iqtriangle

Φωτοθεραπεια
Ψωριασης

Η ψωρίαση θεραπεύεται με ή χωρίς φάρμακα,
στο ιατρείο ή στο σπίτι

H αποτελεσματική αντιμετώπιση της ψωρίασης απαιτεί εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία. Οι Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Dr. Τζερμιά, διαθέτουν την πλέον εξοπλισμένη μονάδα θεραπείας ψωρίασης στην Ελλάδα. Η έμπειρη ιατρική ομάδα  αντιμετωπίζει επιτυχώς όλες τις περιπτώσεις ενηλίκων και παιδιών με ψωρίαση εφαρμόζοντας ασφαλείς, καινοτόμες θεραπείες, που μπορεί να εφαρμοστούν με ή χωρίς φάρμακα στο ιατρείο ή στο σπίτι.

Ασφαλης θεραπεια

Μεγιστη αποτελεσματικοτητα

Πιστοποιηση FDA

iqtriangle

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΩΡΙΑΣΗΣ
Η σύγχρονη δερματολογία εξασφαλίζει καθαρό δέρμα

Η ψωρίαση είναι επίμονη και απρόβλεπτη ασθένεια. Εκδηλώνεται με διαφορετική μορφή και σοβαρότητα από άτομο σε άτομο. Για τον λόγο αυτό, οι δερματολόγοι στην IQ Skin Clinics την αντιμετωπίζουν με συνδυαστικά πρωτόκολλα θεραπείας, προσαρμοσμένα ανά περίπτωση ασθενούς για βέλτιστα αποτελέσματα. Η θεραπεία προτείνεται να γίνεται στο ιατρείο ή/και στο σπίτι με μία σειρά από συνεδρίες και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος.
 • Τοπική αγωγή με ειδικά σκευάσματα.
 • Συστηματική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.
 • Θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες μέσω υποδόριας έγχυσης.

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

iqtriangle

ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣ, ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέα ασφαλής τεχνολογία για εφαρμογή στο ιατρείο ή στο σπίτι

Η φωτοθεραπεία στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα συμπτώματα της ψωρίασης. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η εφαρμογή μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος στις βλάβες του δέρματος για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ανά συνεδρία και ανά περίπτωση ασθενούς. Η φωτεινή ενέργεια που εκπέμπεται στο δέρμα επιβραδύνει τον ταχύ ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων της κεράτινης στιβάδας, τα οποία συσσωρεύονται στην επιδερμίδα και δημιουργούν τις φολιδωτές πλάκες της ψωρίασης.

Επιστημονικές μελέτες και κλινικά αποτελέσματα αποδεικνύουν την χρησιμότητα της φωτοθεραπείας στενού φάσματος στην ψωρίαση και μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή της, με συνέπεια από τον ασθενή και κάτω από ιατρική παρακολούθηση, απομακρύνει τα συμπτώματα της ψωρίασης αρκετά γρήγορα, διατηρώντας τη νόσο σε ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Μέγιστη αποτελεσματικότητα

A

Σύντομες συνεδρίες

με άνετη εφαρμογή
A

Ασφαλής διαδικασία

πλήρως ελεγχόμενη
A

Κατάλληλη

για ενήλικες και παιδιά
A

Ανεκτή

από όλα τα δέρματα
A

Χωρίς παρενέργειες

& με άμεση αποθεραπεία
A

Προσαρμόσιμη

ανάλογα με την πρόοδο της θεραπείας
A

Ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης και την βαθμίδα σοβαρότητας, η φωτοθεραπεία μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος εφαρμόζεται με ή χωρίς φάρμακα από την έμπειρη ιατρική ομάδα μας είτε σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (περιορισμένη ψωρίαση – συσκευή Excimer Light) είτε σε όλο το σώμα (εκτεταμένη ψωρίαση – καμπίνα Waldmann).

Επιπλέον, η φωτοθεραπεία για την ψωρίαση βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στο σπίτι. Ασθενείς που δεν διευκολύνονται, λόγω απόστασης ή φόρτου εργασίας, να ακολουθήσουν τις συνεδρίες στις κλινικές μας, ή όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη θεραπεία τους, τότε τους δίνουμε τη δυνατότητα για κατ’ οίκον συνεδρίες μέσω των ειδικών φορητών συσκευών φωτοθεραπείας που διαθέτουμε.

Η φωτοθεραπεία συνδυαστικά με τοπική αγωγή, συστηματική θεραπεία με χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή με βιολογικούς παράγοντες επιτυγχάνει:

 • Ενισχυμένη δράση.
 • Μικρότερη δοσολογία χορηγούμενων φαρμάκων.
 • Λιγότερες συνεδρίες.

Η συνδυαστική θεραπευτική προσέγγιση καθορίζεται αυστηρά από την ιατρική μας ομάδα για την σωστή και ασφαλή αντιμετώπιση της ψωρίασης. Καμία θεραπεία δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Για την κάθε περίπτωση προτείνεται η καλύτερη επιλογή.

iqtriangle

ΨΩΡΙΑΣΗ | ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

1. Excimer Light για περιορισμένη ψωρίαση – Εστιασμένη εφαρμογή

Η αντιμετώπιση εντοπισμένων ψωριασικών βλαβών στο δέρμα επιτυγχάνεται με την συσκευή φωτοθεραπείας Excimer Light. Με την εκπομπή μονοχρωματικής και συνεκτικής δέσμης φωτός, στοχεύονται επιλεκτικά και σε βάθος οι βλάβες της ψωρίασης, ώστε τα Τ-κύτταρα (υπεύθυνα για την εμφάνιση της νόσου λόγω υπερδραστηριότητας) να οδηγηθούν σε απόπτωση. Στην πρώτη συνεδρία, η δοσολογία της φωτεινής ενέργειας από το Excimer Light ρυθμίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ψωρίασης και τον τύπο του δέρματος του ασθενούς (δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με φωτοευαισθησία). Στη συνέχεια, η δοσολογία προσαρμόζεται ανάλογα με την κλινική απόκριση του ασθενούς και την εμφάνιση ή όχι τυχόν παρενεργειών. Ο αριθμός των συνεδριών, συνήθως, είναι από 2 έως 3 την εβδομάδα με απόσταση τουλάχιστον 48 ωρών η μια από την άλλη.

 • Εστιασμένη εφαρμογή για απόλυτη ασφάλεια και προστασία του υγιούς δέρματος γύρω από την βλάβη.
 • Εγκεκριμένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Συσκευών (FDA) για την θεραπεία της χρόνιας, εντοπισμένης ψωρίασης σε μικρές περιοχές του δέρματος.
 • Ιδανική θεραπεία για ενήλικες και παιδιά με ήπια, μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση και με ποσοστό <10% σύμφωνα με τον δείκτη BSA (προσβεβλημένη επιφάνεια σώματος).

Τα άμεσα αποτελέσματα της φωτοθεραπείας με Excimer Light εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η μορφή της ψωρίασης, η περιοχή του σώματος που έχει εκδηλωθεί η νόσος, το πρωτόκολλο θεραπείας και η συνέπεια του ασθενούς ως προς την τήρησή του.

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

2. Καμπίνα Waldmann για εκτεταμένη ψωρίαση – Ολόσωμη φωτοθεραπεία μόνο στην IQ Skin Clinics

Σε ασθενείς με ψωρίαση σε μεγάλη περιοχή του σώματος, η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται στις κλινικές μας εντός καμπίνας. Πρόκειται για την πλέον αξιόπιστη καμπίνα φωτοθεραπείας Waldmann, που εξασφαλίζει ομοιόμορφη και ασφαλή εφαρμογή σε ολόκληρο το σώμα.

Το πρόγραμμα της φωτοθεραπείας επαναλαμβάνεται συνήθως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ο ασθενής στέκεται στο κέντρο της καμπίνας φορώντας μόνο τα εσώρουχά του και ειδικά προστατευτικά γυαλιά. Ο χρόνος παραμονής του διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Η εκπομπή της ενέργειας μονοχρωματικού φωτός στενού φάσματος ελέγχεται πλήρως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας και προσαρμόζεται στον ασθενή ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος, αλλά και με την ηλικία του.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την φωτοθεραπεία μπορεί να εμφανιστεί στο δέρμα ήπιο ερύθημα ή ελαφρύς ερεθισμός ή κνησμός. Οποιαδήποτε ενόχληση κι αν παρουσιάσει ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα συμπτώματα.

 • Μετά την φωτοθεραπεία, οι ασθενείς νιώθουν ανακούφιση και  παρατηρείται μείωση του άγχους που τους προκαλεί η ψωρίαση. 
 • Η έξαρση της ψωρίασης είναι διαχειρίσιμη.
 • Μειώνεται η δυσφορία από κνησμό και πόνο στις ψωριασικές βλάβες. 
 • Απαιτείται μικρότερη δοσολογία φαρμάκων, όπου χρειάζονται, με αποτέλεσμα την καλύτερη ψυχική υγεία του ασθενούς.
iqtriangle

ΨΩΡΙΑΣΗ | ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ σπιτι, με ειδικη φορητη συσκευη

Η φωτοθεραπεία της ψωρίασης κατ’ οίκον επιτρέπει στους ασθενείς να εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και κόπο για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυτής νόσου με τις απρόβλεπτες περιόδους εξάρσεων. Αυτό επιτυγχάνεται με την ειδική φορητή συσκευή φωτοθεραπείας που διαθέτουμε στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics και την οποία συνιστάμε ανεπιφύλακτα σε όσους κατοικούν σε περιοχές με δυσκολία πρόσβασης στον εξειδικευμένο δερματολόγο μας ή με περιορισμένο χρόνο για τακτικές συνεδρίες στο ιατρείο.

Με την οικιακή συσκευή φωτοθεραπείας, η ψωρίαση αντιμετωπίζεται με άνεση και ασφάλεια από τον ίδιο τον ασθενή αφού προηγουμένως λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από την έμπειρη ομάδα μας. Φυσικά, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου σε μηνιαία βάση από τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας. 

 • Ασφαλής χρήση.
 • Χωρίς παρενέργειες.
 • Ακριβής εστίαση.
 • Σύντομη διαδικασία.
 • Εύκολη στη χρήση.
 • Εύκολη στη συντήρηση.
 • Ιδανική για κάθε τύπο δέρματος.
 • Κατάλληλη και για παιδιά.

Για να κλείσετε ραντεβού εκτίμησης, πατήστε εδώ

iqtriangle

Τι ειναι η ψωριαση και οι λογοι που εμφανιζεται

Η βασική αιτία που εμφανίζεται η ψωρίαση είναι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ως προς την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες η ανανέωση των κυττάρων γίνεται σε λίγες εβδομάδες, στα άτομα με ψωρίαση γίνεται σε λίγες μόνο ημέρες. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα κύτταρα του δέρματος να μην προλαβαίνουν να αποβληθούν, να παραμένουν κολλημένα μεταξύ τους και να δημιουργούν τις φολιδωτές πλάκες της ψωρίασης.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που το ανοσοποιητικό σύστημα δρα με αυτό τον τρόπο; Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει πως η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος στις περιπτώσεις της ψωρίασης επηρεάζεται από την υπερδραστηριότητα των Τ-κύτταρων στον οργανισμό. Τα T-κύτταρα, αντιδρώντας σαν να πρόκειται να αντιμετωπίσουν μια ενεργή απειλή, προωθούν διαρκώς την παραγωγή ορμονών και στοιχείων για να ενεργοποιηθεί η αντίδραση του οργανισμού στην πιθανή φλεγμονή και να αυξηθεί η παραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Δρουν δηλαδή με τον ίδιο τρόπο όπως όταν έχουν να αντιμετωπίσουν μια ανοιχτή πληγή.

Ένας άλλος λόγος για την εμφάνιση της ψωρίασης είναι το κληρονομικό υπόβαθρο του ατόμου, αν και υπάρχουν ασθενείς χωρίς οικογενειακό ιστορικό. Εκτιμάται ότι περίπου το των ατόμων με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή εξ αίματος με το αυτοάνοσο αυτό νόσημα. Αλλά ακόμη κι αν υπάρχει το αίτιο της κληρονομικότητας, για να εκδηλωθεί η ψωρίαση θα πρέπει ο ασθενής να έχει κληρονομήσει κάποια γονίδια, τα οποία θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ανάλογα. Οι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να ενεργοποιούν την ψωρίαση προκύπτουν από διάφορες ψυχολογικές, περιβαλλοντικές ή οργανικές καταστάσεις και περιλαμβάνουν:

 • Άγχος
 • Τραυματισμός του δέρματος
 • Ορμονικές αλλαγές
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Λήψη φαρμάκων
iqtriangle

Οι τυποι της ψωριασης & συμπτωματα

Ανάλογα με τον τύπο της ψωρίασης, εκδηλώνονται και διαφορετικά συμπτώματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης, όπως:

Ψωρίαση κατά πλάκας

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ψωρίασης, που εκδηλώνεται στο 85% περίπου των περιπτώσεων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι οι πυκνές, ερυθρές και κνησμώδεις, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα με αργυρόλευκο χρώμα. Εμφανίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες και τα γόνατα. Πρόκειται για μορφή ψωρίασης με ασταθή χαρακτήρα, καθώς μπορεί να επιδεινωθεί ή να εξαφανιστεί από μόνη της χωρίς την μεσολάβηση κάποιας αιτίας.

Σταγονοειδής ψωρίαση

Προτιμά παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας. Εμφανίζεται στον κορμό με μικρές σταγονοειδείς κηλίδες στο δέρμα, μεγέθους 2-3 εκατοστά σε διάμετρο. Η εξέλιξή της είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να αλλάξει μορφή και να πάρει τα χαρακτηριστικά της ψωρίασης κατά πλάκας ή να αυτοπεριοριστεί μετά από διάστημα 2-3 μηνών. Όταν ένας ασθενής με ψωρίαση κατά πλάκας εμφανίσει σταγονοειδή ψωρίαση, τότε σημαίνει ότι η νόσος βρίσκεται σε έξαρση.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Παρουσιάζεται με ερυθρότητα, αίσθημα καύσου και φλύκταινες σε όλο το σώμα ή μόνο σε παλάμες και πέλματα. Παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες και ενήλικες. Όταν εμφανίζεται σε όλο το σώμα, γεγονός που συμβαίνει σπάνια, θεωρείται επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς και απαιτείται άμεση νοσηλεία.

Ανάστροφη ψωρίαση

Αναπτύσσεται σε περιοχές του σώματος με πτυχές, όπως είναι οι μασχάλες, η μηρογεννητική και η μεσογλουτιαία περιοχή, η περιοχή κάτω από τους μαστούς. Συμπτώματα είναι ξηρότητα στο δέρμα με ερυθρές κηλίδες. Πρόκειται για τύπο ψωρίασης που η διάγνωσή του απαιτεί εξειδίκευση αφού τα κλινικά χαρακτηριστικά παρομοιάζονται με τα συμπτώματα του σμηγματορροϊκού εκζέματος. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή της, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ψωριασική αρθρίτιδα.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Είναι από τις πιο σπάνιες μορφές ψωρίασης. Εκδηλώνεται σε μεγάλη περιοχή του σώματος με ερυθρότητα και φολίδες, διαφορετικές από αυτές στην ψωρίαση κατά πλάκας. Μπορεί να συνοδεύεται από ρίγη και υψηλό πυρετό ή υποθερμία αλλά και από νεφρικές και ηπατικές διαταραχές και καρδιακή δυσλειτουργία.

Ψωριασική ονυχία

Ο τύπος αυτός της ψωρίασης επηρεάζει τα νύχια των χεριών και των ποδιών, μεμονωμένα ή στο σύνολό τους. Εμφανή συμπτώματα είναι τα μικρά βαθουλώματα στα νύχια, η χαλάρωση της πλάκας των νυχιών, η πάχυνση και περιστασιακά η αποκόλληση. Υπάρχουν περιπτώσεις που η ψωριασική ονυχία προηγείται της εμφάνισης της ψωρίασης σε άλλα μέρη του σώματος. Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 50% περίπου των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική ονυχία.

iqtriangle

Βαθμιδες σοβαροτητας της ψωριασης

Η ψωρίαση είναι σύνθετη και απρόβλεπτη ασθένεια με κυμαινόμενο βαθμό σοβαρότητας, διαφορετικό από άτομο σε άτομο. Γενικά, την ψωρίαση την κατατάσσουμε σε μια κλίμακα με τρεις βαθμίδες σοβαρότητας: ήπια, μέτρια και σοβαρή. Η αξιολόγηση της βαθμίδας σοβαρότητας εξαρτάται από παράγοντες, όπως η έκταση που καταλαμβάνει η ψωρίαση στο δέρμα και το είδος των συμπτωμάτων της. 

 • Ήπια ψωρίαση: Η ψωρίαση περιορίζεται σε ποσοστό λιγότερο από το 3% της επιφάνειας του δέρματος σε όλο το σώμα.
 • Μέτρια ψωρίαση: Η ψωρίαση εκδηλώνεται στο 3% – 10% της επιφάνειας του δέρματος.
 • Σοβαρή ψωρίαση: Είναι όλες οι περιπτώσεις με ψωρίαση πάνω από 10% στην επιφάνεια του δέρματος.

Για τη μέτρηση της σοβαρότητας της ψωρίασης, οι δερματολόγοι χρησιμοποιούν κάποιους δείκτες, ώστε να μπορέσουν να την αξιολογήσουν σωστά και να προτείνουν το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα. Τέτοιοι δείκτες είναι:

 • Επιφάνεια Σώματος με Ψωρίαση (Body Surface Area, BSA)
 • Έκταση και Σοβαρότητα Ψωρίασης (Psoriasis Area Severity Index, PASI)
 • Κλινική Εκτίμηση Δερματολόγου (Physician Global Assessment, PGA)
 • Δερματολογικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής (Dermatology Life Quality Index, DLQI)
iqtriangle

Ασθενειες που συνδεονται με την ψωριαση

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες που συνδέονται με την ψωρίαση. Από τις πιο συνηθισμένες είναι η ψωριασική αρθρίτιδα. Πρόκειται για μία χρόνια κατάσταση που μπορεί να προσβάλλει μέχρι και το 30% των ατόμων με ψωρίαση. Συχνά συνοδεύεται από δυσκαμψία, πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Όσοι έχουν ψωρίαση και βιώνουν ανάλογα συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τον εξειδικευμένο δερματολόγο μας για να προτείνει το σωστό θεραπευτικό σχήμα ή να προσαρμόσει καλύτερα τη θεραπεία της ψωρίασης, που ήδη ακολουθούν.

Άλλες σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται με την ψωρίαση είναι:

 • Μεταβολικό σύνδρομο
 • Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
 • Καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Κακοήθεια
 • Ψυχιατρικές παθήσεις

Ψωριασική αρθρίτιδα

Η ψωριασική αρθρίτιδα εκδηλώνεται με οίδημα, δυσκαμψία ή/και πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, ερυθρότητα και πόνο στα μάτια, ενώ μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών και να προκαλέσει γενικό αίσθημα κόπωσης. Μπορεί να εμφανιστεί με αργό ρυθμό και με ήπια συμπτώματα ή να εκδηλωθεί ταχύτατα με σοβαρά συμπτώματα. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί σε άρθρωση μετά από κάποιο τραυματισμό.

Συνήθως, η σοβαρότητα της ψωριασικής αρθρίτιδας δεν συνδέεται με το βαθμό σοβαρότητας της ψωρίασης. Αν κάποιος έχει σοβαρή ψωρίαση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχει και σοβαρή ψωριασική αρθρίτιδα. Ή μπορεί κάποιος να έχει ψωρίαση ήπιας μορφής και να έχει ψωριασική αρθρίτιδα υψηλής βαθμίδας σοβαρότητας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας αποτελούν τους βασικούς παράγοντες για την αποφυγή επιδείνωσης της βλάβης και την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Ψωρίαση στα νύχια: Συμπτώματα και Θεραπεία

Πάνω από το 50% των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζουν ψωριασική ονυχία. Καθώς τα συμπτώματα είναι κοινά και με άλλες παθήσεις των νυχιών, η κλινική διάγνωση απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία. Τα αρχικά συμπτώματα της ψωριασικής ονυχίας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και εντοπίζονται στη μήτρα ή στην κοίτη του νυχιού ή και στις δύο περιοχές. Επιπλέον, διαφέρουν μεταξύ των νυχιών των χεριών και των ποδιών.

Στα νύχια των χεριών εμφανίζονται βοθρία, κιτρινόχροες κηλίδες, υπερκεράτωση υπονυχίου και σχισμοειδείς αιμορραγίες. Στα νύχια των ποδιών συνήθως παρατηρούνται, εκτός από κιτρινόχροες κηλίδες και υπερκεράτωση υπονυχίου, ονυχόλυση και τραχυωνυχία. Στις περιπτώσεις που υπάρχει υπονύχια υπερκεράτωση, η εμφάνιση αργυρόλευκων κηλίδων στα νύχια είναι βασικό χαρακτηριστικό της ύπαρξης ψωρίασης. Άλλες βλάβες στα νύχια των ασθενών με ψωρίαση είναι οι επιμήκεις ακρολοφίες και οι εγκάρσιες αύλακες («Beau lines»), οι οποίες μπορεί να εξαπλωθούν στην πλάκα του νυχιού, με αποτέλεσμα την απώλεια του νυχιού. Όταν υπάρχει ονυχόλυση χωρίς κιτρινόχροες κηλίδες και δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ψωρίασης, τότε η δερματοσκόπηση του υπονυχίου είναι απαραίτητη για σωστή διάγνωση.

Σε ποσοστό 18% περίπου ασθενών με ψωρίαση στα νύχια έχει παρατηρηθεί η ταυτόχρονη παρουσία μυκητιασικών λοιμώξεων (ονυχομυκητίαση) με κλινικά χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα της ψωριασικής ονυχίας. Όταν συνυπάρχουν οι  δύο αυτές παθήσεις αυξάνεται η σοβαρότητα της ψωριασικής ονυχίας. Επίσης, η ψωρίαση στα νύχια συσχετίζεται με πόνο και παραμορφώσεις στις αρθρώσεις.

Η επιλογή της θεραπείας για την ψωριασική ονυχία βασίζεται στην έκταση και την σοβαρότητα της νόσου. Σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν τον δερματολόγο στην επιλογή της θεραπείας είναι:

 • Ηλικία ασθενούς
 • Φύλο, εγκυμοσύνη/θηλασμός
 • Ιατρικό ιστορικό
 • Συννοσηρότητες
 • Θεραπείες που έχει λάβει ο ασθενής στο παρελθόν
 • Σοβαρότητα της πάθησης
 • Έκταση της ψωρίασης στο δέρμα
 • Ύπαρξη ψωριασικής αρθρίτιδας
 • Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς

Η θεραπεία της ψωριασικής ονυχίας, ανάλογα με την περίπτωση, περιλαμβάνει μεμονωμένα ή συνδυαστικά φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος, τοπική θεραπεία με σκευάσματα και χρήση Pulsed Dye LASER με επιλεκτική δράση στα σημεία της βλάβης, χωρίς να τραυματίζει την περιοχή γύρω από τα νύχια.

iqtriangle

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Με την θεραπεία της ψωρίασης σκοπό έχουμε να αλλάξουμε την εξέλιξη της νόσου παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος και εξαλείφοντας τις βλάβες του δέρματος.

Αν διακόψετε την θεραπεία της ψωρίασης το πιο πιθανό είναι να οδηγήσετε τα συμπτώματα της νόσου σε σοβαρή έξαρση αλλά και σε πυροδότηση κάποιας άλλης ασθένειας που συσχετίζεται με την ψωρίαση.

Το φαινόμενο Koebner παρατηρείται στο δέρμα ενός ατόμου με ψωρίαση όταν υπάρξει τραυματισμός, ηλιακό έγκαυμα, μετά από τατουάζ ή χειρουργική τομή. Σύμφωνα με αυτό, στην περιοχή του δέρματος που υφίσταται ένα από τα παραπάνω εμφανίζονται ψωριασικές βλάβες.

Όχι. Η ψωρίαση ως αυτοάνοσο νόσημα δεν είναι μεταδιδόμενο από άτομο σε άτομο.

Η ηλιοθεραπεία συνήθως ωφελεί το δέρμα με ψωρίαση όταν γίνεται συγκρατημένα και όταν ακολουθείτε πάντα μέτρα προστασίας, όπως αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά ηλίου… Να θυμάστε πάντα πως ότι έγκαυμα από τον ήλιο επιδεινώνει τις ψωριασικές βλάβες.

Οι περισσότερες βαφές μαλλιών περιέχουν “επιθετικές” χρωστικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή να ερεθίσουν πιθανές ανοιχτές πληγές στο τριχωτό της κεφαλής με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ψωρίασης στο δέρμα σας. Προτού λοιπόν επισκεφθείτε τον κομμωτή σας είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο μας.

iqtriangle

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΑΣ

“Δεν είχα ακούσει ποτέ για την ψωρίαση. Στην αρχή είδα κάτι σπυράκια στα πόδια μου. Πιστεύοντας ότι πρόκειται για μόλυνση, έβαλα μια κρέμα. Η κατάσταση χειροτέρευε και γέμισα φολίδες. Ήθελα την γνώμη κάποιου ειδικού που να τον γνωρίζω και να τον εμπιστεύομαι. Με τη βοήθεια του γιατρού μου, του κύριου Τζερμιά, βρήκα και πάλι τον εαυτό μου. Το δέρμα μου είναι πια καθαρό. Ακολουθώ τις συμβουλές του και ξέρω πια πώς να αντιμετωπίζω την ψωρίαση.”

M. B.

“Ξόδεψα πολλά χρήματα σε αναζήτηση θεραπείας για την ψωρίαση. Δοκίμασα κάθε πιθανή και απίθανη συνταγή. Μάταια… Το δέρμα μου χειροτέρευε. Ειδικά τον χειμώνα. Ευτυχώς, η κατάστασή μου βελτιώθηκε εντυπωσιακά όταν άρχισα τις συνεδρίες με φωτοθεραπεία στα ιατρεία της IQ. Τώρα, είμαι πολύ καλά! Το συνιστώ σε όλους! Είναι κρίμα να ταλαιπωρούνται!”

X. Π.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Για να προγραμματίσετε ραντεβού εκτίμησης στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics σε Μαρούσι, Αθήνα ή Γλυφάδα, ή να ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση της Ψωρίασης, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 210 61 00 900.

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ
  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ
  LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ
  ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ