτοθεραπεία της λεύκης μπορεί να γίνει στο σπίτι συνδυαστικά με τη θεραπεία στις κλινικές μας ή μεμονωμένα. Πρόκειται για απόφαση μεταξύ του δερματολόγου και του ασθενούς, ανάλογα με την επιθυμία και τις ανάγκες του δεύτερου.

Ωστόσο, πριν από την έναρξη της φωτοθεραπείας στο σπίτι, ο ασθενής θα πρέπει να ενημερώνει τον δερματολόγο για τυχόν φάρμακα που λαμβάνει, ώστε να προβλεφθεί και να αποτραπεί πιθανή φωτοευαισθητοποίηση του δέρματος από την συνεργική δράση τους με την φωτοθεραπεία.

Η φωτοθεραπεία στο σπίτι γίνεται με συσκευή χειρός, ειδικά σχεδιασμένη για ασφαλή χρήση. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στο σπίτι μπορεί να είναι μέγιστη με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του δερματολόγου. Η φωτοθεραπεία της λεύκης στο σπίτι θεωρείται ιδανική για όσους:

 • δεν μπορούν να κάνουν τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο, 
 • ζουν σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης ή χρονοβόρας διαδικασίας, 
 • ασκούν επάγγελμα που δεν τους επιτρέπει να είναι ευέλικτοι στα ραντεβού τους με τον δερματολόγο μας.

Η φωτοθεραπεία στο σπίτι θα πρέπει να παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας ως προς την εξέλιξη της θεραπείας και πιθανή αλλαγή της δοσολογίας εκπομπής φωτός στις περιοχές του σώματος με λεύκη. Σε περιπτώσεις συμπληρωματικής εφαρμογής με φωτοθεραπεία σε μία από τις κλινικές μας, η φωτοθεραπεία στο σπίτι αναπληρώνει πιθανές ασυνέπειες του ασθενή σε επισκέψεις για να μην επηρεάζεται το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Πλεονεκτήματα φωτοθεραπείας Λεύκης στο σπίτι

 • Ασφαλής, χωρίς παρενέργειες 
 • Απόλυτα ελεγχόμενη από τον ασθενή 
 • Αποτελεσματική 
 • Τεχνολογικά προηγμένη
 • Οικονομικά αποδοτική 
 • Εύκολη στη χρήση
 • Ιδανική για κάθε τύπο δέρματος
 • Κατάλληλη και για παιδιά
iqtriangle

Τι ειναι η λευκη και ποια αιτια την προκαλουν

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση δυσλειτουργία του δέρματος, κατά την οποία καταστρέφονται τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη) και αποχρωματίζεται το δέρμα σε διάφορες περιοχές του σώματος.  

Τα αίτια για την καταστροφή των μελανοκυττάρων δεν είναι ακόμη απολύτως σαφή. Υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες για την αιτιολογία εμφάνισης της λεύκης. Μεταξύ αυτών, οι επικρατέστερες είναι:

 • Η κληρονομικότητα: πιθανή αιτία εμφάνισης της λεύκης είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφόρων γονιδίων και περιβαλλοντικών παραγόντων, με αποτέλεσμα την καταστροφή των μελανοκυττάρων. Το γεγονός πως η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα της ίδιας οικογένειας, δεν σημαίνει ότι μπορεί να προβλεφθεί, ακόμη κι όταν υπάρχει ιστορικό λεύκης σε κάποια μέλη της. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μεταξύ των ατόμων με λεύκη, ένα ποσοστό 25% – 50% έχουν κάποιο μέλος στην οικογένειά τους με λεύκη, ενώ ένα 6% έχουν αδέλφια με λεύκη.
 • Η αυτοτοξικότητα των μελανοκυττάρων: τα μελανοκύτταρα οδηγούνται από μόνα τους στην καταστροφή. 
 • Ο τραυματισμός των μελανοκυττάρων: τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται από νευρικά κύτταρα που δεν λειτουργούν φυσιολογικά.
 • Η καταστροφή των μελανοκυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα: πρόκειται για μια λανθασμένη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα μελανοκύτταρα μέσω κάποιων πρωτεϊνών του οργανισμού, που ονομάζονται κυτοκίνες. Η αιτία αυτή εμφάνισης της λεύκης θεωρείται επιστημονικά η επικρατέστερη, καθώς η λεύκη αποτελεί αυτοάνοση διαταραχή.
 • Άλλα αίτια: ηλιακά εγκαύματα, κάποιος τραυματισμός, ασθένεια, συναισθηματικό στρες.
iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

iqtriangle

Τα συμπτωματα της λευκης

Η κύρια ένδειξη, ότι κάποιος πάσχει από λεύκη, είναι η εμφάνιση λευκών κηλίδων στο δέρμα, κυρίως σε περιοχές του σώματος όπου είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ήλιο. Ανάλογες περιοχές είναι το πρόσωπο (γύρω από το στόμα, τη μύτη και τα μάτια), ο λαιμός, τα χέρια, τα πόδια και τα μπράτσα. Ωστόσο, η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στον ομφαλό, κ.ά.

Επίσης, κηλίδες λεύκης αναπτύσσονται και σε περιοχές του δέρματος που έχουν τραυματιστεί ή έχουν πάθει γενικά εγκαύματα και εγκαύματα από τον ήλιο. Στην περίπτωση αυτή, η εμφάνιση της λεύκης ονομάζεται φαινόμενο Koebner.

Ένα επιπλέον σύμπτωμα της λεύκης είναι το λευκό χρώμα στα μαλλιά σε άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, όπως και η απώλεια χρώματος στο εσωτερικό του στόματος ή της μύτης. Η εκδήλωση της λεύκης μπορεί να συνοδεύεται από βλάβη στον αμφιβληστροειδή, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το χρώμα της ίριδας των ματιών.

iqtriangle

Ποτε και σε ποιους εκδηλωνεται η λευκη

Η λεύκη εκδηλώνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και των δύο φύλων. Οι ηλικίες που είναι πιο επιρρεπείς σε εμφάνιση λεύκης είναι μεταξύ 20 και 30 ετών. Έχει παρατηρηθεί ότι οι μισοί ασθενείς με λεύκη εμφανίζουν τη νόσο νωρίτερα από τα 20 χρόνια τους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών προτού συμπληρώσουν τα 30. Σε ποσοστό παγκόσμιου πληθυσμού, το 0,5% έως 1% εμφανίζει λεύκη, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά από όλες τις φυλές, με πιο αισθητή την παρουσία της σε άτομα που έχουν σκουρόχρωμο δέρμα.
Παιδιά με γονείς, έστω και έναν γονέα, με λεύκη μπορεί να εκδηλώσουν τη νόσο, ωστόσο δεν είναι απόλυτα δεδομένο. Στα παιδιά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν λεύκη έχουν αυτά με κληρονομικά αυτοάνοσα, όπως είναι ο διαβήτης, η αλωπεκία και οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς.
Η λεύκη στα παιδιά εμφανίζεται κυρίως μέχρι τα 5 χρόνια τους, κυρίως σε κορίτσια και είναι τμηματικής μορφής, δηλαδή επηρεάζει περιοχές σε συγκεκριμένη μεριά του σώματος.

iqtriangle

Οι μορφες της λευκης

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της, η λεύκη ταξινομείται σε 4 βασικές μορφές με διάφορες υποκατηγορίες η καθεμιά. Η συγκεκριμένη ταξινόμηση έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα για τη Λεύκη (VET):
Τμηματική λεύκη: Διακρίνεται σε εστιασμένη, βλεννογόνου, μονοτμηματική και πολυτμηματική. Χαρακτηριστικά της είναι οι μεμονωμένες λευκές κηλίδες με ακανόνιστο περίγραμμα, η εμφάνισή της σε νεαρή ηλικία και η σύντομη εξέλιξή της.
Γενικευμένη λεύκη: Διακρίνεται σε εστιασμένη, βλεννογόνου, προσώπου, άκρων και καθολική. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη μορφή λεύκης με χαρακτηριστικά την εμφάνισή της και στις δύο πλευρές του σώματος, την έναρξή της με γρήγορη απώλεια του χρώματος του δέρματος γύρω από τα μάτια ή το στόμα και τα άκρα και την επέκτασή της σε ευρύτερη περιοχή του σώματος.
Μικτή λεύκη: Πρόκειται για σπάνια μορφή λεύκης και προκύπτει από τον συνδυασμό τμηματικής με γενικευμένη.
Μη ταξινομημένη λεύκη: Αφορά το πρώιμο στάδιο της νόσου, μπορεί να είναι εστιασμένη, ασυμμετρική, γενικευμένη ή μονοεστιασμένη σε βλεννογόνο.

Η εξέλιξη της λεύκης δεν μπορεί να προβλεφθεί, καθώς μπορεί να επεκταθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό ή να παραμείνει αμετάβλητη για πολλά χρόνια.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η φωτοθεραπεία αποτελεί την πιο φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης, ειδικά όταν αυτή καλύπτει επιφάνεια δέρματος μεγαλύτερη του 20% του σώματος. Για τη θεραπεία χρησιμοποιείται μήκος κύματος μονοχρωματικού φωτός που διεγείρει τα μελανοκύτταρα να παράγουν μελανίνη στις αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος. Η θεραπεία δρα χωρίς παρενέργειες από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό κάθε λευκής κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως. Συνήθως συστήνεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον για 3 μήνες.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου. Ορισμένες φορές, οι κηλίδες σταματάνε να επεκτείνονται χωρίς θεραπεία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, η απώλεια της μελανίνης επεκτείνεται και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Σπάνια το δέρμα επαναχρωματίζεται μόνο του. Στόχος της θεραπείας στα Δερματολογικά Κέντρα μας είναι ο επαναχρωματισμός των περιοχών με λεύκη. Είναι επομένως απαραίτητη η επανεξέταση σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αξιολογείται η κατάσταση του ασθενούς και να αναθεωρείται ή να συνεχίζεται το επιλεγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Θα παρατηρήσετε ότι οι περιοχές με λεύκη επαναχρωματίζονται σταδιακά και καθώς η φωτοθεραπεία έχει κατασταλτική δράση για το ανοσοποιητικό σύστημα, θα δείτε ότι δεν εμφανίζονται νέες αποχρωματισμένες κηλίδες.

Η κατάσταση της λεύκης στο δέρμα σας θα πρέπει να επαναξιολογείται κάθε μήνα, έτσι ώστε να επαναπροσδιορίζεται από τον δερματολόγο το πλάνο για τη συνέχιση της θεραπείας σας. Η θεραπεία μπορεί να χρειάζεται να συνεχιστεί ακόμα και για εννέα μήνες ή περισσότερο από την έναρξή της.

Υπάρχουν κάποια μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια ή κάποιες περιοχές με λευκή τριχοφυΐα, που είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν από κάποιες άλλες. Ωστόσο, η έμπειρη δερματολογική ομάδα μας υποστηρίζει ότι τα σημάδια της λεύκης μπορούν να αποκτήσουν και πάλι το χρώμα τους με κατάλληλη θεραπεία και σωστή εφαρμογή.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Είμαι πολύ ευχαριστημένος για την επιλογή μου να ξεκινήσω φωτοθεραπεία στα ιατρεία της IQ για τη λεύκη στο πρόσωπό μου. Στο παρελθόν είχα δοκιμάσει διάφορες κρέμες, αλλά καμιά δεν λειτούργησε. Αυτό που συμβαίνει τώρα στο δέρμα μου είναι καταπληκτικό και τα αποτελέσματα εξαιρετικά! Μετά από μερικές συνεδρίες, τα λευκά σημάδια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί!”

M. B.

“Βλέπω το δέρμα μου και δεν το πιστεύω! Η λεύκη έχει σχεδόν φύγει από τα περισσότερα σημεία. Χωρίς κρέμες και χωρίς φάρμακα! Μόνο με φωτοθεραπεία στην ειδική καμπίνα που υπάρχει στα ιατρεία του Dr. Τζερμιά. Μου το έλεγαν και δεν το πίστευα!”

X. Π.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση της Λεύκης, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
  LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
  ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ