Μύθοι και πραγματικότητα για τη σωστή χρήση του αντηλιακού

Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση του αντηλιακού είναι ένα από τα πιο στοιχειώδη και απαραίτητα βήματα στην περιποίηση του δέρματός μας. Όμως, πόσο σωστά το χρησιμοποιούμε; Μήπως εν τέλει ο τρόπος που το εφαρμόζουμε κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; 

Στη συνέχεια θα σας λύσουμε όλες τις απορίες σχετικά με τη σωστή χρήση του αντηλιακού.

Μύθος: Το αντηλιακό το φοράμε μόνο το καλοκαίρι

Πραγματικότητα: Η ηλιοφάνεια μπορεί να είναι πιο έντονη το καλοκαίρι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το δέρμα μας δεν απειλείται από την ακτινοβολία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ειδικά, όσοι έχουμε ανοιχτόχρωμο δέρμα θα πρέπει να εφαρμόζουμε αντηλιακό ανεξαρτήτως εποχής.

Μύθος: Το εφαρμόζουμε μόνο όταν είμαστε στην παραλία

Πραγματικότητα: Το γεγονός ότι όταν είμαστε στην παραλία περισσότερα σημεία του σώματός μας είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, άρα θεωρούμε απαραίτητη τη χρήση αντηλιακού, δε σημαίνει ότι το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή ο λαιμός μας δεν μπορούν να πάθουν εγκαύματα εάν απλά κάνουμε μια βόλτα στην πόλη. Ο ήλιος και οι επιπτώσεις του στο δέρμα μας είναι ίδιες και η τοποθεσία δεν παίζει κανένα ρόλο σ’ αυτό. Συνεπώς, θα πρέπει πάντα να φοράμε αντηλιακό.

Μύθος: Δε χρειάζεται να φοράμε αντηλιακό όταν είμαστε στη σκιά

Πραγματικότητα: Τα δέντρα, οι ομπρέλες, ακόμη και τα σύννεφα δεν είναι ικανά να απορροφήσουν την ηλιακή ακτινοβολία στο 100%. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, τα τζάμια και όλες τις λείες επιφάνειες. Γι’ αυτό το λόγο το αντηλιακό είναι απαραίτητο εάν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους.

Μύθος: Μας προστατεύει μόνο από τα εγκαύματα από τον ήλιο

Πραγματικότητα: Είναι γνωστό πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο, έτσι ώστε να μην εμφανίσουμε εγκαύματα και σημάδια από τον ήλιο. Όμως, ο βασικός του σκοπός είναι να μας προστατέψει μακροπρόθεσμα από πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το μελάνωμα – καρκίνος του δέρματος. Επίσης, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, και ειδικότερα χωρίς αντηλιακή προστασία, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ομορφιά, καθώς ο ήλιος ενισχύει τον σχηματισμό ρυτίδων στο πρόσωπο.

Μύθος: Ο δείκτης προστασίας είναι ίδιος για όλους 

Πραγματικότητα: Δεν είναι όλοι οι δείκτες προστασίας κατάλληλοι για κάθε τύπο δέρματος. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των πιο σκουρόχρωμων επιδερμίδων τότε ένα αντηλιακό με δείκτη 15-20 είναι κατάλληλο για εσάς. Εάν είστε ανοιχτόχρωμοι τότε θα πρέπει να έχετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και πάνω. Τέλος, εάν ανήκετε στην κατηγορία που δε μαυρίζετε εύκολα και συνήθως καίγεστε, τότε θα πρέπει να επιλέξετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50.

Μύθος: Εφαρμόζουμε το αντηλιακό όταν βγούμε στον ήλιο

Πραγματικότητα: Το αντηλιακό μας θα πρέπει να το εφαρμόζουμε περίπου μισή ώρα πριν βγούμε στον ήλιο. Όσο πιο καλά γίνει η επάλειψη, τόσο πιο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχάσετε να το ανανεώσετε ξανά μετά από δύο ώρες. Στην περίπτωση που ιδρώσετε ή κολυμπήσετε η ανανέωση θα πρέπει να γίνει γρηγορότερα. 

Μύθος: Αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζουμε μόνο στα βασικά σημεία του σώματος

Πραγματικότητα: Είναι αλήθεια πως το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και οι ώμοι είναι πιο εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Όμως, υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν τους δίνουμε πολλή σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα έγκαυμα. Τέτοια σημεία είναι ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, το πάνω μέρος της πατούσας, όπως και η πίσω πλευρά της γάμπας και του μηρού. Το κρανίο μας, αν και προστατεύεται από τα μαλλιά, μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα εάν οι τρίχες είναι λεπτές. 

Σημαντική επίσης, είναι και η προστασία των χειλιών μας, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον ήλιο συνέχεια. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά χειλιών τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία.

Μύθος: Το αντηλιακό εμποδίζει το μαύρισμα

Πραγματικότητα: Το αντηλιακό δεν εμποδίζει το μαύρισμα, αντιθέτως επιτυγχάνει το σταδιακό μαύρισμα, το οποίο μάλιστα διατηρείται για πολύ περισσότερο. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία αυξάνοντας το χρονικό διάστημα που μπορούμε να είμαστε στον ήλιο χωρίς να πάθουμε εγκαύματα.