iqtriangle

ΙΟΣ HPV

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
για τον HPV

Περισσότερα από 600 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο υποφέρουν από HPV μόλυνση. Ο HPV, γνωστός και ως ιός των ανθρωπινών θηλωμάτων, προκαλεί το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που είναι τα κονδυλώματα. Διαβάστε τι ακριβώς είναι ο HPV, πώς μπορεί να οδηγήσει σε κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμφάνιση και την θεραπεία κονδυλωμάτων στο πέος, τον πρωκτό, τον κόλπο, το στόμα και τη γλώσσα, ακόμα και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε την περίοδο της εγκυμοσύνης.

iqtriangle

Τι ειναι ο HPV

O ιός HPV έχει πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη. Από τα στελέχη αυτά, κάποια χαρακτηρίζονται «χαμηλού κινδύνου» και προκαλούν κονδυλώματα, τα οποία είναι καλοήθεις δερματικές βλάβες και αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ κάποια άλλα είναι «υψηλού κινδύνου» και σχετίζονται με την ανάπτυξη δυσπλασιών και κακοήθειας. Όμως, συχνά στα κονδυλώματα τα στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου συνυπάρχουν, επομένως η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι απαραίτητη.

iqtriangle

Μεταδοση του HPV

Ο ιός HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροτραυματισμούς, όπως συμβαίνει κατά τη σεξουαλική επαφή (κολπική, πρωκτική, στοματογεννητική). Η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σταθεί εμπόδιο στη μετάδοση, αφού αυτό δεν καλύπτει περιοχές όπως η βάση του πέους.

Μετά τη μετάδοσή του, είναι εύκολο να εξαπλωθεί στις γειτονικές περιοχές του δέρματος με το ξύρισμα της περιγεννητικής περιοχής, καθώς και με την τριβή με σφουγγάρια και πετσέτες.

Στις κλινικες IQ SKIN CLINICS προσφερουμε

ΕΠΙΜΕΛΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

με ειδικά δερματολογικά & δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

ακόμα και των πιο μικροσκοπικών βλαβών που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι (υποκλινικές)

Ελαχιστοποιηση υποτροπων

με συστηματική παρακολούθηση για τουλάχιστον 8 μήνες

iqtriangle

HPV Λοιμωξη

Η πορεία της λοίμωξης δεν είναι πάντα η ίδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να εξουδετερώσει τον ιό. Εάν όμως δεν γίνει έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία της HPV λοίμωξης, τότε o ιός μπορεί να παραμένει και αν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά δυνατό, τότε μπορεί να εκδηλωθούν κονδυλώματα ή και δυσπλασία.

iqtriangle

HPV Test

Ο καλύτερος τρόπος ανίχνευσης μιας HPV λοίμωξης είναι το HPV Test με την τεχνική PCR. Είναι η εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει όχι μόνο την παρουσία στελεχών του ιού, αλλά και ποιο ακριβώς στέλεχος ευθύνεται για τη μόλυνση.

Το HPV Test συστήνεται όταν υπάρχει υποψία HPV μόλυνσης ή συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν αρκεί το καθιερωμένο Τεστ ΠΑΠ, το οποίο εντοπίζει την HPV μόλυνση, όταν όμως αυτή έχει ήδη φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές δυσπλασίες.

Η ανίχνευση του HPV είναι ζωτικής σημασίας στην έγκαιρη πρόληψη σχετιζόμενων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του πέους και του στοματοφάρυγγα.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ

iqtriangle

Πως οδηγει ο ιος HPV σε κονδυλωματα

Περίπου 40 στελέχη του ιού HPV προσβάλλουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και του στόματος. Ο ιός εισχωρεί στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσω μικροσκοπικών αμυχών της γεννητικής περιοχής και της στοματικής κοιλότητας, οι οποίες προξενούνται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τα στελέχη του HPV διακρίνονται περαιτέρω σε ιούς υψηλού και χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την πιθανότητα που έχουν να προκαλέσουν καρκίνο. Οι πρώτοι είναι ογκογόνοι και σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του αιδοίου, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Οι δεύτεροι αντιθέτως είναι απίθανο να προκαλέσουν καρκίνο, είναι όμως υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα, δηλαδή καλοήθη εξογκώματα στη γεννητική, πρωκτική και στοματική περιοχή. Για το 95% των περιστατικών κονδυλωμάτων, ενοχοποιούνται συγκεκριμένα τα στελέχη 6 και 11. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες κονδυλωμάτων & το αρχικό τους στάδιο.

iqtriangle

Κονδυλωματα σε ανδρες

Τα κονδυλώματα στους άνδρες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Προσβάλλουν την ουρήθρα, το όσχεο, το πέος , την περιοχή του πρωκτού, αλλά και τη στοματική κοιλότητα. Αν τα κονδυλώματα πολλαπλασιαστούν σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να προξενήσουν εκτεταμένες πλάκες με μαλακή (στο στέλεχος του πέους) ή τραχιά υφή (στην περιπρωκτική περιοχή). Μπορεί να έχουν ακόμα την εικόνα ενός μικρού κουνουπιδιού ή να είναι επίπεδα και σκουρόχρωμα. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος που καλύπτει την βάλανο, σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί περιτομή.

Σε κάθε περίπτωση, τα κονδυλώματα στους άνδρες είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Μπορεί να μολύνουν την ερωτική σύντροφο από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή ή το άγγιγμα υγρών επιφανειών. Σε γενικές γραμμές, τα ίδια τα κονδυλώματα είναι ανώδυνα, όμως αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας των ασθενών λόγω του μεγέθους τους και του σημείου στο οποίο εκδηλώνονται. Δεν αποκλείεται να προκληθεί εξαιτίας τους κνησμός και εκκρίσεις δυσάρεστης μυρωδιάς ή και αιμορραγία, ιδίως σε περίπτωση που ερεθιστούν. Εάν φραγεί η έξοδος της ουρήθρας, προκαλείται πόνος και ενόχληση κατά την ούρηση.

Τα κονδυλώματα στους άνδρες διαγνώσκονται αρχικά με την κλινική εξέταση και τη χρήση ειδικών δερματολογικών οργάνων. Πραγματοποιείται εξέταση της περιγεννητικής και περιπρωκτικής περιοχής και γίνεται  πρωκτοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση. Επίσης, εξετάζεται και η στοματική κοιλότητα, αφού κατά την ερωτική πράξη, υπάρχει πάντα περίπτωση να μεταφερθεί ο ιός HPV στον βλεννογόνο του στόματος.

Εάν εντοπιστούν κονδυλώματα, γίνεται συλλογή βιολογικού δείγματος ώστε να πραγματοποιηθεί HPV Τest, με στόχο την ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος και την τυποποίηση των στελεχών του HPV. Η ακριβής τυποποίηση του ιού HPV είναι πολύ σημαντική, καθώς ορισμένοι από τους «υψηλού κινδύνου» τύπους ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του πέους ή του πρωκτού στους άνδρες. Έχει υπολογιστεί συγκεκριμένα ότι ο ιός HPV ευθύνεται για το 95% των περιστατικών καρκίνου του πρωκτού και το 35% των καρκίνων του πέους.

iqtriangle

Κονδυλωματα σε γυναικες

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εντοπίζονται κυρίως στα χείλη του αιδοίου, τα τοιχώματα του κόλπου, την περινεϊκή περιοχή, αλλά και στη μήτρα. Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και ενόχληση στην περιοχή, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, αλλά και αιμορραγία κατά τη σεξουαλική διείσδυση. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί ειδική αγωγή, τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν, να δημιουργήσουν μεγάλες πλάκες και να φράξουν τον κόλπο ή το ουροποιητικό σύστημα.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ορισμένα από τα στελέχη αυτά (όπως τα 16, 18, 31, 33 και 45) θεωρούνται υπεύθυνα για πρόκληση δυσπλασιών και μετέπειτα κακοηθειών στα έσω και έξω γεννητικά όργανα (κυρίως στον τράχηλο της μήτρας).

Έχει υπολογιστεί ότι ο HPV είναι υπεύθυνος σχεδόν για το 100% των περιπτώσεων καρκίνου στον  τράχηλο της μήτρας, το 95% του καρκίνου στον πρωκτό, το 65% του καρκίνου στον κόλπο και το 50% των καρκίνων στο αιδοίο.

«Φως» στη διάγνωση ρίχνει ένα ήπιο διάλυμα ακετικού οξέως, το οποίο χρησιμοποιείται πάνω στα γεννητικά όργανα για να κάνει πιο ευδιάκριτα τα κονδυλώματα μέσω ειδικού μικροσκοπίου και δερματολογικών οργάνων. Καθοριστική είναι επίσης η κολποσκόπηση και το Τεστ ΠΑΠ (εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος), η επανάληψη του οποίου συστήνεται κάθε έξι μήνες για τη διάγνωση πιθανών τραχηλικών αλλοιώσεων. Η μέθοδος του Τεστ ΠΑΠ χρησιμοποιείται και για την εξέταση πρωκτικού επιχρίσματος στην περίπτωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων. Το Τεστ ΠΑΠ ωστόσο δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνοδεύεται από HPV Τest, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του ιικού γονιδιώματος και την τυποποίηση των στελεχών του HPV.

Σε επίπεδο εξέτασης, πραγματοποιείται και επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας, καθότι κατά τη διάρκεια των ερωτικών επαφών ο ιός HPV μπορεί να μεταφερθεί και να απειλήσει την υγεία του στοματοφάρυγγα.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ​

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ | VIDEO PLAYLIST

IQ Video Playlist
1/3 videos
Κονδυλώματα: Απαλλαγή & Θεραπεία | Ο Dr. Τzερμιάς στην εκπομπή &#039Ώρα Ελλάδος 7:00&#039
Κονδυλώματα: Απαλλαγή & Θεραπεία | Ο Dr. Τzερμιάς στην εκπομπή 'Ώρα Ελλάδος 7:00'
Θεραπεία Κονδυλωμάτων με LASER
Θεραπεία Κονδυλωμάτων με LASER
Κονδυλώματα | Τι είναι & πως αντιμετωπίζονται
Κονδυλώματα | Τι είναι & πως αντιμετωπίζονται

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ LASER

Δείτε εδώ αναλυτικά για την ανίχνευση & θεραπεία κονδυλωμάτων.

iqtriangle

Κονδυλωματα στην εγκυμοσυνη

Αν τα κονδυλώματα εμφανιστούν την περίοδο της εγκυμοσύνης, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εξαπλωθούν γρήγορα ή ακόμα και να αιμορραγήσουν. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές διακυμάνσεις και την αποδυνάμωση του αμυντικού συστήματος την περίοδο των εννέα μηνών. Μην πανικοβληθείτε όμως, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ιός HPV δεν έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ούτε έχει συνδεθεί με αποβολή, πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η μετάδοση του ιού HPV από τη μητέρα στο μωρό δεν είναι συνήθης.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθούν τα κονδυλώματα από τη μητέρα στο βρέφος την ώρα του τοκετού και το βρέφος να αναπτύξει λαρυγγική θηλωμάτωση. Πρόκειται για μία σοβαρή κατάσταση, καθώς δυσχεραίνει την αναπνοή του. Επομένως, είναι απαραίτητη η θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων στις εγκυμονούσες. Με τη θεραπεία των εξωτερικών κονδυλωμάτων εκμηδενίζεται ο κίνδυνος για την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν δεν είναι αναγκαία η καισαρική τομή, στην οποία υποβάλλονται λανθασμένα πολλές γυναίκες σε τέτοιες περιπτώσεις.

iqtriangle

Κονδυλωματα πεους

Τα κονδυλώματα πέους μπορεί να εμφανιστούν είτε στη βάση του πέους, είτε στο σώμα του πέους, είτε στη βάλανο. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το προφυλακτικό δεν σας προφυλάσσει από τα κονδυλώματα πέους, καθώς δεν καλύπτει όλη την περιοχή, ούτε φυσικά όλα τα είδη ερωτικής συνεύρεσης. Στην αρχή, οι βλάβες είναι τόσο μικρές που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι ή είναι κρυμμένες ανάμεσα στην τριχοφυΐα της περιοχής, όμως στην πορεία αναπτύσσονται και μοιάζουν με μικρά εξογκώματα, που συχνά έχουν τη μορφή μικροσκοπικού κουνουπιδιού. Συνήθως τα κονδυλώματα πέους είναι ασυμπτωματικά. Σπανίως, προκαλούν φαγούρα ή τσούξιμο. Εντοπίζονται μέσω λεπτομερειακής δερματολογικής εξέτασης και αφαιρούνται ανώδυνα και αποτελεσματικά με LASER CO2, χωρίς να μένουν σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες.

iqtriangle

Κονδυλωματα πρωκτου

Τα κονδυλώματα πρωκτού εντοπίζονται στην περιπρωκτική περιοχή, γύρω από τον αυλό του πρωκτού, αλλά και εσωτερικά σε βάθος 2-3 εκατοστών. Δεν είναι αναγκαίο να έχει προηγηθεί πρωκτική διείσδυση. Μπορεί τα κονδυλώματα να έχουν εμφανιστεί αρχικά στη γεννητική περιοχή και από εκεί, μέσω της τριβής και των επανειλημμένων σεξουαλικών επαφών, να μεταδοθούν και στην περιοχή του πρωκτού. Επίσης, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων (όπως σεξουαλικών βοηθημάτων). Συνήθως, τα κονδυλώματα πρωκτού δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Σε λίγες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα κνησμού, να αιμορραγήσουν ή να προξενήσουν βλεννώδεις εκκρίσεις.

Η ανίχνευση των κονδυλωμάτων πρωκτού γίνεται με αναλυτική δερματολογική εξέταση και πρωκτοσκόπηση. Σε περίπτωση ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων, συστήνεται επίσης Τεστ ΠΑΠ. Το Τεστ ΠΑΠ μπορούν να το πραγματοποιήσουν και γυναίκες και άνδρες, αφού στην ουσία πρόκειται για εξέταση κυτταρολογική. Σε αυτήν την  περίπτωση, μέσω του Τεστ ΠΑΠ γίνεται ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών και προκαρκινικών βλαβών στα κύτταρα του πρωκτού.  Συχνά, συστήνονται και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο ύπαρξης άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα εξωτερικά κονδυλώματα πρωκτού αντιμετωπίζονται με LASER. Μόνο αν έχουν επεκταθεί πολύ, απαιτείται χειρουργική αφαίρεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με Γαστρεντερολόγο και Χειρουργό.

Για να προγραμματίσετε δερματολογική εξέταση πατήστε εδώ​

iqtriangle

Κονδυλωματα κολπου

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες εμφανίζονται αρχικά στην περιοχή του εφηβαίου, του περινέου και την είσοδο και τα χείλη του αιδοίου. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων σε αυτό το στάδιο, τότε μετά από ένα διάστημα ερωτικών επαφών, ο ιός HPV είναι πολύ πιθανό να εισέλθει στα εσωτερικά γεννητικά όργανα και να μολύνει τον κόλπο. Τα κονδυλώματα στον κόλπο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς στις ίδιες βλάβες μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του ιού HPV που ευθύνονται για το 65% των περιστατικών καρκίνου του κόλπου. Τα κονδυλώματα κόλπου ανιχνεύονται με λεπτομερή δερματολογικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να συνοδεύεται από Τεστ ΠΑΠ και κολποσκόπηση, ώστε να διαπιστώνεται αν ο ιός HPV έχει προξενήσει κάποια δυσπλασία στα κύτταρα της περιοχής. Η θεραπεία γίνεται με εξελιγμένα LASER CO2 σε συνεργασία με Γυναικολόγο.

iqtriangle

Κονδυλωματα στο στομα και τη γλωσσα

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν τα περιστατικά κονδυλωμάτων στο στόμα και τη γλώσσα. Μεταδίδονται μέσω του στοματικού έρωτα και εντοπίζονται συχνότερα στην εσωτερική πλευρά των χειλιών, τη γλώσσα και τη μαλακή υπερώα. Έχουν το ίδιο χρώμα με αυτό του στοματικού βλεννογόνου και δεν προκαλούν κάποιο σύμπτωμα. Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στο στόμα και τη γλώσσα είναι επιτακτική, καθώς στην περιοχή μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του ιού HPV που σχετίζονται με καρκίνο του στοματοφάρυγγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στη στοματική κοιλότητα πραγματοποιείται και σε αυτήν την περίπτωση ανώδυνα και αναίμακτα με τη χρήση LASER CO2.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Οι υποκλινικές βλάβες είναι αυτές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, ισχυρό φως και δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα. Δεν προεξέχουν.

Οι λανθάνουσες βλάβες είναι εκείνες που δεν δίνουν κανένα ορατό σημείο και ανιχνεύονται είτε με τη μοριακή μέθοδο DNA, είτε με την εξελιγμένη μέθοδο HPV-Test που επιτρέπει την ταυτοποίηση του στελέχους του ιού με PCR (Polymerase Chain Reaction ή αλλιώς Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης).

Όχι. Η εμφάνιση κονδυλωμάτων έχει να κάνει με το μέγεθος του ιικού φορτίου. Αν είναι αμελητέο, τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να το νικήσει και να μην εμφανιστούν ποτέ κονδυλώματα.

Υπάρχει όμως η περίπτωση να εμφανιστούν υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά μόνο με ειδικά δερματολογικά όργανα.

Η λανθάνουσα περίοδος του ιού αναφέρεται στη χρονική περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ της εισόδου του ιού στον οργανισμό και της έναρξης της δράσης του, της παραγωγής δηλαδή αντιγράφων του και της περαιτέρω εξάπλωσής του. Κατά την περίοδο αυτή δεν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα, ίσως όμως κάποια σημάδια της δράσης του ιού μπορούν να ανιχνευθούν με εργαστηριακές αναλύσεις.

Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων και μιας νόσου γενικά αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της εισόδου του ιού ή μικροοργανισμού στον οργανισμό και της εκδήλωσης του πρώτου κλινικού συμπτώματος της ασθένειας που προκαλεί και επομένως είναι συνήθως χρονικά μεγαλύτερη της λανθάνουσας περιόδου.

Ο χρόνος επώασης των κονδυλωμάτων διαρκεί κατά μέσο όρο από 1 έως 8 μήνες, ενδέχεται όμως να φτάσει ακόμα και τα 2 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φορέας του ιού μπορεί να τον μεταδίδει, συχνά εν αγνοία του, ακόμα κι αν ο ίδιος δεν εμφανίσει τελικά ποτέ κονδυλώματα.

Όχι. Ωστόσο, ο ιός HPV συναντάται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV (ιός του Aids).

Όχι. Ο ιός HPV δεν μεταδίδεται με το αίμα. Ο HPV (Human Papilloma Virus), γνωστός και ως ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός. Αυτό σημαίνει ότι προσβάλλει μόνο τους επιθηλιακούς ιστούς διαφόρων περιοχών του σώματος, στο δέρμα, τα γεννητικά όργανα, την περιοχή του πρωκτού, το στόμα. Ο HPV μεταδίδεται μόνο όταν περιοχή με βλάβη έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος.

O πρωταρχικός τρόπος μετάδοσης των κονδυλωμάτων είναι η σεξουαλική επαφή. Τα κονδυλώματα όμως μπορούν να μεταδοθούν ακόμα κι αν δεν υπάρξει σεξουαλική διείσδυση. Σε αρκετές περιπτώσεις, αρκεί η τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα, όπως μολυσμένα sex-toys, σεντόνια, κ.ά. Επιπλέον, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν και σε βρέφη από μητέρες με γεννητικά κονδυλώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ναι, μπορεί να υπάρξει επαναμόλυνση από HPV στην περίπτωση που έρθετε σε επαφή με διαφορετικό στέλεχος του ιού ή ενδεχομένως και το ίδιο. Δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα αντισώματα που είχαν αναπτυχθεί κατά την προηγούμενη μόλυνση σας προσδίδουν ανοσία. Ακόμα και τα αντισώματα που αναπτύσσονται μετά από τη χορήγηση των προφυλακτικών εμβολίων, προσφέρουν προστασία μόνο για 5 χρόνια.

Μεταδίδεται μόνο στην περίπτωση που δεν έχει γίνει λεπτομερειακή θεραπεία και εξάλειψη των κονδυλωμάτων, και έχουν παραμείνει υποκλινικές βλάβες, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά αποτελούν εστία υποτροπών και μεταδοτικότητας.

Δεν έχει αποδειχθεί αν ο ιός HPV εξαλείφεται πλήρως ή παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, δηλαδή κάτω από τα όρια που τον καθιστούν ανιχνεύσιμο από τις υπάρχουσες εργαστηριακές αναλύσεις, μετά από λεπτομερειακή θεραπεία. Επίσης, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν στον άνθρωπο ότι πράγματι ο ιός HPV μένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό και ενεργοποιείται με κάποια αφορμή από αυτήν την αδρανή κατάσταση.

Οι τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες συγκλίνουν στο ότι η έκθεση σε νέες σεξουαλικές εμπειρίες αποτελεί την εξήγηση στις περισσότερες περιπτώσεις επανεμφάνισης της HPV μόλυνσης μετά από ένα διάστημα μη-ανίχνευσης του ιού από το εξελιγμένο HPV Τest. Στην πραγματικότητα, οι υποτροπές κονδυλωμάτων οφείλονται σε ελλιπή θεραπεία σε συνδυασμό με χαμηλό ή μέτριο ανοσοποιητικό σύστημα. Ή και σε επαναμόλυνση, που πολλές φορές αποκρύπτεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ
ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΡΜΙΝΘΟΣ
LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε εξέταση στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για τη θεραπεία κονδυλωμάτων, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.